Výběr mikrofonu - alternativa k Beta 58A
Pravidla fóra
Výběr mikrofonu - alternativa k Beta 58A
Na koncertech používám mikrofon SHURE BETA 58A a rad bych vyzkousel neco jineho, kvalitativne srovnateloneho s BETOU. Napr. neco od AKG, nebo SENNHEISER. Ale krome Shure se nevyznam v oznacenich mikrofonu. Mohli byste mi poradit nejaky mikrofon?
Re: Výběr mikrofonu - alternativa k Beta 58A
Styl hudby? Malá pódia? Nebo velká pódia? Nebo obojí? Finanční strop?
Jinak ta beta je velmi dobrý mikrofon...
Jinak ta beta je velmi dobrý mikrofon...
Mapex, Paiste, Meinl, Powerstroke3, Ewans EC2, Balbex Ringo II
Soundcraft, Yamaha DSR... RCF ART, dBTechnologies, Proel, Sabine, DBX, Audix, Shure, AKG, Samson...
a spousta No name...
Soundcraft, Yamaha DSR... RCF ART, dBTechnologies, Proel, Sabine, DBX, Audix, Shure, AKG, Samson...
a spousta No name...
Tohle téma není špatné, mám podobný dotaz. Ona tahle Shure je vedená jako etalon, podle kterého se vše srovnává. A i v kamenném krámě vám ji doporučí jako první v řadě. Co mi však v krámě nedokázali říct, je určité srovnání s konkurencí. Beta 58 je superkardioda, tak se nabízí srovnání např. s AKG D5, nebo Sennheiser E845. Mě by například zajímalo, jak tyhle dva o více než tisícovku levnější kousky obstojí srovnání s Betou co se týče vazby, nebo např. v proximity efektu? Popř. jestli existuje ještě nějaká jiná cenové adekvátní superkardioda.
JInak, třeba v mém případě by se jednalo o zpěv rock/metal. Kdybych musel svůj zpěv nějak přirovnávat, tak bych se charakterizoval asi jako jemnější Bruce Dickinson (rozsah od barytonu po vyšší patra tenoru) a hledám právě mikrofon, který by pokud možno co nejmíň vazbil. Momentálně zpívám na klasickou 58 a tu se nám v čurbesu na zkušebně daří rozpískat celkem často. Ještě jsem pak přemýšlel i o hyperkardiodě, v tomto hodně chválí Audixy Om řady, konkrétně asi Om3 nebo OM5, dále pak AKG D7, nebo Beyerdynamic TG V70 (ty už jsou v cenové relaci 4000Kč+). Když jsme u těch Beyerů. Slyšel jsem o výborné TG X80 (která se už bohužel neprodává, navíc byla už hodně dražší) a o její extra široké kapsli. Její šíře je údajně nějakých 37 mm, což je prý o cca 10 mm víc než u konkurence. Předpokládám tedy, že do této "širší" hyperkardiody se bude malinko líp strefovat i méně pozornému zpěvákovi (mě). Dalším dotazem je, jestli podobnou, nebo stejnou kapsli používá právě nová řada Beyerů TG V70/71.
JInak, třeba v mém případě by se jednalo o zpěv rock/metal. Kdybych musel svůj zpěv nějak přirovnávat, tak bych se charakterizoval asi jako jemnější Bruce Dickinson (rozsah od barytonu po vyšší patra tenoru) a hledám právě mikrofon, který by pokud možno co nejmíň vazbil. Momentálně zpívám na klasickou 58 a tu se nám v čurbesu na zkušebně daří rozpískat celkem často. Ještě jsem pak přemýšlel i o hyperkardiodě, v tomto hodně chválí Audixy Om řady, konkrétně asi Om3 nebo OM5, dále pak AKG D7, nebo Beyerdynamic TG V70 (ty už jsou v cenové relaci 4000Kč+). Když jsme u těch Beyerů. Slyšel jsem o výborné TG X80 (která se už bohužel neprodává, navíc byla už hodně dražší) a o její extra široké kapsli. Její šíře je údajně nějakých 37 mm, což je prý o cca 10 mm víc než u konkurence. Předpokládám tedy, že do této "širší" hyperkardiody se bude malinko líp strefovat i méně pozornému zpěvákovi (mě). Dalším dotazem je, jestli podobnou, nebo stejnou kapsli používá právě nová řada Beyerů TG V70/71.
