Zhodnoťte naše nahrávky - studio a recording

Zvukové karty, sluchátka, procesory, software, akustika, ...
Odpovědět
Skipper
Bandzone: http://www.bandzone.cz/fan/skipper
Kontaktovat uživatele:

Re: Zhodnoťte naše výtvory...

Příspěvek od Skipper »

To se zase neboj Pavlii, jen jsem se špatně vyjádřil, pardón :P ... s tím praskáním taky nevím :|

Nicméně, dnes, když sousedi opět nebyli doma, jsem se vrhl do dalšího laborování a opravdu se mi otočka o 45° stupňů líbí více 8) , zkusil jsem variantu, kterou na internetu označují "Off Axis", tedy mikrofón pootočený směrem k vrchlíku.
Navíc jsem někde četl, že při snímání SM58kou je lepší sundat pop-filter, tak jsem to tedy zkusil.

Zasílám nahrávky:
Epiphone Les Paul Custom (498T), off axis, levý reproduktor:
http://uloz.to/xhxtKz76/kytara-epi-498t ... s-left-mp3
Epiphone Les Paul Custom (498T), off axis, pravý reproduktor:
http://uloz.to/x3FU1VW4/kytara-epi-498t ... -right-mp3
Epiphone Les Paul Custom (490R), off axis, levý reproduktor:
http://uloz.to/xaPzAU6N/kytara-epi-490r ... s-left-mp3
Epiphone Les Paul Custom (490R), off axis, pravý reproduktor:
http://uloz.to/xUUm3L51/kytara-epi-490r ... -right-mp3

Co si o tom myslíte nyní :?: 8)

Jop a ještě fotečky :roll:
Levé repro
Levé repro
Levé repro z vrchu
Levé repro z vrchu
Pravé repro
Pravé repro
Pravé repro z vrchu
Pravé repro z vrchu
EVH Wolfgang Special, Gibson LP BFG-TG (Nashville 2007), Epiphone LP Custom (Hořovice 1994), Maya Stratocaster (Japonsko 1984), Chapman ML1-7 RS, Victory VX Kraken mkII a Janíček picks.
Mapex Armory (10, 12, 14, 16, 20, 22), Pearl Free Floating Maple 14"x6,5", Meinl Classics.
Focusrite Scarlett 18i20, Reaper, Ableton Live 9, NeuralDSP, Addictive Drums.
pavlii
Globální moderátor
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od pavlii »

Ano - teď je to správně: "líbí se mi více" 8) za praskání omluva - místní pecky u NTB......

Určitě by se hodilo druhé repro snímat kondíkem a výsledný zvuk zpoměrovat. Ale dobrý.

P.

home recording: Cubase Pro, WaveLab Pro
Dynaudio BM6 + A500, PSI Audio A21-M, Antelope Discrete 8 Pro SC
Skipper
Bandzone: http://www.bandzone.cz/fan/skipper
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od Skipper »

pavlii píše:Ano - teď je to správně: "líbí se mi více" 8) za praskání omluva - místní pecky u NTB......

Určitě by se hodilo druhé repro snímat kondíkem a výsledný zvuk zpoměrovat. Ale dobrý.

P.
Na kondík jsme zatím chudá kapela, a jelikož je toto na živé hraní, tak zvukaři asi stačí jen jedna lajna, když už hrajem ve dvou kytarách :twisted:.

Mimochodem které repro sedí více? Na moje uši spíše asi levé, v tom pravém je prostě něco, co se mi až tak nezamlouvá :lol:.
EVH Wolfgang Special, Gibson LP BFG-TG (Nashville 2007), Epiphone LP Custom (Hořovice 1994), Maya Stratocaster (Japonsko 1984), Chapman ML1-7 RS, Victory VX Kraken mkII a Janíček picks.
Mapex Armory (10, 12, 14, 16, 20, 22), Pearl Free Floating Maple 14"x6,5", Meinl Classics.
Focusrite Scarlett 18i20, Reaper, Ableton Live 9, NeuralDSP, Addictive Drums.
pavlii
Globální moderátor
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od pavlii »

Protože levý je malinko plnější; ale zase pravý se bude spíš líp prosazovat v mixu. U náběru levého budeš určitě víc pracovat s EQ (ubírat míru spodkům).

P.

