Jo, souhlasím. To bude asi srozumitelnější a hlavně rychlejšíkunec píše:Koukni na školu Petra Henycha. Má to pěkně odeslané, jsou tam rozepsanny pontatiniky moll a jejich paralelní dur i různé polohy jedné stupnice. PETR to i srozumitelně vysvětlují ve videu
Pentatonika a jak na ni?
Pravidla fóra
Re: Pentatonika a jak na ni?
Kytara:Gibson Les Paul Studio Faded Ebony
Zesilovač:Marshall JVM410H + MESA Boogie Rectifier 2x12(V30)
Efekty:tc Electronic Hall of Fame Reverb
Takže to co sem sem dával jako odkaz, ta kytarová škola, tak těch sedm prstokladů souvisí jen jako z A a A mol, a na ostatní akordy jsou zase uplně jiné prstoklady, nebo jak? mám v tom trošku zmatek 
Podívej se na toho Henycha, tak se ti to objasní
Každá stupnice jde hrát v různých polohách, tohle je pořád Amoll, paralelně Cdur
Každá stupnice jde hrát v různých polohách, tohle je pořád Amoll, paralelně Cdur
Doplním odkaz :
http://henych.com/kls_09.html
http://henych.com/kls_09.html
Kytara:Gibson Les Paul Studio Faded Ebony
Jj.. Díky... Co jsem procházel různé školy, tak ta Henychova mi přišla nejlepší. Jinde většinou ukážou a moll a to je vše
Improvizace v pentatonice
Zdar, potřeboval bych poradit...když hraju do nějakýho backlajdu např. C dur. Vím že se tam hodí i jiná pentatonika než céčková. Poradí mi někdo jaká a jak poznat která kam bude sedět?
- Hendrek
- Site Admin
- Kontaktovat uživatele:
Zkus si to pročíst od tohoto příspěvku dál: hrani-na-kytaru-tabulatury/pentatonika- ... ml#p635508
Takovej dotaz, úvaha. Čtu, že pentatonika je nejrozšířenější pro rocková sóla. Vím o co jde. Doremifasolasido bez půltónů. https://www.youtube.com/watch?v=rCNZy-pGyIo Umim, hraju.
Pro mě je teda základní stupnice právě doremifasolasido - nevím proč se ochuzovat o 2 tóny. Naopak často přidám i navíc - mollový nebo bluesový tón či cokoli podle nálady a FÍÍÍLINGU !!. Nikdy jsem sóla neanalizoval, jen pro zajímavost - jestli jsou ty hitový laufy opravdu stavěný jen z 5-ti tónů.
Pro mě je teda základní stupnice právě doremifasolasido - nevím proč se ochuzovat o 2 tóny. Naopak často přidám i navíc - mollový nebo bluesový tón či cokoli podle nálady a FÍÍÍLINGU !!. Nikdy jsem sóla neanalizoval, jen pro zajímavost - jestli jsou ty hitový laufy opravdu stavěný jen z 5-ti tónů.
Já se domnívám, že revoluce je zvrat k lepšímu. Kontrarevoliuce je síla, která tomuto zvratu brání. Kontrarevoluce se drží u moci zuby nehty. Ti starší už pouze nehty. (Zdeněk Svěrák, 1989)
Re: Improvizace v pentatonice
Co použít oblíbené Hendreka : google,je toho tam mraky,a myslím ,že na to své přijdeš časem i sám.plihy píše: 28.06.2015 14:54 Zdar, potřeboval bych poradit...když hraju do nějakýho backlajdu např. C dur. Vím že se tam hodí i jiná pentatonika než céčková. Poradí mi někdo jaká a jak poznat která kam bude sedět?
Re: Improvizace v pentatonice
Do C dur můžeš hrát C dur stupnici nebo stejnozvučnou A moll. A zjistíš to tak že si od C napočítáš šestej tón C,D,E,F,G,A.plihy píše: 28.06.2015 14:54 Zdar, potřeboval bych poradit...když hraju do nějakýho backlajdu např. C dur. Vím že se tam hodí i jiná pentatonika než céčková. Poradí mi někdo jaká a jak poznat která kam bude sedět?
