Zacházení s lampovým aparátem
Pravidla fóra
- Abu
- Bandzone: http://bandzone.cz/thedirtyraccoons
- Kontaktovat uživatele:
Re: Zacházení s lampovým aparátem
To na odkazu je jen ukazka ze schematu a to zrovna te casti bez lamap. V kompletni verzi jsou samozrejme i ty ECC83 a EL84, nedavno jsem se v jednom hrabal.
Hraju výhradně na šrot.
Abu díky za rozptýlení pochybností
. Nejhorší je, že na té elektrotáně ani při downloadu celého schematu ten lampový zbytek není
, naštěstí je jinde. Dík
S opravami jsem skončil, žádné další zakázky už nepřijímám. Když budete mít jakýkoliv smysluplný technický dotaz týkající se elektronek, zesilovačů a "krabiček", klidně mě kontaktujte e-mailem: z.hronek@protonmail.com Když budu znát odpověď, budu mít čas a chuť, rád Vám odpovím. Děkuji.
fakt díky za odpovědi ty schémata mi moc neříkají do toho moc nevidím.Ted se nabízí otázka kolik taková výměna asi stojí konkrétně dsl 401 od marshalla když bych měnil jen ty hlavní???tušim že sou tam tři??
- blaruskrudiask
mám takovej dotaz - když bych TEORETICKY uvažoval nad tím, že "zavřu" open box, cca jako na tomto obr.: http://img.photobucket.com/albums/v330/ ... 1275949124 automaticky si řeknu, že zabráním určité cirkulaci vzduchu a můžu aparát posrat, ale na druhou stranu se mrknu na head verzi toho samýho http://www.bazos.cz/img/3/800/38456800.jpg ....a nevim, asi by to zakrytí nemělo vadit? 
(toto kombo ani hlavu nemám, někdo se to pokoušel řešit na gearpage.net , ale bez odpovědí, tak mě to zajímá)
(toto kombo ani hlavu nemám, někdo se to pokoušel řešit na gearpage.net , ale bez odpovědí, tak mě to zajímá)
Možná by to nemuselo vadit, ale na druhou stranu, reprák také hřeje. Účinnost má v jednotkách procent, zbytek vyzáří jako teplo.
Gibson Explorer '76 RI ● Cort M600 BCS ● Cort EVL Z4 (R.M. ColorSound, R.M. Custom AlNiCo) ● Ibanez RG570CT (olše+javor, SD SH-5) ● DIMAVERY PB-320 ● Hardwire CM-2 ● Michalík Wah-Volume ● Boss GEB-7 ● Hardwire CR-7 ● Hardwire TR-7 ● Hardwire DL-8 ● Laney VH100R ● 2x12" DIY bedna s Celestion G12-65 ● Peavey Bandit 112 Sheffield USA ● fake Shure SM58 ● M-Audio MobilePre USB mkII ● M-Audio Firewire 410
Bias je slovo, ne zkratka.
- blaruskrudiask
Tady třeba http://assets.yourinstrument.com.au/img ... 40x480.jpg je dvakrát víc prostoru pro vzduch, ale zas 2krát repro:).. jasně, není zavřenej až úplně dolů, nějakej cenťák zůstal, možná kvůli možnosti malýho průvanu:D. Jsou tam dvě el84, pět 12ax7 btw.
Zdar, uzavřením původně otevřeného boxu si zesilovač v žádném případě nepoškodíš. Úvahy o nějakém přehřátí, pokud se nejedná o kombo, kde topí lampy nemůže být řeč. U komba je to trochu problém a proto se komba uzavřená většinou nedělají. Když chceš mít z komba zvuk uzavřené bedny, musíš použít externí uzavřený reprobox.
S opravami jsem skončil, žádné další zakázky už nepřijímám. Když budete mít jakýkoliv smysluplný technický dotaz týkající se elektronek, zesilovačů a "krabiček", klidně mě kontaktujte e-mailem: z.hronek@protonmail.com Když budu znát odpověď, budu mít čas a chuť, rád Vám odpovím. Děkuji.
- blaruskrudiask
Jestli Tě chápu správně, tu první větu myslíš na hlavu plus reprobox? Sory, jsem teď trochu zmaten:). Takže samotný reproduktory vyprodukujou tolik tepla, že by je bylo lepší nezavírat spolu s lampama, tak jsi to myslel? Jinak - to jo, určitě, pokud zapojím třeba 2x12 uzavřenej box, bude to lepší, než kdybych si zavřel samotný to 1x12 kombo, každopádně i zavření toho samotnýho komba musí mít efekt (myslim k více basům, ne k vyhoření:)
Zdar, asi jsem se nepřesně vyjádřil. Samotnou reprobednu není problém uzavřít. Reproduktory sice nějaké teplo produkují, ale podstatné zvýšení vnitřní teploty v reproboxu nezpůsobí. To už snad více zapůsobí to "pumpování" vzduchu, i když by se to mělo teoreticky "vyrušit", protože dochází jak ke kompresi, tak k expanzi. K tomu by se mohl zasvěceněji vyjádřit nějaký fyzik. S tím, že zavřený box je "basovější" máš pravdu, někdy je to ale zase na závadu. Každopádně kombo bych nezavíral. Kombo bylo původně myšleno jako lehce přenosný přístroj "dva v jednom" a záměr byl, aby se dalo nosit v jedné ruce. Časem komba "zdegenerovala" a jsou z nich těžké obludy. Mnohem lepší z hlediska zvuku i nošení je hlava + box. Jsou to však moje zkušenosti a někdo jiný to může vidět jinak
.
