Přechod z kláves na piáno

Klavíry, keyboardy, digitální piana, syntezátory, ...
Odpovědět
vsw

Přechod z kláves na piáno

Příspěvek od vsw »

Ahoj,

před pár měsíci jsem si pořídil "samohrajku" Yamaha 433, abych vůbec za nevelký peníz zjistil, zda se již v pokročilém věku 40+ mohu naučit hře na klavír (berte to teď jako laický termín pro popis nástroje s klapkami/klávesami). První měsíce ukazují, že to není úplně beznadějné a někdy v dalekém budoucnu by se mohlo podařit zahrát si skladby typu The Entertainer. A teď bych se rád zeptal, zda lze rok dva hrát na na samohrajku a pak přejít na lepší nástroj s mechanikou bližší klavíru, nebo se pak už prstům nebude chtít přizpůsobit?
Naposledy upravil(a) PtJaa dne 22.10.2014 15:53, celkem upraveno 1 x.
Důvod: Dovolil jsem si vydělit obsahově trochu související příspěvky z několika témat do jednoho hezkého universálního.
pavlii
Globální moderátor
Kontaktovat uživatele:

Re: Klávesy pro začátečníka

Příspěvek od pavlii »

Bude, ale poněkud hůře řekl bych....

P.

home recording: Cubase Pro, WaveLab Pro
Dynaudio BM6 + A500, PSI Audio A21-M, Antelope Discrete 8 Pro SC
PtJaa
Moderátor

Příspěvek od PtJaa »

Dovolil bych si svoji zkušenost:

Nejde jen o typ kláves. Pokud nejsi génius od přírody, IMHO třeba větší vliv třeba má, zda tě někdo naučí, jak takovou věc muzikálně zahrát. Tj. viděl jsem na YouTube lidi zahrát Entertainer rozumně na lehkých klávesách, špatně na klavírních klávesách, úplně zoufale na klavíru apod.

Tím myslím, že dokud ti klávesy vyhovují, nedělal bych si problémy, všechny zlozvyky se dají s trochou snahy odstranit, z vlastní zkušenosti potvrzuji :-). Pro větší krok vpřed to aspoň u mne vyžadovalo nejen klavírní klaviaturu, ale i učitele.

P.S: Zrovna Entertainer jsem hrával než jsem získal učitele, s učitelem jsem se ho naučil znovu. Výsledek se opravdu hodně lišil. Podle mne zrovna tato skladba není muzikálně úplně lehká, IMHO je výrazně náročnější než třeba Maple Leaf Rag, i když technicky mohou být nastejno.
Kawai CA65 :: Galaxy Vintage D, Vienna Grand a Giant :: Pianoteq 5 Stage :: Kontakt :: Reaper
vsw

Příspěvek od vsw »

Maple je můj sen a kandidát číslo 2, z mého pohledu mi přijde o několik délek klaviatury těžší než Entertainer .. ono je to naopak?:-) Učitelku jsem pořídil, jednou týdně chodím "do hudebky". Zatím bojuju s úplným začátkem, zahraju pár taktů z not :-)

Děkuji za názory (budu číst dál, takže se klidně další přidejte).
PtJaa
Moderátor

Příspěvek od PtJaa »

Jestli chodíš na klavír (a ne na klávesy), IMHO by bylo dobré v dohledné době něco s klavírní klaviaturou pořídit, aspoň typu Casio PX150, za 2 roky by IMHO bylo hodně pozdě. Ale nejlépe je vždy domluvit se s paní učitelkou, co si myslí :-)

Co se týká Maple vs. Entertainer, když nemluvíme o zjednodušených verzích (původní verze viz třeba IMSLP), je Maple docela mechanický, když jsou dost rychlé a přesné ruce, není tam moc problém.
Entertainer je IMHO melodicky a stavbou zajímavější, není úplně lehké ho zahrát elegantně. Osobně jsem taky měl problém s akordy v pravé ruce (takty 6-7, 10-11,...), aby v rychlosti na těžší klaviatuře dobře vyzněly.
Kawai CA65 :: Galaxy Vintage D, Vienna Grand a Giant :: Pianoteq 5 Stage :: Kontakt :: Reaper
vsw

Příspěvek od vsw »

Teď chodím na klávesy, mám je doma i ve škole. Od začátku jsem ale paní učitelce říkal, že bych se chtěl stylem výuky a hry spíše blížit klavírnímu hraní než využití možností kláves. Jako dalekou metu snažení jsem uváděl právě třeba Entertainera a Maple Leaf, to jsou mé oblíbené skladby zažrané hluboko pod kůží. Moje představa je, že se nějakou dobu (rok dva) budu učit na klávesách a až uvidím, že mně to jde, baví, vydržím u toho, mozek a prsty i přes vyšší věk budou ochotny se něco naučit, pořídím si nějaký slušnější nástroj. Asi bych nebyl úplně nadšen se někam dostat a pak po koupi jiného nástroje zjistit, že na to vlastně nezahraju.

