Sólová elektrická kytara - 7-10 tisíc

Strat, Les Paul, Tele, SG, semiakustické, ...
ajdam

Re: Sólová elektrická kytara - 7-10 tisíc

Příspěvek od ajdam »

No už jsem sice něco podobnýho psal do vedlešího threadu, ale klidně to opět zopakuju. Typ kytary ti neporadim, na to si musíš přijít sám. Toto může být vodítko: elektricke-kytary/jak-vybrat-a-koupit-k ... ml#p272719 . Říká se, že floyd rose na levnějších kytarách, jako je právě ta ibanezka, stojí za houby. Sám to potrvrdit nemůžu, protože jsem kytaru s tímhle tremolem nikdy neměl. Ale s klasickym strat tremolem problémy nejsou. Léta jsem měl nejlevnější fokusku a bylo to OK. Problémy s držením ladění blyly způsobený použitím těch nejlowednovějších mechanik. Jsem toho názoru, že i kdybys ho nepoužíval, tak to ničemu nevadí...

Pokud by jsi se rozhodl pro strat/tele, tak můžu vřele doporučit nějakýho mexickýho Fendera z bazaru. Kvalita zpracování sice není úplně nejlepší, ale hraje to pěkně. Když jsem přešel z Fokusky na Fendera (Standard) tak jsem byl naprosto nadšenej. Vyšší řady Squieru jsou taky fajn (Classic Vibe). Pokud bys chtěl něco s floyd rose tremolem, tak za ty prachy na bazaru by asi taky šlo ulovit něco funkčního, pokud to tremolo bude od nějaké osvědčené značky, tak by snad neměl být problém.
torst

Příspěvek od torst »

fisi : Tremolo můžeš využít na vytváření vibráta, legáta nebo glissanda. Proto se tomu taky říká tremolo, že ...
Pokud ale začínáš, budeš se s dvouzvratným tremolem asi trochu trápit. Řešením je jeho vyšprajcování vnitřní dutině nějakým špalíkem, takže mu buď vytvoříš doraz a budeš s ním tremolovat jen dolů, nebo ho blokneš úplně (jako hardtail). Pak už z něj ale nedostaneš ani pizzicato, ani rubato, natož pak tremolo. Můžeš ale odstranit horní zámky a ladit a podlazovat jak chceš.
¨Zdeánlivě je pak celé tremolo na prd, mě ale vyhovuje to uchycení strun do svorek, netrápim se s válečkama, když praskne struna na kobyle, vyhodim ocásek, odmotám rezervu na mechanice, původní strunu poposunu a hraju dál.
Levné Floydy nejsou tak zlé jak se píše, musíš s nima zacházet slušně, aby neodešly závity. To že Cort/Ibanez hrajou tenčeji je fakt, ale spíš než Floyd to dělaji tenké, rychlé krky.
Pokud máž žánrové rozpětí jak píšeš, po hard rock, Stratocastra bych nedoporučil, singly jsou trochu jednoúčelová záležitost. Spíš něco, co má u kobyly humbucker. Klidně Ty Ibanez, nebo kouknout po nějakém Les Paulu s rozpojitelnými Humbuckery.
Já se domnívám, že revoluce je zvrat k lepšímu. Kontrarevoliuce je síla, která tomuto zvratu brání. Kontrarevoluce se drží u moci zuby nehty. Ti starší už pouze nehty. (Zdeněk Svěrák, 1989)
hyenik
Rádce
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od hyenik »

akorat se trochu mírni v terminologii ty pizzikátore a rubátore 8)
já vím že narážíš na prastarý spor (omyl) tremolo/vibrato, ale takový sofistikovaný humor neni prilis srozumitelny ;)
BGD ≋ Baritone Guitar Dreams
≋Dreams Are Messages From The Deep≋
torst

Příspěvek od torst »

omlouvám se, máš recht, ale je to ve mě jako v koze, tohle hovadství nemůžu skousnout.
Já se domnívám, že revoluce je zvrat k lepšímu. Kontrarevoliuce je síla, která tomuto zvratu brání. Kontrarevoluce se drží u moci zuby nehty. Ti starší už pouze nehty. (Zdeněk Svěrák, 1989)
ajdam

Příspěvek od ajdam »

