Homemade akustická kytara

Stavba a úpravy nástrojů všeho druhu
J.J.
Rádce

Re: Homemade akustická kytara

Příspěvek od J.J. »

Zdar, kurz jsem absolvoval 2x a můžu vřele doporučit. Vedou to skvělý, šikovný, zodpovědný, zkušený lidi, který udělaj maximum, aby se dílo podařilo dodělat v co možná největší kvalitě. Kolikrát nešli skoro ani spát. Každopádně je to docela fuška, protože je to 8 dní nonstop a většinou se maká až večera (noci). K ceně kurzu je potřeba připočíst ještě materiál (3-5t) a ubytování. Ubytování je možný na školním internátě, ale cenu nevím, protože jsem dojížděl.
Zkušenosti s truhlařinou nebo kytarařinou potřeba nejsou, ale trocha zručnosti a šikovnosti na to potřeba je. Většina lidí, co si to zaplatí nemá se stavbou kytary a dost často ani s prací se dřevem zkušenosti a všichni to nějak dali.
Ta stavebnice pro naprostýho amatéra mi nepřijde jako dobrý nápad. Specielně u akustik je spousta záludností, který člověka bez zkušeností dost potrápí a dost to ohrozí výsledek, nehledě k tomu, že na to je potřeba hafo všemožnejch přípravků, spousta nářadí a taky dílna.
Že by mi kurz manželka koupila jako dárek, to je science fiction, ale jsem rád, že mi to aspoň tiše tolerovala. Jinak si myslím, že jako dárek pro chlapa to je super, pokud o to teda má zájem.
kytary: Yamaha Pacifica 821D, J.J.Gtrs Warbeast, španěly Admira a 2 x J.J., J.J.Gtrs - 7string PRSo, steelstring J.J. ala Martin 00, Jolana Diamant
kombo: Mesa Boogie Nomad 55, Beaver 50W (kopie Valvestate)
apec: Beaver 100W (kopie JCM Slash), 200W bedna
nějaký efekty, kabely, trsátka atd.
kocour
Odborník
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od kocour »

J.J. píše:........ Ta stavebnice pro naprostýho amatéra mi nepřijde jako dobrý nápad. Specielně u akustik je spousta záludností, který člověka bez zkušeností dost potrápí a dost to ohrozí výsledek, nehledě k tomu, že na to je potřeba hafo všemožnejch přípravků, spousta nářadí a taky dílna......
@ J.J.
Osobně jsem sice ještě akustiku nestavěl, ale ze stavebnice bych se toho nebál. Ze stavebnic jsem bez kurzu nebo vedení, postavil el. varhany s pedálovou klávesnicí (Dr. Bohm), 3 Stratocastery a Preci-Bass a původním vzděláním jsem pouze chemický laborant.
Přípravky pro stavbu akustiky se dají svépomocně vyrobit nebo improvizovat, nářadí upravit, vypůjčit, a jako dílna poslouží garáž, půda, sklep, apod.
Lazako píše:Ahoj, prosím o radu a zkušenosti... Muj muz casto mluvi o tom, jak chtel po zakladce studovat obor stavba hudebnich nastroju.......... Ač je šikovný, nemá žádné extra zkušenosti s truhlařinou nebo jemnou prací se dřevem. ....
šikovnost mu nechybí a nezapomínejme, že právě tady jde o
H O M E M A D E :!:
a ne kurs made :!: :?:
Strato Collins / Tele H-Btn / Axis (MM copy) / Yamaha EZ AG midi / VOX Pathfinder 10 / E-piano Yamaha / TurboCAD 15 2D / www.yitars.de
J.J.
Rádce

Příspěvek od J.J. »

Tady jsme sice v homemade, ale ona se ptá na kurz a zda je to vhodný dárek. Téma nazvaný kurzmade akustická kytara tady nemáme.
kytary: Yamaha Pacifica 821D, J.J.Gtrs Warbeast, španěly Admira a 2 x J.J., J.J.Gtrs - 7string PRSo, steelstring J.J. ala Martin 00, Jolana Diamant
kocour
Odborník
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od kocour »

Můžete mi prosím poradit, zda je tento kurz vhodný i pro takového laika? Děkuji, Lazako
Samozřejmě že je to nejrychlejší a nejspolehlivější cesta k solidnímu řemeslu. Ideální pro lidi, co mají v úmyslu v tomto oboru podnikat, nebo si přivydělávat. A nebo co mají dost prostředků si to dopřát.
Samoukové jdou na věc klikatou cestou, bez velkých výdajů a je to spíš dobrodružství, překonávat všechny ty doposud neznáme problémy.
J.J. píše:Tady jsme sice v homemade, ale ona se ptá na kurz a zda je to vhodný dárek. Téma nazvaný kurzmade akustická kytara tady nemáme.
Takové téma by mělo smysl, ale možná širší, týkající se i jiných nástrojů :?:
Strato Collins / Tele H-Btn / Axis (MM copy) / Yamaha EZ AG midi / VOX Pathfinder 10 / E-piano Yamaha / TurboCAD 15 2D / www.yitars.de
Cremster

Příspěvek od Cremster »

Ahoj, potřeboval by jsem poradit jak má vypadat správný profil olubení.
J.J.
Rádce

Příspěvek od J.J. »

