Homemade kytara

Stavba a úpravy nástrojů všeho druhu
Odpovědět
lathur

Re: Homemade kytara

Příspěvek od lathur »

No, ale na tý fotce 16 až 19tý pole tak vypadají. JleT
proč to kupovat, když se to dá postavit
pain2

Příspěvek od pain2 »

Ze by to bylo lepidlo zatecene v drazkach, ktere jsem na fotce jeste nezacistil? :roll:
kmensik
Rádce

Příspěvek od kmensik »

Někde to vypadá, že je na pravém konci v drážce lepidlo od lemování nebo možná trocha pilin. To je v pohodě, to vyfouká nebo vyškrabe. Vypadá to fajn. Technicky si nedokážu představit, jak by se drážka dala takto omylem nedoříznout...

Paine, pochlub se konečně tou novou mašinkou. Jak je to velké, co to umí? Zvládne to třeba šablony na tělo apod?
pain2

Příspěvek od pain2 »

jojo, ziletkou jsem to vyskrabal. Jinak masina super :) musel jsem objednat teda "profi" router od Kress , protoze k tomu je vicemene hobby router a loziska uz dobre huci :D pritom to vubec netrapim. Mel jsem stejne problemy s horni frezkou, kterou jsem vymenil hned za Bosch a uz rok jede v pohode, tak doufam, ze to bude podobne.

Jinak k CNC mam plochu 800x600 zhruba, skrz kytary na tom udelam vse. jen na hlavu v uhlu nemam udelany pripravek jeste, tak jsem si udelal sablonu na hlavu na tom, cili urcite jdou delat sablony. hodiny brouseni a zarovnavani sablon jsou pryc. :D byla hotova za 3 minuty. Kdyz jsi z toho Brna, klidne se muzem domluvit, kdyz si neco narysujes v PC, muzu ti to udelat.
Pikus

Příspěvek od Pikus »

Ahoj,
do budoucna (hodně do budoucna) přemýšlím o stavby něčeho alá ES335... A protože mě baví vymejšlet ptákoviny, tak už pomalu přemýšlím nad tím, jak by se to dalo vyrobit, ale narazil jsem na problém s luby, protože nemám napařovačku, ani nic jiného, s čím by se to dalo naohýbat. Proto mě napadlo, jestli by se luby nedali udělat z masivu vyfrézováním, ale mám strach, že by to mohlo praskat (přeci jen, bude to míň pevný, než překližka, která se používá). Co si o tom myslíte? Nemáte někdo nějakou zkušenost? Případně, jaký dřevo by bylo vhodný? Díky ;)
kocour
Odborník
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od kocour »

....jestli by se luby nedali udělat z masivu vyfrézováním ....
daly, nemám zrovna po ruce odkaz na ES 335, ale na ten způsob se dělá třeba Thinline Telecaster:
Obrázek
Dřevo jasan, olše, javor, mahagon - hlavně dobře vysušené.
http://www.tdpri.com/forum/tele-home-de ... nline.html
https://www.youtube.com/watch?v=WRzR4DlAfeY
:wink: :!: :?:
-kcr-
Strato Collins / Tele H-Btn / Axis (MM copy) / Yamaha EZ AG midi / VOX Pathfinder 10 / E-piano Yamaha / TurboCAD 15 2D / www.yitars.de
glycerol

Příspěvek od glycerol »

Zdravím ,tak konečne sa mi podarilo dokončiť moju druhu el. gitaru ,pridávam fotky s výroby .Ak máte otázky ohľadne stavby rád napíšem niečo viac http://glycerol.rajce.idnes.cz/custom_c ... ster_buil/
Obrázek
Obrázek
Obrázek
Obrázek
remisa

Příspěvek od remisa »

glycerol píše:Zdravím ,tak konečne sa mi podarilo dokončiť moju druhu el. gitaru ,pridávam fotky s výroby .Ak máte otázky ohľadne stavby rád napíšem niečo viac http://glycerol.rajce.idnes.cz/custom_c ... ster_buil/
Nádhera, nemůžu se vynadívat.
Kytary : Squier Vibe 50s telecaster, Chapman Ghost fret, Chapman ML-3 Modern Pro
Apec : PRS MT-15, Mesa Thiele V30
Krabky : Zoom G3X, Marshall Echohead, Nux OD-3, TC Honey Pot, Boss GE-7
Sajmon

Příspěvek od Sajmon »

Moc pěkná, gratuluju k výtvoru! :wink:
„Always remember that the crowd that applauds your coronation is the same crowd that will applaud your beheading. People like a show.“
kmensik
Rádce

Příspěvek od kmensik »

Zdar. To je paráda. Takže top je třešeň, tělo jasan? Hmatník je palisandr nebo am. ořech? Jak jsou ty fotky zabarvené, není to tak poznat. Dej nějakou fotku ve skutečných barvách. V oleji to musí být něco.

