Poradite? Yamaha MX-61, Roland Juno Di nebo Korg KROSS 61

Klavíry, keyboardy, digitální piana, syntezátory, ...
karel.novak

Poradite? Yamaha MX-61, Roland Juno Di nebo Korg KROSS 61

Příspěvek od karel.novak »

Jako mirne pokrocili si chci poridit nejaky syntetizer pro ucel pouze domaciho hrani a take dalsi vyku hrani na klavesy, ale primarni cil je zabava, propojeni s pc, midi, atd.

Rozhoduji se mezi modely:

Yamaha MX-61 (*128 hlasu polifonie, NEmoznost zaznamu na USB, zvuky motif xs)
http://kytary.cz/yamaha-mx-61/HN134066/

Roland Juno Di (*128 hlasu, moznost zaznamu na USB)
http://kytary.cz/roland-juno-di/HN106939/

Korg KROSS 61 (*40-80 hlasu, moznost zaznamu na SD kartu, audio recorder - mic, link, atd. provoz na baterie, kompatkni rozmery)
http://kytary.cz/korg-kross-61/HN139186/

Jake je to u konkretnich modelu s klaviaturou netusim, ale asi u zadneho nebude plne dynamicka (after touch), je to spis podle info co jsem dohledal takovy "dynamicky hybrid" :-)

Prozatim je asi favoritem vyberu Yamaha MX-61 (i kdyz se mi velice libi Korg KROSS 61), ale potreboval bych slyset treba i nejake jine nazory, ktere me treba navedou jit jinym smerem z nejakeho duvodu, ktery neznam.

Puvodne jsem take premyslel jit do klasickych keyboardu (workstation) jako Roland BK-3 nebo BK-5, apod. ale tam mam pocit, ze se dost priplaci, ze to ma repro a dalsi veci, ktere uplne neyvuziji. Ale na druhou stranu, kdyz bych se chtel dale zdokonalovat pri hre, tak to asi taky uplne spatna ceste neni...

Dekuji za vsechny nazory a smery kudy jit pri koupi...
pavlii
Globální moderátor
Kontaktovat uživatele:

Re: Poradite? Yamaha MX-61, Roland Juno Di nebo Korg KROSS 6

Příspěvek od pavlii »

Jen na okraj: AfterTouch nemá s dynamikou nic společného (nebo mi aspoň přijde nesmysl to takhle spojovat). Klaviatura buď dynamiku má nebo ne; pojem "dynamický hybrid" je tím pádem tak trochu novinka, alespoň pro mě ;-)

Jde o to, co si člověk představuje pod pojmem "další výuka". Když bychom pod pojem "klávesy" strčili "samohrajka", tak je potřeba hledat nástroj, který disponuje doprovody. Pokud se další výukou rozumí spíš další zdokonalování ve hře na syntezátorovou klaviaturu plus efektování hry jako takové, je třeba hledat nástroj, který disponuje požadovanými ovládacími prvky (případně třeba i tím AfterTouch senzorem).

P.

EDIT: všechno to jsou prakticky ROM-playery, nicméně to vypadá, že nejvíc možností, jak se "vyřádit" se zvukem nabídne KORG..

home recording: Cubase Pro, WaveLab Pro
Dynaudio BM6 + A500, PSI Audio A21-M, Antelope Discrete 8 Pro SC
karel.novak

Omlouvam se. S tim afterTouch jsem to popletl. Nekde jsem to vycetl z angl.recenze, a!e bylo to mysleno asi v jine souvislosti. Nicmene v te recenzi prave psali, ze dynamika neni jako dynamika, tak nevim. Pry nektera klaviatura reaguje spise na rychlost stisku a nejaka na silu stisku klapky, ale nechci zase placat, takze to chapu jak jsi napsal. Bud ma nebo nema.

A ted k tomu Korgu. Taky se mi zamlouva, ale dynamimu nema a prijde mi, ze ma prilis malou polofonii oproti konkurentum? 40-80 hlasu pri komponovani nejake skladby na pc pres Midi je dost malo.
Scorpi.03
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od Scorpi.03 »

Kde jsi vzal, že nemá dynamiku ? A když chceš komponovat přes PC, tak polyfonie tak nějak nemá moc význam, to jen v případě interního sekvenceru, ale jinak se to pozná hlavně u velkých kombinací nebo dozvukem zvuků klavíru.
Current Gear: KORG M50 - 61, STUDIOLOGIC VMK188+
Past Gear: KORG KARMA, YAMAHA PSR 280
pavlii
Globální moderátor
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od pavlii »

2karel: možná dobrá zmínka - aneb JAK je uděláno snímání dynamiky.....nicméně správnější by asi bylo snímání rychlosti stisku, ale to asi můžeme nechat být, je to věc výrobce a pokud to dává požadovaný výsledek, můžeme to nechat v diskusi stranou.

