Dobrý den,
chtěl bych se zeptat jako laik, který tomu moc nerozumí.
Elektrickou kytaru nahrávám do pc přes multiefekt Digitech RP 70. Chtěl bych si koupit nějakou akustickou kytaru, když bude mít vstup na linku a zapojím ji přes ten efekt stejně jako kytaru elektrickou bude to taky hrát do počítače? Nebo musím koupit nějakou poloakustickou kytaru? Díky za případné rady.
Akustická kytara přes multiefekt do PC
Pravidla fóra
Akustická kytara přes multiefekt do PC
Naposledy upravil(a) Hendrek dne 5.11.2014 6:14, celkem upraveno 1 x.
Důvod: Zobecněn název. Na typu multiefektu v principu nezáleží.
Důvod: Zobecněn název. Na typu multiefektu v principu nezáleží.
- Hendrek
- Site Admin
- Kontaktovat uživatele:
Re: Akustická kytara přes multiefekt do PC
Ujasníme si pojmy: co je to kytara se vstupem na linku a co je to poloakustická kytara?
Myslím, že termín, který hledáš je elektroakustická kytara. A ano, nahrávání bude fungovat, otázkou je, v jaké kvalitě (nástroj -> levný mulťák -> interní zvukovka).
Jinak témat na fóru o nahrávání ak. kytary je v této sekci dost, stačí hledat.
Myslím, že termín, který hledáš je elektroakustická kytara. A ano, nahrávání bude fungovat, otázkou je, v jaké kvalitě (nástroj -> levný mulťák -> interní zvukovka).
Jinak témat na fóru o nahrávání ak. kytary je v této sekci dost, stačí hledat.
Díky za odpověď. Chápu to tedy dobře, že elektroakusticka kytara tam hrát bude? A kdybych případně opatřil španělku co mám doma nějakým snímačem za pětikilo bude přes ten efekt hrát taky? Škoda, že to nemám jak vyzkoušet, mám obavy, že koupím nějakou elektroakustiku a výsledek bude mizerný.
- Hendrek
- Site Admin
- Kontaktovat uživatele:
Jestli za pět stovek nebo za dvě stovky, to už moc rozdíl nebude. Já mám na živé hraní SOUNDKING AN001. Je to ovšem magnetický snímač a tím pádem to bude zvukově odlišné, než el.akustická kytara, která je snímána piezo snímačem (bude to blíže k elektrické kytaře - krkový snímač). Ale vzhledem k tomu, jakým způsobem to chceš nahrávat, to bude úplně jedno.
Pokud bys chtěl nahrávat skutečně zvuk akustické kytary, tak to neřešíš tímto nevhodným způsobem, ale koupíš dobrý kond. mikrofon a dobrou zvukovku (ne žádné ty multimediální, které se prodávají v PC obchodech, ale ty z hudebnin, které slouží pro nahrávání hudebních nástrojů). A o tom tu už témata jsou.
Ale můžeš klidně vyzkoušet zainvestovat dvě stovky, třeba to tvým potřebám bude vyhovovat a nemusíš už dál nic řešit.
Pokud bys chtěl nahrávat skutečně zvuk akustické kytary, tak to neřešíš tímto nevhodným způsobem, ale koupíš dobrý kond. mikrofon a dobrou zvukovku (ne žádné ty multimediální, které se prodávají v PC obchodech, ale ty z hudebnin, které slouží pro nahrávání hudebních nástrojů). A o tom tu už témata jsou.
Ale můžeš klidně vyzkoušet zainvestovat dvě stovky, třeba to tvým potřebám bude vyhovovat a nemusíš už dál nic řešit.
