ORTEGA
Pravidla fóra
ORTEGA
Ahoj, zaujaly mě kytary Ortega - chci kytaru s nylonkami a líbí se mi, že mají i užší krk 50 a 48 mm a hlavně, že mají výstuhu krku na seřízení dohmatu.
Trochu váhám zda plné tělo nebo s výřezem - hrát chci jen doma, ale snadný přístup k vyšším polohám by se hodil, zas je mi jasný, že na úkor zvuku. Bohužel u kytar s výkrojem je vždy elektronika za kterou budu platit zbytečně.
Pokud někdo může k těmto kytarám něco říci zajímaly by mě modely mezi 7000 - 10 000 absolutní strop 12 000 ale to by muselo mít vážné opodstatnění spíše bych rád kytaru pod 10.
Model co se mi líbí třeba
http://ortegaguitars.com/produktfinder/ ... d/rmm-ltd/
http://ortegaguitars.com/produktfinder/ ... /r158scmn/
http://ortegaguitars.com/produktfinder/ ... bk/r221bk/
Budu rád za každou radu ke kytarám Ortega.
Trochu váhám zda plné tělo nebo s výřezem - hrát chci jen doma, ale snadný přístup k vyšším polohám by se hodil, zas je mi jasný, že na úkor zvuku. Bohužel u kytar s výkrojem je vždy elektronika za kterou budu platit zbytečně.
Pokud někdo může k těmto kytarám něco říci zajímaly by mě modely mezi 7000 - 10 000 absolutní strop 12 000 ale to by muselo mít vážné opodstatnění spíše bych rád kytaru pod 10.
Model co se mi líbí třeba
http://ortegaguitars.com/produktfinder/ ... d/rmm-ltd/
http://ortegaguitars.com/produktfinder/ ... /r158scmn/
http://ortegaguitars.com/produktfinder/ ... bk/r221bk/
Budu rád za každou radu ke kytarám Ortega.
Re: ORTEGA
Ta první RMM-LTD z mahagonu má takovej příjemnej teplej tón to oproti běžným klasikám zni zajímavě 
Děkuji všem zúčastněným za cenné rady a reference 
Objednal sem si tu RMM-LTD spolu s ABS kufrem od Thomanna tak sem zvědav až přijde jak bude hrát
Objednal sem si tu RMM-LTD spolu s ABS kufrem od Thomanna tak sem zvědav až přijde jak bude hrát
V klasických kytarách nejsem až tak kovaný ale mám rád celomahagonové kytary tak myslím že jsi udělal dobře. Hraje to jinak než smrk - pro mě příjemněji. Tak potom poreferuj. 
Miluju akustické blues a svoji rodinu.
Taylor GS Mini Mahogany + Harley Benton SH 30 Pro Active
Taylor GT Urban Ash + Harley Benton SH 30 Pro Active
Yamaha FG-820-12NT + Harley Benton SH 30 Pro Active
Johnson JR-999E Tricone Resonator + Royall Pony Boy Resonator + Gretsch Boxcar Resonator
Deering Goodtime Open back 5 strings banjo
http://www.retroblues.net/
Johnson JR-999E Tricone Resonator + Royall Pony Boy Resonator + Gretsch Boxcar Resonator
Jo mě se to taky právě líbilo je to poznat už u nahrávek u Thomanna a hlavně tady na tom videu - u konce tam má tu mojí. Našel sem nějaký ohlasy v zahraničí a tam jí chválí a navíc možnost vrácení takže bez problémů.
http://m.youtube.com/watch?v=sYRWG7WO0tA
http://m.youtube.com/watch?v=sYRWG7WO0tA
Již předem blahopřeji... Zvuk je,v porovnání s ostatními,rozhodně vyjímečný...
Díky, těším se jak malej, snad zítra přijde 
Nová kytara nový Nick 
Tak Deutsche Post právě doručila tak odpoledne po práci napíšu první dojmy
Tak Deutsche Post právě doručila tak odpoledne po práci napíšu první dojmy
Tak rozbaleno, zkontrolováno, naladěno a.......
