Náš kytarista druhý má aparát s přepínáním pentoda/trioda a hraje většinou na triodu, protože zní více "vintage" a rozpjerdoleně, což při vysoké hlasitosti dotváří náš zvukLatam píše:Já mám s přepínání pentoda/trioda přesně opačný pocit. Na všech aparátech, na kterých jsem to zkoušel to bylo mizerné. Při stejné urovni hlasitosti byla trioda zvukově horší, než "přiškrcená" pentoda.zemus píše:Je pravda, že pentoda je ostřejší, ale triodové zapojení mi znělo osolené pořád lépe, než ztlumený pentodový konec. Koneckonců úprava je tak jednoduchá, že by to stálo za pokus. Tady nejde nic ztratit. Dvojitý přepínač a pár drátů je do 50 Kč. Je ale pravda, že jsme to zkoušeli na konec s 2 krát EL 84 a volume bylo naplno, zkreslení jsme jen trochu "došťavili" preampem.
JCM 800 50W - moc hlasitý k nazvučení klubu?
Pravidla fóra
Re: JCM 800 50W - moc hlasitý k nazvučení klubu?
#2022BezHF vyústil v to, že jsem si uvědomil, že muziku je lepší zažít a dělat, než o ní psát na internet. Tedy sbohem 
- Alternátor
Nevím, jestli víc vintage je pro triodu ten správnej výraz, nicméně i když se mi přepojení z pentody na triodu většinou jeví dost mizerně, pořád je to lepší, než pentoda s brzdou. Ale to už se zase opakuju.
Gibson Les Paul Slash Standard November burst 2023, Gibson Les Paul Traditional 2019, Jolana Diamant II 2020 + Gibson 490R a Burstbucker 3, Gibson SG Special 2002, Harley Benton SC-500, Marshall DSL40CR, Cort Core-DC Mahogany OPBB, Ibanez AW65-LG, prehistorická španělka Lucida
- bubucci
- Kontaktovat uživatele:
O víkendu jsme kolegou, který má 2203+1960A, zkoušeli řešit tady ten ''problém''. Dřív zkoušel i brzdu třeba od HOT a nebyl s výsledkem moc spokojený. Navrhl jsem, ať vyzkouší do smyčky attenuator od Widary (v postatě potenciometr v krabičce) a používá ho jako master volume. U Marshalla má master na 2 (na koncertech nepoužitelné) a celkovou hlasitost upravuje tou krabičkou a s výsledkem je velice spojený. Předejde se tím ''podivnému'' chování koncáku na začátku dráhy master potenciometru.
Já bych se toho JCM 800 nezbavoval, je to přece jen klasika a dělník
spíš bych k němu pořídil box 112 s nějakým méně citlivým a agresivním reprákem.
Čest má v politice své hrdé místo hned v první řadě.
Proto zpravidla už zpočátku dojde úhony.
(Hynce Ptáček z Pirkštejna - apokryf)
Mám uši, hlavu i zkušenosti. Ale NEMÁM patent na rozum.
Proto zpravidla už zpočátku dojde úhony.
(Hynce Ptáček z Pirkštejna - apokryf)
Mám uši, hlavu i zkušenosti. Ale NEMÁM patent na rozum.
- billie.raf
Ten attenuator od Widary mě zajímá, protože řešim fakt to samý. Ale když píšeš, že to je v podstatě jen poťák, nefunguje to spíš jako volume na kytaře? Zkus se prosim o tom nějak rozepsatbubucci píše:O víkendu jsme kolegou, který má 2203+1960A, zkoušeli řešit tady ten ''problém''. Dřív zkoušel i brzdu třeba od HOT a nebyl s výsledkem moc spokojený. Navrhl jsem, ať vyzkouší do smyčky attenuator od Widary (v postatě potenciometr v krabičce) a používá ho jako master volume. U Marshalla má master na 2 (na koncertech nepoužitelné) a celkovou hlasitost upravuje tou krabičkou a s výsledkem je velice spojený. Předejde se tím ''podivnému'' chování koncáku na začátku dráhy master potenciometru.
Epiphone Les Paul Junior (RM pickups RP-94), Fokus Stratocaster (Seymour Duncan SH-4), '89 Marshall JCM 800 2204 clone (Dookie mod), '90 Marshall JCM 800 2204 clone ("Red Series"), '10 MMJUZ Fidelio, '10 MMJUZ, 'xx MMJUZ, '78 Marshall 1935A Bass Series 4x G12M25 55Hz, '80 Marshall 1960B JCM 800 Lead Series 4x G12-65 85Hz ("Red series"), '84 Marshall 1960A JCM 800 Lead Series 4x G12T-75 85Hz ("Red series"), '86 Marshall 1984B JCM 800 Bass Series 4x G12H100 80Hz
- Abu
- Bandzone: http://bandzone.cz/thedirtyraccoons
- Kontaktovat uživatele:
Podle me ta krabicka s potakem ve smycce bude fungovat velice podobne jako druha master volume. Takz rozhodne ne jako atenuator vykonu, spis to bude vhodne treba jako zesileni na sola. Zalezi na tom kde je v retezci ta smycka umistena, ale vetsina zesilovacu ji ma tesne pred potakem master vol.
Pouzivam neco podobneho, akorat je to krabicka vlastni vyrobek a combo neni Marshall. Jako jump na sola.
Pouzivam neco podobneho, akorat je to krabicka vlastni vyrobek a combo neni Marshall. Jako jump na sola.
Hraju výhradně na šrot.
