Problém s výztuhou krku
Pravidla fóra
Re: Problém s výztuhou krku
No já se obávám, že zpátky se to už nepohne. Je to ještě víc na h...o než to vypadá. Ta výztuha to bude vracet zpátky, takže když to zatížíš na hlavě, natáhneš struny a pak uvolníš, tak ti to ta výztuha vrátí zpátky do luku a nic si tím nepomůžeš. Buďto to nech opravit nebo musíš vymyslet nějaký zhovadilý způsob, jak pootočit tou tyčkou se závitem doprava. Třeba úzký kleště se do tý díry nevlezou? Dalo by se experimentovat s upevněním matice. Lepidlo, cín, možná navrtat matici ze strany imbusu do tý dírky proříznout závit a dát tam červíka, kterým to po našroubování na tu tyčku zatáhnout do protitahu, ale fakt nevím, jestli by to mělo šanci to udržet. No asi bych zkusil všechno možný i nemožný před odlepováním hmatníku.
Ještě když tak koukám na dýlku toho závitu na tyčce a hloubku závitu v matici, tak mi přijde, že závit na tyčce je kratší, takže když matice volně chodí na závitu, tak by se po zašroubování měla opřít o to futro a dál by s ní nemělo jít točit, ale ta tyčka se závitem by se neměla hnout. Můžeš to nějak změřit?
EDIT: no tak nápad s červíkem je blbost, protože u toho imbusu není žádný dno, ale jen trochu nahrnutých třísek, který by upadly už při vrtání
Ještě když tak koukám na dýlku toho závitu na tyčce a hloubku závitu v matici, tak mi přijde, že závit na tyčce je kratší, takže když matice volně chodí na závitu, tak by se po zašroubování měla opřít o to futro a dál by s ní nemělo jít točit, ale ta tyčka se závitem by se neměla hnout. Můžeš to nějak změřit?
EDIT: no tak nápad s červíkem je blbost, protože u toho imbusu není žádný dno, ale jen trochu nahrnutých třísek, který by upadly už při vrtání
kytary: Yamaha Pacifica 821D, J.J.Gtrs Warbeast, španěly Admira a 2 x J.J., J.J.Gtrs - 7string PRSo, steelstring J.J. ala Martin 00, Jolana Diamant
kombo: Mesa Boogie Nomad 55, Beaver 50W (kopie Valvestate)
apec: Beaver 100W (kopie JCM Slash), 200W bedna
nějaký efekty, kabely, trsátka atd.
Ještě mě napadla jedna zhovadilost, demontovat ten zamykací nulák, to by mělo jít v pohodě. Pokud pod ním nebude drážka pro trussrod, tak ji tam prostě čímkoliv udělat, aby ses k němu dostal. Odměřit to a z boku matici navrtat a vyříznout závit pro červíka nebo dát červíky dva proti sobě. Pak po našroubování matice to těma červíkama zajistit. Pak už by to podle mě muselo držet.
kytary: Yamaha Pacifica 821D, J.J.Gtrs Warbeast, španěly Admira a 2 x J.J., J.J.Gtrs - 7string PRSo, steelstring J.J. ala Martin 00, Jolana Diamant
Já si pořád myslím, že je to jednocestá výztuha, matice je s pravým závitem. Je docela možné, že se pevná pásovinka odlomila od závitové tyče (ty malé sváry na konci), proto se to chová tak divně. Spíš bych zkusil tuto výztuhu vytáhnout ven, třeba pomocí válcové matice s navařeným kusem tyčoviny, možná i s původní maticí výztuhy (není moc co zkazit). Prostě aspoň zkusit, jestli ta závitovka nepůjde povytáhnout ven. Pokud jo, je to uvnitř zlomené. Teoreticky by mohla jít vytáhnou celá a nahradit dvoucestou.
Druhá možnost je nechat to být a hrát s trochu větším dohmatem, nebo se smířit s devítkama strunama.
