JCM 800 50W - moc hlasitý k nazvučení klubu?

Lampy, tranzistory, technické problémy, ...
reason

JCM 800 50W - moc hlasitý k nazvučení klubu?

Příspěvek od reason »

Zdravím, mám dotaz ohledně nazvučení jcm 800 2204 (50w). Nikdy jsem přes něj nehrál natvrdo v klubu (power break už asi definitivně posílám k vodě) - pouze venku nebo velké sály. Změnil jsem ale kapelu, která funguje spíše po zmíněných klubech. Hodně lidí mě od hraní s jcm v klubu zrazuje. Abych řekl pravdu, nedokážu si přesně představit, do jaké míry je to skutečně problém. Je možné, že přišel čas pořídit slabší apec...??? Hrajeme rock, takže pořád si říkám, že zbytek kapely přece jen nehraje komorně... jaký je váš názor? Díky!
Tube Guru
Odborník

Re: Nazvučení aparátu

Příspěvek od Tube Guru »

Zdar, záleží to na akustice místnosti, ale v obvyklých klubech je ta 2204 s 212 bednou řekl bych optimální.
S opravami jsem skončil, žádné další zakázky už nepřijímám. Když budete mít jakýkoliv smysluplný technický dotaz týkající se elektronek, zesilovačů a "krabiček", klidně mě kontaktujte e-mailem: z.hronek@protonmail.com Když budu znát odpověď, budu mít čas a chuť, rád Vám odpovím. Děkuji.
Radagabi

Příspěvek od Radagabi »

Čau, jestli se mohu vyjádřit, tak u nás v jedné hospůdce hrajou 2 kytaristi s JCM800 a 4x12 (zábavovka alá Svařák) a řekl bych, že úplně v pohodě, bez problému. Místnost to není nijak velká.
Kytara:Gibson Les Paul Studio Faded Ebony
Zesilovač:Marshall JVM410H + MESA Boogie Rectifier 2x12(V30)
Efekty:tc Electronic Hall of Fame Reverb
torst

Příspěvek od torst »

50W v lampě s jedním 12 Celestionem by neměl být problém. Používám Engl Thunder 50W do 2x12. Hrajem právě převážně ty malý kludy a hospody. Často jen na nástrojovku z pódia a je to tak akorát. Občas mě nutěji lehce ubrat, když je v malom krcálku zvukař a zvučí aparáty a nechce, aby pódiovka přeznívala do lidí, dám si box z boku kolmo na muzikanty a taky to pomůže. Takže JCM800 bych se vůbec nebál. Nic lepšího na kytaru nevymyslíš !!
Svoboda je vždy a výhradně svobodou pro ty, kteří smýšlejí jinak. (Rosa Luxemburgová)
bubucci
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od bubucci »

u JCM jde o to, ze se chova uplne jinak nez treba zminovany engl a "sweet spot" je pri vyssim volume nez u modernejsich "prempoidnich" aparatu a to uz byva v mensich klubech problem. Chce to holt obetovat trochu zvuku pro zbytek kapely, zvukare i posluchace.
reason

Příspěvek od reason »

právě proto se ptám, protože jcm 800 hraje opravdu dost nahlas. mám 212. 412 jsem poslal k šípku, protože to byla úplná hrůza :mrgreen: není nic nenormálního, když vidím v klubu i 100w moderní lampy, ale průběh zesílení je u nich mnohem víc plynulejší, což starší marshally nemají. ono to hraje v jednom místě i potichu :mrgreen: ale ten zvuk stojí za prd. nehledě na to, že dynamika je u pravé ruky totálně v pytli. díky za reakce, musím se s tím poprat sám :wink:
José

Příspěvek od José »

A není náhodou přesně tohle ten důvod, proč se vyrábějí brzdy (narozdíl od tlumení velkých aparátů na obývakovou úroveň)? Jinak ještě pro takovéto případy boxy s necitlivými repry...
Tube Guru
Odborník

Re: JCM 800 50W - moc hlasitý k nazvučení klubu?

Příspěvek od Tube Guru »

Zdar, buď méně citlivé reproduktory jak píše José nebo slabší zesilovač, jiná cesta není. Výkonové brzdy (atenuátory) jsou velmi nouzové řešení které je taky zaplaceno - budeš muset měnit mnohem častěji koncové EL34 když se pro tu "brzdu" rozhodneš.
S opravami jsem skončil, žádné další zakázky už nepřijímám. Když budete mít jakýkoliv smysluplný technický dotaz týkající se elektronek, zesilovačů a "krabiček", klidně mě kontaktujte e-mailem: z.hronek@protonmail.com Když budu znát odpověď, budu mít čas a chuť, rád Vám odpovím. Děkuji.
José

Příspěvek od José »

