Sejmutí kytarového aparátu.

Dynamické, kondenzátorové, bezdrátové, ...
Demilich

Sejmutí kytarového aparátu.

Příspěvek od Demilich »

Ahoj

Nepodařilo se mi najít vhodné téma pro můj dotaz, tak jsem založil toto obecné.

Zajímalo by mě, jaký mikrofon byste mi doporučili pro nazvučení half-stacku, kytarového. Chtěli bychom mikrofon/y do budoucna, abychom je připojili na rekordér, či mixpult, a sejmuli své kytary ve zkušebně, když hrajeme všichni jako kapela.
Jak moc se budou pro naše řekněme amatérské až poloprofesionální potřeby lišit mikrofony v cenových relacích kolem 1200 korun, 2500-3000 korun a pak více, řekněme 4000+?

Příběh je takový:
Včera jsme na zkoušce nazvučili naše dva halfstacky erárníma mikrofona, které tam leží pro zpěv. Jsou to absolutně zrůdné omlácené rezavé staré šméčka, které vypadají jako by si je někdo vytáhl z pr..... Připíchli jsme je, dali před boxy, nastavili úrovně, a hráli + nahráli. Výsledek ZDE, pro ty, kdo má zájem poslechnout. Čekal jsem průser, ale výsledek mě sakra překvapil. Žádnej průser to není. Tak mě napadlo, že kdybysme koupili opravdové nástrojové mikráky, měli bychom svoje, pěkné a spolehlivé. Ale, byl by zvuk lepší?

Co kdybychom koupili třeba něco takového, v kategorii první, to jest kolem 1200 korun
http://kytary.cz/audio-technica-mb2k/HN096489/
nebo
http://kytary.cz/apex-775/HN108867/
Stačilo by to pro naše potřeby? Nepotřebujem studiovou kvalitu, ale něco pro vlastní prezentaci materiálu pro lidi, když se někam snažíme dostat na koncert.

Bylo by lepší připlatit za klasiku? Byl by rozdíl znatelný a cena ospravedlnitelná? kolem 3000
http://kytary.cz/shure-sm57-lce/HN012954/
Šuryna, žejo... etalon... Ale vyplatí se mi to? Poznal bych rozdíl, když stojí skoro trojnásobek těch předešlých shitů?
nebo
http://kytary.cz/sennheiser-e609-silver/HN147015/

4000+
Ve studiu, s předešlou death metalovou kapelou jsme nahrávali na tohle
http://kytary.cz/sennheiser-e-906/HN096277/
A zvuk se mi sakra líbil. Ale stojí skoro pětku...
http://kytary.cz/shure-beta-57a/HN073727/
??

Díky za postřehy.
Jde mi spíš o zkušenosti. Prachy mám. Koupit bych mohl kterejkoliv. Ale zas na co budu kupovat mikrák za 5 litrů. abych ho třikrát použil a pak mi ležel doma, když můžu koupit mikrák za 1200 a třeba by udělal podobnou službu na to co potřebujem...
+ Nejsme takoví fajnšmekři, abychom studovali marginální rozdíly mikráků. Spoluhráčům se líbilo i to co jsme nahráli na ty s****y co jsme našli ve zkušebně. Na domácí dopečení v Reaperu a ukázání někomu před tím, než vpadnem do studia (až na to budem mít dostatečně natrénováno) to podle mě stačí.

Ciao
LicH
#2022BezHF vyústil v to, že jsem si uvědomil, že muziku je lepší zažít a dělat, než o ní psát na internet. Tedy sbohem :D
pavlii
Globální moderátor
Kontaktovat uživatele:

Re: Sejmutí kytarového aparátu.

Příspěvek od pavlii »

Pořád dokola - vyzkoušet, vyzkoušet a pro změnu....vyzkoušet 8) jako můžeme vám tady nalhat spoustu krásnejch slov o mikrofonech, ale víme starou bačkoru, jestli se vám ten zvuk bude líbit taky. Když si chci něco koupit, tak se hlavně neptám na názor někoho jinýho (a nota bene na fóru) :-D

Otázkou je pak spolehlivost, výdrž a tak dále - jenže to zase neříká nic o zvuku žeano....

