zapojeni

Pedály, multiefekty, procesory, ...
Odpovědět
Ondra88

zapojeni

Příspěvek od Ondra88 »

cus,prosim o zodpovezeni otazky jak zapojim efekt ke kombu?nemam s efekty zkusenosti a tak nevim jestli pujde i k memu starsimu kombu,ktere ma jen jeden vstup na kytaru.dik
rasomaso

Příspěvek od rasomaso »

no normálně to zapojíš do vstupu na kytaru, potřebuješ akorát jen kabel navíc. nebo takhle to aspoň mám já a řek bych že většina efektů. prostě z kytary to jde do efektu a z efektu do vstupu na kombu. :wink:
Petře, byl jsi nejlepší. Sbohem...

"When the power of love overcomes the love of power the world will know peace."
Ondra88

zapojeni

Příspěvek od Ondra88 »

super,diky moc
Skiner
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od Skiner »

Greeg
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od Greeg »

když psal že má na kombu jenom díru na vstup pro kabel z kytary ..... :roll:
Fender Y. Malmsteen stratocaster ,Fender standard stratocaster,Cort Earth 200 + SD Woody,Marshall TSL 602,BOSS CS-2, GE-7, NS-2, DOD YJM 308,Digitech Digidelay,VOX Bulldog dist, Kabely Fender Elrctro-volt
Skiner
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od Skiner »

:oops: To je fakt, nevšimnl jsem si, nebylo to prudění, jen mi přišlo, že ten článek, co jsem linkoval je docela fajn.
buried_alive
Nový uživatel

Prosím poraďte - propojení komba s efektem

Příspěvek od buried_alive »

Zdravím všechny. Chtěl bych Vás poprosit o radu. Nedávno jsem si koupil kombo MARSHALL MG 101 CFX a efekt Boss ML-2 MetalCore. Chtěl bych se zeptat, jak se dá propojit efekt s kombem tak,aby při zesílení komba (dejme tomu na necelou půlku) nedocházelo k pískání a šumu. Když zesílím kytaru na plno a kombo do půlky, tak kombo začne nahlas "hučet". Vzadu na kombu mám dva vstupy, return a send, četl jsem něco o efektové smyčce,ale nevím, zda se dají tyto vstupy použít pro jeden efekt, nebo musí byt více efektů. Doufám, že mi poradíte a že jsem to správně vysvětlil. Na kytaru hraji sice dlouho, ale měl jsem menší kombo a tam s efektem ani s žádným šumem při zesílení problém nebyl (kombo mělo pouze 25watt). Předem díky za odpovědi a rady.
Hendrek
Site Admin
Kontaktovat uživatele:

Re: zapojeni

Příspěvek od Hendrek »

1) Taky zdravím.
2) Sloučeno s existujícím podobným threadem.
3) Zkreslovací efekty do smyčky nepatří.
4) Zkus ubrat na krabičce nebo na kombu gain nebo volume.
5) Pokud nic nepomůže, vyměň krabičku nebo kombo.
darwan23
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od darwan23 »

Nic proti experimentům, ale Metal Core bych opravdu do smyčky nedával - zkreslení přece jen hraje nejlíp před vstupem do komba, kde má za účel nabudit předzesilovač. Téma řazení efektů bylo už určitě probíráno jinde, tak snad už jen malé připomenutí / obohacení obrázkem:

Pořadí efektů a jejich umístění před kombo / do smyčky rozhodně není dogma - někdo má rád určité efekty (chorus, tremolo, delay aj.) zapojené třeba i před vstupem do komba, aby se vlny modulace, resp. ozvěny ještě dál nakreslovaly charakterem zesilovače, ale pokud s efektovou smyčkou a efekty jako takovými začínáš, pro svoje tranzistorové kombo klidně vyjdi z uvedeného schématu (i když sám bych krabičky poskládal trochu jinak...)
You can hear them singing out their telegraph code, all the way down the telegraph road...
https://soundcloud.com/darwan23
Tube Guru
Odborník

Příspěvek od Tube Guru »

Zdar, obecně platí, že zkreslovací efekty (overdrive, fuzz) se řadí mezi kytaru a vstup zesilovače. Do efektové smyčky se dávají "modulační" efekty (phaser, flanger, chorus, reverb apod.). Podstatu vystihuje obr. postnutý darwan(em)23. Jsou tam uvedeny jako příklad všechny efekty, které se do dané pozice obvykle zapojují. Klidně tam může být jen jeden. K Tvému problému: Vložením "kreslícího" efektu se zvýší celkové zesílení a na určité frekvenci dojde k překročení meze stability a to zapříčiní, že se soustava začne chovat jako generátor. Odpomoc je ve snížení zesílení ať už na efektu nebo zesilovači. Osobně si myslím, že Tvoje kombo žádné externí kreslítko nepotřebuje, musí mít zkreslení až, až, a jestli Ti nevyhovuje barva zvuku, uprav ji zapojením ekvalizeru do ef. smyčky. Btw. ten na tom obrázku chybí.
S opravami jsem skončil, žádné další zakázky už nepřijímám. Když budete mít jakýkoliv smysluplný technický dotaz týkající se elektronek, zesilovačů a "krabiček", klidně mě kontaktujte e-mailem: z.hronek@protonmail.com Když budu znát odpověď, budu mít čas a chuť, rád Vám odpovím. Děkuji.
Stanley Glazoff

