Přestavba sedmistrunky na šest strun

Stavba a úpravy nástrojů všeho druhu
zami

Přestavba sedmistrunky na šest strun

Příspěvek od zami »

Zdravím všechny znalé odborníky.
Po třiceti letech jsem si zase začal brnkat na španělku. Před nedávnem jsem si ze zvědavosti zakoupil el. kytaru a zjistil, že mám na ni moc tlusté prsty a některé akordy se mi prostě nedaří zahrát. První nápad byl, že si vyrobím nový krk pro mne na míru. Nakonec jsem ale zjistil, že se vyrábí i sedmistrunné kytary. Ty mají zcela logicky širší hmatník a tak jsem využil hned první možnost a zakoupil starší sedmistrunnou kytaru.
P1050256.JPG
Mimochodem se mi moc líbí a velice pěkně hraje.
Předělání mechanických komponent nebude zas takový problém. Moc se ale v této oblasti neorientuji a tak si dovolím pár otázek.
1. Části tremola jsou ocelové. Mám tento materiál zachovat, nebo je lépe volit třeba jiný ?(dural, mosaz.....)
2. Nultý pražec je ocelový. Mám tento materiál zachovat, nebo je lépe volit třeba jiný ? (kost...... v tomto případě by se ale zase vyloučila možnost zajištění ladění)
P1050266.JPG
3. Otázka snímačů. Jsou tam celkem tři. Je možné počet snížit ? Jde mi o to, že hraji prsty, a ty snímače mi tam trochu překáží.
4. Jaké snímače by jste mi doporučili, pokud bych chtěl počet omezit třeba na dva ?
P1050265.JPG
Vím, že někomu mohou připadat moje dotazy přihlouplé, ale myslím, že by se zde mohlo najít několik znalých, kteří by mi byli ochotni pomoci a zapojit se do diskuze abych se třeba vyvaroval základních chyb.
Děkuji za každou reakci.

Miloš
mirostrat
Bandzone: https://bandzone.cz/lustifon
Kontaktovat uživatele:

Re: Přestavba sedmistrunky na šest strun

Příspěvek od mirostrat »

za tú robotu to určite nestojí , prakticky musíš prerobit šecko , kobylku , snímače , nulák a furt to bude vypadat divne , strata času a penez , lepší je zbehnut za nejakým gitarárom a dat si vyrobit krk , nejaké telo sa mu tam bude válet určite , snímače , kobylku kúpiš za facku , aj ked nevím či s takými roztečami ako chceš vyrábajú , hlavne kobylka , ale to by ti zbastlil nejaký frézar , najprv by som si zistil tú kobylku , potom snímače , hentú sedmu bych prodal a prachy bych vrazil do vyrobenia gitky akú chcem :!: prípadne sa dohodnút s niekým odtialto , za kamarádsku cenu , držal by som sa strarého , prerábat neco na neco iného je vždy precnejšie a drahšie , ako vyrobit nové :!:
Lidi jsou jako zlá macecha, vyžmýkají tě, jako citrón a pak odkopnou, jako chcíplou krysu.
Red Dwarf : Nejlépe to měli vymyslené Eskimáci. Vystrčili staříky z Iglu a proto také neměli výraz pro Starobinec.
Se starobou přichází i moudrost, někdy ale přijde staroba sama.
zami

Příspěvek od zami »

Díky za reakci.
Moje krédy vždy bylo: "I cesta může být cíl....." Je to pro mě výzva. Jakákoliv mechanická záležitost není problém. Dílnu mám vybavenou velice slušně. (CNC frézka, frézka, soustruh, vrtačka, pásová pila....atd).
Jde mi jen o to ohlídat abych neudělal nějakou výraznou botu.
Právě s těmi roztečemi je problém. Proto to musím vyrobit sám.
Původně jsem chtěl udělat nový krk, Ale to by bylo ještě víc práce a ještě nejasnějším výsledkem než toto. Dokonce už ho mám vymodelovaný. Ale tahle kytara se mi zalíbila na první pohled.
Prosím, pokud by mi někdo mohl poradit zodpovězením alespoň některé otázky, budu vděčný.
Děkuji.
Miloš.
zami

Příspěvek od zami »

Částečně vymodelovaný nový krk na Telecastra.
P1040969.JPG
Kytary na předělání na nový krk bych měl dvě. Telecastera (foto) a ještě jednoho staršího Stratocastera.
P1040877.JPG
Miloš.
jastud

Příspěvek od jastud »

zami píše: 1. Části tremola jsou ocelové. Mám tento materiál zachovat, nebo je lépe volit třeba jiný ?(dural, mosaz.....)
Použil bych opět ocel. Mosaz by nejspíš ostudu neudělala. Dural bych raději nechal leteckým konstruktérům.
zami píše: 2. Nultý pražec je ocelový. Mám tento materiál zachovat, nebo je lépe volit třeba jiný ? (kost...... v tomto případě by se ale zase vyloučila možnost zajištění ladění)
Opět nejlíp ocel.
zami píše: 3. Otázka snímačů. Jsou tam celkem tři. Je možné počet snížit ? Jde mi o to, že hraji prsty, a ty snímače mi tam trochu překáží.
Počet samozřejmě změnit lze, ale na tvém místě bych se do toho nehnal. Na ty snímače si svykneš a za chvliku tě to nebude omezovat. A vyměnit nebo vytáhnout se dají vždycky. Taky mi zazačátku překážely snímače na stratu...
zami píše: 4. Jaké snímače by jste mi doporučili, pokud bych chtěl počet omezit třeba na dva ?
To záleží ze všeho nejvíc co na to chceš hrát.
Při tanci nesmiju byt žadne prostoje
a hrať se musi aji na levne nastroje.
zami