Aktuální klávesy jsou tuším čtvrtým kouskem pořadí, co jsme kdy měli. Kdysi po revoluci celkem nesmyslný nástroj pro děcka s rozsahem pár oktáv, před deseti lety nějaká Casia pro syna - začal chodit do školy na klávesy. Po dvou letech učení jsme mu na vánoce splnili přání v podobě Yamahy DGX 300. Za další dva roky přišla puberta, syn skončil s klávesami a začal hrát na kytaru. Na DGX se nějakou dobu prášilo, až mě manželka donutila je prodat (já nechtěl, vždycky mě to táhlo a říkal jsem, jednou se na to dám). No, takže prosadit doma koupi dalšího (aktuálního) nástroje s tím, že bych to tedy zkusil, nebylo úplně jednoduché :-)
PtJaa
Moderátor

Příspěvek od PtJaa »

Tak ať se ti na klávesy dobře hraje :-)

Jen bych se vyjádřil k tvým opakovaným zmínkám o vyšším věku - nemyslím, že by věk (aspoň před nástupem stařecké demence nebo artrózy rukou) byl jakoukoli překážkou učení se na klavír.
Naopak, jako dospělý můžeš postupovat výrazně rychleji než běžné děti - umíme se soustředit a býváme schopni pravidelně a efektivně cvičit.
vsw

Příspěvek od vsw »

Díky :-) S tím věkem máš pravdu, mé obavy, že mi už ujel vlak, se nepotvrdily.
Scorpi.03
Kontaktovat uživatele:

Re: Přechod z kláves na piáno

Příspěvek od Scorpi.03 »

Ze začátku je vždy problém zvyk na tužší klaviaturu, ale po nějaké si to ani neuvědomíš, problém to tedy ani není...
Current Gear: KORG M50 - 61, STUDIOLOGIC VMK188+
Past Gear: KORG KARMA, YAMAHA PSR 280
vsw

Příspěvek od vsw »

Ahoj, ke konci roku jsem si udělal radost a pořídil si ke hraní Yamaha DGX 650. Cílem bylo posunout klaviaturu od samohrajky blíže k nástrojům. Původně jsem zamýšlel spíše nějaké stage piano, ale při živém zkoušení v obchodech jsem holt nějak ulpěl na DGX 650. Dneska doručeno, rozbaleno, smontováno. Po hodině hraní mě docela bolí ručičky, asi protože je mechanika silově náročnější. Proti původním klávesám jsem docela ohromen nabízenými zvuky. E433 hrají v základu dost slušně (např grand piano, GP+strings), ale DGX je o několik tří výše. Tak snad si ruce brzy zvyknou.
PtJaa
Moderátor

Příspěvek od PtJaa »

Gratuluji k upgradu, ať se ti dobře hraje :-)

DGX 650 je (mimo jiné) plnohodnotné digitální piano. Specifikací klaviatury a klavírního zvuku odpovídá Yamaze P105, i když názory, zda jsou opravdu stejné, se různí.
Sabine97

Přechod z kláves na pianino

Příspěvek od Sabine97 »

Zdravím,

je mi 17 a 7 let hraju na klávesy. Jenomže asi před 3 lety už mi přestaly stačit ty samohrající doprovody a začala jsem vyhledávat klavírní skladby (z čehož moje učitelka není moc nadšená, protože si neví rady, co mi má dávat za noty). Prostě mě fascinuje piano. Ve škole máme křídlo a ten pocit je zkrátka naprosto jiný než u keyboardu s klávesy bez odporu.

Jen se chci zeptat, máte někdo zkušenosti s takovým přechodem a jak dlouho trvá, než si prsty zvyknou? Je hodně těžké najednou hrát dynamiku? Mimochodem, s pedálem zkušenosti mám, protože jsem se snažila nějakým způsobem ,,vytunit'' svoje klávesy, aby se aspoň trochu podobaly pianinu. :D
Scorpi.03
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od Scorpi.03 »

Záleží na intenzitě hraní, do pár týdnů to sedne, možná i dní..
Current Gear: KORG M50 - 61, STUDIOLOGIC VMK188+
Past Gear: KORG KARMA, YAMAHA PSR 280
Odpovědět

Zpět na „Klávesové nástroje a syntezátory“