Druhá možnost je nechat to být a hrát s trochu větším dohmatem, nebo se smířit s devítkama strunama.
Nemůže být, když ji při šroubování doprava vyšrouboval. Ty fotky to asi zkreslujou, ale taky mi to tak ze začátku přišlo.kmensik píše:Já si pořád myslím, že je to jednocestá výztuha, matice je s pravým závitem.
RIPR by mohl ještě vyšťárat ven tu podložku a očistit to uvnitř, aby bylo vidět víc z té výztuhy.
Takže nakonec hlásím, jak to celé dopadlo
Nejdřív jsem se pokoušel tu výztuhu chytit nějakýma kleštěma. Bohužel takhle tenoučký kleště se snad nikde nevyrábí, takže jsem se k tomu musel dostat trošku drastičtěji. Pod ořechem samozřejmě díra nebyla, ale s trochou trpělivosti jsem si jí vyrobil (dřevo nad výztuhou bylo jenom 2mm šiřoký, takže to šlo celkem dobře) - už nikdy nebudu podceňovat sílu pilníku na nehty
Každopádně jsem se dostal k výstuze a snažil se jí otočit kleštěma. Chytnout to se mi vždy podařilo, ale točit s tím už bylo horší.
Nicméně jsem zjistil, že truss rod nijak uvolněný není - tahal jsem za něj vší silou. Kleštěma jsem byl schopný otáčet doleva, doprava to ale nešlo. Netuším, co se z toho dá vyvodit, ale připadá mi, že varianta "truss rod je namontovaný obráceně" se zdá nejpravděpodobnější.
Nakonec jsem zatížil headstock a aspoň mírně krk zpátky prohnul. Když jsem se k tomu po pár hodinách vrátil, nasadil jsem zpátky tremolo a struny a začal jsem seřizovat. Asi jsem měl štěstí s tím prohýbáním, protože se mi to podařilo ohnout tak, že po třech hodinách s nasazenými strunami, má kytara jenom opravdu mírný frontbow. Navíc se zdá, že už si ten krk sednul a dál se prohýbat nebude. Takže jsem si jenom trochu pohrál s intonací a zdvihem a zdá se, že to takhle bude fungovat (to nastavování intonace na floyd rose vymýšlel fakt nějaký sadista
). Sice mám teď zdvih trochu vyšší, než jsem zvyklý, ale řekl bych, že po týdnu hraní se nad tím ani nepozastavím. Teď už jenom doufat, že to bude držet a nepodělá se nic dalšího 
Nicméně jsem zjistil, že truss rod nijak uvolněný není - tahal jsem za něj vší silou. Kleštěma jsem byl schopný otáčet doleva, doprava to ale nešlo. Netuším, co se z toho dá vyvodit, ale připadá mi, že varianta "truss rod je namontovaný obráceně" se zdá nejpravděpodobnější.
Nakonec jsem zatížil headstock a aspoň mírně krk zpátky prohnul. Když jsem se k tomu po pár hodinách vrátil, nasadil jsem zpátky tremolo a struny a začal jsem seřizovat. Asi jsem měl štěstí s tím prohýbáním, protože se mi to podařilo ohnout tak, že po třech hodinách s nasazenými strunami, má kytara jenom opravdu mírný frontbow. Navíc se zdá, že už si ten krk sednul a dál se prohýbat nebude. Takže jsem si jenom trochu pohrál s intonací a zdvihem a zdá se, že to takhle bude fungovat (to nastavování intonace na floyd rose vymýšlel fakt nějaký sadista
Když jsi to měl oddělaný, tak by to muselo být vidět, jestli je ten pásek směrem k hmatníku. Kdyby to byla dvojcestná výztuha (což asi je) namontovaná obráceně tedy pásovinou dolů, tak by ti při šroubování tyčky (matice) doleva ohýbala krk směrem od strun, tak jak jsi potřeboval. Podle mě je nejpravděpodobnější, že je to jen poškozená dvojcestná výztuha, kde se uvolnila matice, která má být pevně chycená na závitovou tyčku. Doprava s tím podle mě jde točit blbě, protože už překonáváš odpor toho dřeva krku a ohýbáš ho tím dozadu (od strun) a těma kleštěma to dostatečně silně nechytneš. Pokud bys zkusil zatížit hlavici a pak teprv kroutit tou tyčkou doprava, tak by to třeba těma kleštěma dopadlo. Každopádně do budoucna bych být tebou pouvažoval o uchycení tý matice. Možná by se před ní vešla ještě nějaký úzká kontramatka a po dotažení proti sobě by to taky mohlo držet. Takhle je to takový napůl vyřešený.RIPR píše: Nicméně jsem zjistil, že truss rod nijak uvolněný není - tahal jsem za něj vší silou. Kleštěma jsem byl schopný otáčet doleva, doprava to ale nešlo. Netuším, co se z toho dá vyvodit, ale připadá mi, že varianta "truss rod je namontovaný obráceně" se zdá nejpravděpodobnější.