Příspěvek od Stanley Glazoff »

darwan23 píše:Nic proti experimentům, ale Metal Core bych opravdu do smyčky nedával - zkreslení přece jen hraje nejlíp před vstupem do komba, kde má za účel nabudit předzesilovač. Téma řazení efektů bylo už určitě probíráno jinde, tak snad už jen malé připomenutí / obohacení obrázkem:

Pořadí efektů a jejich umístění před kombo / do smyčky rozhodně není dogma - někdo má rád určité efekty (chorus, tremolo, delay aj.) zapojené třeba i před vstupem do komba, aby se vlny modulace, resp. ozvěny ještě dál nakreslovaly charakterem zesilovače, ale pokud s efektovou smyčkou a efekty jako takovými začínáš, pro svoje tranzistorové kombo klidně vyjdi z uvedeného schématu (i když sám bych krabičky poskládal trochu jinak...)
No,tady koukam na to poradi overdrive a distortion,drivem se to dobře nakopava,a da se s tim udelat za malo penez velky zvuk,par let jsem takto hraval,akorat ten brum :mrgreen: Takze mi tam chybi nejaky noise gate :D Ale radit drive po distortionu se mi nezda,take jsem to kdysi zkusil,kdyz jsem hledal moznost zesilit zvuk na sola,ten drive to uplne rozkope,zkresleni jde do haje a cely se to pak tezce ovlada :D
Tube Guru
Odborník

Příspěvek od Tube Guru »

Zdar, pochopil jsem ten obrázek jako příklad které efekty patří do signálové cesty a které do efektové smyčky. Stanley Glazoff pořadí efektů v tomto případě nemá smysl řešit, máš pravdu, ale obr. je jen příklad, nikoliv návod. Zapojit do smyčky za sebou phaser, flanger a chorus je taky nesmysl :) .
S opravami jsem skončil, žádné další zakázky už nepřijímám. Když budete mít jakýkoliv smysluplný technický dotaz týkající se elektronek, zesilovačů a "krabiček", klidně mě kontaktujte e-mailem: z.hronek@protonmail.com Když budu znát odpověď, budu mít čas a chuť, rád Vám odpovím. Děkuji.
darwan23
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od darwan23 »

Ano, je to opravdu jenom příklad (nic lepšího pro ilustraci jsem po 5 minutách vyhledávání na webu nenašel...) :)
Individuální fantazie a experimenty nechť si každý doplní sám... :D
You can hear them singing out their telegraph code, all the way down the telegraph road...
torst

Příspěvek od torst »

To schema je samozřejmě v pořádku. Existuje ještě jedna varianta - kyt. preamp nebo současné multiefekty, které nasimulují celý předzesilovač, vč. předřazených a zařazených efektů. Tento "hotový zvuk" je pak nejlépe zapojit do vstupu koncového zesilovače (Return smyčky), čímž se vlastní preamp comba obejde (kytara-multiefekt-Return).
Já se domnívám, že revoluce je zvrat k lepšímu. Kontrarevoliuce je síla, která tomuto zvratu brání. Kontrarevoluce se drží u moci zuby nehty. Ti starší už pouze nehty. (Zdeněk Svěrák, 1989)
Kinx
Rádce
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od Kinx »

AD schema: octaver doporucuju urcite pred zkresleni a uplne nejlepe jako prvni vec hned za kytaru, bude lepe trackovat. pitch shifter zalezi na typu, treba boss PS-5 hraje do zkresleni hnusne, ale ve smycce je to snesitelnejsi (celkov eje to ale kram). pak je to o vkusu, ja treba preferuju nektery modulacni efekty (phaser) pred zkreslenim, jiny zase naopak (univibe) :)
darwan23
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od darwan23 »

Tak určitě, pitch a octaver efekty se budou o poznání líp chovat s co nejmíň nakresleným a modulovaným zvukem, snad kromě několika málo výjimek, jako je třeba POG - jeho tracking si poradí s umístěním téměř kdekoli v řetězci. Samozřejmě platí, že čím komplikovanější souzvuk do něj pustíte, tím míň zřetelnější bude výsledek... Nobody’s perfect... :-)
Fořt

Příspěvek od Fořt »

Pokud jde o pitch shifter, který pracuje i jako inteligentní harmohizér, třeba jako Boss PS-5, tak jednoznačně před zkreslením, pokud chci např. vytvořit dvojhlasé harmonie á la Iron Maiden. Trackingu, pokud nehraju polyfonně, tj. hraju jen jednotlivé struny, to nijak nevadí. Ale nejde pustit takový dvojhlas do zkreslení, ani do mírného, musí to být přeneseno absolutně bez zkreslení, jinak se to nedá pro daný účel použít, je to neposlouchatelné. U oktáv to tolik nevadí, ty se chovají dobře, i když jinak, za i před zkreslením.
Odpovědět

Zpět na „Kytarové efekty“