Takže v G dur g a h c d e E moll.
Tedy v Cdur můžeš hrát nejen stupnici A moll, protože obsahuje tytéž tóny, ale i pentatoniku v G, protože také obsahuje stejné tóny jako C dur (g a h d e).
Já se domnívám, že revoluce je zvrat k lepšímu. Kontrarevoliuce je síla, která tomuto zvratu brání. Kontrarevoluce se drží u moci zuby nehty. Ti starší už pouze nehty. (Zdeněk Svěrák, 1989)
Zdravím všechny,
měl bych na vás takový dotaz. Mám o pentatonice už určité povědomí. Ale potřeboval bych si ujasnit ten vztah tóniky a pentatoniky. Vím že jsou Durové a Mollové. (Amoll je základní a stejná pro obě) Ale chtěl bych to vidět na nějákých konkrétních příkladech, abych to plně pochopil. Dám první: např. skladba In The Air Tonight od Collinse obsahuje akordy Dmi (tóny D,F,A), C (tóny C,E,G) Bb(tóny Bb,D,F). Takže hledám pentatoniku s tóny C,D,E,F,G,Bb. Jak?? Hodí se tam Dmoll s tóny (C,D,A,F,G)? Nebo jak by jste postupovali vy v praxi kdyby jste hledali tóninu a pentatoniku? Snad jsem to napsal srozumitelně, děkuji
měl bych na vás takový dotaz. Mám o pentatonice už určité povědomí. Ale potřeboval bych si ujasnit ten vztah tóniky a pentatoniky. Vím že jsou Durové a Mollové. (Amoll je základní a stejná pro obě) Ale chtěl bych to vidět na nějákých konkrétních příkladech, abych to plně pochopil. Dám první: např. skladba In The Air Tonight od Collinse obsahuje akordy Dmi (tóny D,F,A), C (tóny C,E,G) Bb(tóny Bb,D,F). Takže hledám pentatoniku s tóny C,D,E,F,G,Bb. Jak?? Hodí se tam Dmoll s tóny (C,D,A,F,G)? Nebo jak by jste postupovali vy v praxi kdyby jste hledali tóninu a pentatoniku? Snad jsem to napsal srozumitelně, děkuji
- Hendrek
- Site Admin
- Kontaktovat uživatele:
Klíčové je, v jaké tónině je píseň.
V tomto případě Dmi, takže pentatonika bude Dmi. Jak jsi již uvedl, obsahuje tóny, které jsou obsažené i v akordech.
V tomto případě Dmi, takže pentatonika bude Dmi. Jak jsi již uvedl, obsahuje tóny, které jsou obsažené i v akordech.
Dobře, výchozí pentatonika je tedy Amoll (Cdur) na tom se jistě shodneme. Jak z ní tedy zjistím které tóny se mění? Z C,G,D,A,E se změní v těch prstokladech?? při posunech na Hmoll, H#moll,Cmoll... (Tuším že s tím má souvislost onen kvintový kruh, ale nemůžu přijít na ten systém). Jak zjistím které má obsahovat? Díky
- Hendrek
- Site Admin
- Kontaktovat uživatele:
Nějak nerozumím dotazu. Každá skladba je v nějaké tónině a té přísluší určitá pentatonika. Tónina Cdur nebo Amol = pentatonika Amol.
Tónina Ddur nebo Hmol = pentatonika Hmol, atd. Názvy tónů nejsou u kytary až tak důležité, prostě posuneš levou ruku do požadované polohy a dodržíš daný prstoklad pro vybraný pentatonický box / shape. Černé kolečko na následujícím obrázku označuje root neboli tóniku v daném boxu (na obrázku konkrétně pentatonika Emol, pro jinou pentatoniku stačí jen vše posunout na hmatníku).
https://www.theguitarlesson.com/guitar- ... ms-shapes/