Moleek

Příspěvek od Moleek »

Tak mě napadlo, že jsem vlastně točil videoklip a ač není zveřejněný, mohl bych ho dát alespoň sem.
Nahrávka je spíše ze sekce home-made než nějaké studio (bicí jsou čtyři stopy plus lehké podložení samplama, zpěv vystříhaný ze dvou verzí, jak jsem to zrovna sehnal, protože ani jedno z děvčat s námi v současnosti nehraje.
Klip je točený iPhonem, foťákem a kdoví čím ještě a celé to byl projekt do školy na Základy Studiové Techniky.
:Apollo LP junior::Molk telecaster::Dimavery Precision Bass::Cort AD810 NS::Bugera 6262::Molk custom box 412:
:Mapex Voyager(22",10",12",14",14")::Anatolian, Paiste, Zildjian a Amati činely::HW Mapex, Sonor::Vater 5A

http://bandzone.cz/fadetogrey
http://last.fm/user/Moleek
pavlii
Globální moderátor
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od pavlii »

Prďácký!!! Osobně děsně žeru videoklipy zasazený do natáčení, takže za mě fakt dobrý.

P.

Moleek

Příspěvek od Moleek »

Díky moc. To potěší, že se líbí :)
Škoda, že teď máme se zpěvem trochu krizi a nemůžeme klip a písničku dodělat do verze, kterou bychom mohli skutečně vypustit a zveřejnit no
:Apollo LP junior::Molk telecaster::Dimavery Precision Bass::Cort AD810 NS::Bugera 6262::Molk custom box 412:
:Mapex Voyager(22",10",12",14",14")::Anatolian, Paiste, Zildjian a Amati činely::HW Mapex, Sonor::Vater 5A

http://bandzone.cz/fadetogrey
http://last.fm/user/Moleek
hugovesely
Bandzone: bandzone.cz/kobylinec
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od hugovesely »

Zdravím opět kolegy zvukaře!

S kapelou Kobylinec vydáváme teď v prosinci nové album "Máme rádi banány" a stejně jako u singlu "Jen tak si lítám" (taktéž bude na desce) jsem dělal "zvukového inženýra" - včetně nahrávání, mixu a masteringu. V externím studiu jsme si pouze nechali nabrat "holé" bicí.

Zatím jsme vypustili písničku "Lístek do první řady". Byl bych rád za jakékoli připomínky a komentáře ke zvuku :-) Jsem stále začínající studiový maniak, a rád se učím a nechávám se poučovat :-P

Písnička zde → https://soundcloud.com/kobylinec/listek-do-prvni-rady

Děkuji předem za poslech a přeji poklidné předvánoční shony.
HUGO
Marylin

Příspěvek od Marylin »

Ahoj, první co mě uhodilo do uši byl zvuk virblu...případne mi hodně uzky a navyskovany. Sneslo by to více tela. Zpěv bych trochu stáhl,na můj vkus je ho hodně.

Ke konci mi případne,ze ty cinely zacinaji sycet,což může být větším natlacenim a nebo i mymi peckami ;-)

Jinak je to v pohode...
Kapela:
AV Guitar s EMG 81 + 85, Peavey 6505+, Orange PPC 412 V30

Studio:
Reaper DAW, Focusrite Saffire Liquid 56, Focusrite Saffire 40, JBL LSR 305, GAP FC 1, Line Audio CM3´s, Shure SM 57, Soundking ED007, Audix OM 2, Audix D4, Audix i5, Akai LPD 8, Presonus Faderport, Hammerwave comps, 500 series rack by Vandaalelectronics, Golden Age Pre 573, LaChapell Audio Pre 583s
pavlii
Globální moderátor
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od pavlii »

Pěkný počin klucí! Za mě: prakticky podobné připomínky jako Marylin a navíc bych osobně víc zkonkretizoval kopák (prostě to mám tak osobně radši), aby byla znatelnější tečka. Teď je to takové nevýrazné "buch buch" kdesi dole, ale všechno je rozhodně o vkusu. Jestli ty osobně nemáš problémy s ničím (asi ne, jinak byste to ven nepouštěli 8) ), tak i tyhle naše komenty ber s rezervou :-)

P.

Rockchild

Příspěvek od Rockchild »

Pracovní nahrávka ze zkušebny (privátní, nemám kapelu). Alesis IO14, mikrofony na bicí Yoga (nějakej sh*t čínskej ale ujdou), kondenzátor Samson (nejlevnější od Thomanna i se studio sluchátkama).

V nahrávce použity mikrofony na bicí stopy:
1x overhead vlevo nad (dvojkopákovou velkou) soupravou
1x kick mic jen na pravém kopáku (v songu neni dvojkop)
1x přechodovej mic nad floor tomama (přesně mezi nimi)
1x kondenzátor samson vpravo nad soupravou v úrovni činelů

na kytary pouužit jen ten kondenzátor
- kytary mi to nahrává hrozně, neumím to, takže by bodla nějaká rada jak na to popř. co udělat, aby to ten zvuk z komba (relativně pěknej) nezabilo do plochýho zkreslenýho řezavýho zvuku.

basovka (nemam basovku, takže normal el. kytara na tlustý struny)
taky snímáno kondenzátorem

no a ten zpěv, to je jen mustr, nezpívám, ale nechtěl jsem to nahrávku neuplnou....

