Počet kusů dřeva

Strat, Les Paul, Tele, SG, semiakustické, ...
Sajmon

Počet kusů dřeva

Příspěvek od Sajmon »

Strašně moc doufám, že tímhle nerozpoutám flame, ale docela by mě zajímal názor místních lidí, když je tu i dost lidí a odborníků, kteří se stavbou kytar zabývají.

Zajímalo by mě, jak velký vliv na zvuk má u elektrik počet kusů dřeva, ze kterého je tělo kytary vyrobeno. Pokud vím, tak v otázce mechanické odolnosti nástroje je větší počet kusů mnohem lepší (stejně jako u krku), ale jak je to se zvukem? Párkrát jsem narazil na názory, že jeden kus dřeva je u těla skrz zvuk nejlepší, ale někteří to vyvrací. Fender tuším dělá US straty zhruba ze 2-3 kusů (mám dojem), ale kdesi jsem četl, že během historie to bylo i víc kusů. Je v těchto konstrukcích tedy nějaký rozdíl (poznatelný běžným uchem), nebo jsme v zóně netopýřího sluchu?

Kdyžtak díky moc za ukojení mé zvědavosti. :)
„Always remember that the crowd that applauds your coronation is the same crowd that will applaud your beheading. People like a show.“
pain2

Re: Počet kusů dřeva

Příspěvek od pain2 »

dle meho zvuk dela z 80% snimace. mel jsem doma hodne kytar se stejnym osazenim, ale z ruzneho materialu atd. rozdil je v rezonanci a delce zneni strun. Nasucho nezapojena kytara, u toho jdou slyset rozdily ve frekvencich. neco ja basovejsi, neco stredovejsi, ale jak jsem to pichl do aparatu, tak to jsou takove niance, ze to jde tezko poznat. Vic se tam projevi charakter snimace, jak toho dreva.
bubucci
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od bubucci »

záleží víc na kvalitě samotného dřeva než na počtu kusů. Někdy právě kombinace více různých druhů dřeva může dár kytaře zajímavý zvuk, jindy tělo z jednoho kusu hrát nebude ani za zlaté prase.
Třeba u zmiňovaného Fendera jde na US kytary dřevo určité šarže a tím to hasne, tam se nad tím nikdo nevrušuje. U Gibsona to zase třídí podle váhy, kdy třeba Historic nebo CS může jít polotovar jenom do určité váhy. A nedá se mluvit jenom o samotném materiálu těla, stejnou váhu má i materiál krku, síla, uchycení atd.

Nedávno jsme porovávali 2 Gibson Standardy, '95 weight relief tělo 1 kus cca 5kg a '08 chambered tělo z 2 kusů cca 3.5kg. Obě hráli dobře, ale naprosto odlišně kvůli změnám v konstrukci během let a vůbec si neodvažuju říct, jestli má použití jednoho nebo 2 kusů nějaký zásadní vliv na zvuk.

Moje poslední zkušenost je s kytarou od Toma Andersona, který je známý jako výrobce jedněch z nejfajnovějčích kytar na světě. Mám model DropTop Classic a to je lipové tělo ze 2 kusů a celojavorový krk. Tam se prostě nedá pochybovat o pečlivém výběru dřeva pro tělo i krk a hlavně celková dotaženost do maximálného detailu. Navíc při jeho produkci dvou kytar denně se nestane, že odejde z výroby kytara, pod kterou by se on nepodepsal svým jménem.