Takhle od stolu se to dost špatně radí - mikrofonů je tolik typů a druhů právě proto, že každému vyhovuje něco jiného.
Záleží taky na zbytku aparátu.
Pradoxně - na horším aparátu mají občas lepší výsledky levnější mikrofony.
Mirofony je nutné vyzkoušet v konkrétních podmínkách.
Nicméně Beta 58 mužskému hlasu většinou sedne a odvede velmi dobrou práci.
Záleží taky na zbytku aparátu.
Pradoxně - na horším aparátu mají občas lepší výsledky levnější mikrofony.
Mirofony je nutné vyzkoušet v konkrétních podmínkách.
Nicméně Beta 58 mužskému hlasu většinou sedne a odvede velmi dobrou práci.
Nemám strach z lopaty, mám strach ze srpu a kladiva
Je to tak, že zvukař má zpravidla několik typů mikrofonů ve svém kufru a podle prostředí, zpěváka a podle dalších okolností vybere nejlepší variantu.
Jestli je to do zkušebny, volil bych (dle stylu vaší hudby) Audixy. Klidně i tu OM2. Spousta lidí ji používá i ven. A pro bubeníka to je úplná pecka za ty prachy. Pokud jsou peníze, tak OM7 je skvělý mikrofon - má snad největší odolnost proti zpětné vazbě.
Ale třeba nebude pasovat na tvůj hlas? Je to těžké, takhle "doporučit".
Jestli je to do zkušebny, volil bych (dle stylu vaší hudby) Audixy. Klidně i tu OM2. Spousta lidí ji používá i ven. A pro bubeníka to je úplná pecka za ty prachy. Pokud jsou peníze, tak OM7 je skvělý mikrofon - má snad největší odolnost proti zpětné vazbě.
Ale třeba nebude pasovat na tvůj hlas? Je to těžké, takhle "doporučit".
Být tebou, změním obchod. Zajdi tam, kde mají výběr, kde ti poradí a kde ti mikrofony nechají vyzkoušet.minstrell píše:Ona tahle Shure je vedená jako etalon, podle kterého se vše srovnává. A i v kamenném krámě vám ji doporučí jako první v řadě. Co mi však v krámě nedokázali říct, je určité srovnání s konkurencí.
a spousta No name...
a spousta No name...
Jo, jinak na Betu už jsem párkrát zpíval a není špatná. Co se aparátu týče, momentálně si nevzpomenu, ale určitě to není žádné extra levné „šméčko“, takže si podle mě trochu lepší mikrofon zaslouží. Na přesný tip se budu muset poinformovat.
Jasně, o Audixech jsem hodně přemýšlel, ale té sedmičky už bych se asi bál. Někde jsem slyšel, že je ještě užší než ostatní óemka a malinko jedovatější. Navíc vyžaduje už hodně zkušeného zpěváka, co se držení týče. Proto se taky malinko bojím jít do hyperkardiod (ale ono mě stejně asi nakonec nic jiného nezbude a naučit se s tím pracovat). Docela jsem zvyklý zpívat i dál než jen 2 cm od mikrofonu. Nalepený na mikrák bývám spíš u hlubších poloh, které nedokážu „dotlačit“ stejnou silou a pak u ostatních poloh mám mikrofon vzdálený cca 5- 10 cm, podle okolností.
to zzbar: máš napsáno bydliště UH, často kolem projíždím, nevíš teda o nějakém slušném krámě v UH a okolí?
Jasně, o Audixech jsem hodně přemýšlel, ale té sedmičky už bych se asi bál. Někde jsem slyšel, že je ještě užší než ostatní óemka a malinko jedovatější. Navíc vyžaduje už hodně zkušeného zpěváka, co se držení týče. Proto se taky malinko bojím jít do hyperkardiod (ale ono mě stejně asi nakonec nic jiného nezbude a naučit se s tím pracovat). Docela jsem zvyklý zpívat i dál než jen 2 cm od mikrofonu. Nalepený na mikrák bývám spíš u hlubších poloh, které nedokážu „dotlačit“ stejnou silou a pak u ostatních poloh mám mikrofon vzdálený cca 5- 10 cm, podle okolností.
to zzbar: máš napsáno bydliště UH, často kolem projíždím, nevíš teda o nějakém slušném krámě v UH a okolí?
