KORG M1...Nejde nahrát Factory bank
Pravidla fóra
KORG M1...Nejde nahrát Factory bank
Zdravím, chtěl bych se zeptat...na svém Korg M1 bylo nutno vyměnit záložní baterii, čímž se vymazala zvuková banka v nástroji. To je v pořádku. Ovšem nedaří se mi nahrát Factory zpět do nástroje. Používám Midi ox, připojení nástroje monitoruje a mám k dispozici správný soubor sysex. V Korgu mám vyplé protect internal, nastavení midi kanálu je 1 a příjem sysex je zapnutý. M1 do PC vysílá, ale nevím, zda M1 přijímá data. Můžete mi prosím poradit, jak to tam dostat, máte zkušenost nějakou? Díky moc.
- pavlii
- Globální moderátor
- Kontaktovat uživatele:
Re: KORG M1...Nejde nahrát Factory bank
No na začátek přispěji jen obecnou zkušeností, která říká, že při SysEx komunikaci směrem do nástroje bývá na displeji zobrazen stav; například "Receiving SysEx", případně navíc i ukazatel průběhu a na konec pak (ne) úspěšnost přenosu.
Neříkám, že to je obecně, ale myslím, že celkem obvyklé. V manuálu bude práce se SysEx příjmem/vysíláním určitě dobře popsána. MIDI-OX je fajn. Ještě bych se kiuknul na web KORGu a tamní FAQ, může tam být popsaný vzorový příklad (jako to má Dave Smith u PROPHETu).
P.
Neříkám, že to je obecně, ale myslím, že celkem obvyklé. V manuálu bude práce se SysEx příjmem/vysíláním určitě dobře popsána. MIDI-OX je fajn. Ještě bych se kiuknul na web KORGu a tamní FAQ, může tam být popsaný vzorový příklad (jako to má Dave Smith u PROPHETu).
P.
Od Korgu jsem stáhnul přímo návod, jak to udělat...to samé, co jsem dělal předtím, ale bezvýsledně. Nikde na FAQ nic o tom nepíšou, pouze změnit nastavení bufferu v MIDI OX, ale to se neosvědčilo. Tak vůbec nemám tuchu, kde je chyba.
- pavlii
- Globální moderátor
- Kontaktovat uživatele:
Mhm.....když to nefunguje ani podle návodu, tak je to prob
asi bych se zaměřil na Factory Reset nástroje, dělá to na mě dojem, že se na straně nástroje neumí navázat spojení. Na standardní MIDI zprávy M1 reaguje? Nebo je problém ooravdu jen v SysEx? Vysílání SysEx z nástroje do počítače funguje?
P.
P.
Tak Factory reset jsem udělal trojhmatem už taky právě. Jiný kódy, jestli umí, to nevím. Každopádně z nástroje do PC to funguje...MIDI OX vypisuje zprávy, vyslané z nástroje. Ale naopak nic nevidím. Jinak řečeno nevím, co mám z PC vyslat, kromě Sys Ex zpráv, abych viděl nějakou reakci. Z PC do nástroje se chová, jak mrtvola, co se týká přenosu Sys Ex dat.
- pavlii
- Globální moderátor
- Kontaktovat uživatele:
Příjem SysEx zpráv může být na straně nástroje zablokován. Z PC můžeš vyslat standardní MIDI zprávy (nota zapnuta/vypnuta, klasické kontrolery (CC) apod.
P.
P.
Příjem Sys Ex je právě odblokován...odblokován je i Protect Internal, takže tomu nestojí nic v cestě, aby se to naládovalo. Zkusím, zda ještě dokáže přijímat i ostatní MIDI povely, pak by bylo jednodušší zjistit, v čem je chyba.
Tak jsem použil k vysílání z PC do nástroje plugin Korg M1, FM 7 a Wavestation a vůbec se to s nástrojem nebaví. Tam evidentně chybí spojení...že by nevhodný kabel? Jedná se o model od DTechu, tak nevím, mám ho půjčený.
- pavlii
- Globální moderátor
- Kontaktovat uživatele:
hmmm... M1 nemá USB, takže je potřeba zůstat u klasického MIDI propojení. In a Out prohozeny nejsou, když data z nástroje do počítače chodí. V daném případě se podezření přesouvá na to MIDI rozhraní, čili DTech kabel. Zkusil bych jiný.
P.
P.
Pokud provedeš reset nástroje, máš v něm nějaké zvuky?