Potřebovali byste si to prostě prubnout asi nějak takhle: http://www.audiozone.cz/mikrofony/test- ... ml#p358828 (bez dovolení jsem si vypůjčil téma ze sousedního fóra ;-) ).

P.

home recording: Cubase Pro, WaveLab Pro
Dynaudio BM6 + A500, PSI Audio A21-M, Antelope Discrete 8 Pro SC
Demilich

Příspěvek od Demilich »

Ok, no problem, kde si k tobě pro ty mikráky na půjčení pro test mám zajít? :)

Nevím, zeptám se, ne? Nesežral jsem šalamounovo houno jako Tomio Okamura. :P A kde jinde se ptát, když ne na hudebním fóru.

Mě to tak přijde, že bych asi vzal Shurku 57, kdybych už hento. Měl bych klidné svědomí, že to není s****a, něco to vydrží, dá se to prodat, a šmitec...
#2022BezHF vyústil v to, že jsem si uvědomil, že muziku je lepší zažít a dělat, než o ní psát na internet. Tedy sbohem :D
pavlii
Globální moderátor
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od pavlii »

No víš o co mi jde - viz to video. Koneckonců můžeš si vybrat z místního e-shopu mikrofon (vlastně tipy jsi už dal), který se ti líbí vzhledově a ten si pořídit. Zvuk je koneckonců podružný..... 8)

Z praxe: jakou bude mít pro tebe informační hodnotu o zvuku, když ti napíšu, že SM57 nijak neoslní a jiný napíše, že nic než SM57 nemá smysl použít - půjdeš a koupíš ho? Mno - pokud k tomu přistupuješ jako "...Měl bych klidné svědomí, že to není s****a, něco to vydrží, dá se to prodat, a šmitec..." a stačí ti info, že se to aspoň jednomu z X lidí zvukově líbí, tak jako proč ne. Kdo chce kam.....

Já moc mikrofonů nemám, ale v zásadě není problém domluvit se na vyzkoušení ;-) ale výsledek by tě zřejmě neuspokojil (obávám se, že až na jednu-dvě výjimky jsem v kategorii 4000+, takže možná bys řek "OK - tak se měj, ještě si poslechnu něco lacinějšího..." :-D ). Jinak ohledně zkoušení mikrofonů (sluchátek, monitorů, ...) platí, že kdo ví, co chce, cestu si vždycky najde ;-) ten zbytek se jen vymlouvá...

Kdyžtak se ozvi, jsem sice s časem docela na štíru, ale možná bychom se nějak časově sešli, nejsme od sebe zřejmě moc daleko. Jinak držím palce!

P.

zzbar
Rádce

Příspěvek od zzbar »

Ono je to vážně tak, jak píše pavlii...

Konkrétně SM57 skutečně až tak neoslní, jenže ve své třídě. A v konkurenci je to neuvěřitelný držák (bavíme se o 3000 +). Ať jsou podmínky jakékoli, vlhko, horko atd, vždy předvede co se po něm chce a na co je člověk zvyklý. Navíc se dá použít na další spektrum nástrojů od bicích, přes housle, dechy až po zpěv. Takže proto je ho dobré mít v kufru (nejlépe víc).
Psal jsi, že ho potřebujete pro vaše amatérské, až poloprofesionální použití. Kdybych poloprofesionálům (co to slovo vlastně znamená?) strčil ke kombu nějaký jiný mikrofon, než SM57, Audix i5, nebo něco podobného, tak by mě už příště nechtěli. A mě by to ani nakonec nenapadlo, jim tam strkat něco jiného, protože mi jde taky o nejlepší možný výsledek, v rámci možností našeho aparátu.
Jde o to, že člověk, který s tím už dlouhou dobu dělá (pavlii, jiní zvukaři atd..), už ty rozdíly poznají okamžitě. Mají ty uši zkrátka vycvičené. Tomu, kdo nahrává poprvé, připadá výsledek úžasný i s nějakým karaoke mikrofonem.
Nicméně . Pokud ten váš požadavek je jen na mikrofony pro vlastní "zkušebnové" účely, pro účely jakési sebereflexe, nebo tvorby nových věcí a řekněme neprodejní prezentace, klidně si pořiďte mikrofony levnější. Chápu složitost sehnat finance, když návratnost bude nulová.
Např. http://www.audiotek.cz/product-42966-samson-q6-3pack . Máme je, použití do zkušebny, nebo nějakou nouzovku, zaplivanou hospodu atp.. - ok.
Mapex, Paiste, Meinl, Powerstroke3, Ewans EC2, Balbex Ringo II

