Pololampa Vox AC15VR

Lampy, tranzistory, technické problémy, ...
Odpovědět
Lalatralala

Pololampa Vox AC15VR

Příspěvek od Lalatralala »

Zdravím,

zvažuji koupi pololampy Vox AC15VR ( http://www.audiotek.cz/product-40358-vox-ac15vr ) a dost by mě zajímalo, zda bude stačit do zkušebny a později i na menší koncerty.

Předem děkuji za odpověď.
Fořt

Re: Pololampa Vox AC15VR

Příspěvek od Fořt »

Nebude. je to v podstatě stejné jako čistě tranzistorový zesilovač, 15 W je ukrutně málo. Do zkušebny tak jedině s elektrickými bicími. Na koncert snad jedině brát linkou do mixu a mít kytaru v odposlechu. Obávám se, že i při zvučení mikrofonem by byly přeslechy z okolí větší než to, co by dávalo samo kombo. Hrál jsem v malinké zkušebně s velmi umravněným bubeníkem na jiný Vox z řady VR (respektive Valvetronic), 60 W, bylo to přepnutém na 30 W už to bylo v mixu kapely (a nebyl to žádný bigbít) na hraně slyšitelnosti.
Buď si vyber silnější kombo z této řady, nebo doporučuju připlatit si 1000 Kč a koupit Fendera Super Champ X2:
http://kytary.cz/fender-super-champ-x2-combo/HN123161/
Nebo ještě lépe hledat na bazaru starší SCXD. Je to modeling s lampovým koncem, to už se s kapelou dá.
Anebo naopak ušetřit a koupit 100 W Fendera Mustanga III:
http://kytary.cz/fender-mustang-iii-v2/HN135383/
Ta lampička ve Voxu VR zase tak moc nedělá, má simulovat chování lampového koncového zesilovače, ale já ji v tom nijak zvlášť necítil a neslyšel. Je to spíš obchodní trik, stejně jako u zesilovačů, ketré mají jednu lampičku v preampu (např. Marshall Valvestate).
ajdam

Příspěvek od ajdam »

Nesouhlasim. Hrál jsem na AC15VR v kapele a rozhodně jsem problém s hlasitostí neměl. Měl jsem to na cca polovinu hlasitosti a bubeníka to přehrálo v pohodě, problém s nedostatkem výkonu jsem nikdy nepociťoval. Za ty prachy mi to přišlo jako dost dobrý kombo, zvuk se mi líbil mnohem víc, než např. zvuk modelingovýc Voxů řady valvetronix.

Asi záleží, na co to chceš používat, ale počítám, že na nějaký totál-brutál zkreslený trashmetalový rify to nechceš. Pro jemnější hudbu za mě OK.

Fořt: Ta AC15VR má taky lampu (12ax7) v konci.

EDIT: Teď koukám, že to kombo zdražili. Já jsem ho kupoval za 6500,- V případě, že stojí přes 9000,- tak bych asi uvažoval o nějaký celolampě (klidně z bazaru)
Naposledy upravil(a) ajdam dne 9.12.2014 9:49, celkem upraveno 2 x.
Bummer
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od Bummer »

Ne. Je to simulace chování lampového konce s využitím jedné slaboučké elektronky. Jakmile je aparát na polovinu, netroufal bych si univerzálně tvrdit, že bude stačit pro hru s bubeníkem. Nevíš, v jaké situaci se nachází tazatel. Z mé zkušenosti nemusí (v extrémním případě) stačit ani 100W tranzistor do laciné 4x12 bedny.
Gibson Explorer '76 RI Cort M600 BCS Cort EVL Z4 (R.M. ColorSound, R.M. Custom AlNiCo) Ibanez RG570CT (olše+javor, SD SH-5) DIMAVERY PB-320 Hardwire CM-2 Michalík Wah-Volume Boss GEB-7 Hardwire CR-7 Hardwire TR-7 Hardwire DL-8 Laney VH100R 2x12" DIY bedna s Celestion G12-65 Peavey Bandit 112 Sheffield USA fake Shure SM58 M-Audio MobilePre USB mkII M-Audio Firewire 410

Bias je slovo, ne zkratka.
ajdam

Příspěvek od ajdam »

Tak nevim, jako je divný, že by měla bejt 12ax7 v konci, ale tady to píšou: http://www.voxamps.com/ac15vr

"the Valve Reactor circuit places a 12AX7 vacuum tube (or “valve”) into the power stage"