Hurááá hraje krásně
Zvuk je takovej kulatej teplej, kytara úplně vrní když se rozehraje.
Zpracování čuper, pražce zahlazené, krk rovnej, mechaniky mají příjemný tužší chod jedna jako druhá, co se mi moc líbí je vykládaná rozeta a proužek kolem těla. I otvor ozvučnice je perfektně vyhlazen.
Jsem nadšený kytara je opravdu hodně pěkný kousek, zajímavá, nevšední zvuk ale přesto hodně decentní svým designem.
Lak - jestli tedy vůbec nějaký má - je matný všude jsou vidět a cítit póry dřeva - spíše to působí jako jemně vybroušené a zaleštěné dřevo. Černé mechanyky se zlatostříbrným kovem a na ,,prdelce,, špuntík ve stejném provedení. Nálepka uvnitř hlásá LIMITED EDITION - šroub na výstuhu v krku opatřen nálepkou s uvedením směrů. Struny Savarez nějaké ty lacinější - to je na webu - hard - takže to neplandá a kytara je krásně hratelná po celém hmatníku - ladění přesné i v oktávách a to plátek není kompenzovaný - čumím.
Jediný co mě mrzí, že kytara daleko přesahuje mé dovednosti
Pouzdro, pěkné čisté šití dobrej zip - je mi k ničemu.
Kufr Thomann Classic ABS - začal bych výtkou - blbě se otvírá ve smyslu, rozdělám 4 přesky a není za co chytnout víko. Uvnitř nepříjemně smrdí chemií, Chlupy čalounění by mohly být kratší.
Jinak jde ovšem o pěkný kufr dobré zpracování a hlavně za tu cenu
ty papundeklový kufry v této ceně jsou oproti tomuhle výrazně horší takže taky spokojenost.
Na závěr kdyby mi někdo poradil čím leštit kytaru vzhledem k atypickému ,,bezlaku,, budu rád.
Opravdu doporučuji, pokud by někdo chtěl koupit dokud je k dostání, i z Thomanna mi psali, že nemají nic jiného jako alternativní kytaru, že zvuk je u španělek ojedinělý.
Nevím moc co jiné kytary od Ortegy ale jestli mají takové zpracování běžně kam se hrabe Manuel, kterého jsem měl kdysi - obecně mi většina španělek přijde odfláknutá a u western kytar je vidět lepší kvalita, tohle je hodně atyp i k tý výztuze, asi jediný kdo takové kytary ještě dělá je Yamaha ale ty sou kol 15 a víc.
Za 374 € i s kufrem směšná cena
Až budu v ČR nahodím fotky, zvuk bohužel ne není jak.
Hurááá hraje krásně
Zvuk je takovej kulatej teplej, kytara úplně vrní když se rozehraje.
Zpracování čuper, pražce zahlazené, krk rovnej, mechaniky mají příjemný tužší chod jedna jako druhá, co se mi moc líbí je vykládaná rozeta a proužek kolem těla. I otvor ozvučnice je perfektně vyhlazen.
Jsem nadšený kytara je opravdu hodně pěkný kousek, zajímavá, nevšední zvuk ale přesto hodně decentní svým designem.
Lak - jestli tedy vůbec nějaký má - je matný všude jsou vidět a cítit póry dřeva - spíše to působí jako jemně vybroušené a zaleštěné dřevo. Černé mechanyky se zlatostříbrným kovem a na ,,prdelce,, špuntík ve stejném provedení. Nálepka uvnitř hlásá LIMITED EDITION - šroub na výstuhu v krku opatřen nálepkou s uvedením směrů. Struny Savarez nějaké ty lacinější - to je na webu - hard - takže to neplandá a kytara je krásně hratelná po celém hmatníku - ladění přesné i v oktávách a to plátek není kompenzovaný - čumím.
Jediný co mě mrzí, že kytara daleko přesahuje mé dovednosti
Pouzdro, pěkné čisté šití dobrej zip - je mi k ničemu.
