3 zacatecnicke dotazy na powerakordy a hru s nimi

Tabulatury, noty, školy, kytarové techniky, cvičení ...
Odpovědět
s.kocour

3 zacatecnicke dotazy na powerakordy a hru s nimi

Příspěvek od s.kocour »

Ahoj,
takove zacatecnicke dotaz ohledne power akordu, abych se pripadne neucil nejake zlozvyky:
1) hrajete je jako dvojhmat ci trojhmat? co je lepsi pro zacatecnika? ucit se rovnou power akord se trema strunama? Lip to zni, hur se to macka:-)
2) jak je to s prehmatavanim? asi neni dobre napriklad z G(3 5 5 na E strune) prehmatavat na D(10 12 12 na E) - i kdyz je to momentalne pro me pohodlnejsi- , ale na D (5 7 7 na A)...proste aby to bylo asi co nejbliz, i za cenu ze je to na jine strune, ze? Mam asi zacatecnickou tendenci vsecko hrat na E strune, i kdyz pak jezdim pres celej hmatnik:-))
3) nejsem hudebni teoretik, tak se jen chci zeptat - jde zahrat treba Ami jako power akord nejak? popr cim ho nahradit?

Diky predem za odpovedi.
MrDuck
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od MrDuck »

1) 3hmt,odjakživa,vždycky se mě tak hrálo líp a skoro vždycky to tak hraju..jenom vyjímečně 2hmat
2) To je celkem na tobě bych řek,já nejdřív jezdil věčně po jedný struně,ale pak sem si půl hodinky zkoušel poskakovat po strunách s power akordama a už to šlo,je to podle mě pohodlnější,a u takovejch vzdáleností asi i rychlejší..ale některý záležitosti,i když je mám na strunách hned pod sebou furt rači přejedu těch 5 pražců,že sem tam rychlejší..konkrétně 1 písnička (cirkus od Konflikt)
3) Molový power akordy nevymyslíš,normálně se tam hraje obyčejnej akord jako by molovej nebyl,u power akordu to jinak nejde a nezní to ani špatně,jako u celejch barré akordů když se to tam hodí blbě :-)

Doufám že v ničem moc nematu,nejsem taky zrovna profík,ale takle já to vidim :-)
Yamaha RGX320 -> Hartke GT60 -> Celestion G12T-100
Obrázek
Obrázek
Obrázek
Wohma
Rádce
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od Wohma »

jen dodam k trojce: nektery akordy muzes vykuchat tak, ze zahrajes jen ty nejbasovejsi 3 struny, jinak A powerchord ti bude slouzit dobre jako doprovod jak k molovymu, tak durovymu A, takze ho pouzit muzes.
PRS CE24, ENGL Blackmore, Orange PPC412, kotel efektů na pedalboardu
‘Men have become tools of their tools.’ ~Henry David Thoreau
Somnus Aeternus
MrDuck
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od MrDuck »

Wohma píše:jen dodam k trojce: nektery akordy muzes vykuchat tak, ze zahrajes jen ty nejbasovejsi 3 struny, jinak A powerchord ti bude slouzit dobre jako doprovod jak k molovymu, tak durovymu A, takze ho pouzit muzes.
Šak všecky powerchordy sou jenom na 2/3 struny ne? Nebo že bych byl zcela mimo obraz? :P
Obrázek
Obrázek
Obrázek
Wohma
Rádce
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od Wohma »

MrDuck píše:Šak všecky powerchordy sou jenom na 2/3 struny ne? Nebo že bych byl zcela mimo obraz? :P
Nejsi mimo obraz, ale nejak nevim, proc to rikas?
Somnus Aeternus
s.kocour

Příspěvek od s.kocour »

Diky hosi :)
MLorenzo

Příspěvek od MLorenzo »