Jak jsi přišel na ten rožek u jacka a na ten malíček v dolním výkroji? Je to invence nebo maskování vady? Líbí se mi to tak jak tak, jen nemám odvahu k těmto hračičkám. Dává to věci charakter.

Ladí ti ten krk? Při lepení papíru a odměřování snadno uteče desetinka mm.

Mám přesně stejnou frézu. Dnes jsem chystal šablonu a zjistil, že v tom zdvihu, který se páčkou nezamyká, je vůle, a možná je to z výroby tak blbě, prostě základna není kolmá na osu vřetene. Tím pádem ofrézovaná hrana také není kolmá na horní plochu. Podle toho, jak mám frézu natočenou, to buď podřezává, nebo nedořezává. Teď jsem si z plexi udělal velkou základnu kvůli stabilitě na rozích - budu dělat RG, a na tak úzkém rohu bych frézu neudržel.

Blahopřeji, čistá práce.
glycerol

Příspěvek od glycerol »

Serus ,dik za pochvalu .
Kmensik ,áno top čerešňa, telo jaseň ,hmatník palisander .No na fotky som nasadil "retro" filter chcel som tomu dodať trochu punc ale nie je to veľký rozdiel .Jak som prišel na tie intarzie ? :D no nič s toho nebolo plánované bola to skôr východisková situácia .Pôvodne som tam chcel normálne dať tú zápustnú úchytku na jack ale ako som sa snažil rozšíriť dieru na to zapustenie tak mi ušla hlava súkovníka a už mi to utekalo, potom som sa to snažil dáko opraviť ,vŕtal som tam ,frézoval a len sa to zhoršovalo ,tak som mal už len jediné riešenie, celý kraj pekne skosiť a nahradiť novým kusom dreva ,no a tak ma napadlo že to priznám a dám tam kus čerešne so zapustenou maticou od zadu kde sa bude dať zašraubovať ten závitový jack ,takže je to aj tak trochu plánovaná invence kdež to som mohol doložiť kusom jaseňu i keď léta by sa mi asi aj tak nepodarilo dať tak aby splynuli ..Ten "pupok" v tom výkroji je tiež môj maskovací ťah ,totiž to lemovanie som v tom záhybe veľmi nahrial a začalo sa to taviť a celé sa to nejak pretrhlo a kedže som nemal nervy to spájať tak som tam do tej medzery jednoducho vyfrézoval drážku a zapustil tmavé drevo (wenge) ,,aby to malo dáky zmysel tak tam plánujem ešte dačím svetlím (drevo ,plast) intarzovať svoje logo ,keď ma dáke napadne :D Tiež si myslím ako si napísal že to veci dodáva charakter i keď na druhej strane to mrzí človeka keď sa musí prispôsobovať chybám ktoré urobil a nemôže to dokončiť tak ako chcel .
Krk na počudovanie ladí celkom dobre na to že som zvolil dosť ťažkopádny spôsob ,dnes mám v hlave úplne iné postupy na vymeriavanie a následné rezanie ale o tom potom v pribehu dní dám aj dáku nahrávku ,
kmensik
Rádce

Příspěvek od kmensik »

Já jsem začal dělat tělo ze sapeli na Ibanez RG.

http://kmensik.rajce.idnes.cz/DIY_RG
glycerol

Příspěvek od glycerol »

kmensik píše:o ze sapeli na Ibanez RG.
pekné rovné hraný ,,odkiaľ ty berieš drevo ?
glycerol

Příspěvek od glycerol »

Kvalita záznamu nie je bohviečo ,ale aspoň dáke demo :

Kto chce môže si pozrieť priebeh stavby (fotky som orezal na formát 16:9 ,takže žiadne rozmazanie nehrozí )
kmensik
Rádce

Příspěvek od kmensik »

Jo, ten radius block se mi líbil. Teď mám sklo ze sprchy.
Na jedné fotce se mi zdá, že se ti taky frézka naklání k levé ruce. Dnes jsem kvůli tomu obvod těla ojel ještě jednou, protože se na těch 5cm tloušťky rozšiřoval o 1mm, což je vidět na fotce břitu dolního rohu.