Zdar, podle mě nic jako správný profil neexistuje. Je to v podstatě pruh dřeva, kterej můžeš z jedný strany odlehčit zářezy, aby se líp ohýbal a zůstala tam plocha pro lepení. Taky to má tu výhodu, že se má lepidlo, kam schovat. Normální pruh obdélníkovýho průřezu se dá taky úspěšně použít. Sražený hrany ve spodní části olubení jsou na parádu. Jinak to chce dobře rozmyslet výšku a šířku olubení, aby tam po zarovnání lubů a odfrézování drážek pro výložky zůstala ještě nějaká plocha, za kterou to bude držet.
EDIT: Pokud, tu vnější hranu seřízneš víc, takže ti vznikne téměř trojúhelníkový profil, tak se zmenší hmotnost při zachování stejný lepený plochy. Otázka je, jestli má smysl těch pár gramů rozdílu v hmotnosti řešit.
Cremster

Příspěvek od Cremster »

Dík za info.. :-)
A ještě jsem si vzpomněl, jaký druh mahagonu se používá pro krky?
Mám javorový luby ale nejsem si jistej jestli mám použít mahagonový nebo javorový krk.
Co by jsi doporučil??
J.J.
Rádce

Příspěvek od J.J. »

Od pár kytarářů jsem slyšel, že javor není na krk akustický kytary moc vhodnej, protože stejně jako běžně dostupnej "mahagon" (např. sapelli) je dost těžkej. Pravou swietenii asi neseženeš. Zkusil bych cedrelu, sice smrdí a při broušení dělá hroznou pachuť v hubě, ale vypadá jako mahagon, je lehčí a má vhodný mechanický vlastnosti. Jinak jsem dělal španělu s krkem z ořechu a taky to hraje, ale je to těžší. Co se váhy krku týče, tak krom toho, že to bude nevyvážený, údajně u akustik platí, čím větší hmotnost tím méně výšek, ale nemám dost zkušeností, abych to posoudil. Pokud je to víceméně nějaký pokusný kousek na získání zkušeností, tak bych se nebál ani toho javoru ani sapelli.
O nějaký sofistikovanější vysvětlení, co se materiálu u akustik týče, bych asi být tebou poprosil nějakýho kytaráře.
Elwood Brockley

Příspěvek od Elwood Brockley »

je to sice ina liga ale "legendarny" Gibson J-200 ma zadnu dosku,luby a krk z javoru, vrchna doska smrek ..len tak pre ilustraciu
http://www2.gibson.com/Products/Acousti ... Specs.aspx
daimondia

Příspěvek od daimondia »

Já mám krk na akustice z cedra ne cedru. A mám tam štelovací výstuhu. 8)
Přílohy
iii.jpg
Cremster

Příspěvek od Cremster »

Elwood Brockley píše:je to sice ina liga ale "legendarny" Gibson J-200 ma zadnu dosku,luby a krk z javoru, vrchna doska smrek ..len tak pre ilustraciu
http://www2.gibson.com/Products/Acousti ... Specs.aspx
Tyhle ty akustiky nejvyšší třídy gibson moc nechápu. Ta rezonanční deska je s nějakýho smrku bahňáku, z toho bych nedělal ani štokrle :-) (ale má to vtipně vyřešený tremollo). Včera měli na kyrách.cz nějakou limitovanou edici akustiky ta měla rezonanci snad z lípy. Cena asi pul mega :-D.
Tengli

Příspěvek od Tengli »

daimondia píše:Já mám krk na akustice z cedra ne cedru.
Mohu požádat o rozvedení informace? Nějak nechápu co tím myslíš... "z cedra ne cedru"...

Edit:Z té fotky je patrné,že to rozhodně cedr není... A to ani cedr jako CEDR a ani cedr jako thuje... "Western red cedar" = Thuja plicata... ...nemýlím-li se,že... ehmm
daimondia

Příspěvek od daimondia »

Říká se tomu cedro a používá to na akustikách na krky, třeba Hanika v některých obchodech to nazívají cedrem což je blbost. Cedr se používá na horní desku. A cedr a cedro jsou něco jinnýho.
http://guitarcentre.cz/hudebni-nastroje ... ika-50-mc/
Hledal jsem to ve wikenpedii ale nenašel.
Cedr je z libanonu jehličnatý. A cedro jihoamerický listnatý strom.
Tengli

Příspěvek od Tengli »

"Cedr" na ozvučné desky kytar není Cedr libanonský ale Zerav obrovský (Thuja plicata) a s cedrem nemá nic společného. Jen ho amíci nazývají Western red cedar. Prostě mu říkají cedr a my se po nich opičíme. Ozvučnou desku máš z thuje nebo chceš-li ze zeravu. :wink:
J.J.
Rádce

Příspěvek od J.J. »

Jak píše tengli: Ozvučný desky se dělaj z Thuje, zatímco krky z cedru jsou z cedrely jihoamerický, což se u nás nazývá taky cedr. Prostě, když to budeš kupovat, tak ti daj na výběr mezi cedrelou a cedrem. Cedrela odorata při obrábění docela zvláštně smrdí, dělá pachuť v puse a strukturou a barvou je hodně podobná mahagonu. Ten krk na tý fotce je právě z tý cedrely. Koupil jsem si trámek na krky a vypadá to stejně.
download/file.php?id=6665&mode=view tady ten krk, co jsem dělal na kurzu je podle mě taky z cedrely a ne z mahagonu. Podle hmotnosti a smradu by to odpovídalo.
daimondia

Příspěvek od daimondia »

Tady je odkaz na to dřevo je to jak cedro tak cedrela taky Spanish cedar
http://www.worldstudiointernational.com ... nishes.php
Jirka Mázl mi řekl že je to cedro.
Odpovědět

Zpět na „Nástroje“