To s tim hranim D na E strune nebo na A zalezi jak se ti to libi...prece jen kazdy ton zni i jinak na jinych strunach (tlustsich ci tencich)...to je fyzika...takze to nebudu rozebirat...jsou to ruzny frekvence atd...Treba kytarista z ery Black Sabbath by to hral na E, ptz je to tkaove tvrdsi (viz Iron Man)...
Nero
Rádce
last.fm: http://www.last.fm/user/Nero1

Příspěvek od Nero »

1) Otázka citu pro skladbu, ta oktáva navíc tam dává trochu jiný zabarvení, dle mýho je dobrý umět oboje a podle skladeb to měnit

2) Optimální je zůstávat na co nejbližších pražcích, ne lítat po jedné struně, je to pomalejší (ve finále)

3) Mollový ani durový akord nezahraješ, protože power akord je tvořen pouze a jen základním tónem plus kvintou nebo kvartou. Tercie tam nikdy nebude (ani velká ani malá)

Wohma, Duck: Pánové, jste trochu mimo obraz. Powerchordy se dají hrá i více než na 2 či 3 struny. I na 4 nebo 5.

Např G5

Kód: Vybrat vše

3
3
0
0
X
3
C5

3
1
0
X
3
X
D5

5
3
2
0
X
X
"Náš problém není v tom, že toho víme málo. Náš problém je, že mnoho z toho, co víme, není pravda."

PetrPeter 1975 - 2008
Kirk
Kontaktovat uživatele:

E nebo A barre/powerchord

Příspěvek od Kirk »

Ja to hraju podle momentalni "inspirace".
Chce to umet oboji.

Jinak upozornuju, ze se u A-powerchordu ci barre spravne ma tlumit E struna.
Avsak nekdy se tam hodi pridat jeste tu kvintu/kvartu dolu (treba Bon Jovi - It's My Life - ten powerchord C, kterym to zacina zni nejlip jako
x
x
5
5
3
3
kdybych to hral na E strune, tak to nebude tak hutny...
Bezne se to ale tlumi. Drive jsem to netlumil, protoze jsem to neumel a radeji jsem hral taky E-barre... Ale to je lamovina, chce to umet oboji.

Btw. nekdy pouziju i chordy vychazejici z D :)
Ibanez RG321MH ---> George Dennis Mighty Mouse
Saul
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od Saul »

To Nero:3) Nejspíš mysleli powery ve stupnicích moll/dur.
ESP RZK-1, ESP 901, Randall RH150G3, Mesa Boogie 4x12, kabeláž Klotz, Behringer FCB1010, ....a čekání na g-majora
MrDuck
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od MrDuck »

Wohma píše:
MrDuck píše:Šak všecky powerchordy sou jenom na 2/3 struny ne? Nebo že bych byl zcela mimo obraz? :P
Mno nýbrž si psal,že se to může zahrát jenom přes 3 struny,tak mě to bylo divný,když je řeč o power akordech :-)
Obrázek
Obrázek
Obrázek
MrDuck
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od MrDuck »

Nero píše:1) Otázka citu pro skladbu, ta oktáva navíc tam dává trochu jiný zabarvení, dle mýho je dobrý umět oboje a podle skladeb to měnit

2) Optimální je zůstávat na co nejbližších pražcích, ne lítat po jedné struně, je to pomalejší (ve finále)

3) Mollový ani durový akord nezahraješ, protože power akord je tvořen pouze a jen základním tónem plus kvintou nebo kvartou. Tercie tam nikdy nebude (ani velká ani malá)

Wohma, Duck: Pánové, jste trochu mimo obraz. Powerchordy se dají hrá i více než na 2 či 3 struny. I na 4 nebo 5.

..