Kufr Thomann Classic ABS - začal bych výtkou - blbě se otvírá ve smyslu, rozdělám 4 přesky a není za co chytnout víko. Uvnitř nepříjemně smrdí chemií, Chlupy čalounění by mohly být kratší.
Jinak jde ovšem o pěkný kufr dobré zpracování a hlavně za tu cenu
Na závěr kdyby mi někdo poradil čím leštit kytaru vzhledem k atypickému ,,bezlaku,, budu rád.
Opravdu doporučuji, pokud by někdo chtěl koupit dokud je k dostání, i z Thomanna mi psali, že nemají nic jiného jako alternativní kytaru, že zvuk je u španělek ojedinělý.
Nevím moc co jiné kytary od Ortegy ale jestli mají takové zpracování běžně kam se hrabe Manuel, kterého jsem měl kdysi - obecně mi většina španělek přijde odfláknutá a u western kytar je vidět lepší kvalita, tohle je hodně atyp i k tý výztuze, asi jediný kdo takové kytary ještě dělá je Yamaha ale ty sou kol 15 a víc.
Za 374 € i s kufrem směšná cena
Až budu v ČR nahodím fotky, zvuk bohužel ne není jak.
Tak me už z hraní bolí prsty - dlouho jsem nehrál. A tak začínám koukat jak kytaru posunout ještě kousek dál. S klasikou nemám moc zkušenosti ano měl sem MR ale kdysi dávno v začátcích a tehdy sem to moc neřešil.
Napadlo mě co vyměnit originál nultý pražec a plátek v kobylce za GRAPH TECH nebo kost či tak něco, nevím zda to u španělky má vliv tak zřetelný jako u ele, či akustiky s kovovými strunami.
Dále jelikož zkouším krkolomné ,,chvaty,, bych asi chtěl trochu snížit dohmat - aktuálně mezi 12 pražcem a silným E cca 4 mm - nevím zda se u klasiky nenechává záměrně vyšší dohmat pro měkčí nylonky aby pak nedrnčeli, takže tady bych se chtěl znovu zeptat co je u těchto kytar takové optimum. Na ele a akustice sem si nastavoval kolem 1,5-2 mm.
Laborovali by s Te s nižším dohmatem nebo spíše zkusit struny se středním tahem. Jako není to nic hrozného hraje se dost pohodlně, jen ve me hlodá ten červíček že by to mohlo být ještě lepší
Hlavně by mě zajímal ten názor na výměnu nuláku a plátku v kobylce. Originál bude asi plast obyč nebo přijde mi to tak, že by tam daly něco lepšího nevím....
Napadlo mě co vyměnit originál nultý pražec a plátek v kobylce za GRAPH TECH nebo kost či tak něco, nevím zda to u španělky má vliv tak zřetelný jako u ele, či akustiky s kovovými strunami.
Dále jelikož zkouším krkolomné ,,chvaty,, bych asi chtěl trochu snížit dohmat - aktuálně mezi 12 pražcem a silným E cca 4 mm - nevím zda se u klasiky nenechává záměrně vyšší dohmat pro měkčí nylonky aby pak nedrnčeli, takže tady bych se chtěl znovu zeptat co je u těchto kytar takové optimum. Na ele a akustice sem si nastavoval kolem 1,5-2 mm.
Laborovali by s Te s nižším dohmatem nebo spíše zkusit struny se středním tahem. Jako není to nic hrozného hraje se dost pohodlně, jen ve me hlodá ten červíček že by to mohlo být ještě lepší
Hlavně by mě zajímal ten názor na výměnu nuláku a plátku v kobylce. Originál bude asi plast obyč nebo přijde mi to tak, že by tam daly něco lepšího nevím....
Pokud tam máš plastovej nulák a plátek tak bych to časem vyměnil za kost a doporučil bych lepší struny já používám savarez corum jsou sice dražší ale myslím že nej nylon struny použil jsem tvrdší struny a zvuk je takovej konkrétní.