EDIT: u těch snímačů je to ošemetné. Pokud osadím kytaru EMGčkama nebo extra silným pasivem a hraju přes Peavey 5150 higain modern metal, tak je mi opravdu jedno, jaké je dřevo na kytaře a o nuancích nemůže být řeč. Viz naposledy SG a LP osazeny 498T/490R a pokud by mi někdo tvrdil, že je to k nerozeznání, tak mu poblapřeju, že může s klidným svědomím hrát na Epiphony a netrápit ho to.
pain2

Příspěvek od pain2 »

Jojo :) je jasný, že aktivní EMG úplně zabijou charakter dřeva. A na Hi gainu poznat nejde nic. Na cleanu nebo crunch se to projeví více, ale i tak mi to nepřišlo markantní.
Sajmon

Příspěvek od Sajmon »

Díky moc za názory. :)
„Always remember that the crowd that applauds your coronation is the same crowd that will applaud your beheading. People like a show.“
bubucci
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od bubucci »

pain2 píše:Jojo :) je jasný, že aktivní EMG úplně zabijou charakter dřeva. A na Hi gainu poznat nejde nic. Na cleanu nebo crunch se to projeví více, ale i tak mi to nepřišlo markantní.
Ono jde i o to, jaké kytary/snímače porovnáváš, na jakém aparátu a kdo to hodnotí.
frytol

Příspěvek od frytol »

bubucci píše:a kdo to hodnotí.
A M E N !
torst

Příspěvek od torst »

zase jedno zbytečné téma. jen na okraj, na většinu příspěvků mám opačný názor.
Já se domnívám, že revoluce je zvrat k lepšímu. Kontrarevoliuce je síla, která tomuto zvratu brání. Kontrarevoluce se drží u moci zuby nehty. Ti starší už pouze nehty. (Zdeněk Svěrák, 1989)
bubucci
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od bubucci »

torst píše:zase jedno zbytečné téma. jen na okraj, na většinu příspěvků mám opačný názor.
V tom případě je tu zbytečných asi tak 99% témat. Klidně se nám tu můžeš rozepsat a podělit se o své zkušenosti.
pain2

Příspěvek od pain2 »

Asi tak :D co clovek, to nazor. Ja jen vychazim z toho, ze jsem stridal kytary se stejnym osazenim. Kazda zni jinak bez apecu,ale zapojim a zni dost podobne. Takze tak :D
Nero
Rádce
last.fm: http://www.last.fm/user/Nero1

Příspěvek od Nero »

torst píše:zase jedno zbytečné téma. jen na okraj, na většinu příspěvků mám opačný názor.
V tom případě je tvůj příspěvek tím nejzbytečnějším příspěvkem zbytečného tématu. Blahopřeju! :roll:

Souhlasím s tím, co psal bubucci - počet kusů bych neřešil, podstatnější bude kvalita jednotlivých kusů. A jak se to bude projevovat do výsledného zvuku, to už je otázka snímačů, nastaveného zvuku a uší.
"Náš problém není v tom, že toho víme málo. Náš problém je, že mnoho z toho, co víme, není pravda."

PetrPeter 1975 - 2008
pain2

Příspěvek od pain2 »

Nero píše:
V tom případě je tvůj příspěvek tím nejzbytečnějším příspěvkem zbytečného tématu. Blahopřeju! :roll:
Tak to mě rozsekalo :D
Sajmon

Příspěvek od Sajmon »

Jo, kvalita dřeva je mi jasná. Šlo mi především o to, jak by to bylo se zvukem u kvalitních kytar, kde už kvalitní dřevo je. Nechtěl jsem se dohadovat, jestli zní lépe nebo hůř to nebo to, spíš jestli by třeba u strata z kvalitního dřeva byly slyšet rozdíly mezi více kusy nebo jedním kusem. Jestli ta teorie některých lidí má vůbec nějaké opodstatnění. Šlo mi to o to čistě ze zvědavosti, omlouvám se tedy za zbytečné téma, už s tím nebudu prudit. Díky moc za odpovědi. :)
mirostrat
Bandzone: https://bandzone.cz/lustifon
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od mirostrat »