- bubucci
- Kontaktovat uživatele:
Je to jak píše Abu, akorát kolega to používá pro jemnější dolazení celkové hlasitosti, kdy má marshalla na 2 a v té situaci to nejde použít jako jump, protože rozdíl mezi hlasitostmi moc velký. Navíc by si to chtělo zvyknout na stav zapnuté krabičky, kdy v případě že svítí je hlasitost nižší a naopak.
tak by se to chovalo v případě, že by jsi zapojil krabičku před vstup zesilovače, ale v tom případě by jsi řešil jenom nabuzení preampu a ne hlasitost. Zkoušel jsem to tak používat v souvislost s 1kanálem, kdy jsem si chtěl vyčistit zvuk jakoby přednastavenou hodnotou na volume potencimetru na kytaře, ale asi tam je nějaká jiná hodnota odporu a tím pádem to neubylo uplně ono.Ten attenuator od Widary mě zajímá, protože řešim fakt to samý. Ale když píšeš, že to je v podstatě jen poťák, nefunguje to spíš jako volume na kytaře? Zkus se prosim o tom nějak rozepsat
2203/2204 mají efektovou smyčku?
Reedice 2203 ano. Ale spousta lidí si ji nechává dodělat i na původních kusech.simiruz píše:2203/2204 mají efektovou smyčku?
Zdar, původní JCM800 (typy 2203 a 2204) efektovou smyčku nemají, jak je vidět např. z tohoto schema:
https://www.google.cz/search?q=jcm+800+ ... 600%3B1600
Jak napsal Latam není žádný problém ji do JCM800 doplnit. Záleží na Tobě, jestli se rozhodneš pro elektronkovou, s FETy nebo OZ. Na doplnění je asi nejsnadnější ta s FETy. Pro lampu bys musel dělat otvor pro patici do chassis a to by se zbytku zesilovače nemuselo "líbit".
Kdyby ses pro lampu přece jen rozhodnul, tady jsou nějaká použitelná schemata:
https://www.google.cz/search?q=fx+loop+ ... B800%3B433
Schema pro FET ovou FX loop je tady:
https://www.google.cz/search?q=fet+fx+l ... B993%3B449
Na webu najdeš schemat "nieurekom". Teď si uvědomuji, že ses vůbec nezmínil o nějaké vestavbě, ptal ses jen jestli ji 2203 a 2204 mají. Tož mi promiň zbytečný blábol.
Jak napsal Latam není žádný problém ji do JCM800 doplnit. Záleží na Tobě, jestli se rozhodneš pro elektronkovou, s FETy nebo OZ. Na doplnění je asi nejsnadnější ta s FETy. Pro lampu bys musel dělat otvor pro patici do chassis a to by se zbytku zesilovače nemuselo "líbit".
Na webu najdeš schemat "nieurekom". Teď si uvědomuji, že ses vůbec nezmínil o nějaké vestavbě, ptal ses jen jestli ji 2203 a 2204 mají. Tož mi promiň zbytečný blábol.
S opravami jsem skončil, žádné další zakázky už nepřijímám. Když budete mít jakýkoliv smysluplný technický dotaz týkající se elektronek, zesilovačů a "krabiček", klidně mě kontaktujte e-mailem: z.hronek@protonmail.com Když budu znát odpověď, budu mít čas a chuť, rád Vám odpovím. Děkuji.
- billie.raf
Tak to vypadá, že asi budu muset najít jinou cestu. Sice mám kopii jcm800, ale dodělávat smyčku se mi nějak do ní nechceTube Guru píše:Zdar, původní JCM800 (typy 2203 a 2204) efektovou smyčku nemají, jak je vidět např. z tohoto schema:
Epiphone Les Paul Junior (RM pickups RP-94), Fokus Stratocaster (Seymour Duncan SH-4), '89 Marshall JCM 800 2204 clone (Dookie mod), '90 Marshall JCM 800 2204 clone ("Red Series"), '10 MMJUZ Fidelio, '10 MMJUZ, 'xx MMJUZ, '78 Marshall 1935A Bass Series 4x G12M25 55Hz, '80 Marshall 1960B JCM 800 Lead Series 4x G12-65 85Hz ("Red series"), '84 Marshall 1960A JCM 800 Lead Series 4x G12T-75 85Hz ("Red series"), '86 Marshall 1984B JCM 800 Bass Series 4x G12H100 80Hz
Měla to být řečnická otázka ... Pokud má tazatel lampovou smyčku za masterem ( = dodělanou) tak může zapojením poťáku do smyčky dosáhnout dalšího zkreslení a může být spokojený. Ale zkreslení konce to není. Smyčka v reissue 2203 je polovodičová, takže tam s poťákem ve smyčce nějaký vliv na zvuk neočekávám.
edit: Tak pokud je to kopie, tak bych se moc úprav nebál. Třeba snížení napětí (výměna síťového trafa = 800 Kč).
edit: Tak pokud je to kopie, tak bych se moc úprav nebál. Třeba snížení napětí (výměna síťového trafa = 800 Kč).
Někde jsem četl, že si lidé u reissue docela stěžovali u té smyčky na šum.
Gibson Explorer '76 RI ● Cort M600 BCS ● Cort EVL Z4 (R.M. ColorSound, R.M. Custom AlNiCo) ● Ibanez RG570CT (olše+javor, SD SH-5) ● DIMAVERY PB-320 ● Hardwire CM-2 ● Michalík Wah-Volume ● Boss GEB-7 ● Hardwire CR-7 ● Hardwire TR-7 ● Hardwire DL-8 ● Laney VH100R ● 2x12" DIY bedna s Celestion G12-65 ● Peavey Bandit 112 Sheffield USA ● fake Shure SM58 ● M-Audio MobilePre USB mkII ● M-Audio Firewire 410
Bias je slovo, ne zkratka.
Bias je slovo, ne zkratka.