Soundcraft, Yamaha DSR... RCF ART, dBTechnologies, Proel, Sabine, DBX, Audix, Shure, AKG, Samson...
a spousta No name...
pavlii
Globální moderátor
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od pavlii »

zzbar píše:...Kdybych poloprofesionálům (co to slovo vlastně znamená?) strčil ke kombu nějaký jiný mikrofon, než SM57, Audix i5, nebo něco podobného, tak by mě už příště nechtěli...
Tak s tímhle bych taky dost silně nesouhlasil, ale je to věc osobního názoru a přístupu.

P.

Demilich

Příspěvek od Demilich »

zzbar píše:... Tomu, kdo nahrává poprvé, připadá výsledek úžasný i s nějakým karaoke mikrofonem.
Nicméně . Pokud ten váš požadavek je jen na mikrofony pro vlastní "zkušebnové" účely, pro účely jakési sebereflexe, nebo tvorby nových věcí a řekněme neprodejní prezentace, klidně si pořiďte mikrofony levnější. Chápu složitost sehnat finance, když návratnost bude nulová...
Přesně tak. Tohle je plus mínus to co jsem potřeboval. Pavlii je moc velký profík na to, aby mi jeho rada přinesla užitek :) Jak jsem psal, nechceme rozebírat marginální rozdíly drahých (pro nás 3k+) mikrofonů. Pokud to není tak, že by se ty mikrofony lišily opravdu znatelně, způsobem: 1200 = totální hnus, neposlouchatelné, nemá to cenu. 3000 ok, ale pořád nic moc. 5000 teprve se ti to bude líbit. Tak pak je to cajk, pro nás. Chceme to do zkušebny, ne na tom založit živnost nahrávacího studia. Výsledek pak pošlem kámošům a majitelům klubů, aby věděli co hrajeme, když se budem snažit si někde domluvit koncert před tím, než budeme mít plnohodnotné studiové album. Už teď ty nahrávky co máme z rekordéru Zoom H4N, jsou celkem ok na tyto účely, ale samozřejmě se separátními mikrofony a instrumenty nahranými zvlášť je ta kvalita zase o celou ligu výš.

Z toho co jsem pochopil tedy pro mě nemá smysl utrácet za majk víc než ty 3 litry.
I na všech akcích menších klubů se stejně používá v drtivé většině SM57 :)

Můžete poskytnout případně nějaké info o rozdílech SM57 a té i5 od Audixe? Jak vám to přijde?

Jinak díky za rady borci ;)
feki
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od feki »

Já používám tyto tři, ve srovnání s 57 je GLS sitější ve výškách, a 606 zase více středobasů, ale záleží na boxu. Na mých E112 ProStage se chovají zase jinak.
* GLS Audio ES-57 ( cena do 2000kč )
* Shure SM57
* Sennheiser s606
Obrázek
Jackson Soloist MIJ SL-3 / Caparison TAT Special FM
Rack Gear. Digitech : ValveFX , 2120, RP6, GSP1101 / Engl: E-840,E-530 Engl 112 Pro Stage.
zzbar
Rádce

