Proč lampu?

Lampy, tranzistory, technické problémy, ...
Maples
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od Maples »

no tak tohle se mě tedy netýká:) jedinou výhodu, kterou u tranzistoru vidím já, je to, že stačí zapíchnout a hrát, ale tak jak to hraje, za to mi ani tohle nestojí.) radši si v klidu počkám před i po hraní, budu aparát nosit jako by byl ze zlata abych s tim někde netřísk, ale zahraju si dycky plnohodnotně
Fender AM Professional II Roasted Pine (2023), Fender American Stratocaster (2006), Fender Troy Van Leeuwen Jazzmaster (2021), Gibson LP Studio (1992), Gibson 60's Tribute Goldtop P90 (2011) -> Orange Rocker 15, Vox AC10
qwer
Odborník

Příspěvek od qwer »

Maples píše:no tak tohle se mě tedy netýká:) jedinou výhodu, kterou u tranzistoru vidím já, je to, že stačí zapíchnout a hrát, ale tak jak to hraje, za to mi ani tohle nestojí.) radši si v klidu počkám před i po hraní, budu aparát nosit jako by byl ze zlata abych s tim někde netřísk, ale zahraju si dycky plnohodnotně
a jak se teda zapina a vypina lampa? mam v tom docela zmatek, kazdy rika neco jineho.. nekmdo rika 5 minut zhavit, nekdo rika minutu, nekdo rika minut 10... a jak je to s vypinanim? co je pro lampu horsi? kdyz ji treba necham v rezimu standby po dobu jedne hodiny kdy nehraju a nebo ji mam radsi vypnout a pak zase za hodku zapnout? mam ted lampu doma jako cvicici kombo a tak si hraju treba 15 minut a pak ji vypnu, za hodku si zahraju zas.. nastesti jsem si uz opbjednal maly 10w trandak, na ktery budu trenovat a na lampu si zahraju treba jednou za den.. protoze to zapinani vypinani 5x-10x za den asi neni nic moc bych rekl...
afektband

Příspěvek od afektband »

qwer píše:
Maples píše:no tak tohle se mě tedy netýká:) jedinou výhodu, kterou u tranzistoru vidím já, je to, že stačí zapíchnout a hrát, ale tak jak to hraje, za to mi ani tohle nestojí.) radši si v klidu počkám před i po hraní, budu aparát nosit jako by byl ze zlata abych s tim někde netřísk, ale zahraju si dycky plnohodnotně
a jak se teda zapina a vypina lampa? mam v tom docela zmatek, kazdy rika neco jineho.. nekmdo rika 5 minut zhavit, nekdo rika minutu, nekdo rika minut 10... a jak je to s vypinanim? co je pro lampu horsi? kdyz ji treba necham v rezimu standby po dobu jedne hodiny kdy nehraju a nebo ji mam radsi vypnout a pak zase za hodku zapnout? mam ted lampu doma jako cvicici kombo a tak si hraju treba 15 minut a pak ji vypnu, za hodku si zahraju zas.. nastesti jsem si uz opbjednal maly 10w trandak, na ktery budu trenovat a na lampu si zahraju treba jednou za den.. protoze to zapinani vypinani 5x-10x za den asi neni nic moc bych rekl...
Záleží na teplotě, pokud máš hlavu v pokoji, kde je třeba 20 stupňů, tak stačí třeba 3 minuty (pokud si jí zrovna nepřinesl ze sklepa :-)) ale když hraješ třeba venku 10 stupňů, tak ani půl hodiny není k zahození. Nevim jak s tim vypínáním, snad poradí někdo jinej.
PetrPeter * 1.5.1975 - 1.8.2008 + R.I.P.

::Framus Renegade Custom Shop, Framus Pantera (SD Dave Mustain Signature aktiv pickups)::Dunlop Cry Baby GCB 95::Framus Cobra::Carvin 412B::Kabely Smrčka, Klotz a PW::
Maples
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od Maples »

no tak stejně je ideální samozřejmě nechat to žhavit co nejdýl. v manuálech je psaný nejnutnější minimum, ale s tim ti elektronky opravdu nevydržej...a lepší je to na delší přestávky hraní dávat do stand by, ale ještě šetrnější je stáhnout hlasitost na kytaře a nechat kombo uplně zapnutý, protože není dobré pořád rušit a obnovovat anodový napětí v elektronkách, mělo by zůstat pokud možno pořád stejný, i když se nehraje, stand by tedy opravdu jen na delší přestávky. já mám kombo třeba zapnutý od 6 do 10 večer, když odkládám kytaru ne na dlouho, jen stáhlá hlasitost, když se jdu třeba najíst, dám stand by, rozhodně ne vypínat uplně.
Fender AM Professional II Roasted Pine (2023), Fender American Stratocaster (2006), Fender Troy Van Leeuwen Jazzmaster (2021), Gibson LP Studio (1992), Gibson 60's Tribute Goldtop P90 (2011) -> Orange Rocker 15, Vox AC10
afektband

Příspěvek od afektband »

Na koncertě když třeba jsou dvě písničky kde hraju na pozoun, tak taky jenom stáhnu hlasitost a nepřepínam na stand-by. Jinak já osobně před zkouškou zapnu na stand-by, du na cigáro, počkam na ostatní, potom všechno vybalim a až potom du hrát, takže žhavim takových 15 minut.
PetrPeter * 1.5.1975 - 1.8.2008 + R.I.P.

