Paličky
Pravidla fóra
Re: Paličky
Ahoj, potřeboval bych poradit - chci si nechat vyrobit paličky podle mých představ a narazil jsem na to, že neznám termíny
. Nemohl byste mi někdo říct jak se přesně říká tomuhle typu špiček ? - http://www.balbex.cz/cz/product-detail/germany-7a/44
- Monikad
- Rádce
- Bandzone: www.bandzone.cz/fan/ladydevil17
Kolego CRISERe, jak ti radí už předemnou, klidně se obrať na Bořka Rektoříka (majitel R-STICK, kontakt na těch vebovkách jak ti radí Pehve) a klidně mu řekni že tvarem paličky chceš ty 7Ačka od Balbexu a že chceš třeba XY dlouhé aYX průměr, jaké dřevo, úpravu, nebo třeba potisk... Bořek ti bez problémů v rozumné cenové relaci vyrobí kvalitní paličky a celkem rychle!! Spolupracuji s ním k maximální spokojenosti taky :-p
Bicí GRETSCH Catalina Maple, snares MAPEX, drumrack a ostatní HW GIBRALTAR, double Mapex falcon, plechy ANATOLIAN, blány REMO, paličky R-STICK custom signature model, in-ear Shure + bezdrát LD, .. a ruce i nohy k nezaplacení:)))
" Co neuhraješ neukecáš!! "
- necibici
- Moderátor
- Bandzone: bandzone.cz/attacus
Momentálně hraju na Balbex Pro2 a musim říct,že už mi dlouho vyhovujou.Asi jako každej jsem vystřídal hodně typů,ale poslední dobou už jsem měnil akorát délku a i nějakých půl cm je rozdíl.Každopádně tím chci říct,že typů paliček se dělá tolik,že podle mě nemá smysl něco dalšího vymýšlet,ale spíš si najít přesně ten svůj.Taky jsem konečně dostal ty dělaný z bongosi a ještě jsem si upravoval špičky a říkal jsem si jak se to krásně brousí,no po půlce zkoušky mi kus špičky odletěl,tak nic no..budou na cvičení.Jako dobrý posilovač na prsty doporučuju železnou tyčku pr.14-15 bez zakončení hlavičkou a ve vzduchu s ní prstama kmitat,fakt bomba a v práci se snadno schová do šuplíku.. 
Tama Superstar,Meinl,Anatolian,Stagg,Evans,Balbex.
- necibici
- Moderátor
Nastal čas objednat paličky, tak jsem tentokrát koupil Balbex Pro 2 economy set, ale z habru.
Moje shrnutí po jedný zkoušce je, že oproti Hickoru jsem nepoznal zásadní rozdíl až na to, že je habr víc vyrovnanější dřevo bez různých letorostových deformací, což vadí nejvíc u špiček, který se tim odlupujou..(můj osobní postřeh).
Možná je malinko měkčí, takže tak pěkně necinká na rajdu, ale zase to vyrovná ta cena a ta je pro mě rozhodující. Uvidim,jak dlouho mi vydrží těhle 5 párů, pak bude srovnání objektivnější.
Paličky vyřazuju jenom kvůli špatný špičce, zlom se zadaří tak jednou do roka..
Každopádně všem doporučuju vyzkoušet Balbexy pro jejich skvělý "double grip" lak, který absolutně neklouže!
Moje shrnutí po jedný zkoušce je, že oproti Hickoru jsem nepoznal zásadní rozdíl až na to, že je habr víc vyrovnanější dřevo bez různých letorostových deformací, což vadí nejvíc u špiček, který se tim odlupujou..(můj osobní postřeh).
Možná je malinko měkčí, takže tak pěkně necinká na rajdu, ale zase to vyrovná ta cena a ta je pro mě rozhodující. Uvidim,jak dlouho mi vydrží těhle 5 párů, pak bude srovnání objektivnější.
Každopádně všem doporučuju vyzkoušet Balbexy pro jejich skvělý "double grip" lak, který absolutně neklouže!
