Ahoj,
já to pořešil amatersky tak, že stopu která hraje jen v jednom repráku zkopíruju a pomocí pan hodím jednu doprava a druhou doleva a už to jede z obou beden. Je to sice prasárna, ale jinak jednoduchý vyřešení problému.
pavlii píše:Pánové pánové. Odhlédněmež od toho, že k záznamu byl použit program Záznam zvuku z Win a tím pádem zase musím jaksi upřesnit to, co zjevně není jasné. Kromě teda asi johnatána, ten podotkl správně
Rozhodně je na omylu feki, protože to, že je někde stereo jack vůbec neznamená, že mono signál na vstupu bude slyšet jen z jedné strany. Chyba je VŽDY na straně špatné volby záznamu v použitém SW. Pokud se takovýto signál nahrává do stereo stopy, tak to samomzřejmě dopadne jako v popsaném případě. Mono signál patří do mono stopy - a v tom případě nemůže (při defaultních nastaveních) hrát odnikud jinud než z OBOU kanálů (defaultně je panoráma mono stop nastavena na střed).
Krom toho by mě zajímalo (já to asi tuším), jaká "nová šňůra" by to vyřešila jestli ta, co si myslím (a jinak to asi nejde), tak by vznikl ne úplně čistý výsledek se shodným signálem v L i R kanálu (zbytečně zdublovaná informace).
Nojo, prasárna to je. S přihlédnutím k faktu, že přiznání je polehčující okolnost musím ale konstatovat, že trocha invence by nezaškodila - a člověk by a) nepáchal prasárny a b) něco by se naučil
Pokud by se tato stereo stopa se záznamem jen v jednom kanálu otevřela v nějakém Audio editoru (Wavosaur třebas), tak není nic jednoduššího vyzobnout ten audio záznam a vytvořit z něj MONO Audio. To pak uložit a v projektu vytvořit novou stopu (MONO Audio Track) a toto nové audio do ní importovat.
Legrační prostě na celé věci (a není to jen tenhle případ) bývá, kolik energie věnují někteří jedinci prasáckým "opravováním" prasáren místo toho, aby zkusili chybu napravit pořádně ale proti gustu...
P.
Skype: studio_kappka home recording: Cubase Pro, WaveLab Pro
Dynaudio BM6 + A500, PSI Audio A21-M, Antelope Discrete 8 Pro SC
Mě to (krom toho, že je to prasárna) přijde i jako nesmysl.
Pokud mám STEREO stupu, která je v pravé části prázdná, tak tím, že přehodím pan na druhou stranu přece nebude hrát vůbec ne?
Musel bych přehodit obsah přímo v té stopě a to už je fakt jednodušší z toho udělat mono
Ahoj, mohl by mi nekdo poradit pls...
chci nahrat v cubasu stereo zaznam, ale nahrava mi to porad jen do jednoho kanalu stereo stopy... zvuk jde pouze z jedne strany, jak mam nastavit cubase abych nahral v obou kanalech v levem i pravem..ve stereu
stereo kabel pouzivam, je to v nastaveni cubasu,zvukovku mam tascam us1800
Pokud používáš mono zdroj signálu, máš na zvukovce nastavené, aby signál šel do obou kanálů stereo obrazu? A proč případně potřebuješ stereo stopu místo mono stopy na středu panoramatu?
"Náš problém není v tom, že toho víme málo. Náš problém je, že mnoho z toho, co víme, není pravda."
Zdravim,
nahravam ze stereo zdroje, konkretne je to kaossilator od Korgu.
V nastaveni Inputu mi to nabidne pouze napr. Stereo in 1 - left, stereo in 2 - right.
Potrebuji to sloucit do jednoho Stereo in kanalu.
Vyresil by to kabel tento ? Stereo jack/2x mono jack?
A jaký stereo kabel jsi používal doposud? Pokud se nepletu, tak ta zvukovka má mono vstupy, tedy je zapotřebí mít opravdu zapojeny alespoň dva vstupy pro stereo záznam.
Ty jsou pro digitál (S/PDIF). Tebou zobrazený kabel je správný - předpokládám použití sluchátkového výstupu z Korgu. Bacha v tom případě na hlasitost na Korgu - nepřebudit vstupy Tascamu!
V Cubase je třeba mít ve VST Connections nastavenou v záložce Inputs jednu Stereo sběrnici, které přiřadíš libovolné dva vstupy z Tascamu (obvykle například In 1 pro L a In 2 pro R kanál).
Po vytvoření Stereo stopy se ti v kolonce Input bude tato stereo vstupní sběrnice nabízet a záznam bude ve stereu.
P.
Zdravím,
mám krapet lamácký dotaz a snad mě neukřižujete. Jedná se jen o vysvětlení pojmů.
nahrávám kytaru za využití emulated outputu z HT1, přes zvukovku a dále do reapru, kde si ještě vylepšuji zvuk impulsy....s tím že k sobě dám dvě samostatně nahrané stopy(samostatně nahranné tejky), každou stopu většinou panuju na 90%.. první na levo druhou na pravo.
kámoš říká, že pro stereo nahrávku/zvuk bych musel nahrávat přes 2 mikrofony s tím, že to co dělám viz. popis výše je jen jakésy mono panorama.
Pokud to jsou opravdu dva samostatně nahrané záběry, tak to děláš správně. Není rozhodující, zdali jsou pořízeny mikrofony nebo kabelem.
Nicméně částečně pravdu má: to, co děláš, je tzv. "doubling", ale ve výsledku se to dá označit za stereo (zjednoduším výklad pojmu "stereo" na "v každém kanále je malinko jiná informace"). Pokud bys chtěl"pravý" stereo záznam, tak by to muselo být opravdu přes dva mikrofony, ale nabírané včetně prostorové informace (reverb), protože teprve tam je ta podstata sterea. Případně třeba u akustické kytary rozdílnost mezi mikrofonem nasmerovaným na tělo a na krk.
Abych dal příklad, co stereo ze dvou mikrofonů rozhodně nebude, tak to je třeba blízké snímání komba; výsledek bude shodný, jako při natáčení jedním mikrofonem a následně zduplikování stopy (a jejich rozhození vlevo/vpravo).
Takže asi tak.
P.
pavlii píše:Pokud to jsou opravdu dva samostatně nahrané záběry, tak to děláš správně. Není rozhodující, zdali jsou pořízeny mikrofony nebo kabelem.
Nicméně částečně pravdu má: to, co děláš, je tzv. "doubling", ale ve výsledku se to dá označit za stereo (zjednoduším výklad pojmu "stereo" na "v každém kanále je malinko jiná informace"). Pokud bys chtěl"pravý" stereo záznam, tak by to muselo být opravdu přes dva mikrofony, ale nabírané včetně prostorové informace (reverb), protože teprve tam je ta podstata sterea. Případně třeba u akustické kytary rozdílnost mezi mikrofonem nasmerovaným na tělo a na krk.
Abych dal příklad, co stereo ze dvou mikrofonů rozhodně nebude, tak to je třeba blízké snímání komba; výsledek bude shodný, jako při natáčení jedním mikrofonem a následně zduplikování stopy (a jejich rozhození vlevo/vpravo).