Notebook a kondenzátorový mikorofon

Zvukové karty, sluchátka, procesory, software, akustika, ...
Odpovědět
carodej_pes

Notebook a kondenzátorový mikorofon

Příspěvek od carodej_pes »

Dnes jsme se snažili nahrát zpěv pro demo na zapůjčený kondenzátorový mikrofon. Narazili jsme na fatální problém: zdeformoval se nám signál (jemné syčení, vysoký, jakoby hvízdavý tón).

Zapojeno jsme to měli takhle:
Mikrofon (viz odkaz) připojen přímo do zvukovky Tascam US-200, se zapnutým fantomovým napájením +48 V. Zvukovka připojena USB 2.0 kabelem do notebooku Sony Vaio.

Softwarem to nebylo, hvízdalo to totiž i ve chvíli, kdy šel zvuk přímo ze zvukovky.

Zkoušel jsem páčky na mikrofonu nastavit do všech možných poloh, ale žádná nepomohla. Zkoušel jsem všechny USB porty na počítači, ale na všech byl šum stejný. Zkoušel jsem různé schéma napájení ve Win 7 (rovnávaha + vysoký výkon), ale opět bez rozdílu.

Mám dilema: je špatná zvukovka, nevhodný počítač, nebo obojí dohromady? Mikrofon je v pořádku, zkoušel jsem ho zapojit do mixu, co máme ve zkušebně, a bylo to čisté.
pavlii
Globální moderátor
Kontaktovat uživatele:

Re: Notebook a kondenzátorový mikorofon

Příspěvek od pavlii »

A co situace, kdy nebyl NTB napájen ze sítě, ale vše jelo jen na baterky?

P.

home recording: Cubase Pro, WaveLab Pro
Dynaudio BM6 + A500, PSI Audio A21-M, Antelope Discrete 8 Pro SC
carodej_pes

nezkoušel jsem... :(
pavlii
Globální moderátor
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od pavlii »

Tak to je potřeba, protože v nemálo případech se jedná o "bordel" ze spínaného zdroje NTB...

P.

carodej_pes

ok, díky za připomínku. Teď mě štve, že mě to také nenapadlo, protože v blízké budoucnosti ten mikrofon mít k dispozici nebudu. Budu si muset zkusit zapůjčit jiný kondenzátorový a vyzkoušet to na něm.

Pokud by se potvrdilo, že na baterku to nedělá, tak co poté, prosím? Nebyl by pro mě až takový problém koupit si jiný notebook. Problém by byl výběr správného stroje. Otázkou, která se mi nyní vkrádá na mysl, dále je, jestli je to košer řešení, dělat takovou práci s notebookem, a ne na stolním PC?
Hendrek
Site Admin
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od Hendrek »

V principu je úplně jedno, zda jde o NTB nebo stolní PC. Vliv na výsledek budou mít jiné aspekty.
kunec

Příspěvek od kunec »

Jiný zdroj. Já mám je svému ntb dva zdroje, úplně stejné, jeden mi vrátili navíc že servisu. Jsem bordel dělá. Druhý je potichu
pavlii
Globální moderátor
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od pavlii »

2carodej: jak píšou kluci. Problém ale bude ten, že na pultu to nezjistíš a testovat zdroje v prodejně je takové nic moc (ale koneckonců by se dalo, proč jako ne). Nebo zkusit hrát na jistotu a shánět "klasický" zdroj (=ne spínaný), ale zase je otázka, jestli to ve všech případech jde (protože se prostě dělat nemusí).

Lze ještě vyzkoušet feritové jádro, občas se k USB kabelům dodává (měl jsem ho např. u UR824 zvukovky nebo u plazmové telky). V některých kabelech už bývá zabudované (to jsou ty s válečkem na koncích).

Jinak mě nic nenapadá, že by šlo zkusit. Tohle, pokud máme všichni pravdu, je prostě problém zdrojové části, takže když je tato blbě udělaná, tak prostě smůla.....

P.

carodej_pes

Všem vám třem tedy díky moc za poznatky. Až budu mít nějaké závěry z testování, tak sem dám vědět.
Odpovědět

Zpět na „Studio a recording“