Kazdopadne nedoporucuju kupovat Economy sety, protoze je to sh*t.
Balbex jedine hickor a jedine po parech.
- Monikad
- Rádce
Když se povznesu nad to, že mám trošku výhrady k obchodní politice té značky, tak objektivně vzato nesouhlasím ani s jedním. Hikor není za každou cenu nutný a balbexácké ekonomy packy taky jsou celkem použitelné.RonnieCZ píše:Kazdopadne nedoporucuju kupovat Economy sety, protoze je to sh*t.
A kupovat po párech..... nějak z toho tuším, že jde o spárování paliček podle přesné váhy...... ruku na srdce: Kdo z nás pozná na paličkách při hře, jestli jsou či nejsou spárované??
Myslím že to celé je celkem zbytečnost a nesmysl.
Bicí GRETSCH Catalina Maple, snares MAPEX, drumrack a ostatní HW GIBRALTAR, double Mapex falcon, plechy ANATOLIAN, blány REMO, paličky R-STICK custom signature model, in-ear Shure + bezdrát LD, .. a ruce i nohy k nezaplacení:)))
Jasně. V držáku na paličky mám při hře alespoň 3-4 paličky v zásobě a vůbec neřeším, ze kterého jsou páru.Monikad píše: Kdo z nás pozná na paličkách při hře, jestli jsou či nejsou spárované??
Mám stejnou zkušenost jako necibici.necibici píše:...že oproti Hickoru jsem nepoznal zásadní rozdíl až na to, že je habr víc vyrovnanější dřevo bez různých letorostových deformací, což vadí nejvíc u špiček, který se tim odlupujou..(můj osobní postřeh).
Mapex, Paiste, Meinl, Powerstroke3, Ewans EC2, Balbex Ringo II
Soundcraft, Yamaha DSR... RCF ART, dBTechnologies, Proel, Sabine, DBX, Audix, Shure, AKG, Samson...
a spousta No name...
Soundcraft, Yamaha DSR... RCF ART, dBTechnologies, Proel, Sabine, DBX, Audix, Shure, AKG, Samson...
a spousta No name...
nejde o přesnou váhu ale páruje se dle rezonance, měří to osciloskop a poznáš to jednoduše - pokud cvičíš potichu třeba na padu nebo při vypnutém struníku snare nespárované paličky znějí každá jinak, jedna výš a druhá níž.Monikad píše:...A kupovat po párech..... nějak z toho tuším, že jde o spárování paliček podle přesné váhy...... ruku na srdce: Kdo z nás pozná na paličkách při hře, jestli jsou či nejsou spárované??
Prostě "kulhají" a když si je přehodíš v rukou kulhají naopak.Jasná změna.Tohle není možné vydržet při nácviku čehokoli od pravé ruky a následně od levé ruky. Zní to jako tý-tá-tý-tá.... a není možný se toho zbavit.
Nenacvičím s tím nic.
Pokud někdo takto necvičí ale hraje jen na setu nepozná nic, tam je to fuk.
Monda: Pisu dle vlastni zkusenosti no... Koupil jsem si dva eco sety habr Pro1 a spicky byly hned na kasi a celkove mi ty palicky prisly jako druha jakost... Kupovat pary jsem nemyslel dle "sparovanosti" ani vahy ci rezonance, ale proste jsou asi trosku lepsi jakosti.. (Tyka se habru i hickoru). Strasne dlouho jsem pouzival Balbexy, habr i hickor jsem nejak tocil, hickorky byly o neco lepsi.
Pak jsem poznal VF a uz bych nemenil, par je sice drazsi jak par balbexek, ale vydrzi mi vic (hlavne spicky, palicky nelamu).
Pak jsem poznal VF a uz bych nemenil, par je sice drazsi jak par balbexek, ale vydrzi mi vic (hlavne spicky, palicky nelamu).