Nejsem úplně přesvědčený o platnosti dogmatu, že na pořádný zkreslený zvuk nutně potřebuješ mít humbucker. Konekckonců spoustu slavných metalových/hardrockových kytaristů strat S-S-S používá (Dave Murray, Yngwie Malmsteen...). Jako na nějakou trash metalovou pilu to asi není úplně vhodná kytara, ale na pořádně rockový zkreslený zvuk sss strat podle mě vyhovuje, a navíc si myslím že ze singlů obecně leze hezčí čistý zvuk (ale je to věc vkusu, samozžejmě). Navíc tazatel nepsal že chce hrát jenom hard rock, ale od popu po hard rock. Dá se bez problému opatřit i S-S-H strat, pokud by fisi přece jen tíhnul k hambáčům. No každopádně bych klasickýho strata jen tak nezavrhoval.
jenyceg

Příspěvek od jenyceg »

Mne třeba zaujalo toto: http://hudebnibazar.cz/inzerat.php?ID=8 ... rder=datum

Kdyby nebylo před Vánocema (a kdybych neměl 6 kytar)...
Fořt

Příspěvek od Fořt »

Dave Murray má na kytarách HB velikosti singlu, nebo standardní HB. A ten Malmsteenův singl je myslím taky HB s cívkami pod sebou:
http://www.soundonsound.com/sos/dec10/a ... n-fury.htm

Jediný z klasických metalistů mě napadá snad jem KK Downing z Judas Priest, který na přelomu 70.-80. let na Fendera Stratocastera se 3 singly hrával, viděl jsem to na videu z živáku. Ale zda to byly opravdu singly, nebo něco jako ten YJM, to nevím. Mohl mít i zapojen kobylkový a prostřední singl v sérii.
Ideální řešení je S-S-H strat, na němž je pro kombinaci kobylkového a prostředního singlu použita z HB jen jedna cívka pro takový ten charakteristický chroustavý "quack" zvuk, bez něj strat není strat. Fender, snad i Squier a další výrobci, dělají většinou tohle zapojení na S-S-H stratech standardně. Lze i na S-S-S kytaře vyměnit kobylkový singl za HB, třeba i velikosti singlu, aby se nemuselo dlabat, a zapojit ho stejným způsobem, nebo si udělat na S-S-S kytaře pomocí push-pull potenciometru nebo jiného přepínače zapojení kobyl. a prostř. singlu do série. Ale je to jen náhražka HB, hraje to trochu jinak.
Jinak pro pop a klasický hard rock jsou S-S-S naprosto v pohodě.
dArtagnan

Příspěvek od dArtagnan »

Straty vidam snad v kazde druhe hardrockove kapele, nevim proc by to jako nemelo jit. Naopak mam trochu problem s doporucenim Ibanezky s floydem do popu, ty nemivaji zrovna vyhlaseny cisty zvuk, i kdyz proti gustu...
Ja bych taky doporucil bazaroveho mexickeho strata, v tehle cenove osvedcena klasika. Pro zmenu z pevne kobylky na tremolo potrebujes jen sroubovak, to mi prijde ideal pro cloveka, ktery jeste nevi, co chce. I snimace jdou hrave vymenit dle chuti.
Jeste k tomu "charakteristickemu" quacku: prvnich snad 20(?) let byl ve stratech jen tripolohovy prepinac, i dneska ho spousta stratu ma: classic, american vintage, custom shop, Blackmore, Malmsteen... tohle teda nejsou straty, jo?
Kinx
Rádce
Kontaktovat uživatele:

Re: straty a zkresleni

Příspěvek od Kinx »

ze singlu jde dostat hutny zvuk, ale clovek musi vybrat aparat ktery to zkousne a vetsinou taky dokopavat. ja jsem se o heavy zvuky pokousel asi deset let a pritom jsem odmital hrat na cokoliv jinyho nez strata se singlama ;) neni to samozrejme uplne typickej pristup a s hb ma clovek zivot jednodussi, na druhou stranu singly znej zajimaveji. ted jsem se k tomu asi po ctyrech letech temer vylucneho hrani na HB zase vratil, usnadnuju si zivot krabickama (v mem pripade fuzz face s EQ kde dociluju lehkeho midboostu, turbo rat a modifikovany big muff) a jsem stastnej. taky nejsou singly jako singly potazmo strat jako strat :) Mam doma v soucasnosti tri straty - jasanovou stavbu se snimacema suhr landau (to je hodne bluesovej zvuk, takovej surovej), zrejme jasanovej fender american standard s nejakym starym bill lawrence singlem u kobyly (diky kterymu to zni skoro jak tele) + dvema SBS noiselessama a olsovej american standard s puvodnima singlama. kazdej hraje uplne jinak, presto pri primem srovnani pomoci looperu jsou si tak podobne, az me to desi (ale to je rukama a je to na delsi debatu).