Příspěvek od zzbar »

pavlii píše:Tak s tímhle bych taky dost silně nesouhlasil, ale je to věc osobního názoru a přístupu.
Víš co, ono je to spíš o tom rozdílu studiové a live práce. Taky by se mi líbilo, kdyby mi do toho nikdo nekafral, dal bych si tam, co uznám za vhodné a polibte mi, protože já jsem zodpovědný za výsledek.
Jenže ve studiu je k práci zvukaře jakási větší důvěra a nikdo se moc nešťourá v tom, čím to snímáš. Protože výsledek si můžeš poslechnout v zápětí.
Ale na pódiu si nikdo nic z "venku" neposlechne a tak panuje spíše vzájemná nedůvěra (či spíš nejistota), pokud tam muzikant uvidí jiný mikrofon, než který zná a na který je zvyklý.
Demilich:
Rozdíl mezi i5 a SM57 je, ale opět je potřeba si to vyzkoušet. Měl jsem oba, na snare se mi víc líbil i5, ke kombu oba - tady záleželo na tom, co je to za kombo. Každý je trochu jiný. i5 jde víc do hloubky, SM57 je víc nakřáplejší, což u kytary může být žádoucí. Toto jsou teď naprosto dostupné mikrofony a vyzkoušet a porovnat je, by neměl být problém v kterémkoliv kšeftě.

Soundcraft, Yamaha DSR... RCF ART, dBTechnologies, Proel, Sabine, DBX, Audix, Shure, AKG, Samson...
a spousta No name...
Demilich

Příspěvek od Demilich »

Ok. Hele, tohle je možná lamerský dotaz, ale: Jak mám jako v kšeftě testovat mikrofony???
zzbar
Rádce

Příspěvek od zzbar »

Nesmíš se s tím s*át :D . Chceš u nich nechat peníze, tak chtěj za to službu. Nech si to zapojit, třeba si přines vlastní kombo a kytaru... Oni poskytnou mikrofony, stojan, kabely, pak třeba akt. bednu (např.). No a vesele zkoušej. Samozřejmě si to nejdřív domluv. U dvou největších shopů mě nikdy neodmítli a to jsem tam zkoušel kdeco.

a spousta No name...
pavlii
Globální moderátor
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od pavlii »

2Demilich: asi zatím největší poklona, co jsem kdy dostal :-D ale skutečnost je zhola jiná - jsem pouhý nadšený amatér, co si ale snaží zjistit maximum o technice, co má doma, ale hlavně mu jde o co nejlepší/nejzajímavější sejmutí zvuku a z principu je předem nedůtklivý k většině "klasik" (možná právě proto, že to jsou klasiky). Ale myslím, že mám dostatek sebereflexe na to, abych a-priori tvrdil, že (třeba) SM57 je co do zvukové charakteristiky zbytečně "ubíjející" mikrofon (ve smyslu, že použitím jiného dosáhneš zajímavější výsledek) - prostě spíš to beru z toho pohledu, že o existenci a charisma některých HW vím, ale protože nejsem nucen jimi disponovat, volím pro svojí výbavu alternativní věci, které nejsou zhusta moc rozšířené 8)

Toť vše, proti SM57 nic nemám (dokonce jsem jí osobně nikdy v ruce neměl - a to je co říct, když už se u ní otírám!), ale prostě jí nabídnout nemůžu a srovnání z mé praxe taky ne.

Hlavně mě nikdo neškatulkujte mezi profíky, tam v zásadě nepatřím.

Držím palce s výběrem a zzbar má v posledním svém příspěvku naprostou pravdu: ty jsi zákazník a oni chtějí prodat; koupíš ovšem jen za předpokladu, že budeš spokojený, takže je potřeba si pro to ověření spokojenosti udělat podmínky. Pokud ti to neumožní, jdi koupit jinam.

P.

