Ukulele
Pravidla fóra
Re: Ukulele
Souhlas s Pařezem. Stagg rozhodně ne.
BR U2S mám a nehraje zle. Má lehké problémy s laděním ale řekl bych,že v normě. Rozeta kolem otvoru je celkem pofidérní nálepka,která se téměř okamžitě začala loupat. Struny mám černé Dadárka a nemám problém se prosadit vedle kytary.
Lanikai je klasika ale také můžeš narazit na špatný kus. Přecejen by to chtělo vyzkoušet.
Ibanez se mi docela líbí tvarem,ale viz.výše-vyzkoušet.
Napiš odkud jsi,třeba se Ti někdo ozve,kdo by pomohl s výběrem.
BR U2S mám a nehraje zle. Má lehké problémy s laděním ale řekl bych,že v normě. Rozeta kolem otvoru je celkem pofidérní nálepka,která se téměř okamžitě začala loupat. Struny mám černé Dadárka a nemám problém se prosadit vedle kytary.
Lanikai je klasika ale také můžeš narazit na špatný kus. Přecejen by to chtělo vyzkoušet.
Ibanez se mi docela líbí tvarem,ale viz.výše-vyzkoušet.
Napiš odkud jsi,třeba se Ti někdo ozve,kdo by pomohl s výběrem.
-
Zuzulina87
- Nový uživatel
Děkuju moc, tak se mi ten výběr pěkně zúžil.
Jsem z Opavy. Tam ani jedno z těchhle dvou nemají a ostravské obchody je taky zrovna skladem nemají. :/ Co jsem bádala na YouTube, tak zvuk mají obě hezký..
Z prodeje jsou tam nataženy Aquila New Nylgut, alespoň byla na krku cedulka, co to tvrdila. Jde mi o to, že C vůbec nevyznívá. Je takové tlumené. E je na tom lépe. A zbytek strun už pěkně zvoní. Je to asi tím, že je to obyč překližka...Pařez píše:Dalile
zkus nové struny, nebo jinak, co máš na nástroji za struny?
edit:
Zpětně dodávám, že jsem zjistil, že struna C je poškozena. Když ji uchopím do špetky a přejedu od kobylky ke krku, tak jsou cítit značné nerovnosti, což zcela jistě ovlivňuje kvalitu zvuku a vůbec samo doznívání. ZAtím ale na výměnu nedošlo.
Naposledy upravil(a) Daliles dne 3.01.2015 12:20, celkem upraveno 1 x.
To bude spíš asi problém kobylky - chce to zajít k odborníkovi, který za pár kaček prověří, opraví....
Tak ono to "C" je o oktávu níž,tudíž zvonit jako ty vyšší asi nebude nikdy...
Dobře, je to nejtlustší struna, nejhlubší tón, který samozřejmě nebude tak "zvonit", určitě by ale neměl být tlumený. Právě jsem, abych to vyzkoušel, naladil Lanikai 21T (překližka) a hlasitost je vyvážená, žádná ze strun nevyniká na žádnou stranu, natož aby to bylo nějak extremní...
Souhlas. A ještě jde o styl hraní na silon.Pařez píše:Dobře, je to nejtlustší struna, nejhlubší tón, který samozřejmě nebude tak "zvonit", určitě by ale neměl být tlumený. Právě jsem, abych to vyzkoušel, naladil Lanikai 21T (překližka) a hlasitost je vyvážená, žádná ze strun nevyniká na žádnou stranu, natož aby to bylo nějak extremní...
To souvisí i s dobrou intonací na jednotlivých strunách. Aby nezněly falešně (zvláště tlusté), nemůžeme je někdy domačkávat až na doraz. Ale to je věc zvyku, praxe a vyzkoušení.
Slyší tóny ukulele svého pána. Je to Lanikai CK-C!
Ale KALA KA-SSTU-TE a koncertní ukulele od Štěpána Ondráka, tak to také není vůbec špatný!
Ale KALA KA-SSTU-TE a koncertní ukulele od Štěpána Ondráka, tak to také není vůbec špatný!
Asi je to v pořádku. Zkoušel jsem na prodejně 3 kusy a bylo to obdobné... O něco lepší tam byla nějaká Ortega za 3tis... Ale to už se mi nechtělo dávat. I když teď nad tím přemýšlím, zajdu tam a zkusím ještě uplně jiné kusy a značky a uvidim. Domáčknutí struny, hlavně u toho C zvuk dost ovlivní, to jsem také vypozoroval. Přesto bych byl rád, kdyby ten nástroj někdo viděl... U kytary drnkneš a ta znííí. To moje uke má i velmi krátkej dozvuk... hlavně u toho C. Ale úhoz a styl drnkání je také poznat. Asi je to ale o tom, že mam prostě naposlouchanej zvuk z nástrojů jiné cenové kategorie... a taky na to neumim:)
- Hendrek
- Site Admin
- Kontaktovat uživatele:
Krátký sustain u ukulele je normální, tam ani není z fyzikálního hlediska možné jej mít dlouhý jako např. u kytary (ultra krátká menzura, málo materiálu k rezonování, apod.).