EDIT: Fotky toho závitu shora s demontovaným nultým pražcem asi nemáš, což?
Bohužel, fotit mě nenapadlo. Každopádně, teď to vypadá OK a za tři měsíce už budu v Praze, takže to budu moct donést nějakýmu kytaráři a snad to vyřešit jednou pro vždy. Kdyžtak sem pak napíšu, jak to dopadlo 
Výztuha krku už nejde utáhnout
Dobrý den.
Jsem nováček. Žádné odpovědí na tuto otázku jsem na foru nenašel.
Mám akustickou kytaru washburn wd7sbm. Měnil jsem struny z 10 na 12 a krk se hrozně prohnul do luku. Pokoušel jsem se tedy utáhnout výztuhu. Se seřizováním kytary už mám nějaké ty zkušenosti.
Ale výztuhu se mi podařilo utáhnou jen tak,aby krk byl mírně prohlý do luku. Výztuha už více nejde jenom hodně na sílu a bojím se aby něco neprasklo. Myslíte že je chyba ve výztuze?
Děkuji předem.
Jsem nováček. Žádné odpovědí na tuto otázku jsem na foru nenašel.
Mám akustickou kytaru washburn wd7sbm. Měnil jsem struny z 10 na 12 a krk se hrozně prohnul do luku. Pokoušel jsem se tedy utáhnout výztuhu. Se seřizováním kytary už mám nějaké ty zkušenosti.
Ale výztuhu se mi podařilo utáhnou jen tak,aby krk byl mírně prohlý do luku. Výztuha už více nejde jenom hodně na sílu a bojím se aby něco neprasklo. Myslíte že je chyba ve výztuze?
Děkuji předem.
- Nero
- Rádce
- last.fm: http://www.last.fm/user/Nero1
Re: Výztuha krku už nejde utáhnout
Nevím, jaké máš zkušenosti, ale krk má být mírně prohnutý.
"Náš problém není v tom, že toho víme málo. Náš problém je, že mnoho z toho, co víme, není pravda."
PetrPeter 1975 - 2008
Správně se má seřizování výtuhy provádět s povolenýma strunama... pokud jsi je nepovolil, tak se nedivím, že ti to šlo tak těžko (krom odporu dřeva na krku ti klade odpor i tah strun). Jinak tah 10 a 12 už je celkem rozdílnej, takže je možný, že ten krk bude prohlej jinak, než byl předtím. 
Struny jsem nepovolil díky za radu. Vyzkouším to. Ale stejně se mi zdá že už to víc nejde
.
A ještě se chci zeptat jestli se tady už někde řešil nultý pražec a jak hluboké mají být drážky pro struny jestli je na to nějaký trik. Já jsem to tady nenašel tak jestli jsem to někde přehlídl..... ještě napíšu jak dopadla ta výztuha.