Tube Guru píše:Zdar, buď méně citlivé reproduktory jak píše José nebo slabší zesilovač, jiná cesta není. Výkonové brzdy (atenuátory) jsou velmi nouzové řešení které je taky zaplaceno - budeš muset měnit mnohem častěji koncové EL34 když se pro tu "brzdu" rozhodneš.
Přece nejsou zatěžovány nijak víc než jak odpovídá otočení volume, ne?
Přeci stav volume na půlce+brzda (tišší) není náročnější než stav volume na půlce bez brzdy (hlasitější), ne? S tím, že vytočení volume podmiňuje dobrý zvuk, tudíž ho máš vytočené pořád stejně, jenom jednou si tišší. Nebo se mýlím?
reason

Příspěvek od reason »

no, a co takhle koupit do foroty ještě box 112...??? myslím, že tím bych vyřešil hodně stejně jako při přechodu z 412 na 212, co vy na to?
Tube Guru
Odborník

Příspěvek od Tube Guru »

Zdar, to ovšem není účel "brzdy" :? . Brzda (jak ten název nemám rád) se začala používat proto, aby bylo možné poslouchat při "rozumné" hlasitosti zesilovače, které mají ten "správný zvuk" až když jsou vytočeny na max. Týká se to všech non master zesilovačů. Potenciometr "master volume" to moc neřeší, protože jeho stažením na poslouchatelnou úroveň se vytratí ono "kouzlo" zkreslení koncového stupně. Koncový stupeň zkresluje až při přebuzení a tedy při plném výkonu. Jestli jsi ochoten hrát s MV na půlce, tak brzdu nepotřebuješ, nastavíš si MV jednoduše hlasitost jakou potřebuješ. Zhrnuto: do brzdy má cenu pouštět jen naplno "okotlený" zesilovač aby byl dosažen ten plný žádaný zvuk. Jinak je brzda pouze zbytečné topení napájené koncovými elektronkami. Jednoduše: brzda = zbytečné ničení koncových lamp. Když mi to někdo vyvrátí, nebude mi to vadit, ale nevyvrátí :)
Latam
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od Latam »

Tube Guru píše:Zdar, to ovšem není účel "brzdy" :? . Brzda (jak ten název nemám rád) se začala používat proto, aby bylo možné poslouchat při "rozumné" hlasitosti zesilovače, které mají ten "správný zvuk" až když jsou vytočeny na max. Týká se to všech non master zesilovačů. Potenciometr "master volume" to moc neřeší, protože jeho stažením na poslouchatelnou úroveň se vytratí ono "kouzlo" zkreslení koncového stupně. Koncový stupeň zkresluje až při přebuzení a tedy při plném výkonu. Jestli jsi ochoten hrát s MV na půlce, tak brzdu nepotřebuješ, nastavíš si MV jednoduše hlasitost jakou potřebuješ. Zhrnuto: do brzdy má cenu pouštět jen naplno "okotlený" zesilovač aby byl dosažen ten plný žádaný zvuk. Jinak je brzda pouze zbytečné topení napájené koncovými elektronkami. Jednoduše: brzda = zbytečné ničení koncových lamp. Když mi to někdo vyvrátí, nebude mi to vadit, ale nevyvrátí :)
Už jsme to tady řešili jednou :) Ale pokud má zesilovač zvuk jaký ti vyhovuje až při neposlouchatelné hlasitosti, nechápu důvod brzdu nepoužít. Nemusí jít nutně o "plné okotlení", některé zesilovače se prostě rozehrajou s MV (nebo jen volume u non-MV) až někde v určitém bodě např. na 9 hodinách, kdy je ale hlasitost už příliš vysoká. V tu chvíli nastoupí bzrda, která ten zvuk udělá snesitelně hlasitý, ale současně už dostatečně "otevřený". Takže pokud chceš zvuk zesilovače při nastavení na např. 9 hodinách, máš 2 možnosti: 1. krev z uší a zvuk jaký chceš 2. zvuk jaký chceš bez krve z uší za použití brzdy. Nastavení aparátu stejné, opotřebení lamp taky.

Možnost jiného aparátu či repráků vynechávám, to bychom mohli řešit různé varianty pořád dokola. Ale zkrátka pokud zvuk KONKRÉTNÍHO aparátu, který hledáš nejde dosáhnout při rozumné hlasitosti, je na místě brzdu použít.
Alternátor

Příspěvek od Alternátor »

Svoje zkušenosti s brzdou už jsem tu někde psal a můj názor je, že zvuk míň mrví snížení masteru, než zapojení brzdy. Pokud ovšem neplánuješ zakoupení ultimátní brzdy s dodatečnou úpravou korekcí, tam by se dalo ledacos zachránit. Co si budeme říkat, JCM 800 hraje potichu poměrně blbě. Každá lampa zní líp s vytočeným volume, ale u starších Marshallů je to základ dobrýho zvuku. Ono i u novějších. Z DSLka se dá potichu taky dostat slušnej zvuk, ale ta dynamika a plnost se dostaví až s vyšším master volume. Marshally prostě musej řvát. Z toho důvodu mi zrovna osmikilo připadá do klubu jako overkill.
Gibson Les Paul Slash Standard November burst 2023, Gibson Les Paul Traditional 2019, Jolana Diamant II 2020 + Gibson 490R a Burstbucker 3, Gibson SG Special 2002, Harley Benton SC-500, Marshall DSL40CR, Cort Core-DC Mahogany OPBB, Ibanez AW65-LG, prehistorická španělka Lucida
Latam
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od Latam »