Je pravda, že om7 je asi nejužší (om11 jsem zatím nezkoušel), ale je to něco za něco. Za to že hned tak nezahvízdá, za to to stojí, ne? A nezáleží až tak moc, z jaké vzdálenosti se do něj zpívá (jestli 2,5,nebo 10 cm), ony ty OMka berou i docela z dálky. Důležité je, aby se pěvec nevychyloval z osy mikrofonu (tedy doleva, doprava, nahoru a dolů). Tady už je každý cm znát, mikrofon rychle ztrácí barvu (resp. zpěvák
).
V porovnání s Betou bych dal přednost OM7, ale zase: vím pro jakou kapelu a pro jakého zpěváka. Pro tvůj zpěv může vyhovět a také nemusí.
V UH jsou dva obchody. Lídl (tam mají prd) a Audiotek. Pokud vím, borci vlastně fy.Audiotek v UH zakládali. Kupuju tam často, ale spíš proto, že to mám u huby. Jezdím každý týden do Brna a tam stojí za to navštívit Kytary.
V audioteku jsem teď v pondělí kupoval AKG Dpětky a Shurky SM57. Pokud jsem si všiml, mají tam z Audixů jen OM2 a OM5(?), z AKG mají D5 a D7, ze Shurek SM58 a Bety, což by tě mohlo zajímat spíš jako porovnání, pokud je budeš zkoušet. Rozhodně si tam zavolej, které opravdu mají skladem, protože údaj z internetu u nich často bývá nepravdivý (což mě na nich hrozně s..e).
V porovnání s Betou bych dal přednost OM7, ale zase: vím pro jakou kapelu a pro jakého zpěváka. Pro tvůj zpěv může vyhovět a také nemusí.
V UH jsou dva obchody. Lídl (tam mají prd) a Audiotek. Pokud vím, borci vlastně fy.Audiotek v UH zakládali. Kupuju tam často, ale spíš proto, že to mám u huby. Jezdím každý týden do Brna a tam stojí za to navštívit Kytary.
V audioteku jsem teď v pondělí kupoval AKG Dpětky a Shurky SM57. Pokud jsem si všiml, mají tam z Audixů jen OM2 a OM5(?), z AKG mají D5 a D7, ze Shurek SM58 a Bety, což by tě mohlo zajímat spíš jako porovnání, pokud je budeš zkoušet. Rozhodně si tam zavolej, které opravdu mají skladem, protože údaj z internetu u nich často bývá nepravdivý (což mě na nich hrozně s..e).
a spousta No name...
a spousta No name...
Díky za radu, až budu mít trochu času, tak se tam zastavím. Doufám, že mi to vyjde.
Už asi 2 roky zpívam na AKG D5. Oproti BETĚ má pro mě více kondenzátorový zvuk (+), ale nezvládá tolik řevy (což je -). Fry Scream použiju ve 2 písničkách za koncert, jinak skoro čistota, takže já zvolil D5ku. Pro mě má prostě větší hloubku a je tak nějak celkově barevnější.
Jenže to není její mínus, ale vlastnost. O D5 je to všeobecně známé, že nemá ráda velké SPL. Ovšem odvděčí se velkou barevností, věrností a čistotou... Prostě něco za něco. Jako jediné mínus považuju to, že ráda houkne na spodních fq, což se dá ale pohlídat.KuřeCz píše:...ale nezvládá tolik řevy (což je -).
Ale srovnání s Betou není fér už kvůli jiné cenové kategorii...
Nedávno jsme dělali test mikrofonů. Hledali jsme mikrofon, který nejvíce vyhoví našemu zpěvákovi a muzice, kterou hrajeme. Aby byl test "hodnověrný", postavili jsme celé PA včetně odposlechů. Zkouška probíhala v sále jednoho KD a zkoušeli jsme mikrofony stejné cenové relace. Vybrali jsme Audix OM7, Shure Beta 58A, Beyerdynamic TG V71d a Sennheiser E945. Všechno špičkové mikrofony. Nejdůležitější byla pro nás tato kritéria: jak sedne "do huby" našemu pěvci, odolnost proti zpětné vazbě a jak si sedne mikrofon s naším aparátem... KuřeCz, uhádneš výsledek?
Podotýkám, že D5 i OM2 v kufru také máme...
a spousta No name...
a spousta No name...
Já hádám e945
Nemám strach z lopaty, mám strach ze srpu a kladiva