Taky si nejsem uplně jistej, jestli má toto kombíčko jen 15 W. Řekl bych spíš, že označení ac15vr se odvíjí od toho, že je to "kopie" celolampy ac15. Výrobce tuším výkon neuvádí. Měl jsem před tímhle kombem Ibanez TB25 s deklarovaným výkonem 25W a byl to o něco míň hlasitý aparát.
Bummer
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od Bummer »

ajdam píše:Taky si nejsem uplně jistej, jestli má toto kombíčko jen 15 W. Řekl bych spíš, že označení ac15vr se odvíjí od toho, že je to "kopie" celolampy ac15. Výrobce tuším výkon neuvádí. Měl jsem před tímhle kombem Ibanez TB25 s deklarovaným výkonem 25W a byl to o něco míň hlasitý aparát.
No jestli nemáš v plánu to měřit, asi ti bude muset stačit deklarace z citovaného článku.
The 15 watt power amp feeds into a single 12" custom-designed Celestion speaker for attention-grabbing tone.
Gibson Explorer '76 RI Cort M600 BCS Cort EVL Z4 (R.M. ColorSound, R.M. Custom AlNiCo) Ibanez RG570CT (olše+javor, SD SH-5) DIMAVERY PB-320 Hardwire CM-2 Michalík Wah-Volume Boss GEB-7 Hardwire CR-7 Hardwire TR-7 Hardwire DL-8 Laney VH100R 2x12" DIY bedna s Celestion G12-65 Peavey Bandit 112 Sheffield USA fake Shure SM58 M-Audio MobilePre USB mkII M-Audio Firewire 410

Bias je slovo, ne zkratka.
ajdam

Příspěvek od ajdam »

Aha, moc jsem to nezkoumal,soráč. Každopádně si stojim za tim, že je hlasitější než 25w Ibanez 25tb (což je mimochodem hroznej krám...)

No neni to zas tak důležitý, pokud má tazatel v úmyslu tohle kombo kupovat nový, tak si myslim že za těch 9200,- jde sehnat něco lepšího.

Například toto: http://hudebnibazar.cz/inzerat.php?ID=8 ... rder=levne

Pokud ti nevadí bazar, tak bych řek, že chybu neuděláš. Peavey classic má špičkovej zvuk.
Stanley06
Rádce
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od Stanley06 »

Výkon není všechno, vem si jen co ti udělá citlivost reproduktoru. Další věc je, kolik aparát má reálně, kdysi tu byl seznam lampáčů s naměřenými výkony, ten rozdíl mezi různými "100" watovými aparáty byl myslim až 30w. U tranzistoru zvlášť, konec může dát třeba 25w, ale už od 15 může nechutně kreslit. A další - líbí se mi jak všichni píšou - hraju s bubenikem, hlasitost napůl - jak víte že na půlce volume potaku je pulka výkonu? Už jen jak je tohle kolikrát hrozně závislé na nastavení preampu.

A ta technologie valve reactor u voxu:
Obrázek
St.Anley Tube Amps
stavba a úpravy elektronkových zesilovačů
FB profil - Poslední model - Krank Lead Rack - Video demo
ajdam

Příspěvek od ajdam »

Stanley06 píše: U tranzistoru zvlášť, konec může dát třeba 25w, ale už od 15 může nechutně kreslit.
Tohle přesně dělal ten můj zpropadenej Toneblaster od Ibanezu :D V polovině dráhy poťáku "Clean" to začínalo strašlivě prdět.
Stanley06 píše: A další - líbí se mi jak všichni píšou - hraju s bubenikem, hlasitost napůl - jak víte že na půlce volume potaku je pulka výkonu? Už jen jak je tohle kolikrát hrozně závislé na nastavení preampu.
Měl jsem na mysli, že kombo mohlo hrát ještě dvakrát tak nahlas a stíhat. Už nevim kde jsem měl poťáky (na AC15VR je master a normal volume, podobně jako na AC15). Já jsem zkrátka s tímhle kombem nikdy nedostatek výkonu nepociťoval...
Fořt