Alternátor píše:Svoje zkušenosti s brzdou už jsem tu někde psal a můj názor je, že zvuk míň mrví snížení masteru, než zapojení brzdy. Pokud ovšem neplánuješ zakoupení ultimátní brzdy s dodatečnou úpravou korekcí, tam by se dalo ledacos zachránit. Co si budeme říkat, JCM 800 hraje potichu poměrně blbě. Každá lampa zní líp s vytočeným volume, ale u starších Marshallů je to základ dobrýho zvuku. Ono i u novějších. Z DSLka se dá potichu taky dostat slušnej zvuk, ale ta dynamika a plnost se dostaví až s vyšším master volume. Marshally prostě musej řvát. Z toho důvodu mi zrovna osmikilo připadá do klubu jako overkill.
Dle mě se ta hlasitost přeceňuje. Hodně dlouho jsem hrál na JMP 2203 a nemuselo se to nějak extra točit, aby to hrálo excelentně :) Osmikilo do klubu je uplně vklidu i bez brzdy, obzvlášť 2204...
Skipper
Bandzone: http://www.bandzone.cz/fan/skipper
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od Skipper »

Já teda osobně zase nepoužívám nic na brždění.
A to používám JCM900 SL-X (Jednokannál, 50W) + JCM900 1936 (2x12") a v klubech není problém, je pravda, že Master Volume jde na půlku jen když hrajeme někde venku na větším prostoru, ale i v klubech jsem to zvládl s nižší hlasitostí, jen je třeba počítat, že ten zvuk něco ztratí, ale myslím, že se mi povedlo seštelovat korekce, tak aby to hrálo pěkně na různých polohách Master Volume, teda vždycky se snažím poslouchat i to co jde zvukaři z PA a zatím jsem byl vždy spokojený :wink:
EVH Wolfgang Special, Gibson LP BFG-TG (Nashville 2007), Epiphone LP Custom (Hořovice 1994), Maya Stratocaster (Japonsko 1984), Chapman ML1-7 RS, Victory VX Kraken mkII a Janíček picks.
Mapex Armory (10, 12, 14, 16, 20, 22), Pearl Free Floating Maple 14"x6,5", Meinl Classics.
Focusrite Scarlett 18i20, Reaper, Ableton Live 9, NeuralDSP, Addictive Drums.
zemus

Příspěvek od zemus »

900 SL-X je křupavý i potichu. Mám kombo 900 SL-X 15 wattů a do klubu, nebo zkušebny je to tak akorát. Osmistovka je pro tyto malé prostory moc hlasitá. Možná by stálo za to udělat přepínání trioda-pentoda, to by už s jednou dvanáctkou mohlo být poslouchatelné. Úprava je to velejednoduchá, a pokud hraješ v těchto prostorách často, bohatě se vyplatí.
Tube Guru
Odborník

Příspěvek od Tube Guru »

Zdar, přepínání pentoda - trioda je pro kytarový zvuk jemně řečeno nevhodné. Bylo by to možná použitelné pro nástroje, které nevyžadují zkreslený zvuk, ale kytaru triodový koncový stupeň spolehlivě zabije.
zemus

Příspěvek od zemus »

Je pravda, že pentoda je ostřejší, ale triodové zapojení mi znělo osolené pořád lépe, než ztlumený pentodový konec. Koneckonců úprava je tak jednoduchá, že by to stálo za pokus. Tady nejde nic ztratit. Dvojitý přepínač a pár drátů je do 50 Kč. Je ale pravda, že jsme to zkoušeli na konec s 2 krát EL 84 a volume bylo naplno, zkreslení jsme jen trochu "došťavili" preampem.
Latam
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od Latam »

zemus píše:Je pravda, že pentoda je ostřejší, ale triodové zapojení mi znělo osolené pořád lépe, než ztlumený pentodový konec. Koneckonců úprava je tak jednoduchá, že by to stálo za pokus. Tady nejde nic ztratit. Dvojitý přepínač a pár drátů je do 50 Kč. Je ale pravda, že jsme to zkoušeli na konec s 2 krát EL 84 a volume bylo naplno, zkreslení jsme jen trochu "došťavili" preampem.
Já mám s přepínání pentoda/trioda přesně opačný pocit. Na všech aparátech, na kterých jsem to zkoušel to bylo mizerné. Při stejné urovni hlasitosti byla trioda zvukově horší, než "přiškrcená" pentoda.
zemus

Příspěvek od zemus »

Kombo 15-20 W s jednou "dvanáctkou" mi připadá jako nejlepší řešení.
Odpovědět

Zpět na „Komba, zesilovače, reproboxy“