MIDImalizace - aneb jak to všechno nadrátovat?

Zvukové karty, sluchátka, procesory, software, akustika, ...
Odpovědět
bitovod

MIDImalizace - aneb jak to všechno nadrátovat?

Příspěvek od bitovod »

Zdravím,

ač jsem zde nováčkem, muzikou se v různých formách amatérsky zabývám už hezkou řádku let - světem mne provází kytara, kdysi (a v poslední době znovu) i klávesy. A o těch bych chtěl dát řeč:

Pořídil jsem sobě nějakou náhodou MIDI master, konkrétně Edirol PC-80. Mašinka mi vyhovuje, mám ji připojenu k PC, na něm spuštěný ProteusVX nebo jiný virtuální nástroj. Potud jasné - povídá si mi to přes USB a "virtuální" MIDI (na masteru je samozřejmě i skutečný MIDI out).

Rád bych si postavil kontrolér (elektronika mne živí, po této stránce není problém), který bude mít pár kroutítek a pár tlačítek. Nějaká pre-alfa verze kontroléru mi tu leží na stole, umí jak USB, tak i MIDI out, lezou mi z ní data.

Jak to prodrátovat, abych byl schopen měnit (resp. přidávat) MIDI zprávy? Dovedl bych si to představit s MIDI merge boxem - z kláves vytáhnu MIDI out, nacpu je do Merge, z kontroleru vytáhnu MIDI out, nacpu do Merge, na klávesách i kontroleru nastavím stejný kanál a je vymalováno (samozřejmě kontroler bude posílat výhradně zprávy, které ten master neumí, takže se to nebude hádat).

A protože jsem člověk, která si rád zjednodušuje život - nedalo by se to zmergovat nějak virtuálně? Jedno USB z kláves, druhé USB z kontroleru a "nějak" v nějakém SW nastavit, že má zprávy slučovat. Zkoušel jsem MIDI-OX (jako monitor je to nedostižný kus SW), že by to jako mohlo jít, ale nebyl jsem úspěšný, navíc mi není jasné, co nastavit jako MIDI out, když chci, aby výstup požral ten virtuální nástroj...

Samozřejmě by bylo realizovatelné, abych si udělal hardwarově MIDI merge (z kláves vytáhnout MIDI out do MIDI in kontoleru, tam data sloučit a poslat ven buď na skutečné MIDI, nebo přes USB), ale je to další a dost možná i zbytečná komplikace v kódu - výhoda by pak ale byla, že sestava klávesy+kontroler by se navenek chovala jako jeden nástroj, což by nemuselo být k zahození.

Máte k tomu někdo nějaký nápad?

Díky za každou rozumnou radu (ne, jiný master si opravdu kupovat nebudu, i když určitě lepší existují - ale na to moje pidlikání...)

Bit
Naposledy upravil(a) PtJaa dne 30.11.2014 12:30, celkem upraveno 1 x.
Důvod: Dovolil jsem si téma přesunout z kláves do fóra, kam myslím lépe patří.
PtJaa
Moderátor

Re: MIDImalizace - aneb jak to všechno nadrátovat?

Příspěvek od PtJaa »

Nemám s tím sice osobní zkušenost, ale myslel bych, že se to mergovat nijak nemusí. Oba MIDI vstupy IMHO mohou v klidu projít až do DAW, ve kterém provozuješ ten ProteusVX, a představoval bych si, že pokud nastavíš na tracku jak vstup All MIDI inputs, bude reagovat na oba.

To přesměrovaní z MidiOx do jiného programu by zvládl třeba free LoopBe.
Kawai CA65 :: Galaxy Vintage D, Vienna Grand a Giant :: Pianoteq 5 Stage :: Kontakt :: Reaper
bitovod

Příspěvek od bitovod »

Díky za přesun, připadalo mi, že klávesáci budou mít víc zkušeností s drátováním.

Co se týká tipu na LoopBe - vyzkouším, na první pohled to vypadá zajímavě a mohlo by to problém řešit. Ale jak to tak vypadá, stejně asi zkusím ten HW merge, i když to tedy znamená řešit v kódu další nesmysle - ono to pak bude univerzálnější při používání (bude to chodit i s HW moduly, nejen s PC, bude se to chovat jako jeden nástroj - a o USB midi nepřijdu, naopak, přes ten můj kontroler to budu pouštět přes USB sloučené).

Díky.

Bit
pavlii
Globální moderátor
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od pavlii »

Upřesnění: LoopBe není merger; Jak PtJaa správně napsal, je to pouhý "virtuální MIDI kabel", pomocí něhož lze pracovat s více aplikacemi, využívající stejný MIDI porr, náraz (jinak to totiž nejde).

Můj názor je, že HW merger je nejčistší řešení. All MIDI Inputs v Cubase je také použitelné, ale v závislosti na rozlehlosti projektu by na to člověk mohl brzo dojet a spíš by to komplikovalo práci. Já mám na tohle Steinberg MIdex 8.

P.

home recording: Cubase Pro, WaveLab Pro
Dynaudio BM6 + A500, PSI Audio A21-M, Antelope Discrete 8 Pro SC
bitovod

Příspěvek od bitovod »

Tak jsem to vyzkoušel, nainstaloval LoopBe - a nějak to funguje. Ale nelíbí se mi to - je tam už teď příliš mnoho věcí, na které je třeba myslet a které se mohou podrbat, dějou se mi tam divné věci - když na tom masteru přepnu banku, tak se to zdechne a pomůže až to celé naklikat znova, což se mi ale opravdu hodně nelíbí. Totéž to udělá, když na masteru omylem přepnu kanál - byť ho vrátím zpátky, už se to nechytne.

HW řešení bude sice náročnější, ale zase jsem schopen si nadefinovat, jaká data pustím ven, jaká zahodím a tak podobně. Takže i když to znamená víc práce, už jsem taky pro HW řešení...
pavlii
Globální moderátor
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od pavlii »

Ono těch virtuálních MIDI "kabelů" je několik; každý ale bude mít nějakou tu mušku na kráse ;-)

P.

home recording: Cubase Pro, WaveLab Pro
Dynaudio BM6 + A500, PSI Audio A21-M, Antelope Discrete 8 Pro SC
Odpovědět

Zpět na „Studio a recording“