Ta nahrávka měla sloužit jen a jen k otestování co vlastně alesis io14 a to co jsem pokoupil umí, takže jsem určitě nešel za profi studiovym zvukem....

Co vy na to? a znovu říkám, že vím, že to neni profi a má to do toho dost daleko.

edit: jo a jedná se o cover Arakainů....
Přílohy
zimní královna-final.mp3
(4.03 MiB) Staženo 119 x
Sonor Smart Force double kick set Brushed Copper ( 2x22"/10"/12"/13"/14"/16"/14"snare)
el.kytara: Harley Benton LP Progressive line, Randall RD1H, homemade 2x10" Celestion box. Ibanez Talman, baskytara Cort Action, Alesis IO 26
Rockchild

Příspěvek od Rockchild »

No ale když slyšim to mp3 tak to je k ničemu..

v původní kvalitě ke stažení zde:
http://uloz.to/x7XLonxF/zimni-kralovna-final-wav
Sonor Smart Force double kick set Brushed Copper ( 2x22"/10"/12"/13"/14"/16"/14"snare)
el.kytara: Harley Benton LP Progressive line, Randall RD1H, homemade 2x10" Celestion box. Ibanez Talman, baskytara Cort Action, Alesis IO 26
pavlii
Globální moderátor
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od pavlii »

Zatím jen "plky" bez poslechu, čili jen teorie k doplnění:

- co je zjevně podle popisu nedobře je snímání bicích. I když nejsou zmíněny všechny typy mikrofonů, tak OH asi nebyly stejné, takže bude OH stereo stopa asi poněkud "divná". Další věc je chybějící majk na virbl. Samozřejmě ho bude v Samsonu až až, ale neuděláš s jeho zvukem nic (aniž bys neovlivnil plechy a opět nerozhodil OH podání). 4-mikrofonová technika vypadá jinak.

- basu má prakticky ve 100% případů smysl snímat linkou do nastrojoveho vstupu; výjimku spatřuji pouze v případě, že basák pod hrozbou odejiti z kapely prosazuje zvuk svého aparátu ;-)

- kytarové kombo chce buď jiný mikrofon nebo jiné umístění nebo víc mikrofonů (a zkombinovat) nebo něco z toho dohromady. Jinak to nic těžkého není, je potřeba věnovat prostě dostatek času nalezení toho spspravného (nebo co nejsprávnějšího) zvuku za daných podmínek.

Zkusím večer poslechnout a schválně, jestli jsem se aspoň v něčem trefil 8)

P.

Rockchild

Příspěvek od Rockchild »

Asi ve všem:)

chtěl bych pořídit adat rozšíření aby ty bicí za něco stály... takhle je to jen laborování jak co nejlíp... (OH je kondenzátorová tužka, mám dvě, ale tim samsonem se mi to docela líbilo)
Pawlik

Příspěvek od Pawlik »

pavlii píše:Zatím jen "plky" bez poslechu, čili jen teorie k doplnění:
- basu má prakticky ve 100% případů smysl snímat linkou do nastrojoveho vstupu; výjimku spatřuji pouze v případě, že basák pod hrozbou odejiti z kapely prosazuje zvuk svého aparátu ;-)
P.
Apage Satanas!!! :twisted:
Zatím si basu klidně nechám stáhnout (a zku.vit) DI boxem. Ale až opět zbohatnu a pořídím si TE, tak jedině lajnou za preampem!!!
EDIT: TE je zatím nedostižný sen, tak to vidím na kombinaci Boss LMB3, GEB7, posléze bass chorus a pak dvoukanálový DI box...
Naposledy upravil(a) Pawlik dne 31.01.2015 21:53, celkem upraveno 1 x.
Čest má v politice své hrdé místo hned v první řadě.
Proto zpravidla už zpočátku dojde úhony.
(Hynce Ptáček z Pirkštejna - apokryf)
Mám uši, hlavu i zkušenosti. Ale NEMÁM patent na rozum.
pavlii
Globální moderátor
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od pavlii »

:-D já jsem o žádném DI boxu nemluvil ;-) a pokud opravdu nejde o aparát, tak je lajna nejspolehlivější a nejjednodušší (a svojí práci pochopitelně udělá).

P.