- Monikad
- Rádce
RonnieCZ píše:.... Pisu dle vlastni zkusenosti no... Koupil jsem si dva eco sety habr Pro1 a spicky byly hned na kasi a celkove mi ty palicky prisly jako druha jakost... Kupovat pary jsem nemyslel dle "sparovanosti" ani vahy ci rezonance, ale proste jsou asi trosku lepsi jakosti.. (Tyka se habru i hickoru). Strasne dlouho jsem pouzival Balbexy, habr i hickor jsem nejak tocil, hickorky byly o neco lepsi.
Rozumím. Taky píšu dle zkušenosti. Sedí mi lépe jednoznačně habr. Spoustu posledních let jsem hrála také na Balbexky. Kvlaita celkem ušla, ale za koncert jsem tak 1- 2 paličky vždycky rozbila. Co se týče výdrže špiček, tak jak kdy, ale globálně vzato "nic moc"... i když někdy se zadařilo a špička přežila samotnou paličku. Celé mi to přišlo ale drahé, kupovat ty spárované paličky po párech. Hlerdala jsem finančně výhodnější alternativu. O nějakých množstevních výhodách nechtěl výrobce ani slyšet, neb nejsem hráčkou tipclass a mé jméno je známo spíše tak regionálně
Zkoušela jsem tedy kupovat ty ekonomy packy (a ano, vždyť se firma Balbex netají že to je druhá jakost, tak si zase tolik "ameriku" neobjevil) a to sic eskutečně zlevnilo moji spotřebu paliček, ale chtěla jsem se zaměřit i na kvalitu a ukázala se potřeba i nějakých reklamních potisků, neb fanoušků s žádostí o podepsanou paličku je stále víc....
někde v té době jsem měla možnost i několik párů hikorek otestovat. Ano, vydrží déle, ale ne zase tolik, aby to bylo zajímavější. Spíše naopak... používáním hikorovek bych zvýšila neúměrně náklady.
pak jsem objevila R-STICK...... s majitelem jsme dali řeč, nadiktovala jsem si své požadavky na materiál, délku, tlošťku, tvar hlavičky i těla paličky a celkové provedení, vytvořili jsme společně i nějakou grafiku a výsledkem je že mám paličku přesně dle svých potřeb, přímo do ruky, s vlastním potiskem, ale hlavně při tom větším pohodlí jsem cenově na tom o moc lépe a překvapivě se i kvalitou u mě vyhouply nad Balbex, tedy trvé déle než se zlomí či rozbije hlavička..... prostě byl tohle krok správným směrem a jsem ráda že po 30ti letech hraní už nemusím téma paliček řešit, že jsem našla naprosté optimum pro své potřeby :-p
- Monikad
- Rádce
Tak to asi ano. Víc jak 90% mého bubnování se odehrává na podiu ču ve zkušebně za "ostře nabitou" soupravou a to ještě často poslední roky, s odposlechem ve sluchátkách. Vypnutý struník na snarech mám snad jen když soupravu balím nebo ladím :-ppehve píše:....nejde o přesnou váhu ale páruje se dle rezonance, měří to osciloskop a poznáš to jednoduše - pokud cvičíš potichu třeba na padu nebo při vypnutém struníku snare nespárované paličky znějí každá jinak, jedna výš a druhá níž. .....Nenacvičím s tím nic.
Pokud někdo takto necvičí ale hraje jen na setu nepozná nic, tam je to fuk.
na padu si cvičím doma techniku, ale přiznávám že tomu moc nedám (není čas). V každém případě mám ale k padu jiné paličky, než ten svůj model. Dokonce na pad mám hikorovky v tenším provedení než jsem při live hraní zvyklá a to mi vyrovnává ten jiný odskok gumy než skutečné blány.
Jinak jsem si teda fakt neumím představit, jak by se při koncertě na stage řešila spárovanost. Paličky si kupuji po větších balících a na podiu sebou jich prostě vezmu hrst a jakmile se nějaká ohraje či zlomí, sáhnu během hry pro jinou a neřeším nic. Zvukově ani hráčsky pocitově na tom nepoznám nic.