Takže výztuhu jsem utáhl na maximum s povolenýma strunama,kytaru naladil, je to lepší ale myslím že by to ještě trošku chtělo ale takhle je to dobré.
Tak výztuha je víceméně v pohodě ale něco mi drnčí u kobylky a nemám zdání co..... nevíte někdo co by to mohlo být?
A ještě se chci zeptat jestli se tady už někde řešil nultý pražec a jak hluboké mají být drážky pro struny jestli je na to nějaký trik. Já jsem to tady nenašel tak jestli jsem to někde přehlídl..... ještě napíšu jak dopadla ta výztuha.
Takže výztuhu jsem utáhl na maximum s povolenýma strunama,kytaru naladil, je to lepší ale myslím že by to ještě trošku chtělo ale takhle je to dobré.
Tak výztuha je víceméně v pohodě ale něco mi drnčí u kobylky a nemám zdání co..... nevíte někdo co by to mohlo být?
Naposledy upravil(a) Hendrek dne 6.12.2014 13:11, celkem upraveno 1 x.
Důvod: Sloučeny dva příspěvky. Používej funkci upravit.
Důvod: Sloučeny dva příspěvky. Používej funkci upravit.
-
Filip Kalvoda
- Nový uživatel
Poškozený šroub u výztuhy kytary
Ahoj,
Vlastním kytaru ESP LTD ST-213 (strat) a mám u ní trochu větší problém. Je tam vymletý šroub u výztuhy krku, takže točím na jednu i druhou stranu a nic. Nevím co s tím, díval jsem se na internet a našel jsem, že ten šroub by se mohl dát nějak vydělat a dát tam nový, každopádně nevím jestli je to pravda.
Prosím poraďte mi, co mám tedy dělat, jestli je to jen na výměnu toho šroubu, nebo celé výztuhy.
Budu rád za každou radu, ...
Vlastním kytaru ESP LTD ST-213 (strat) a mám u ní trochu větší problém. Je tam vymletý šroub u výztuhy krku, takže točím na jednu i druhou stranu a nic. Nevím co s tím, díval jsem se na internet a našel jsem, že ten šroub by se mohl dát nějak vydělat a dát tam nový, každopádně nevím jestli je to pravda.
Prosím poraďte mi, co mám tedy dělat, jestli je to jen na výměnu toho šroubu, nebo celé výztuhy.
Budu rád za každou radu, ...
U starých jednosměrných výztuh šel ten šroub vyměnit u těch moderních dvojsměrných je na výztuze napevno a vyměnit se nedá 
Miluju akustické blues a svoji rodinu.
Taylor GS Mini Mahogany + Harley Benton SH 30 Pro Active
Taylor GT Urban Ash + Harley Benton SH 30 Pro Active
Yamaha FG-820-12NT + Harley Benton SH 30 Pro Active
Johnson JR-999E Tricone Resonator + Royall Pony Boy Resonator + Gretsch Boxcar Resonator
Deering Goodtime Open back 5 strings banjo
http://www.retroblues.net/
Taylor GS Mini Mahogany + Harley Benton SH 30 Pro Active
Taylor GT Urban Ash + Harley Benton SH 30 Pro Active
Yamaha FG-820-12NT + Harley Benton SH 30 Pro Active
Johnson JR-999E Tricone Resonator + Royall Pony Boy Resonator + Gretsch Boxcar Resonator
Deering Goodtime Open back 5 strings banjo
http://www.retroblues.net/
-
Filip Kalvoda
- Nový uživatel
Měl bych tedy uvažovat o výměně celé výztuhy?
Měl bys uvažovat dát to někomu, kdo tomu rozumí, a řekne co je poškozené, a jak se to dá opravit.
"Vymletý" šroub může znamenat cokoliv, a výztuhy nebývají jednoduché opravy.
"Vymletý" šroub může znamenat cokoliv, a výztuhy nebývají jednoduché opravy.
╭╭(╭⊚‿⊚╮)╮╮