Pawlik

Příspěvek od Pawlik »

Jo tak :D Ok, shodli jsme se.. Jsem basák ale brát basaparát mikrofonem je až na výjimky úchylárna.. :D Když tak převodním trafem z výstupu ampu 8)
Čest má v politice své hrdé místo hned v první řadě.
Proto zpravidla už zpočátku dojde úhony.
(Hynce Ptáček z Pirkštejna - apokryf)
Mám uši, hlavu i zkušenosti. Ale NEMÁM patent na rozum.
pavlii
Globální moderátor
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od pavlii »

Ano, taky cesta ;-)

P.

Rockchild

Příspěvek od Rockchild »

Rockchild píše:No ale když slyšim to mp3 tak to je k ničemu..

v původní kvalitě ke stažení zde:
http://uloz.to/x7XLonxF/zimni-kralovna-final-wav
Jen bych ještě dodal, že kromě zpěvu to neni nijak upravovaný.... a song byl vybrán kvůli svojí jednoduchosti a čitelnosti.
Marylin

Příspěvek od Marylin »

Rockchild píše: V nahrávce použity mikrofony na bicí stopy:
1x overhead vlevo nad (dvojkopákovou velkou) soupravou
1x kondenzátor samson vpravo nad soupravou v úrovni činelů
Jako OH mikrofony bych použil ty tužky, co zmiňuješ a použil bych buď XY metodu stero snímání, anebo AB metodu, což by se mi do tohoto stylu asi hodilo líp... Určitě bych je umístil oba do stejné vzdálenosti od virblu, abych pak měl v nahrávce virbl pevně ve středu stereobáze... Naměříš si to např. pomocí káblíku od středu virblu - jednoduché, ale účinné :) Někde jsem se dočetl, že k tomu, aby byla nahrávka fázově v pohodě (případně aby se co nejvíce eliminovaly fázové problémy), tak je dobré uplatnit pravidlo 3:1 = mikrofony umístíš do vzdálenosti jednoho dílu nad zdrojem zvuku a mezi samotnými mikrofony necháš trojnásobnou vzdálenost (např. 1 metr nad činely a 3 metry od sebe).

Obrázek
Rockchild píše: na kytary pouužit jen ten kondenzátor
- kytary mi to nahrává hrozně, neumím to, takže by bodla nějaká rada jak na to popř. co udělat, aby to ten zvuk z komba (relativně pěknej) nezabilo do plochýho zkreslenýho řezavýho zvuku.
Už jsem to tu někde psal - nasaď sluchátka - začni hrát na kytaru a druhou rukou měň pozici mikrofonu u grilu komba a poslouchej, co to dělá. Krkolomné? Ano je :-) Ve středu repra (přímo na kapsule) máš zvuk takový více presenční, uřvaný. Dále od středu repro nabývá zvuk na hutnosti (basové složce)... Umísti mikrofon tam, kde se ti zvuk nejvíce líbí.

Případně použití jiného (lepšího) mikrofonu...
Rockchild píše: basovka (nemam basovku, takže normal el. kytara na tlustý struny)
taky snímáno kondenzátorem
Viz Pavlii. Taky bych se asi už nepáral se snímáním basového aparátu mikrofonem. I když dříve jsem s tím laboroval a výsledky nemusejí být špatné.
Rockchild píše:
Ta nahrávka měla sloužit jen a jen k otestování co vlastně alesis io14 a to co jsem pokoupil umí, takže jsem určitě nešel za profi studiovym zvukem....
Nijak zvlášť mě ta nahrávka po technické stránce neuráží...
Rockchild píše: Co vy na to?
Problém je v tom, že ta nahrávka je neupravovaná (tedy až na zpěv, i když i ten by toho snesl daleko více - reverb, delay, komp např). V tom je ten háček. Chce to pořešit frekvenčně. Bicí si žádají kompresor, možná trošku saturace. Vše mi připadne takové hodně suché (až na pár momentů v kytaře, na níž se mi zdají být použity nějaké dozvukové efekty...).
Kapela:
AV Guitar s EMG 81 + 85, Peavey 6505+, Orange PPC 412 V30

Studio:
Reaper DAW, Focusrite Saffire Liquid 56, Focusrite Saffire 40, JBL LSR 305, GAP FC 1, Line Audio CM3´s, Shure SM 57, Soundking ED007, Audix OM 2, Audix D4, Audix i5, Akai LPD 8, Presonus Faderport, Hammerwave comps, 500 series rack by Vandaalelectronics, Golden Age Pre 573, LaChapell Audio Pre 583s
Odpovědět

Zpět na „Studio a recording“