- necibici
- Moderátor
Fantastick habr s dvojitou zpevňující a protiskluzovou povrchovou úpravou. Paličky prodávány v Economy setech po 5 párech.
Paličky Fantastick The economy hit vznikly jako reakce na poptávku bubeníků po levnějších paličkách s balbex dvojitou povrchovou úpravou. Fantastick jsou vyráběny z netříděného habru přičemž se u nich mohou vyskytovat větší váhové rozdíly.
Fantastick jsou nově párovány dle hmotnosti +-2gramy a dále tříděny dle rezonance dřev....
Paličky Fantastick The economy hit vznikly jako reakce na poptávku bubeníků po levnějších paličkách s balbex dvojitou povrchovou úpravou. Fantastick jsou vyráběny z netříděného habru přičemž se u nich mohou vyskytovat větší váhové rozdíly.
Fantastick jsou nově párovány dle hmotnosti +-2gramy a dále tříděny dle rezonance dřev....
- Monikad
- Rádce
Dík že to potvrzuješ překopčením textu ze stránek firmy :-p
- necibici
- Moderátor
Co potvrzuju?Monikad píše:Dík že to potvrzuješ překopčením textu ze stránek firmy :-p
Naopak jsem právě překopčil celý text,ale hlavně tu poslední větu!
necibici píše: Fantastick jsou nově párovány dle hmotnosti +-2gramy a dále tříděny dle rezonance dřev....
- Monikad
- Rádce
No přece všechno!!
To o té druhé jakosti.... "... vyráběny z netříděného habru..."
I to o tom párování dle rezonance, jak tu psal kolega PEHVE ... to se u ekonomy packu neděje... to párování v toleranci 2 gramy dle váhy je jen obchodní trik. Netvrdím že tomu tak není, ale to už myslím vyplývá z technologie výroby... naopak bylo by velice špatně, kdyby výrobce u stejného modelu paličky měl váhové rozdíly víc jak několik gramů!! Takže se to tam napíše a hnedle si zákazník myslí že dostává něco navíc... ale de fakto je to obecný standard
To o té druhé jakosti.... "... vyráběny z netříděného habru..."
I to o tom párování dle rezonance, jak tu psal kolega PEHVE ... to se u ekonomy packu neděje... to párování v toleranci 2 gramy dle váhy je jen obchodní trik. Netvrdím že tomu tak není, ale to už myslím vyplývá z technologie výroby... naopak bylo by velice špatně, kdyby výrobce u stejného modelu paličky měl váhové rozdíly víc jak několik gramů!! Takže se to tam napíše a hnedle si zákazník myslí že dostává něco navíc... ale de fakto je to obecný standard
- necibici
- Moderátor
Asi jo, předse musí být nějaký rozdíl mezi Premium a Economy..
Každopádně po dnešní zkoušce ani náznak po defektu (habrové) špičky!
Každopádně po dnešní zkoušce ani náznak po defektu (habrové) špičky!
párované paličky by měly být jaksi lepší i materiálově než ty economy sety, to je jasný.
Já je používám na to přesné cvičení na desce nebo padu kde se ten úder ozývá i z paličky a ovlivní celkový pocit, tam se mi levnější paličky neosvědčily.
Při hře na setu se to nepozná a je to jedno jaké mám v ruce. Tam používám ty balíky.
Nejhorší na paličky je nácvik rimshotů, než si ruce zvykly a pohyby zautomatizovaly odešlo hodně moc paliček v oblasti dopadu na ráfky, špičky byly ok.
To samý při nácviku akcentů na h.h. nebo ride, kde pianko je špičkou paličky na tělo plechu a akcent tělem paličky na pupek. Ještě víc třísek vzniká na kraváku při hře akcentů - pianko špičkou paličky na tělo zvonu a akcenty tělem paličky přes hranu. Tam je myslím škoda rozbíjet výběrové palice.