Tónina Ddur nebo Hmol = pentatonika Hmol, atd. Názvy tónů nejsou u kytary až tak důležité, prostě posuneš levou ruku do požadované polohy a dodržíš daný prstoklad pro vybraný pentatonický box / shape. Černé kolečko na následujícím obrázku označuje root neboli tóniku v daném boxu (na obrázku konkrétně pentatonika Emol, pro jinou pentatoniku stačí jen vše posunout na hmatníku).
https://www.theguitarlesson.com/guitar- ... ms-shapes/

Posunování je logické, ale mě jde o to jak přijdu na to kterých pět tónů z konkrétní tóniky to je její pentatonika. Nebo jak uvažuješ v případě že bys chtěl zahrát jinou pentatoniku než Amoll, když z toho vzoru vycházíš. Myslel jsem si že se orientuješ ve stylu, aha tahle skladba bude v Emoll takže z C,G,D,A,E se mi změní ten a ten tón na jiný a podle toho zmeníš prstoklad/modus.
- Hendrek
- Site Admin
- Kontaktovat uživatele:
Pořád nějak nerozumím, možná už uvažuješ moc do hloubky o tom, kam z pentatoniky uhnout, aby to harmonicky doplnilo daný akord v písni, ale to už pak není pentatonika.
Pět tónů mollové pentatoniky si jednoduše najdeš tak, že si od dané tóniky (root) pro danou tóninu zahraješ box 1 (shape 1). Obdobně pro durovou pentatoniku uděláš to samé, jen s boxem 2 (shape 2).
Pro Emi (obrázek výše) jsou oněmi pěti tóny pentatoniky tyto tóny: E, G, A, H, D. Jsou to tóny obsažené ve stupnici Emol bez sekundy a sexty (2. a 6. tón stejnojmenné mollové stupnice) resp. v paralelní durové stupnici Gdur všechny tóny bez kvarty a septimy (4. a 7. tón stejnojmenné durové stupnice).
Pro lepší pochopení obrázky:
Stupnice moll s vynechaným 2. a 6. tónem odpovídá pentatonickému boxu / shape 1:

Stupnice dur s vynechaným 4. a 7. tónem odpovída pentatonickému boxu / shape 2:

Je třeba ujasnit si pojmy, tónika a tónina jsou dvě různé věci.
Pět tónů mollové pentatoniky si jednoduše najdeš tak, že si od dané tóniky (root) pro danou tóninu zahraješ box 1 (shape 1). Obdobně pro durovou pentatoniku uděláš to samé, jen s boxem 2 (shape 2).
Pro Emi (obrázek výše) jsou oněmi pěti tóny pentatoniky tyto tóny: E, G, A, H, D. Jsou to tóny obsažené ve stupnici Emol bez sekundy a sexty (2. a 6. tón stejnojmenné mollové stupnice) resp. v paralelní durové stupnici Gdur všechny tóny bez kvarty a septimy (4. a 7. tón stejnojmenné durové stupnice).
Pro lepší pochopení obrázky:
Stupnice moll s vynechaným 2. a 6. tónem odpovídá pentatonickému boxu / shape 1:

Stupnice dur s vynechaným 4. a 7. tónem odpovída pentatonickému boxu / shape 2:

Díky, trochu jsi mi to osvětlil 
Začátečník a pentatonika
Dobrý den, jsem nadšený začátečník na elektriku. Hraji zatím jednodušší věci tedy pro mě jako je Sandman, něco od nirvany, acdc atp. pochopitelně bez sól. Hraji, ale nevím co vlastně hraji a to je poblém. Nyní se ale trápím s pentatonikou. Naučil jsem se jednotlive stupnice viz obrazek, ale nějak mě to nejde do hlavy jak to vlastně funguje. Jak zjistím s kterým boxem si hrát u jaké skladby any to pasovalo a co je největším problémem je, že nevím jak je propojit. Vždy jsem to hrával pouze vertikálně na V. boxu ale většina kytaristů si s tím vyhrává po celém krku a nejsem schopen pochopit jak je to navzájem propojeno. Byl by někdo ochoten to vysvětlit třeba i od základů nebo mě nasměrovat na nějaké videa či návody? Všude jsem našel pouze právě vertikalní pohyb v 5. Boxu ale jak to propojit s ostatními již ne.
- Hendrek
- Site Admin
- Kontaktovat uživatele:
Přesunuto do správné sekce a sloučeno s existujícím tématem.
Tady máš ty boxy a jak na sebe navazují. R znamená root čili tóniku. V tomto konkrétním případě jde o pentatoniku G moll, protože R odpovídá tónu G (3 pražec na E struně). Z výše uvedeného vyplývá, že tuto pentatoniku můžeš využít u písní v tóninách G moll a paralelní durové B dur.
Co jsou paralelní stupnice víš?
Jinak prostuduj toto téma, určitě je tu mnoho užitečných informací, které řešily generace uživatelů před tebou a určitě budou řešit i po tobě.
Tady máš ty boxy a jak na sebe navazují. R znamená root čili tóniku. V tomto konkrétním případě jde o pentatoniku G moll, protože R odpovídá tónu G (3 pražec na E struně). Z výše uvedeného vyplývá, že tuto pentatoniku můžeš využít u písní v tóninách G moll a paralelní durové B dur.
Co jsou paralelní stupnice víš?
Jinak prostuduj toto téma, určitě je tu mnoho užitečných informací, které řešily generace uživatelů před tebou a určitě budou řešit i po tobě.