::Framus Renegade Custom Shop, Framus Pantera (SD Dave Mustain Signature aktiv pickups)::Dunlop Cry Baby GCB 95::Framus Cobra::Carvin 412B::Kabely Smrčka, Klotz a PW::
Fender1

Nová lampa v předzesilovači

Příspěvek od Fender1 »

Ahoj. Mám Dotaz ohledně výměny lampy v předzesílovači. Vlastní pololampové kombo a poslední dobou se mi zhoršuje zvuk. Nutno říct, že jsem elektronku nikdy neměnil, i když je kombo staré přes 5-8 let. Můžete mi poradit jakou značku mám zvolit? Slyšel sem něco o JJ ze Slovenska ???
Tube Guru
Odborník

Re: Proč lampu?

Příspěvek od Tube Guru »

Zdar, ve Tvém případě se vůbec nemusíš starat o nějakou "značku" v tzv. pololampě, kde se mezi množstvím integrovaných obvodů skromně krčí jedna ECC83 (12AX7) na ní moc nezáleží. Je to jen fígl výrobce jak prodat levný polovodičový zesilovač jako tzv. pololampu mnohem dráž. Abys nebyl znechucen, tak značka JJ je dobrá i pro celolampy, takže i Tobě jistě odvede dobrou práci :) .
S opravami jsem skončil, žádné další zakázky už nepřijímám. Když budete mít jakýkoliv smysluplný technický dotaz týkající se elektronek, zesilovačů a "krabiček", klidně mě kontaktujte e-mailem: z.hronek@protonmail.com Když budu znát odpověď, budu mít čas a chuť, rád Vám odpovím. Děkuji.
Fender1

Příspěvek od Fender1 »

Takže má to vůbec cenu jí měnit, když je ta lampička jen marketingový trik? Osobně si myslim že by se asi měla čas od času vyměnit a zvuk by se měl alspoň trochu zlepšit, ale zas tomu tak nerozumim jako ty....
Tube Guru
Odborník

Příspěvek od Tube Guru »

Dík za "pohlazení míchy" :) , aby bylo možné zodpovědně rozhodnout jestli je už vhodné lampu vyměnit, musel bys změřit emisi katody, když je vyhovující, lampu není třeba měnit. Když je už slabá, je dobré lampu vyměnit; i u pololampy by to mělo být zvukově poznat. Že by sis změřil emisi sám, tomu moc nevěřím, ale můžeš si novou ECC83 (12AX7) koupit, vyměnit a jestli se ti bude jevit po výměně zvuk lepší, tak už byla výměna na místě, když to bude stejné, necháš si novou v zásobě, jednou ji vyměnit stejně budeš muset.
S opravami jsem skončil, žádné další zakázky už nepřijímám. Když budete mít jakýkoliv smysluplný technický dotaz týkající se elektronek, zesilovačů a "krabiček", klidně mě kontaktujte e-mailem: z.hronek@protonmail.com Když budu znát odpověď, budu mít čas a chuť, rád Vám odpovím. Děkuji.
simiruz

Re:

Příspěvek od simiruz »

Maples píše:no tak stejně je ideální samozřejmě nechat to žhavit co nejdýl. v manuálech je psaný nejnutnější minimum, ale s tim ti elektronky opravdu nevydržej...a lepší je to na delší přestávky hraní dávat do stand by, ale ještě šetrnější je stáhnout hlasitost na kytaře a nechat kombo uplně zapnutý, protože není dobré pořád rušit a obnovovat anodový napětí v elektronkách, mělo by zůstat pokud možno pořád stejný, i když se nehraje, stand by tedy opravdu jen na delší přestávky. já mám kombo třeba zapnutý od 6 do 10 večer, když odkládám kytaru ne na dlouho, jen stáhlá hlasitost, když se jdu třeba najíst, dám stand by, rozhodně ne vypínat uplně.
Vím, že je to archivní příspěvek, ale nedá mi to nereagovat. Já bych životnost lamp šetřil tímto způsobem:

1) Vypínat standby pokaždé, když si dávám pauzu - pokud je zaplé anodové napětí, teče elektronkou proud a opotřebovává se emisní vrstva, o které píše Tube Guru, což je to jedinné, co se na elektronce běžně opotřebovává.
2) Vypínat žhavení, pokaždé, když odcházím na delší dobu než cigáro - ne kvůli opotřebování elektronky, ale zbytečné spotřeby elektřiny. To, že by elektronka odešla kvůli žhavení se stává vyjímečně a bude to spíše konstrukčí vadou.
3) Kolem délky žhavení je snad ta největší duchařina - elektronka je dostatečně nažhavená cca hned po tom, co hraje naplno. Schválně si zkuste zapnout oba spínače najednou, hrát a měřit jak dlouho trvá než se lampa rozehraje do maxima. Pokud si tenhle čas zdvojnásobíte, máte dostatečnou rezervu na žhavení a můžete začít hrát. Za tu dobu si cigáro ani nezapálíte... Pokud žhavíte déle, jste v rozporu s bodem 2) :D
4) Doba žhavení nezávisí na teplotě místnosti. Je jedno jestli se na těch 1000 stupňů rozžhaví z 20° nebo z 0°. Možná by se mohlo stát, že pokud by byly lampy orosené, tak prasknou, ale ještě jsem o tom neslyšel, zahřívání samotné baňky jde dost pomalu.
5) S aparátem netřískat, aby se elektronky nerozbily. (Možná by mohlo mít hrubé zaházení vliv taky na mikrofoničnost, ale tohle jistě nevím)
Odpovědět

Zpět na „Komba, zesilovače, reproboxy“