Příspěvek od Fořt »

ajdam píše:Ta AC15VR má taky lampu (12ax7) v konci.
Myslím, že jsem se tak vyjádřil, že není v preampu. Ale v konci není jako hlavní zesilovací prvek, jen simuluje chování koncové lampy, nedává těch 15-20 W, které dávají třeba 2xEL84 nebo 2x6V6.
Zkušenost, že to uhraje nejspíš hodně "komorního" bubeníka, mít určitě můžeš. Já jsem zažil i situace, kdy bylo málo 30 W z celolampy (Laney VC30, která tak tichá zase není). Záleží i na prostoru. Ale v okamžiku, kdy se na pódiu začnou všichni přidávat, protože se blbě slyší, nebo se prostě nechají unést, a ty za zády slyšíš v okolním hluku publika a ostaních nástrojů ze svého komba vytočeného na maximum jen šustění výšek, dohaduješ se se spoluhráči a těm je to fuk ... Prostě tohle není kombo primárně určené pro živé hraní, tak bych tu tazatele nemystifikoval.
Ve zkušebně (9 m2) hraju s bubeníkem na SCXD na volume 3-4/10. Na akci ve středně velkém hospodském sále, kde se bicí nezvučily, jsem ale musel jít na 7-8/10, aby byla kytara slyšet. I v malém klubu, když se zaplní lidmi a ti se začnou bavit, dupat, atd., to bude podobné.
ajdam

Příspěvek od ajdam »

Fořt píše: Ale v okamžiku, kdy se na pódiu začnou všichni přidávat, protože se blbě slyší, nebo se prostě nechají unést...
Tak loudness war s nim nevyhraješ, no... :) Situaci, kdy je málo 30w celolampy si nějak nedokážu představit, ale musej u toho krvácet uši.

Jinak nechci nikoho mystifikovat, jenom předávám svojí osobní zkušenost. Odehrál jsem s tímhle kombem celkem dost menších koncerů, v klubech jako je Popocafepetl, nebo Sedmička na Strahově a OK. Hrajem funk, pro kytarovej bigbít by mohla bejt situace samozřejmě jiná.
Lukáš Kostka

Příspěvek od Lukáš Kostka »

Ahoj,

přemýšlím nad tímto kombem a chtěl bych se zeptat, jestli má někdo zkušenost s tímto kombem a jak je s ním spokojený? Rozmýšlím mezi tímto nebo celolampou VOX AC10. Srovnával jste je někdo?

Děkuji za jakékoli informace ohledně tohoto aparátu.
Lukáš
Tube Guru
Odborník

Příspěvek od Tube Guru »

Zdar, tak když jakékoli informace, než Ti tu někdo dá nějaké praktické subjektivní hodnocení, můžeš si zatím porovnat schemata:
AC15VR tzv. pololampa.PDF
(1003.34 KiB) Staženo 134 x
Přílohy
AC 10.jpg
S opravami jsem skončil, žádné další zakázky už nepřijímám. Když budete mít jakýkoliv smysluplný technický dotaz týkající se elektronek, zesilovačů a "krabiček", klidně mě kontaktujte e-mailem: z.hronek@protonmail.com Když budu znát odpověď, budu mít čas a chuť, rád Vám odpovím. Děkuji.
Sofac

Příspěvek od Sofac »

Zdravím, chci se optat jestli zvuk s komba ve kterém není zapojená kytara připomínající jakoby šumění ohně, je známka opotřebované lampy?. Za druhé- zda-li je výměna lampy složitá záležitost pro laika??????
diky
Možná sem na špatném tématu, jedná se o kombo Vox vt80+.
Tube Guru
Odborník

Příspěvek od Tube Guru »

Zdar, na 99% to opotřebovanou elektronkou nebude, ale úplně vyloučeno to taky není. V tomto zapojení není nijak zvlášť výkonově namáhána pokud ovšem nemají kondenzátory C19 a C26 velký svod. Závadu hledej spíš ve špatných kontaktech, v konektorech (třeba i v objímce elektronky), potenciometru hlasitosti, studených spojích apod. Výměna 12AX7 (ECC83) tedy asi nepomůže, ale je to záležitost asi tak složitá jako výměna žárovky :) a ještě není třeba šroubovat. Že se lampy mění při vypnutém zesilovači (kombu) jistě víš.
S opravami jsem skončil, žádné další zakázky už nepřijímám. Když budete mít jakýkoliv smysluplný technický dotaz týkající se elektronek, zesilovačů a "krabiček", klidně mě kontaktujte e-mailem: z.hronek@protonmail.com Když budu znát odpověď, budu mít čas a chuť, rád Vám odpovím. Děkuji.
Odpovědět

Zpět na „Komba, zesilovače, reproboxy“