D5

5
3
2
0
X
X
:shock:

(sem netušil,že tohle sou taky powerchordy :shock: chybí tu takovej ten smajlík,co děsně mrká jednim vokem hrozně vykulenym a druhym vo něco míň, jako takle: Obrázek, ale měl by mrkat :P)
Obrázek
Obrázek
Obrázek
Wohma
Rádce
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od Wohma »

MrDuck píše:
Wohma píše:
Mno nýbrž si psal,že se to může zahrát jenom přes 3 struny,tak mě to bylo divný,když je řeč o power akordech :-)
Ja mluvil o normalnich akordech ;)

Nero: Powerchordy se daji hrat klidne i na 6,7 nebo v pripade kytaristy z Colpu na 8 strun, kazdopadne to nepovazuju za dulezity v tehle debate.
Somnus Aeternus
Nero
Rádce

Re: E nebo A barre/powerchord

Příspěvek od Nero »

Kirk píše:Ja to hraju podle momentalni "inspirace".
Chce to umet oboji.

Jinak upozornuju, ze se u A-powerchordu ci barre spravne ma tlumit E struna.
Avsak nekdy se tam hodi pridat jeste tu kvintu/kvartu dolu (treba Bon Jovi - It's My Life - ten powerchord C, kterym to zacina zni nejlip jako
x
x
5
5
3
3
kdybych to hral na E strune, tak to nebude tak hutny...
Bezne se to ale tlumi. Drive jsem to netlumil, protoze jsem to neumel a radeji jsem hral taky E-barre... Ale to je lamovina, chce to umet oboji.

Btw. nekdy pouziju i chordy vychazejici z D :)
Už jsem to říkal asi milionkrát, ale ta kvarta v basu je otázka vedení basový linky... Plus tedy pocitově zní to hutněji...
"Náš problém není v tom, že toho víme málo. Náš problém je, že mnoho z toho, co víme, není pravda."

PetrPeter 1975 - 2008
Nero
Rádce

Příspěvek od Nero »

MrDuck píše:
Nero píše:

..

D5

5
3
2
0
X
X
:shock:

(sem netušil,že tohle sou taky powerchordy :shock: chybí tu takovej ten smajlík,co děsně mrká jednim vokem hrozně vykulenym a druhym vo něco míň, jako takle: Obrázek, ale měl by mrkat :P)
Tak powerchordy jsou akordy, které sestávají z základního tónu, kvinty nebo kvarty. (Jen pro přesnost, kvarta je obrat kvinty, proto do sebe sedí)

PetrPeter 1975 - 2008
Nero
Rádce

Příspěvek od Nero »

Saul píše:To Nero:3) Nejspíš mysleli powery ve stupnicích moll/dur.
V tom případě je to jasné - Adur i amoll se nahradí A5, musí zůstat stejný základní tón... :wink:

PetrPeter 1975 - 2008
Nero
Rádce

Příspěvek od Nero »

Wohma píše:
Nero: Powerchordy se daji hrat klidne i na 6,7 nebo v pripade kytaristy z Colpu na 8 strun, kazdopadne to nepovazuju za dulezity v tehle debate.
Tak to se dají, ale v klasickém ladění se to už nedá dost dobře pochytat (nebo aspon já na to ještě nepřišel :wink: )

// Pardon za rozdělené posty, ale je to přehlednější v rámci toho, na co reaguju...

PetrPeter 1975 - 2008
Wohma
Rádce
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od Wohma »

Nero píše:
Wohma píše:
Tak to se dají, ale v klasickém ladění se to už nedá dost dobře pochytat (nebo aspon já na to ještě nepřišel :wink: )

// Pardon za rozdělené posty, ale je to přehlednější v rámci toho, na co reaguju...
Spammere :D Az budu mit cas, tak sednu a zkusim neco vymyslet, IMHO by to slo nakombinovat s kapodastrem tak, aby to bylo prstama chytatelny :lol:
Somnus Aeternus
Nero
Rádce

Příspěvek od Nero »

Ted nechci mluvit o kapodastru, prostě jen struny v klasickým ladění a 4 prsty (+ palec, případně). S tím to víc jak na 5 strun nechytnu (1 musím tlumit).

PetrPeter 1975 - 2008
Odpovědět

Zpět na „Hraní na kytaru, tabulatury“