obecne plati premisa, ze straty se singlama vaznou ve stredovem spektru kytaroveho zvuku a naopak maji moc vysek - proto se vyplati mit zapojenou tonovou clonu na kobylkovej snimac (tak jak to maji american std straty asi od roku 2000), protoze tim lze takovy to vresteni celkem uspesne korigovat. tradicni nastroj na dokopnuti stredu je tubescreamer potazmo boss SD1, jsou to hodne tradicni zvuky a neni to uplne metal (samozrejme zalezi na kontextu pouziti, metal to nebude v pripade cisteho ampu pri "rozumnem nastaveni"), nicmene se singlama to proste funguje a je to velmi oblibene. ja osobne misto techto dvou pouzivam turbo rat, protoze to je vetsi prasarna a na dokopavani ostatnich kreslitek mi to prijde jako dobrej kouř (ackoliv je relativne tenci nez vse ostatni co mam).

nekolik let jsem odmital hrat na cokoliv jinyho nez mesy mark serie, protoze tyhle aparaty si skvele rozumi se stratama a singlama - jeden z duvodu je ten, ze korekce jsou pred zkreslenim a ten zvuk si jde proste dotvarovat. dopadem budiz i fakt, ze tyhle aparaty celkem spolehlive dokazou smazat charakter kytary kdyz se to s nastavovanim prezene.

ad doporuceni kytary na bazaru za 7-10 tisic - na mexickeho fendera nebo levne nesmysly s floydem bych se vyprdnul a podival bych se po squieru ze serie classic vibe (pokud chces nejakej fenderoid), kdyz jsem delal v hudebninach tak mi jich proslo rukama docela dost a zadnej nebyl spatnej - spis naopak, nektery kousky prehraly i ty nejdrazsi non-customshop fendery. Hraje to fakt brutalne dobre za ty penize.
torst

Příspěvek od torst »

Souhlas s Kinxem, zejména s posledním odstavcem. Už jen malou noticku - ku slušnou kopii Stratocesteru bych volil s humbuckerem u kobyly. Můžeš si ho rozepnout - pak máš cca klasickej strat a když budeš chtít pořádnej nářez, HB je jistota. Teď jak to píšu se mi úplně zastesklo po Stratu HSS.
tip : http://hudebnibazar.cz/inzerat.php?ID=8 ... rder=datum
http://hudebnibazar.cz/inzerat.php?ID=8 ... rder=datum
Kinx
Rádce
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od Kinx »

zrovna ten epiphone strat bych nedoporucil, jednak mam pochybnosti jestli je vubec z masivu a potom mam proste vzpominku, ze tyhle kytary staly obecne za h***o - par kamosu tyhle kytary melo, v ty dobe to byl nejlvnejsi low end. uz jenom pri pohledu na ten HW mam husi kuzi :)
torst

Příspěvek od torst »

je to fakt, kámoš jí kdysi měl, nebyla zlá, ale taky bych po ní nesah. mě by vadila hlavně ta hlava. Navíc je to hluboko pod cenovou relací tématu.
Stanley Glazoff

Příspěvek od Stanley Glazoff »

No když autor ve svém vyberu uvedl i GRG,tak bych spis hlidal bazar,sam mam japonske petikilo za desitku v dokonalem stavu,a to uz je jiny level :D Další mi před rokem někdo vyfoukl,bylo dokonce za osmičku,a navíc nejaky vzacny model z jasanu,uz jsme byli domluveni,ale nakonec jela nekam do Budejovic :oops: :D A jednou za cas se tihle stary RG objevuji,chce to pockat :)
torst

Příspěvek od torst »

Japan IB 5XX jsou samozřejmě lahůdka, ale spíš pro fajnšmekra. Začínající rocker potřebuje něco ovladatelnějšího. Navíc ty tenoučký krky pořádnej r´n´r´neudělaj.
jirka kyncl
last.fm: v

Příspěvek od jirka kyncl »

Já jsem viděl pár kytar značky Focus, kde byl poměr cena/výkon opravdu dobrej. Otázka je, jestli to nebyla náhoda, ale asi se tam nějaký dobrý kusy najít dají;) Konkrétně jedna z nich byla Les Paul Custom CS, která je nějak lehce pod deset tisíc tušim a hrálo se mi na ní ok, zpracování taky ok. Zvuk jsem neměl možnost hodnotit jinde než na jedný zkoušce, ale jo, taky ok.
Odpovědět

Zpět na „Elektrické kytary“