Demilich

Příspěvek od Demilich »

Jasně, pohoda. Já už se v hudebninách něco nazkoušel. Však jsem tam taky už nějaký peníz nechal, viz můj gear v podpisu :) Zajímalo mě ale jak to mám udělat technicky. Vím jak zkoušet kytary a basy. Ale s mikrákama jsem nikdy nic do činění neměl a nevím jak to člověk v hudebninách je schopen odzkoušet. V kytary.cz celkem jo, protože tam mají tu odhlučněnou zkušebnu. Kdyby tam někdo hrál ideálně, mohli by mu dát mikrák před bednu a já bych si vyvedl ven kabel a venku to poslouchal už z něčeho. Ale jinak nevím :) Já tam rozhodně nic nosit nebudu. Tahat kytaru a 70 Kg half-stack do hudebnin, kde mají tuny věcí kvůli koupi mikráku do 3k mi přijde jako brutální overkill a nošení dříví do lesa :lol:
cherreda
Rádce

Příspěvek od cherreda »

:) Tedy kolegové... je snad průzračně jasné, že co se ozvučení boxu týká, tak na krámě se dá zkusit leda hnědka, jak byste to tam s nějakou rozumnou relevancí úsudku chtěli udělat?
Proč to nevyřešit objednávkou přes eshop + případné vrácení do 14 dnů bez udání důvodu? Klidně třeba 3 mikráky a porovnat si je, nechat si jeden a ostatní vrátit. Žádný mikrák nesedí? Tak znovu.
Lichu, když to tak slyším, tak pro Tvůj účel bych to pragmaticky viděl takto - zkus víc experimentovat s těmi erárními starými mikráky, když už je máš zadarmo k dispozici - mám na mysli umístění, úhel, vzdálenost, prostě pohrát si s hledáním sweet spotu. A pak teprve utrácej. Jestli už jsi ve fázi, že chceš utrácet a jsi ve vatě, kup SM57-my a neřeš, vždycky je kdyžtak prodáš. Pokud naslepo za 1200 koupit Apex nebo AudioTechniku, tak bych samozřejmě vzal AT. Apexy jsou běžný čínský rebrand, to můžeš pravděpodobně na Aliexpresu najít mnohem levněji.
zzbar
Rádce

Příspěvek od zzbar »

cherreda píše:Proč to nevyřešit objednávkou přes eshop + případné vrácení do 14 dnů bez udání důvodu? Klidně třeba 3 mikráky a porovnat si je, nechat si jeden a ostatní vrátit. Žádný mikrák nesedí? Tak znovu.
Jistě, také cesta. Ale tyto špinavé praktiky doporučovat nebudu, protože se mi nelíbí. Ale proti gustu...
Jinak v "krámě" lze zkusit kdeco. Třeba celý aparát. Mikrofony počínaje. Stačí trochu chtít. A kromě peněz musíš také samozřejmě investovat snahu a trpělivost.
Ale chápu, kliknout párkrát myší je mnohem jednodušší.
cherreda píše: jak byste to tam s nějakou rozumnou relevancí úsudku chtěli udělat?
Docela snadno.
Vytvořit stejné podmínky pro zkoušené mikrofony a porovnávat jejich vlastnosti. A že to jde i v podmínkách kytar, nebo audioteku, mám vyzkoušeno.
To kombo samozřejmě tahat nemusíš, to byl jen příklad. Jistě ti půjčí nějaké na místě.

a spousta No name...
cherreda
Rádce

Příspěvek od cherreda »