Ad polyfonie: samozřejmě, že má význam ;-) polyfonie vymezuje maximální možný počet znějících tónů naráz a navíc je dále snižována dalšími faktory, které plynou třeba z návrhu syntézy nástroje. Navíc, je-li nástroj multitimbrální, opět je polyfonií vymezena "složitost kusu", který nástroj zvládne interpretovat naráz (tím spíš ve spojení s počítačem, protože stačí pár MIDI stop a člověk se rozvášní až hamba....). Vůbec nejde o to, zdali je sekvence interní nebo externí!

P.

Scorpi.03
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od Scorpi.03 »

Aj.. tak jsem možná nepochopil co se myslelo, myslel jsem ten způsob, že se nahraje midi, poté se to přehraje na nástroji třeba nějak upravené a následně se nahraje audio. Když by se pracovalo pouze s midi, tak samozřejmě je důležitá, ale každopádně u Krosse každý zvuk má nějaké efekty, které se při vícestopém nahrávání musí zkombinovat, protože některé zvuky bez efektů nezní úplně dobře, ale to se pravděpodobně týká i ostatních nástrojů.
Current Gear: KORG M50 - 61, STUDIOLOGIC VMK188+
Past Gear: KORG KARMA, YAMAHA PSR 280
pavlii
Globální moderátor
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od pavlii »

A to je další velice dobrá připomínka: osobně bych rozhodně nekupoval nástroj, u kterého "hraje" pouze efektová jednotka! To vlastně říká pouze, že zvuky v nástroji stojí za starou bačkoru....

P.

karel.novak

pavlii píše:Ad polyfonie: samozřejmě, že má význam ;-) polyfonie vymezuje maximální možný počet znějících tónů naráz a navíc je dále snižována dalšími faktory, které plynou třeba z návrhu syntézy nástroje. Navíc, je-li nástroj multitimbrální, opět je polyfonií vymezena "složitost kusu", který nástroj zvládne interpretovat naráz (tím spíš ve spojení s počítačem, protože stačí pár MIDI stop a člověk se rozvášní až hamba....). Vůbec nejde o to, zdali je sekvence interní nebo externí!
Tak, tak... A teď babo raď :-) Yamaha MX-61 má krásných 128-hlasů, ale Korg je zajímavý možnostmi. Ach, jo, to je fakt dilema. O Rolandu Juno Di se moc nemluví, tak ten jsem vyřadil z výběru, abych to měl aspoň o něco snadnější.

Kdyby jsi byl na mém místě, tak co by jsi pořídil - Yamahu MX-61 nebo Korg KROSS 61?
karel.novak

Scorpi.03 píše:Aj.. tak jsem možná nepochopil co se myslelo, myslel jsem ten způsob, že se nahraje midi, poté se to přehraje na nástroji třeba nějak upravené a následně se nahraje audio. Když by se pracovalo pouze s midi, tak samozřejmě je důležitá, ale každopádně u Krosse každý zvuk má nějaké efekty, které se při vícestopém nahrávání musí zkombinovat, protože některé zvuky bez efektů nezní úplně dobře, ale to se pravděpodobně týká i ostatních nástrojů.
Ano, to je samozrejme zpusob, jak "obejit" nedostatecnou polifonii. Nicmene kdyz nastroj zvladne zahrat cely song z MIDI je to neuveritelne komfortni zalezitost. Song si ulozite jako file a kdykoliv natahnete, spustite a muzete prehravat nebo dale editovat party.

Jinak koukam, ze ty jsi asi priznivce Korgu podle tveho vybaveni :-)
karel.novak

Jeste projizdim parametry toho Korgu Kross 61 a nekde uvadi max. 120 hlasu.

Primo ve specifikaci Korgu (v manualu: http://i.korg.com/uploads/Support/USA_K ... 281%29.pdf) je uvedeno k polifonii:

Maximum Polyphony
80 voices (80 oscillators), single mode
40 voices (40 oscillators), single mode
* The actual maximum polyphony will vary depending on oscillator settings such as
stereo multisamples and velocity crossfading.

Dokaze nekdo vysvetlit jak to lze presne chapat?

Vetsinou je jasne uvedeno treba 128 hlasu, nebo 64 hlasu, atd. ale Korg to ma nejak takhle extra, nechapu jestli teda je max. 80 nebo 40 nebo soucet az 120 hlasu?
pavlii
Globální moderátor
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od pavlii »

Součet rozhodně ne - záleží to na typu multisamplu (mono/stereo) a dynamickém prolínání. Maximální polyfonie je 80 hlasů (mono multisamply a žádné prolínání).