Příspěvek od zami »

Díky moc za reakci.
Potvrdil jsi to, co jsem předpokládal a předběžně plánoval. Materiál zachovám a snímače zatím nechám. Jsem i docela zvědavý jak bude hrát sedmistrunný snímač se šesti strunami s větší roztečí. A po případné výměně budu mít aspoň srovnání.
Miloš.
zami

Příspěvek od zami »

Tak jsem se konečně dnes dostal do dílny. Mám konečně něco hotovo, V týdnu snad napnu struny a vyzkouším to.
Miloš.
P1050298.JPG
P1050299.JPG
P1050301.JPG
P1050306.JPG
P1050311.JPG
zami

Příspěvek od zami »

P1050316.JPG
P1050327.JPG
P1050328.JPG
P1050331.JPG
P1050336.JPG
zami

Příspěvek od zami »

P1050341.JPG
Jsem na to velice zvědav......
Miloš.
pain2

Příspěvek od pain2 »

Kurňa, pěkný :) taky jsem zvědav
metic

Příspěvek od metic »

Pekná práca, snímače si zožeň nejaké rails na sedemstrunku a máš po problémoch s roztečou strún
José

Příspěvek od José »

metic píše: máš po problémoch s roztečou strún
o problémech s roztečí magnety versus struny jsem ještě neslyšel (mimo dizajnu), ty jo?
zami

Příspěvek od zami »

Díky za nasměrování na ty snímače. Dokonce vypadají moc pěkně. Uvidíme, třeba to vyzkouším...
http://www.guitarpark.cz/snimace-pro-el ... ytaru.html
Miloš.
zami

Příspěvek od zami »

Tak jsem konečně natáhl struny. Vypadá to nadějně a hratelně. Hraje se mi na ni super. Konečně mám dost prostoru pro prsty.
P1050350.JPG
P1050351.JPG
P1050356.JPG
Vůbec si ale nedovedu představit jak budu štelovat kameny na kobylce kvůli ladění na dvanáctém pražci. To při každé potřebě pohybu kamene budu muset demontovat strunu ? Není na to nějaký fígl ?
Miloš.
Čavli

Příspěvek od Čavli »

José píše:
metic píše: máš po problémoch s roztečou strún
o problémech s roztečí magnety versus struny jsem ještě neslyšel (mimo dizajnu), ty jo?
Otázka je o kolika šestistrunkách se snímači se sedmi pólovými nástavci jsi slyšel? Tady nejde o "jinou rozteč", ale některé struny jsou úplně mimo, takže nijak vyváženě to hrát nemůže.
╭╭(╭⊚‿⊚╮)╮╮
zami

Příspěvek od zami »

Hraje to. A podle mě velice pěkně. Ale nemám možnost srovnání. Zatím mi to stačí a časem třeba zkusím snímače vyměnit. Ony jsou ty struny mimo v podstatě všechny. :wink:
Miloš.
download/file.php?id=7168&mode=view
pain2

Příspěvek od pain2 »

snimac snima celoplosne. zkus si na nej kamkoliv poklepat necim kovovym. a vsude po cele plose bude sila signálu stejna. I na basy se bezne davaji ty delene humbuckery treba stavene na 4 struny a u 5 strun se jen vic roztahnou do delky. Problem v tom zadny nevidim.
Pikus

Příspěvek od Pikus »

pěkná práce ;). Ohledně těch nímačů.... struna nemusí být přesně nad pólovým nástavcem, takže se myslím, že to je jedno.

Jinak, plánuješ ještě nějak upravit krk a tělo? ;)
Čavli

Příspěvek od Čavli »

pain2 píše:snimac snima celoplosne. zkus si na nej kamkoliv poklepat necim kovovym. a vsude po cele plose bude sila signálu stejna. I na basy se bezne davaji ty delene humbuckery treba stavene na 4 struny a u 5 strun se jen vic roztahnou do delky. Problem v tom zadny nevidim.
Celoplošně snímají, ale vzdálenost od nástavce není lhostejná, a tady je ta vzdálenost hodně různá, i když v jiné rovině než se běžně řeší.
Viděl jsem snímače upravované, i speciálně vyrobené kvůli takovému nestandardu.
Napiš Zami jak to hraje, a jak je vyvážená hlasitost jednotlivých strun.
╭╭(╭⊚‿⊚╮)╮╮
zami

Příspěvek od zami »

Pikus píše:pěkná práce ;). Ohledně těch nímačů.... struna nemusí být přesně nad pólovým nástavcem, takže se myslím, že to je jedno.

Jinak, plánuješ ještě nějak upravit krk a tělo? ;)
Už to dál upravovat nechci. Pouze seřídit, vyladit a pokud to bude nutné vyměnit snímače. Pokud je budu měnit, dal bych tam jenom dva.
Miloš.
Odpovědět

Zpět na „Nástroje“