- blaruskrudiask
Ok, díky moc za odpovědi:).
Zdravím, jak správně „zajet„ kombo, dejme tomu po výměně všech lamp? je mi jasný, že se hned nesmí hrát na nějakou vyšší hlasitost, ale přecijen se chci zeptat:)
Kramer Pacer 1986? Jackson DK2M black, Fender Strat
ENGL Screamer kombo
ENGL Screamer kombo
-
arcilucifer
proč by se nemohlo?Pepsa píše:Zdravím, jak správně „zajet„ kombo, dejme tomu po výměně všech lamp? je mi jasný, že se hned nesmí hrát na nějakou vyšší hlasitost, ale přecijen se chci zeptat:)
Lampy se nechávají zahořet. Jinak se nic nezajíždí. Charakteristika lamp se v průběhu času mění, takže mi pan Fremr po jejich výměně povídal, že když budu chtít, můžu se u něj po čase stavit kvůli opětovnému seřízení biasu. Ale to není věc, co bys vyloženě musel řešit, dokud jsi se zvukem spokojený.Pepsa píše:Zdravím, jak správně „zajet„ kombo, dejme tomu po výměně všech lamp? je mi jasný, že se hned nesmí hrát na nějakou vyšší hlasitost, ale přecijen se chci zeptat:)
Gibson Explorer '76 RI ● Cort M600 BCS ● Cort EVL Z4 (R.M. ColorSound, R.M. Custom AlNiCo) ● Ibanez RG570CT (olše+javor, SD SH-5) ● DIMAVERY PB-320 ● Hardwire CM-2 ● Michalík Wah-Volume ● Boss GEB-7 ● Hardwire CR-7 ● Hardwire TR-7 ● Hardwire DL-8 ● Laney VH100R ● 2x12" DIY bedna s Celestion G12-65 ● Peavey Bandit 112 Sheffield USA ● fake Shure SM58 ● M-Audio MobilePre USB mkII ● M-Audio Firewire 410
Zdar, přesně jak píše arcilucifer, aparatura není stroj, který by se měl nějak "zajíždět". Klidně ho vyzkoušej třeba i naplno samozřejmě při dodržení technických podmínek jako napájecí napětí, impedance reproduktoru atp. Jedná-li se o kombo, tak ani tomu nemusíš věnovat zvláštní pozornost.
Jsem tenhle dotaz položil už v jiný sekci, ale bez odpovědi. Mám JVM 410H. Chtěl jsem ho hnát přes výkonovou brzdu a někdo mi poradil vyndat 2 lampy aby se tím snížil výkon. Má to smysl? Musí se seřizovat BIAS apod. ?
Díky
Díky
Zdar, ano má to smysl. Výkon se sníží přibližně na polovinu. Hlasitost se ale sníží jen velmi málo. Je to jistě výhodnější než žhavit výkonovou brzdu stovkou Wattů. Že je třeba vytáhnout prostřední dvě lampy asi víš. Při vytažení krajních to funguje stejně, ale ty prostřední jsou pak zbytečně hůř chlazeny.
Zacházení s lampovým aparátem
Díky. Když vyndám ty lampy, musím něco nastavovat? Bias apod..
Máš-li možnost (přístrojové vybavení + víš jak na to) nastavovat bias, nastav si jej po vytažení dvou lamp, ale není to nutné, jestli jej máš nyní nastavený správně pro 4 elektronky, bude to vyhovovat i pro dvě. Rozdíl v proudu naprázdno bude minimální a tudíž nevýznamný.
Ahoj, mám zesilovač úplně klasicky postavenej na reproboxu. Když však hraju na větší hlasitost a z boxu jde větší tlak, v zesíku něco drnčí. nejde to do bedny to ne. Je to nějaká součástka. V zesilovačích se vůbec nevyznám, a tak mám strach abych si to nezničil. Nevíte co by tam mohlo drnčet, nebo jestli se s tím nemůže něco stát? Dík.
Jak se spravne chovat k lampaci, ktery nema vypinac STAND-BY, ale jen POWER?
Ma nejaky smysl treba zapinat s master volume na nule?
Diky.
Ma nejaky smysl treba zapinat s master volume na nule?
Diky.
| Cruel YT | Cruel sptf