výška strun na kobylce
Pravidla fóra
výška strun na kobylce
Zdravím. Dneska jsem byl v obchodě s hudebninami a všechny kytary tam měly všechny struny na kobylce stejně vysoko. Doma mám squier nevím jak dlouho a mám tam každou strunu jinak vysoko na kobylce. Třeba tlusté E je o dost níž než A a když hraju palm mute tak to E jde o dost více slyšet než když hraju palm mute A asi proto, protože je o dost blíže ke snímači (E) . Mám ty všechny struny dát do stejné linie? Bojím se že to tak je od výrobce a nechci do toho moc šahat když o tom nic nevím, tak se radši poradím
.
- Hendrek
- Site Admin
- Kontaktovat uživatele:
Re: výška strun na kobylce
Výška kamenů by měla kopírovat radius hmatníku a rovněž být nastavena tak, aby u všech strun byl cca stejný dohmat. To, jak je kytara nastavená od výrobce, rozhodně není dogma, ba přímo naopak. Leckdy jsou kytary v obchodech neseřízené tak, že bych ty prodejce mrskal a hnal bičem.
Jinak co se vzdálenosti snímače od strun týče, nepřizpůsobují se struny snímači, ale naopak snímač se nastavuje vůči strunám. Tzn. nastavit struny (krk, dohmat, oktávy) a pak k nim nastavit výšku snímačů.
Jinak co se vzdálenosti snímače od strun týče, nepřizpůsobují se struny snímači, ale naopak snímač se nastavuje vůči strunám. Tzn. nastavit struny (krk, dohmat, oktávy) a pak k nim nastavit výšku snímačů.
Předpokládám, že i na elektrice se nastavuje vyšší dohmat u silnějších strun - nebo opravdu stejný?Hendrek píše: ... tak, aby u všech strun byl cca stejný dohmat.
╭╭(╭⊚‿⊚╮)╮╮
- Hendrek
- Site Admin
- Kontaktovat uživatele:
Tak aby to nedrnčelo o pražce, čili ano, u tlustších strun s větším rozkmitem se kámen nastaví o pár desetin milimetru výš, ale pořád platí, že to přibližně kopíruje radius.
Rozhodně tam nemít schody, jak na výše přiložené fotce.
Rozhodně tam nemít schody, jak na výše přiložené fotce.
Na té fotce to vypadá celkem správně, jen bych poladil rovnoběžnost kamenů s kobylkou. Tj. oba stavěcí šroubky stejně zašroubované. Schodky tam budou, to je v pořádku. Doladit tak, aby struny nedrnčely o pražce při Tvém stylu hraní.
Od oka bez znalosti hmatníku a celkové geometrie: Tlusté E by možná chtělo výš, D a G níž. Neboj se s tím pohýbat. Imbus doufám máš správné velikosti.
Od oka bez znalosti hmatníku a celkové geometrie: Tlusté E by možná chtělo výš, D a G níž. Neboj se s tím pohýbat. Imbus doufám máš správné velikosti.
Zdravím,
mám squira strat affinity. Chtěl jsem se jen zeptat asi si teď budu ladit dohmat zajímalo by mě jestli když vzadu přidám pružinu na tremolo jestli to pomůže dostat struny níž k pražcům, mám tam totiž jen 3 pružiny jednu mám náhradní.
mám squira strat affinity. Chtěl jsem se jen zeptat asi si teď budu ladit dohmat zajímalo by mě jestli když vzadu přidám pružinu na tremolo jestli to pomůže dostat struny níž k pražcům, mám tam totiž jen 3 pružiny jednu mám náhradní.
To záleží jak máš nastavený tremolo . Jestli leží uplně na kytaře tak si další strunou moc nepomůžeš .
Dobří umělci kopírují ti nejlepší kradou. - Pablo Picasso

Mám tam asi 1-2 mmcore88 píše:To záleží jak máš nastavený tremolo . Jestli leží uplně na kytaře tak si další strunou moc nepomůžeš .
tak ještě tu pružinu zkus přidat případně víc zašroubuj ty 2 vruty na kterých drží hřebínek co šponuje pružiny .
Dobří umělci kopírují ti nejlepší kradou. - Pablo Picasso