Gratulace ke kytaře. Můj názor, nechej to zatím tak jak to je. Klasická kytara má kvůli kmitu strun vždycky trochu vyšší dohmat, co ubrousíš na kobylkovém plátku navíc, už se těžko vrací zpět. Jestli je kytara tak dobře zpracovaná jak píšeš, tak tam určitě není obyčejný plast ale něco slušného (tusq, nubone) výměnou nultého pražce můžeš přijít o případnou záruku.
Vždycky jsem měl snahu novou kytaru seřídit a "vylepšit" a skoro vždycky to dopadlo špatně, původní nastavení bylo nakonec nejlepší.
Dneska mě opravy a seřizování částečně živí a přesto jsem u mojí poslední kytary (rezofonika Gretsch Alligator) poprvé odolal pokušení a nedělal s ní nic, jen vyměnil struny za tvrdší. Poprvé jsem spokojený
Vždycky jsem měl snahu novou kytaru seřídit a "vylepšit" a skoro vždycky to dopadlo špatně, původní nastavení bylo nakonec nejlepší.
Dneska mě opravy a seřizování částečně živí a přesto jsem u mojí poslední kytary (rezofonika Gretsch Alligator) poprvé odolal pokušení a nedělal s ní nic, jen vyměnil struny za tvrdší. Poprvé jsem spokojený
Tak co koukám tak by tam měly být savarezky od výroby viz ten první odkaz
No vyměnit struny není problém, stejně sem psal do vlákna o strunách jaké koupit. Teď tam sou z fabriky Savarez 500 CJ Hard.
Jestli to je či není obyč plast právě nevím, a jestli by se výměnou dal ještě zlepšit sustain také nezjistím dokud bych to nevyměnil.
Ano zpracovaná je opravdu pěkně ale výrobce se zmiňuje jen o dřevu, mechanikách a strunách. Ten ,,plast,, je na omak takovej jako ,,hrubší,, ve smyslu není tam vidět struktura, ale není to hladký lesklý plast. Barva trochu ke slonovině oproti bílému papíru.
Dohmat ano většina španělek co sem osahával měla vyšší dohmat jen jsem to myslel zda se ty cca 4 mm nenechají srazit třeba na 3 mm
Struny pokud bych nechal dohmat jak je možná bych uvažoval i o středním tahu, aspoň teď na začátku než se rozehraju a zas si zvyknu. Na běžné akordy typu F, G, A v baré variantě není problém ale jak potřebuju baré a roztáhnout prsty na další 3 pozice pod pro jednotlivé tóny a hejbat s nima tak už baré nedržím tak pevně a ozve se občas ,,hluchej,, hlavně na G stejně která je silná jako tlusté E a vyžaduje silnější tisk než ostatní struny.
No nehrál sem dlouho možná je to jen o zvyku nebo fakt jiný struny, ale ten 1-1,5 mm by určitě šlo dolu při těchto strunách, střední tah asi bude mít větší kmity.
Tak teď nevím no nechat to, koupit lepší struny kol 500,- a zkusit střední tah na začátku? Nebo ty Hard a hold s těmi složitějšími chvaty se poprat? Zkouším Bohemian Rhapsody.
Jestli to je či není obyč plast právě nevím, a jestli by se výměnou dal ještě zlepšit sustain také nezjistím dokud bych to nevyměnil.
Ano zpracovaná je opravdu pěkně ale výrobce se zmiňuje jen o dřevu, mechanikách a strunách. Ten ,,plast,, je na omak takovej jako ,,hrubší,, ve smyslu není tam vidět struktura, ale není to hladký lesklý plast. Barva trochu ke slonovině oproti bílému papíru.
Dohmat ano většina španělek co sem osahával měla vyšší dohmat jen jsem to myslel zda se ty cca 4 mm nenechají srazit třeba na 3 mm
Struny pokud bych nechal dohmat jak je možná bych uvažoval i o středním tahu, aspoň teď na začátku než se rozehraju a zas si zvyknu. Na běžné akordy typu F, G, A v baré variantě není problém ale jak potřebuju baré a roztáhnout prsty na další 3 pozice pod pro jednotlivé tóny a hejbat s nima tak už baré nedržím tak pevně a ozve se občas ,,hluchej,, hlavně na G stejně která je silná jako tlusté E a vyžaduje silnější tisk než ostatní struny.