Zdravím, uvažuji o koupi kvalitnějšího elektroakustického tenorového ukulele. Zatím mám vytipované: http://ukeshop.cz/10384,cz_kala-ka-ktge-c-eq-koa.html . A chtěl jsem se zeptat zda máte někdo zkušenost ještě s tímto nástrojem od LAG: http://kytary.muziker.cz/ostatni-strunn ... lag-U700TE ? Klidně uvítám i nějaké jiné tipy na ukulele.
Díky za ochotu.
Díky za ochotu.
zdravím, chtěla bych uke koupit jako vánoční dárek, snažila jsem se (já hudební analfabet) prokousat alespoň základními informacemi a dle zkušeností bych šla do sopránového Lanikai, mate mě ale označení - někde ULU a někde LU. Je v tom rozdíl? A v typu 11 a 21?
Můžete mi prosím někdo popradit? A struny Aqquila musím dokopit?
Moc všem děkuji za rady!
Můžete mi prosím někdo popradit? A struny Aqquila musím dokopit?
Moc všem děkuji za rady!
-
Ben z Unetic
Ukulele Lanikai
Dlouho se mluví o Lanikai ULU 11 a 21 jako nejlepší volba pro začinajícího hráče. Za tu cenu není špatné ale dnes je už velký výběr na trhu, před 3. roky takový výběr nebyl.
Halvní rozdil mezi 11 a 21 je že 21 je trošku líp dokončení a má bílý lem kolem těla. Zvukově jsou v podtsatě stejné, a jsou z stejného dřeveného laminátu.A pozor, skoro všechní e-shopy použivají zastaraly fotky na lanikai ULU 11, už pár let to nemá zdobení rozetu kolem zvukového otvoru.
Osobně bych se taky podíval na Kalu KA 15S, nebo novou ale vybornou značku Koki´o http://ukeshop.cz/10117,cz_kokio-soprano-mahagon.html (Dospělejší hlas)
Hlavně abyste uvědomila že v této cenově katagorii nástroj jsou laminátové a vyrobené v Čině, nejsou profi nástroje.
Trošku lepší zvuk je od Mahimahi, přední deska je z masivu a má pouzdro a ladičku v balení.
http://ukeshop.cz/10083,cz_mahimahi-soprano-kit.html
Ben z ukeshop.
Halvní rozdil mezi 11 a 21 je že 21 je trošku líp dokončení a má bílý lem kolem těla. Zvukově jsou v podtsatě stejné, a jsou z stejného dřeveného laminátu.A pozor, skoro všechní e-shopy použivají zastaraly fotky na lanikai ULU 11, už pár let to nemá zdobení rozetu kolem zvukového otvoru.
Osobně bych se taky podíval na Kalu KA 15S, nebo novou ale vybornou značku Koki´o http://ukeshop.cz/10117,cz_kokio-soprano-mahagon.html (Dospělejší hlas)
Hlavně abyste uvědomila že v této cenově katagorii nástroj jsou laminátové a vyrobené v Čině, nejsou profi nástroje.
Trošku lepší zvuk je od Mahimahi, přední deska je z masivu a má pouzdro a ladičku v balení.
http://ukeshop.cz/10083,cz_mahimahi-soprano-kit.html
Ben z ukeshop.
Moc děkuji za cenné rady, určitě si nestojím na značce lanikai- ta spíš vyšla z načítání informací na netu (pravda, některé články staršího data...) protože v okolí nemám nikoho kdo by poradil a říkala jsem si že koupit úplný "šunt" za 600,- by byly vyhozené peníze. Pokouknu tedy po těchto jiných... Ještě jednou díky!
Já můžu Lanikai doporučit, ale raději ULU 21 C, tedy koncertní, malinko větší nástroj, ale taky delší krk - menzura, ,víc pražců pro klasiku, plnější - netvrdím, že nutně lepší zvuk (osobně mám dobrý sopránový zvuk rád), ale taky o něco vyšší cena...Pro hraní akordů a písniček ale úplně postačí soprán...(Já mám velké ruce a sólové hraní podle tabulatur mi na sopránu dělá trošku problémy...)
Mám zkušenosti jenom s těmito dvěma Lanikai, budou možná i jiné lepší, ale fakt bych nekupoval asi nic pod zhruba 1500Kč, pokud budete fakt trošku hrát každá koruna navíc se zúročí...Hodně zdaru a šťastnou ruku při výběru!!!