Já je používám na to přesné cvičení na desce nebo padu kde se ten úder ozývá i z paličky a ovlivní celkový pocit, tam se mi levnější paličky neosvědčily.
Při hře na setu se to nepozná a je to jedno jaké mám v ruce. Tam používám ty balíky.
Nejhorší na paličky je nácvik rimshotů, než si ruce zvykly a pohyby zautomatizovaly odešlo hodně moc paliček v oblasti dopadu na ráfky, špičky byly ok.
To samý při nácviku akcentů na h.h. nebo ride, kde pianko je špičkou paličky na tělo plechu a akcent tělem paličky na pupek. Ještě víc třísek vzniká na kraváku při hře akcentů - pianko špičkou paličky na tělo zvonu a akcenty tělem paličky přes hranu. Tam je myslím škoda rozbíjet výběrové palice.
Promiň, ale co se týče párování paliček, plácáš nesmysly. Ty jsi to viděl v reálu? A dokázal by jsi vysvětlit, jak se podle rezonance páruje, když to je primárně vlastnost dřeva modulovat tóny? Viděl jsi už někdy rezonanční habr?pehve píše:..........nejde o přesnou váhu ale páruje se dle rezonance, měří to osciloskop a poznáš to jednoduše - pokud cvičíš potichu třeba na padu nebo při vypnutém struníku snare nespárované paličky znějí každá jinak, jedna výš a druhá níž. .......
Protože sem chodím jen občas, reaguji se zpožděním a pokusím se objasnit, co to vlastně je tónové párování (pitch pairing) paliček.
Tento technologický postup vznikl v USA v 60 a 70 letech vlastně náhodou. Vic Firthovi, který tenkráte působil v orchestru se jednou vysypala hromada paliček z bagu na betonovou podlahu, přičemž zjistil, že každá palička má při dopadu trochu jiný zvuk. Začal se o to trochu podrobněji zajímat a na základě toho pak vyvinul metodu, jak rozpoznat unikátní zvukovou charakteristiku každé paličky. Metoda spočívá v tom, že v analyzátoru se na každou paličku několikrát klepne speciálním kladívkem a vzniklý zvuk snímá několik mikrofonů. Analyzuje se jednak samotné zvukové spektrum paličky, ale také šíření zvuku v samotné paličce. Z těchto měření ti zjednodušeně vyjde několik frekvenčních křivek, které se vzorkují (vyhledávají se specifické tvary této křivky) a pak se porovnají s referenčními vzorky. A podle referenčních vzorků se pak paličky třídí do několika skupin. Ovšem podstatné na této technologii je, že dokáže podle šíření zvuku odhalit skryté vady a vlasové trhliny ve dřevě.
Tato technologie se začala nasazovat až s rozvojem výpočetní techniky - protože porovnání nasamplovaného vzorku s vzorky v databázi vyžaduje dost velký výpočetní výkon, speciální software psané na klíč a v neposlední řadě hodně výkonný server s databází v řádu několika desítek giga pro porovnávání. Tedy zjednodušeně, není to žádná sranda, kterou by jsi sfoukl doma na koleně.
Z toho vyplývá velmi jednoduchý závěr - žádný výrobce v České republice nemá nic takového k dispozici - a pokud tvrdí opak, tak z tebe dělá akorát pitomce. Ano - výšeuvedené se dá dělat i tak, že klepáš paličkama o podložku a třídíš to podle zvuku - jenže zkus si takto vytřídit 300 párů za směnu do několika kategorií, a tuto práci dělat každý den bez jakéhokoliv omylu a se 100% přesností, takže pár, který jsi vytřídil před měsícem je zcela zvukově identický s párem, který jsi vytřídil před 5 minutami .....
www.rstick.com - bubenické paličky
www.sferabubeniku.info - největší bubenické diskusní fórum na českém webu
www.sferabubeniku.info - největší bubenické diskusní fórum na českém webu
takže ne rezonance ale tonové párování, ano, to jsem myslel, ty křivky, jak jsi to popsal, díky za vysvětlení pojmů.