No nehrál sem dlouho možná je to jen o zvyku nebo fakt jiný struny, ale ten 1-1,5 mm by určitě šlo dolu při těchto strunách, střední tah asi bude mít větší kmity.
Tak teď nevím no nechat to, koupit lepší struny kol 500,- a zkusit střední tah na začátku? Nebo ty Hard a hold s těmi složitějšími chvaty se poprat? Zkouším Bohemian Rhapsody.
Zkusit to můžeš, uber trochu na plátku, samozřejmě zkontroluj jestli nemáš moc velké prohnutí krku (někdy stačí o kousek přitáhnout výztuhu a dohmat se hodně zlepší)ORTEGA píše: Dohmat ano většina španělek co sem osahával měla vyšší dohmat jen jsem to myslel zda se ty cca 4 mm nenechají srazit třeba na 3 mm
Materiál plátku, neměl by jít ani trochu prohnout, při puštění na desku stolu by měl cinknout (měkký last jen tak pleskne)
Aha dobrý typ s tím stolem. Až dorazím v pátek do ČR tak v Praze nakoupím nějaký ty struny a o víkendu se do toho pustím. Prohnutí krku - jestli zde platí co u Fendra tak když stisknu 1 a 15 políčko mezi 7 by měla prolézt dolarová bankovka - tu nemám ale euráče tam prolezou. Řekl bych, že krk je správně když tedy trochu laborovat tak z plátku sundat 1-2 mm abych se dostal ze 4 mm na oktávě na 3,5-3 mm. Níž tedy už asi raději ne.
No tak jsem se rozhodl do toho zatím nevrtat. Neb je to rukama - delší čas sem nehrál a předtím pár let jen ele a akustika kde byl dohmat výrazně menší. Co tak zjišťuji ty 4mm sou u španělky klasika - na krámě mě dohmat nikdy nezajímal Páč sem si ho vždy upravil dle sebe.
Hlavně tedy ale si prsty zvykají a pak sem se taky ťuk do čela, že bych si mohl rozhodit ladění na oktávách takže to nechci pokoušet.
Vyměním struny za vyšší model s tenčím G a mělo by mi to vyhovovat
Jinak nadšení neustává, nádherný zvuk a začínám se s ,,MAHAGOŇÁKEM,, zžívat a objevuji různé polohy zvuku, které se třeba ještě posunou dál až ty Savarez 500CJ vyměním za nějaké dražší Alliance.
Tak snad jen něco na to čištění ,,bezlakkých,, kytar?
Hlavně tedy ale si prsty zvykají a pak sem se taky ťuk do čela, že bych si mohl rozhodit ladění na oktávách takže to nechci pokoušet.
Vyměním struny za vyšší model s tenčím G a mělo by mi to vyhovovat
Jinak nadšení neustává, nádherný zvuk a začínám se s ,,MAHAGOŇÁKEM,, zžívat a objevuji různé polohy zvuku, které se třeba ještě posunou dál až ty Savarez 500CJ vyměním za nějaké dražší Alliance.
Tak snad jen něco na to čištění ,,bezlakkých,, kytar?
- ...EDGE...
Cisteni? Na telo staci ubrousek s troskou mydlove vody.
Mýdlovou vodu když to nemá klasickej lak a má to otevřené póry? Toho bych se docela bál že se zkroutí.... Spíše sem myslel nějaký olej na hadříku, leštěnka na dřevo nebo tak něco....
Univerzál od Gibsona... http://kytary.muziker.cz/cisteni-a-udrz ... ump-Polish
Takamine TC135SC, Ibanez AVN6-DTS Artwood Vintage + Fishman Matrix Infinity Narrow PRO-MAN, Phil Jones Bass AG 100 CUB, Phil Jones Bass BI 12,TC Electronic Arena Reverb, Rode M3.