Mám zkušenosti jenom s těmito dvěma Lanikai, budou možná i jiné lepší, ale fakt bych nekupoval asi nic pod zhruba 1500Kč, pokud budete fakt trošku hrát každá koruna navíc se zúročí...Hodně zdaru a šťastnou ruku při výběru!!!
pepawo píše:Bedřiška: Pokud jde o ladění na mobilu, s Androidím GStrings to jde bezva, používám, jiné ladičky zatím nemaje, akorát musí být ticho. Ladičky na klips na nástroji jsou v tomhle ohledu mnohem lepší.
Ostatní: Přátelé, chtěl by se někdo zapojit do aktivity vyvolané uživatelem RASIF na fóru diskutnici.cz ohledně založení (čistě) amatérského uke-bandu skrz republiku se společným hraním na příštím uke-festu (na volný mikrofon)?
Sledujte tamní fórum včetně možnosti vzájemného předávání hudebních podkladů via službu Dropbox... - a případně se přihlaste, třeba na adrese pepa zavinac rudice bodka cz. Aloha!
Já používám androidový Da Tuner Lite a jsem maximálně spokojený, vezmu ukulele, telefon položím nahoru na uke a za chvilku je naladěno...Nejdřív jsem koupil klipsovou ladičku, ale vůbec jí nepoužívám, klidně bych jí někomu (kdo má třeba "hloupý" telefon) věnoval, použil jsem jí asi 10 krát, než jsem stáhnul aplikaci do tel., mám i náhr. baterku, ale musel by to být někdo z Ostravy...
Naprosto souhlasím...Když jsem kdysi hrál na akordeon, zásadně jsem se učil nejdřív jednu a pak druho ruku zvlášť a tady to je podobné, je potřeba to rozfázovat, hraní a až to máš přidej zpěv...Tengli píše:Je to tak jak píšeš. Soustřeď se na hraní a text zatím neřeš. Kdyžtak si jen "broukej" melodii a až budeš mít pravačku zautomatizovanou,přidej teprve text. Tož tak...martinsustek píše:takže potřebuju ten strumming nějak dostat pod kůži, abych na to nemusel myslet a mohl se soustředit na text.?
(Zpívám v opeře a dodnes se (obzvlášť role v cizím jazyce učím tak, že nejdřív recituju text s rytmem a délkou not a až to mám "pod střechou" taky jdu teprve k piánu a učím se melodii) Je to ověřený způsob - v mozku se ti ty vrstvy líp usadí
Jednoduchá věc jako transpozice, jo? Tak to musíš být opravdu zkušený muzikant...Jen tak při hře "z voleje" transponovat není jen takHendrek píše:Mezi laděními se dá přecházet jednoduše přeladěním, ale pro nástroj i pro struny je IMHO vhodnější dodržovat ladění, pro které jsou struny určeny.
Stejný akord v C ladění se pochopitelně v D ladění drží jinak. Takže je nejjednodušší vybrat si ladění a toho se již držet, ať se člověk učí jen jedny prstoklady (alespoň zezačátku). Samozřejmě existuje jednoduchá věc jako transpozice, která tento problém řeší, ale tím tě nebudu hned ze startu zatěžovat.
Re: Které ukulele koupit?
Já mám tedy Lanikai ulu 11 a byly tam už struny aquilla a pokud chceš hrát převážně akordy a ne (zatím) třeba solově podle tabulatur asi bych z vlastní zkušenosti Lanikai doporučil, ale asi je to kus od kusu...O Ibanez jsem taky uvažovat, radil jsem se po emailu s Ondrou Šárkem a ten mi ho nedoporučil, tak jsem koupil Lanikai...Zuzulina87 píše:Ahoj lidičky, vím, že se to tady pořád probírá dokola, ale chtěla bych si pořídit sopránové ukulele..žádnou hračku, ale tak do 2 000kč. V obchodech mi nabízeli akorát Stagg a Kala, tak jsem se rozhodla, že si ho objednám z netu.
Hledala jsem poměrně dlouho a zredukovala jsem to na tyhle 3..hraju jen na flétnu a klávesy, tkž jsem strunová panna..může mi, prosím, někdo poradit, které by bylo nejlepší? Moc děkuju!
http://kytary.muziker.cz/ostatni-strunn ... -rouge-U2S
http://www.muzikant.cz/ibanez-uks-10-opn-d54343.html
http://www.muzikant.cz/hohner-lanikai-u ... 11959.html
Nechci radit, jen mluvím ze své zkušenosti...Hodně zdaru!!!
Re: Výběr ukulele pomozte prosím
Tak to bych asi raději zkusil Lanikai nebo Ohanu v podobné ceně kolem 1500 KčBennuardo píše:Zdravím, chtěl bych se naučit hrát na ukulele a vybírám si mezi těmito dvěma mohli byste mi prosím poradit?:)
http://kytary.cz/eddy-finn-ef-3-s/HN134946/
http://kytary.cz/vintage-vuk15-n/HN150957/
Děkuji:)