Jo, díky. Abych byl konkrétnější, natočil jsem dvě cd jako písničkář na jeden zátah ve studiu jen s kytarou. Třetí cd bych chtěl rozšířit o akordeon, který si taky nahraju sám. To znamená připravit si doma hru na akordeon na nějaký kytarový základ, který potřebuji dostat do pc. Takže mi jde jen o tuto věc, natočit do pc akustickou kytaru na domaci cvičení. Samozřejmě si na tento účel nechci kupovat propriety za 6 tisíc. Kamarád mi radí, ať zkusím nějaký lepší diktafon, tak do dvou tisíc, tak ještě proberu tuhle možnost. Samozřejmě bych chtěl, ať je ta kytara aspoň trochu slyšet, nechřestí to atd..
- Hendrek
- Site Admin
- Kontaktovat uživatele:
Pokud máš vyzkoušené, že ten multiefekt připojený do PC ti poskytne dostatečnou kvalitu nahrávky (nic nebrumí, signál je dostatečně vysoký a nešumí), klidně to doplň tím Soundkingem. Pro cvičebné účely to bude IMHO stačit. A nechce se mi studovat efekty, které ten mulťák obsahuje, ale třeba bude mít simulaci akustické kytary, to by mohlo s tím magnetickým snímačem fungovat a dostaneš zpět zvuk akustiky (tedy alespoň rádoby akustiky).
Hele, já víceméně pro stejný účel (domácí cvičení, zaznamenávání nápadů, vymýšlení instrumentace) používám sestavu, kterou mám dole v podpisu. Profesionální studiová kvalita to není, ale dá se s tím blbnout docela dost. Mix Behringer Q502USB funguje jako externí zvukovka, takže příposlech mám bez latence (s interní zvukovkou ve starém PC notebooku Win XP a Reaper 0.99 jsem s latencí pořád bojoval), má jeden mikrofonní/linkový vstup s phantom napájením, korekcema a kompresorem (až překvapivě dobře fungujícím) a dva další bez ničeho, použitelné jako mono/stereo linky. Za 1400 super řešení nadoma. K tomu mám mikrák Superlux Pro 258 (IMHO povadená kopie SM57) a vážně uvažuju o kondíku Superlux C206 nebo podobném (v podobné ceně, okolo 1000 Kč). K tomu pár kabelů, kompové bedničky Genius střední třídy (většinou stejně jedu na sluchátka abych nevztekal sousedy, mám Superlux H622F)...
Takže suma sumárum, mix 1400, mikrák 1000, stojan na mikrák (pokud už nemáš)500,to je dohromady 2900 plus pár stovek za kabely a máš doma pidistudio, se kterým se vyblbneš doalelujá.
Edit: Já třeba nahrávám baskytaru do lajny přes limiter - kompresor Boss LMB-3, kytaru elektrickou podle potřeby buďto přes starý mulťák Zoom nebo Vox Amplug (nebo kombinaci obojího, pokud si to vzhledem k denní době můžu dovolit tak přes mikrák u repráku comba), akustickou kytaru, cajón a hlas přes mikrák s použitím kompresoru vestavěného v mixu.
Takže suma sumárum, mix 1400, mikrák 1000, stojan na mikrák (pokud už nemáš)500,to je dohromady 2900 plus pár stovek za kabely a máš doma pidistudio, se kterým se vyblbneš doalelujá.
Edit: Já třeba nahrávám baskytaru do lajny přes limiter - kompresor Boss LMB-3, kytaru elektrickou podle potřeby buďto přes starý mulťák Zoom nebo Vox Amplug (nebo kombinaci obojího, pokud si to vzhledem k denní době můžu dovolit tak přes mikrák u repráku comba), akustickou kytaru, cajón a hlas přes mikrák s použitím kompresoru vestavěného v mixu.
Čest má v politice své hrdé místo hned v první řadě.
Proto zpravidla už zpočátku dojde úhony.
(Hynce Ptáček z Pirkštejna - apokryf)
Mám uši, hlavu i zkušenosti. Ale NEMÁM patent na rozum.
Proto zpravidla už zpočátku dojde úhony.
(Hynce Ptáček z Pirkštejna - apokryf)
Mám uši, hlavu i zkušenosti. Ale NEMÁM patent na rozum.
Moc díky za odpovědi, vyzkouším obě možnosti.