P.

karel.novak

A jak moc uzitecny je ten USB audio recorder, kterym disponuje ten Korg? Myslis, ze je to "kvalitativne" nejak pouzitelne nebo to je spis takovy lepsi "zaznamik pro novinare" :-) Je tam celkem dobra funkce, ze lze vlastne ty nahravky vrstvit, ale to bude asi dost na ukor kvality. Tim vrstvit myslim, ze neco nahrajes, pak pustis a neco doplnis znovu se zaznamem az to nekonecna, nebo aspon takove jsou moznosti. Nicmene nevim co to dela s kvalitou zaznamu? Pokud je to vse digitalne, tak by nemelo dochazet k nejakemu zkresleni.
karel.novak

Odvolavam co jsem odvolal... :-) Vse je jinak a pujdu do Korg KROME 61. Po dalsim zkoumani, me KROME 61 natolik dostal i ovladanim (displej), ale i zvukove a vubec moznostmi, ze nemuzu asi jinak. Kross 61, je pouze takova "light" verze KROME s pridanim nejakych vymozenosti navic (hlavne audiorecorderu), coz v tuto chvili uz uplne nepovazuji za tak super zalezitost jak jsem si myslel, ze je.
RostaForet

Příspěvek od RostaForet »

Zdarec, Já mám onu MX61 (k tomu ještě SY77 a ARTIS SE), hraju v několika partách stylově od popu s rockovým podkladem až po metal. Co potřebuji, to si nastavím i na tom "pitomým" MX61 ROMplayeru. Mě vyhovuje, synťákový skutečný zvuky si udělám na SY77, občas to po MIDI zahustím z MXky, když potřebuju pořádný vokál tak dám i klidně 4 samply dohromady, rozhodím v oktávách, nastavím shodný MIDI kanál a valím. takže i tu MXku já nezatracuju.
countrymetalman

Příspěvek od countrymetalman »

Zoufale laciný tenký digitálně zabarvený zvuk MX-61 jsem nevydržel ani 5 minut a nástroj vrátil, Juno Di se dá vydržet možná i hodinu, než se přeletí presety, ale celkový zvuk ne příliš vzdálen totálnímu lowlevel od Yamahy. Kross mě doma dokonce i trochu zvukově inspiroval, ale v kapele zcela nepoužitelné (pokud máte na dalších stojanech současně vintage analogy Moog, Korg, Vermona, Rolanda XP-30...) Nějaký zvuky jsem přímo v interním recorderu nahrál a dal na https://soundcloud.com/countrymetalman/ ... d-and-lead , poslechni, zda by ti to charakterem zvuků vyhovovalo. Ale Di i MX jsou proti Kross skutečně zvukově ještě víc posazené dozadu, ještě méně výrazné a přirozené, zkrátka ještě větší lowend s****y...
RostaForet

Příspěvek od RostaForet »

country...... no vidíš, jak odborně napsáno, šikovnej postřed, někdo má rad holky, jiný vdolky, já mám rád HOBOJE. :wink:
Hydrochloridum
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od Hydrochloridum »

Mám Yamahu YDP-161 a připojit to k PC je POROD. Strávil jsem několik hodin včetně pátrání na googlu a nakonec se mi stejně nepodařilo použit MIDI-USB kabel. Jak jsem zjistil, tak takových jako já jsou tisíce po celém světě. Takže, jestli plánuješ připojovat k PC, tak měj na paměti, že Yamaha v tomto smyslu je potenciálně velký problém.
PtJaa
Moderátor

Příspěvek od PtJaa »

I když je to mimo téma tohoto vlákna, musím na předchozí příspěvek reagovat.

Nikdy jsem na diskuzích nečetl, že by normální připojení kláves přes MIDI kabel bylo u Yamahy komplikovanější než u jiných výrobců. 95% problémů je následek nekvalitních kabelů, případně problémů s jejich ovladači (instaluje se ovladač ke kabelu, ne ke klávesám).

Hydrochloridum, pokud je problém ještě aktuální, můžeme problémy s připojením probrat v odpovídajícím vlákně, sám jsem YDP161 měl a připojoval.
Kawai CA65 :: Galaxy Vintage D, Vienna Grand a Giant :: Pianoteq 5 Stage :: Kontakt :: Reaper
pavlii
Globální moderátor
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od pavlii »

Přesně tak - nejhorší, co se může člověk na netu dočíst, jsou tyhle "zglobalizované" nesmysly 8) dej víc informací a jak psal kolega, můžeme tento DÍLČÍ problém pomoci řešit.

P.

anthea_x

Příspěvek od anthea_x »

PtJaa píše: ... 95% problémů je následek nekvalitních kabelů, případně problémů s jejich ovladači (instaluje se ovladač ke kabelu, ne ke klávesám). ...
Hm, mal som MO6 a tiež sa mi ju k PC nepodarilo pripojiť. Potom som to už neriešil, nebolo to až tak nutné. Čo si myslel "nekvalitný kábel" ? Žeby na niektorých zariadeniach išiel a na Yamehe nie? A ovladač ke kabelu ? To som už lama. Teraz zasa pri inštalácii ovladača do Fantom X6 prebieha všetko v poriadku, až kým ma sprievodca nevyzve k pripojeniu a zapnutiu nástroja. Potom to len na niečo čaká. Ak to zruším, tak potom ho ako disk v PC vídím a dás sa s ním aj komunikovať. ( ale len ako s diskom ). Vďaka.
Kurzweil PC3LE6 V2, Roland Fantom X6
Odpovědět

Zpět na „Klávesové nástroje a syntezátory“