panjolele

Stavba a úpravy nástrojů všeho druhu
Odpovědět
sákl

panjolele

Příspěvek od sákl »

čaute všetci. Chcem si vyrobiť panjolele- ukulele z panvíc a chcel by som sa opýtať či by šlo spraviť takehoto ešusu.
Přílohy
esusuyatetrojdilnyhlinik.jpg
lathur

Re: panjolele

Příspěvek od lathur »

Nazdar, nenech se odradit,ale mám takový obavy, že ten velký ešus( 14 cm) bude malý i na soprán. leda bys udělal krk, který bude "předbíhat" ten hrnec aspoň o deset centimetrů. Já jsem stavěl banjolele z tamburiny co měla 20 cm průměr, dával jsem zhruba pět centimetrů špalek mezi ni a krk, a kobylka byla skoro na kraji té tamburinky. Jo, kdyby se ti povedlo ty ešusy spojit, jako sněhuláka, to by byla jiná, plechový uke se moc nevidí. JleT.
proč to kupovat, když se to dá postavit
sákl

Příspěvek od sákl »

Vďaka za radu. Asi to skúsim najskôr tohto ešusu. aj tak neočakávam že sa mi to podarí na prvý pokus takže na tomto by som chcel skôr skúsiť čo a ako. ak by to bolo zlé, tak na chybách sa človek učí. a ak by sa to podarilo tak by to bolo fajn :D
sákl

Příspěvek od sákl »

a to spojenie nie je tiež zlý nápad. myslel si to tak že by som z obidvoh ešusov trochu odrezal alebo aby som ich spojil tak ako sú?
Pikus

Příspěvek od Pikus »

Nejlepší by asi bylo je rozříznout, resp. uříznout jim kousek, a svařit je dohromady... Ale hliník se prej blbě svařuje (nemůžu soudit, vždy jsem vařil jen ocel... ale obecně jakejkoliv tenkej plech není úplně lehký svařit). Každopádně, budu držet palce ;).
sákl

Příspěvek od sákl »

Vďaka za podporu a nešlo by to inak ako zvariť to? a ak nie tak to mám zvárať iba v jednotlivých bodoch?
lathur

Příspěvek od lathur »

Nazdar, mohlo by se to udělat i bez vaření. Na klínky s drážkou. Jestli na ty hrnky budeš dávat horní desku, tak dovnitř budeš muset vlepit olubení a taky na dno toho sněhuláka nějaký žebra. Anebo to pojmout steampunkově a celý to přeplátovat hliníkovým plechem a onýtovat. JleT
sákl

Příspěvek od sákl »

Prepac ale som zo slovenska a niektorým veciam nerozumiem. Mohol by si mi vysvetlit co je to olubení?
Pikus

Příspěvek od Pikus »

Olubení je taková dřevěná lišta uvnitř nástroje, např. zde je vidět, jak to vypadá:

http://www.kytary-huber.cz/Foto_Z_Dilny ... exPage.htm

Když koukneš do akustiky, tak to uvidíš ;).

Ale moc nechápu, proč by ho tam měl dávat, když hodní deska by mohla být z těch vík, což by usnadnilo práci (stačilo by uříznout a svařit).
lathur

Příspěvek od lathur »

No, když píše že by to neměl kde svařit, tak jsem myslel, že plechové tělo snýtovat a na to ozvučnou desku dřevěnou. A tam to olubení /výložku/bude potřebovat. JleT
sákl

Příspěvek od sákl »

že to nemam kde zvariť je pravda a ja som chcel aby ten krk bol cez cele telo toho panjolele a neviem ako by som to spravil ak by som to dal ako toho snehuliaka. to by som tam musel vyrezať obdĺžnik ale na to nemam nastroje. ten krk som chcel takto
Přílohy
images (7).jpg
images (7).jpg (5.58 KiB) Zobrazeno 2002 x
kunec

Příspěvek od kunec »

každý mluvíte o jiném esusu ;)

Sent from my iPad using Tapatalk HD
sákl

Příspěvek od sákl »

Ja tam chcem mat ten ešus co som dal na začiatku len ze ten krk chcem mat cez cele telo
lathur

Příspěvek od lathur »

Ještě by si to mohl udělat jako Rickenbacker Frying Pan, z jednoho hrnce a dlouhý krk. Opražcovat jenom nutné a zbytek nechat holý. JleT
sákl

Příspěvek od sákl »

Vcera som to takto zacal robit. Tento tyzden to chcem dokončiť tak vdaka za doterajšie rady
Odpovědět

Zpět na „Nástroje“