nefunguje 1 snímač
Pravidla fóra
nefunguje 1 snímač
Zdravím, na kytaře (fender strat, SSS) mi z ničeho nic přestal hrát snímač u kobylky, změřil sem všechny dráty jestli někde není špatný spoj, ale vše v pořádku. Na google sem našel, že je většinou chyba u přepínače snímačů, ten jsem tedy vyměnil za nový, ale beze změny.
Jde nějak zjistit zda není poškozený přímo snímač? Nebo co mám ještě zkontrolovat/změřit před tím než se vzdám a odnesu to do servisu, což se mi moc nechce, nejradši si podobné věci dělám sám doma.
Předem díky za jakýkoli názor k tématu
Jde nějak zjistit zda není poškozený přímo snímač? Nebo co mám ještě zkontrolovat/změřit před tím než se vzdám a odnesu to do servisu, což se mi moc nechce, nejradši si podobné věci dělám sám doma.
Předem díky za jakýkoli názor k tématu
Re: nefunguje 1 snímač
změř odpor snímače, porovnej s ostatními. Mělo by to být kolem 6kOhm. Pokud měřák ukazuje 0, je někde zkrat, pokud nekonečno, je přerušené vinutí nebo přívodní drát. Tak kolik to má?
jestli měřim správně tak hodnoty jdou nad milion, u ostatních 4,5k
No vidíš, to je informace.
Můžeš to změřit i přímo na tom snímači, abys eliminoval možnost přerušeného káblíku od snímače? Pokud naměříš nekonečno i tam, je v háji vinutí. Může být i špatně přiletovaný přívodní káblík ke koncům vinutí. Máš víc než poloviční šanci, že je vinutí přerušeno na konci (protržené zvenku atp.). To znamená najít přerušené místo, odmotat nefunkční vinutí, připojit znovu.
Pokud je to přerušené někde na začátku vinutí, je po něm, koupit nový snímač nebo nechat převinout (stojí cca 700?, vyplatí se jen u značkových).
Když umíš s měřákem, předpokládám, že bys mohl zvládnout rozebrání a případnou opravu snímače. Co?
Můžeš to změřit i přímo na tom snímači, abys eliminoval možnost přerušeného káblíku od snímače? Pokud naměříš nekonečno i tam, je v háji vinutí. Může být i špatně přiletovaný přívodní káblík ke koncům vinutí. Máš víc než poloviční šanci, že je vinutí přerušeno na konci (protržené zvenku atp.). To znamená najít přerušené místo, odmotat nefunkční vinutí, připojit znovu.
Pokud je to přerušené někde na začátku vinutí, je po něm, koupit nový snímač nebo nechat převinout (stojí cca 700?, vyplatí se jen u značkových).
Když umíš s měřákem, předpokládám, že bys mohl zvládnout rozebrání a případnou opravu snímače. Co?
tak problém byl v utrženém vinutí u konce, bohužel se jedná o dvacet let starý snímač a celou tu dobu byl oblepen izolačkou, jejíž lepidlo se za tu dobu zažralo do vinutí a odmotání je prakticky nemožný. Alespoň už vím v čem byla chyba a teď mám záminku vyzkoušet nějaký nový snímač
Děkuji moc za rady, bez nich bych si tu lámal hlavu asi ještě dlouho
Děkuji moc za rady, bez nich bych si tu lámal hlavu asi ještě dlouho
Neblbni, to zkus. Dá se odmotat i pár zalepených vrstev vinutí. Za pokus to stojí.
Měl jsem z bazaru singl, který někdo vylepšil šmirglem a vteřinovým lepidlem. Nakonec jsem se dohrabal k funkčnímu vinutí, ale mělo jen kolem 3k.
Jestli je AlNiCo, 20 let, stál by za opravu.
Měl jsem z bazaru singl, který někdo vylepšil šmirglem a vteřinovým lepidlem. Nakonec jsem se dohrabal k funkčnímu vinutí, ale mělo jen kolem 3k.
Jestli je AlNiCo, 20 let, stál by za opravu.
Nazdar, dostal jsem jednu starou kytárku z roku cca 1965, se třemi snímači Hofner. Jeden snímač ale nefunguje...v čem všem by mohl být problém? Jaké jsou možnosti opravy (při zachování největší původnosti)? Díky za rady, i když vím, že takhle na dálku se radí celkem blbě 
Michal Tůma... Dělá i opravy
Zdar, Diamante že se na dálku radí špatně to víš, ale sám se "radičům" nesnažíš moc pomoci
. Měl jsi napsat ,a to platí obecně, hodláš-li se do opravy pustit sám anebo to někomu hodláš svěřit. Jestli-že to dáš někomu opravit, proč se ptáš jaké jsou možnosti opravy? Jestli to budeš zkoušet opravit sám, snadno na závadu příjdeš. Snímač je na 99,99% v pořádku. Závada může být v upadlém kablíku, upadlém špatně zaletovaném spoji, vadném potenciometru. Na opravu by měl stačit jakýkoliv "šlusmetr", šroubovák, kombinačky a páječka s cínem a kalafunou.
S opravami jsem skončil, žádné další zakázky už nepřijímám. Když budete mít jakýkoliv smysluplný technický dotaz týkající se elektronek, zesilovačů a "krabiček", klidně mě kontaktujte e-mailem: z.hronek@protonmail.com Když budu znát odpověď, budu mít čas a chuť, rád Vám odpovím. Děkuji.
Tak chtěl bych to zkusit sám, ale nemám s tím žádné zkušenosti...
Zkušenosti jsou jak známo nesdělitelné, každý si je musí získat sám. V tom případě Ti vysvětlím co jsem myslel tím šlusmetrem; je to "něco", čím si ověříš např. není-li přerušený drát a spoustu dalších věcí. Obsahují ho všechny digitální multimetry (pípátko - beep). Je to velmi užitečná pomůcka. Žádné nebezpečí Ti u takovéto opravy nehrozí, tak se s chutí pust do opravy. Tipuji, že závadu odhalíš při vizuální kontrole. Když u toho budeš myslet, cíle dosáhneš. Ať se daří.
S opravami jsem skončil, žádné další zakázky už nepřijímám. Když budete mít jakýkoliv smysluplný technický dotaz týkající se elektronek, zesilovačů a "krabiček", klidně mě kontaktujte e-mailem: z.hronek@protonmail.com Když budu znát odpověď, budu mít čas a chuť, rád Vám odpovím. Děkuji.
ok, jdu ho sehnat
a pustím se do toho. Díky.