Zcela bez urážky - přeháníš výrazivo. "Špinavé praktiky" si představuju o dost jinak. Dříve šlo v kamenných obchodech domlouvat podobné vyzkoušení a následné vrácení nevyhovujícího nepoškozeného gearu oproti plné záloze vcelku běžně a dnes? S kým jako? V malém obchodu přímo s majitelem budiž, ale s nějakým zaměstnancem/prodavačem z kytar.cz? Už to vidím. Vím, že Audiopro něco takového přímo nabízeli a připadá mi to velmi fér, ale rozhodně to není běžná praxe.
Takže pokud bych řešil podobnou záležitost jako Lich, tak toto bych bral jako prostředek, jak si v klidu domova zkusit to co chci. A to ve vší soudnosti, relevanci a neovlivněn erudovanými úsudky prodavače. Nakonec v daném shopu těch pár tisíc za mikrofon necháš a ač jsem osobně této možnosti ještě nevyužil, neberu to jako nějaké unfair jednání. Samozřejmě bych v životě neměl drzost pokoušet se vracet jakkoli poškozenou věc, na dané mikráky bych dal extrémní pozor při veškeré manipulaci.
O vstřícnosti zkoušení levnějších mikráků v obchodech si nadále budu myslet své. Evidentně máme mírně odlišné zkušenosti. :)
No nic, už jsem se vypindal víc než jsem chtěl a můj problém se zde neřeší - Lich si jistě poradí.
zzbar
Rádce

Příspěvek od zzbar »

Jo, možná jsem to napsal příliš expresivně. Ale mě se to prostě stejně nezdá, jako správné řešení (věc názoru). Chtěl jsem jenom říct, ať se nikdo nebojí testovat zboží přímo v obchodě. Prodavači jsou tam od toho, aby nás obsloužili. Samozřejmě musí mít k tomu prostor. A my se nesmíme bát je oslovit. Demilichovi jsem mj. doporučoval ty Q6. Dokážu si představit, že bych šel zkoušet i je. :wink:

a spousta No name...
Demilich

Příspěvek od Demilich »

Cherreda: Díky za radu :)
Others: taky.
Pawlik

Příspěvek od Pawlik »

Pokud se týče vyzkoušení, tak jsem nikdy neměl problém vyzkoušet na místě cokoli. A pokud se týče zapůjčení k vyzkoušení domů, tak pokud jsi v situaci jako já, že 500m od své práce máš hudebniny do kterých chodíš už 25 let :D tak úplně no problem. Posledně mi takhle půjčili na vyzkoušení a porovnání domů hned 3 mikrofony, i když jsem jim říkal že si koupím jenom jeden z nich, a to dokonce bez zálohy!
Nakonec jsem si od nich vzal Superlux, v dané cenové kategorii (okolo 1000 Kč) se mi jevil jednoznačně nejlepší. Do domácího studia nebo zkušebny s přehledem stačí a nebál bych se ho použít ani na živé hraní. Superlux je čínská firma, zabývající se "reverzním inženýrstvím", tedy po česku kopírováním 8) osvědčených výrobků a mám pocit že se jim to fakt daří, s jejich sluchátky jsem maximálně spokojený a už mám zálusk na kondenzátorový mikrák, taky od nich.
Čest má v politice své hrdé místo hned v první řadě.
Proto zpravidla už zpočátku dojde úhony.
(Hynce Ptáček z Pirkštejna - apokryf)
Mám uši, hlavu i zkušenosti. Ale NEMÁM patent na rozum.
Demilich

Příspěvek od Demilich »

Superluxy, zajímavé kopky. Viz ZDE. Škoda, že nemají kopku SM57čky :)
EDIT: Ikdyž tenhle vypadá jako kopka 57čky....

Já si jednou pamatuji z minulosti, že jsme šli s kámošem kupovat zpěvový mikrofon vlastně. V hudebninách Braunsound v Ostravě nám zapojili origo Shure SM58 a pak nám dali jeho kopii za 700 korun. Sám Braun nám doporučoval koupit tu kopii. Testovali jsme je a porovnávali na aktivní bedně normální kvality (cena kolem 10kkč) a nějaký rozdíl jsme opravdu nepozorovali! Teda kromě ceny :) Na origo stejně kámoš prachy neměl. Tak jsme ho vzali. Byli jsme fakt hodně překvapeni.

Jinak nevíte, kde sehnat SM57čku za dobré prachy, nejlépe se slevou? :P na bazaru je po něm maximálně tak poptávka, místo nabídky...
Odpovědět

Zpět na „Mikrofony a snímání“