ťažko povedat , niekto by to počul a iní nie , je to nemeratelné a neodskúšatelné , lebo len 24 pražcov x 6 - 144 možností , musel by si merať všetky možnosti , + nadladenie , podladenie , dalo by sa to vyskúšať nejakým umelým honogénnym materiálom s vlastostmi dreva a s tým robiť pokusy , kto sa nudí :?: že by to umelé drevo vymyslel , vyrobil a vyskúšal ?
Lidi jsou jako zlá macecha, vyžmýkají tě, jako citrón a pak odkopnou, jako chcíplou krysu.
Red Dwarf : Nejlépe to měli vymyslené Eskimáci. Vystrčili staříky z Iglu a proto také neměli výraz pro Starobinec.
Se starobou přichází i moudrost, někdy ale přijde staroba sama.
kmensik
Rádce

Příspěvek od kmensik »

Můj názor: Zvukově to nepoznáš. Rozdíl mezi kytarou ze 3 ks a z 1 ks bude zhruba stejný jako mezi dvěma kytarami z 1 ks, prostě každý kousek dřeva je trochu jiný.

Mnohem víc to vypovídá o přístupu výrobce k výběru materiálu. Slušné dřevo je dostupné v dostatečných šířkách (na tělo ze 2 ks určitě) a levně, tak není důvod lepit těla z paletového dříví, pokud ovšem nechci stlačit cenu řeziva pod 50 Kč na tělo.

Estetika je další hledisko. U průsvitné povrchovky můžou být už 2-3ks problém. Záleží na poloze spoje.
torst

Příspěvek od torst »

další zbytečný názor :
Jde spíš o to, jak a jaké dřevo spojíš. Např. navazující různé kusy by měly mít stejný směr letokruhů.
Osobně ty slepovačky moc neřešim. Třeba krky Ibanez Wizard jsou na tom postavený, právě proto hrajou dobře.
takže vlasně nevím, co řešíme. Další zbytečnej příspěvek do zbytečného tématu ....
O svém názoru na vliv snímačů se rozepsat nemohu. jednak mě tou už nudí a jednak bych odbočil z tématu a dostal bych na pamětnou.
Já se domnívám, že revoluce je zvrat k lepšímu. Kontrarevoliuce je síla, která tomuto zvratu brání. Kontrarevoluce se drží u moci zuby nehty. Ti starší už pouze nehty. (Zdeněk Svěrák, 1989)
pain2

Příspěvek od pain2 »

to je zvlastni. Kdyz uz se lepsi z vice kusu, tak se jedna pulka zamerne protoci, aby se zamezilo tomu krouceni a pnuti bylo jinym smerem. :D Kdyz bych to mel davat stejnym smerem, tak to nemusim ani lepit z vice kusu (pokud je dostatecne velka fosna na krk/telo)
lathur

Příspěvek od lathur »

Hellou, třeba to může vypadat i takhle Obrázek jedna dýha pěkně vedle druhé a voilá máme krk na kytaru. JleT
proč to kupovat, když se to dá postavit
bubucci
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od bubucci »

pain2 píše:to je zvlastni. Kdyz uz se lepsi z vice kusu, tak se jedna pulka zamerne protoci, aby se zamezilo tomu krouceni a pnuti bylo jinym smerem. :D Kdyz bych to mel davat stejnym smerem, tak to nemusim ani lepit z vice kusu (pokud je dostatecne velka fosna na krk/telo)
to pnutí se povolí právě pri tom rozřezání většího kusu na menší o opětovným slepením. Samozřejmě je pro výrobce plus i nižší materiálová náročnost. V tom je dobrý třeba zmiňovaný Ibanez, kdy u starších wizardů používal krk z jednoho kusu s dolepovanou hlavou a u těch novějších zase lepí 3 ks a prokládá tuším tenkou vrstvou ořechu.
kmensik
Rádce

Příspěvek od kmensik »

Ibanezí krky slepovačky ze 3 až 5 kusů mám rád, hned po 1ks masivu. Konstrukčně je to jak píše pain2 a je to mnohem lepší než dolepená hlava. Jsou fakt stabilní. Vliv na zvuk asi žádný pozitivní nebude. Možná u vývojového mezistupně, kdy byl střední pruh celý z ořechu, ne jen ty dýhy.
Odpovědět

Zpět na „Elektrické kytary“