Tube Guru píše:Netuším jak by posloužila desítipalcová repra, ale něco mi říká, že pro blues asi ne

. Dvanáctipalcové reproduktory jsou už léty prověřené ve všech žánrech, ale chceš-li experimentovat, tak do toho, možná nastavíš nový standard. Ať se dílo podaří!

Staří bluesmani používali stejně 10´´ jako 15´´. Móda dvanáctek přišla později a zrovna s blues bych ji nespojoval. Nicméně řešit jen reproduktor opravdu není komplexní přístup. Pár aparátů pro bluesmany, jak na kytaru, tak na foukačku jsem už postavil. Kdyby to hrálo jako HK Statesman, asi bych to rovnou hodil do popelnice. Je to opravdu aparát na blues jen pro velmi skromného muzikanta.
qwer píše:S reprákama to máš tak. Do Fendera patří Jensen... A proto teď Fender do svých 68 Custom aparátů (Princeton, Deluxe, Twin a Vibrolux) cpe levnější (dá se říci u některých modelů i low-endové) Celestiony a amíci jsou z toho u vytržení jak je to dobrý v porovnání s Jenseny, které skoro všichni nenávidí (já taky)...
Nejoblíbenější klon Fender Tweed Deluxe (což je na blues docela oblíbený Fender aparát...) je v dnešní době nejspíš anglický Lazy J. a ten má jaký reprák? Celestion Blue. A proč ho všichni tak žerou? Protože tam není Jensen, ale ten Celestion...
A copak to najdeme v signaturách Erica Claptona? Třeba v Tweed Deluxu (nebo Tremoluxu) má Celestion Heritage G12-65.
Fender repra? Nejoblíbenější byly JBL řady D, tedy D120F a D130F. Určitě lze použit i o něco modernější řadu K, mám ji raději. Občas se to tu objeví na bazaru, ceny od 4000,- do 6000,-, naštěstí o ně není mezi šetřílky zájem, tak se mi doma hromadí.
Dále samozřejmě Jensen, Oxford, Utah, CTS, u některých levných modelů v pozdější době i Eminence. Výborné údajně byly Electro Voice EVM12F s Al kopulkou, bohužel, ten jediný z fenderovských legend se mi dosud do rukou nedostal a u Muzickmanů Fender osazoval standartní EVM12L.
Použití reproduktorů Celestion na starý kulatý bluesový zvuk mi přijde dost nevhodné. Ten nešťastný ksindl Alnico Blue jsem zkoušel a byl to děs. Tenký jedovatý zvuk jak bývá u Celestionů zvykem. Asi by dobře posloužil na metal. I Tesla ARO835 hraje kultivovaněji. Po letech zkoušení mi jako nejlepší přišel Jensen C15 z 60. let, verze pro Fendera bez typového označení. Je to jen 20W repráček, ale bomba. Nedávno ho tu někdo prodával za 800,-, ovšem přišla mi odpověď, že už je prodaný. Škoda.
Jinak mám doma několik desítek různých reproduktorů, prakticky všechny budou na blues použitelné, ale to bys musel mít prvně opravdu solidní zesilovač, aby to mělo nějaký smysl. V pátek o tom můžeme třeba pokecat v Šumperku.