Moje dřevo je z www.dyhy.cz a dělal jem z toho už Ibanez S. Vzal jsem si teď úplně novou frézku, krásně řeže.
J.J.
Rádce

Příspěvek od J.J. »

glycerol: Krásná práce. Líbí se mi ty všemožný přípravky a udělátka, který sis nebyl línej vyrobit a výsledek je super. Jinak kamuflovat chyby tak, že je přiznám a ještě zvýrazním, to by mě fakt nenapadlo a jak je vidět dá se z toho vytěžit zajímavej designovej prvek. Gratulace.

Kmensik: Zatím fajn, jen se divím, že se Ti chce se pořád trápit s tím vrchním frézováním. Při použití třeba jen improvizovanýho frézovacího stolku Ti odpadnou starosti se zajištěním kolmosti a s udržením frézy. Nehledě k tomu, že pokud je frézka horší kvality a nedrží při upnutí frézu kolmo, tak se to dá při pevným upnutí vypodložením doladit.
kytary: Yamaha Pacifica 821D, J.J.Gtrs Warbeast, španěly Admira a 2 x J.J., J.J.Gtrs - 7string PRSo, steelstring J.J. ala Martin 00, Jolana Diamant
kombo: Mesa Boogie Nomad 55, Beaver 50W (kopie Valvestate)
apec: Beaver 100W (kopie JCM Slash), 200W bedna
nějaký efekty, kabely, trsátka atd.
kmensik
Rádce

Příspěvek od kmensik »

JJ, máš pravdu. Už jsem měl závazek vyrobit stolek, než začnu stavět další kytaru. No zkusil jsem to ještě jednou se základnou z plexi velikosti asi 20x35cm. Viděl jsem kohosi na YT s takovým plexi ocasem, tak jsem tomu dal šanci. Právě tak jsem zjistil, že je chyba v mašině, a ne jen v labilním držení.
Taky jsem zkoušel místo stolku velkou frézku 19/50mm ve stojanovce na nejvyšší otáčky, nejde to, malé otáčky, škube to dřevo, málem mi to vzalo prsty.
Takže dlouhodobější plán je nová fréza s 12mm sklíčidlem napevno ve stolku. Mezitím mám vyhlídnutou plotnu překližky s umakartem, kam tu malou frézku chytnu.
Enrique

Příspěvek od Enrique »

To abych se styděl sem něco přidávat, po tom co tu člověk vidí. :)

Moje Walnut tele má už asi všechno frézování za sebou. Na nové fréze mi párkrát povolilo ložisko, takže výsledná práce je taková...odrbaná. Ale zatím se všechny škrábance schovají pod hardware. Dělal jsem s tím poprvé, ale díru od díry se zlepšuju. Uložení krku jsem dělal pod dohledem, sedí, ale docela volně, tak nevím. Teď tunely pro kabely.

Jinak přemýšlím nad povrchovkou, takovýhle tmavo se mi začíná líbit. Přemýšlím nad olejem, nebo voskem, šelak jsem vypustil. Nevím, zatím se v tom moc nevyznám.

Průběžné foto
Bejk
Moderátor

Příspěvek od Bejk »

Jestli ti můžu něco doporučit, tak to napusť olejem a vylešti, je to mnohem trvanlivější než vosk (ikdyž jde snadno obnovit do lesku). Dělal jsem tak teď krk, protože nemám rád lakované.
kmensik
Rádce

Příspěvek od kmensik »

Enrique: to bude pěkný v oleji i vosku. To tmavo je černý americký ořech, taky u nás roste a prodává se, krásné dřevo.
Tunely doufám nebudeš frézovat, ale jen vrtat z kapsy na krk osově až ke kobylkovému snímači.
Šablona na snímače je teda divoká. Já je piluju aspoň na 0,5mm přesnost a bez hmatatelných hrbolků.
Zasahoval jsi nějak ještě do obrysu těla, když už máš frézu? Nestálo by za to to ojet na čisto podle hezké šablony?

Šel bych hned něco dělat, jenže na půdě je -2, včera bylo -10°C.
Odpovědět

Zpět na „Nástroje“