Pokud ano a pouze chceš nahrát jiné zvukové banky, zkus tenhle návod:
Z videa vyplývá, že musíš mít vypnuté ochrany PROGRAM Internal a COMBINATION Internal, povolenou komunikaci SYSEX a nastavený MIDI kanál č.9
Pokud Ti po výměně baterie a resetu nástroj vůbec nehraje, může to být nějaká HW chyba. Přece jenom jde o nástroj, který je starý více než 20 let. Nástroj jsem nikdy otevřený neměl, ale pokud by šlo o chybu např EPROM, asi by se dal někde příslušný náhradní díl koupit.
Držím palce, ať ten problém vyřešíš!
Pokud ano a pouze chceš nahrát jiné zvukové banky, zkus tenhle návod:
Z videa vyplývá, že musíš mít vypnuté ochrany PROGRAM Internal a COMBINATION Internal, povolenou komunikaci SYSEX a nastavený MIDI kanál č.9
Pokud Ti po výměně baterie a resetu nástroj vůbec nehraje, může to být nějaká HW chyba. Přece jenom jde o nástroj, který je starý více než 20 let. Nástroj jsem nikdy otevřený neměl, ale pokud by šlo o chybu např EPROM, asi by se dal někde příslušný náhradní díl koupit.
Držím palce, ať ten problém vyřešíš!
Titul, kterým mne obdařili místní nedůvěryhodní prodavači je spíše ukázkou jejich malosti a hlouposti. 
Ano, nástroj po resetu hraje, ale nejsou v něm nastavené zvukové banky. Hraje v základu klavír bez úpravy. To dělá ale každá M1 po výměně, nebo resetu, s tím už jsem se setkal. Takže EPROM to nebude...i kdyby byla vadná, tak by aspoň M1 reagovala na jiné povely. Ten návod jsem už také viděl, zkoušel i kanál 9, ale výsledek je stále stejný. Zkusím posehnat jiný kabel...možná by bylo úplně nejlepší použít Atari 1040STE s klasickým starým připojením a naládovat to z něho.
- pavlii
- Globální moderátor
- Kontaktovat uživatele:
P.
- Microdesignum
- Kontaktovat uživatele:
Zkus v MIDI OX zapnout ikonku Play notes from the computer keyboard, je 15. zleva, a pomačkej klávesnici počítače. Tím se do MIDI výstupu pošlou příslušné zprávy NOTE ON a klávesy by měly hrát. Mimochodem, máš správně nastavený i MIDI výstup? Je to 19. ikonka zleva - modrý pětikolík.
MIDI ovladače Microdesignum pomáhají k pohodlnému ovládání hudební techniky.
www.microdesignum.cz
www.microdesignum.cz
A možná bych ještě zkusil z nástroje změnit a do paměti uložit nějaký parametr. Třeba u program O1 změnit a uložit jeho název. Tím si ověříš funkčnost EPROM v M1, bez které nemá smysl dále cokoli zkoušet.
Titul, kterým mne obdařili místní nedůvěryhodní prodavači je spíše ukázkou jejich malosti a hlouposti. 
Tak jsem odzkoušel zmíněné...tedy Eprom je v pořádku, parametr jsem uložil a po opětovném zapnutí drží. Zkusil jsem hrát z klávesnice PC, to funguje taky. Sice trošku zmatečně to hraje, ale hraje a Midiox vypisuje. Takže teď už absolutně nechápu, co se s tím děje...zkouším odesílat Sys Ex a stále nic.
- pavlii
- Globální moderátor
- Kontaktovat uživatele:
Jak máme rozumět tomu "zmatečně to hraje"? Tohle neberu - buď TO (=spojení a data) funguje nebo ne, ale rozhodně to nemůže fungovat zmatečně; pak to znamená, že TO (=spojení) nefunguje
MIDI propojení je jedno z nejprimitivnějších a tenhle model se na něj dá 100% napasovat. Takže za mě doporučuji zkusit jiný USB/MIDI převodník, protože tímhle jsem "na dálku" ztratil jakoukoli důvěru v ten tvůj od Digitechu.
A poznámka od Micro výše (=kontrola nastavených IN/OUT MIDI portů v MIDI-OX) je zcela na místě - aneb "důvěřuj, ale prověřuj"). MIDI-OX má krásné okno monitorace otevřených MIDI portů, kde je jasně vidět, na který kanál v otevřených MIDI portech odcházejí zprávy (monitorované v okně Monitor). Řekl bych, že špatně fungující MIDI převodník to umí odhalit dost spolehlivě
P.
A poznámka od Micro výše (=kontrola nastavených IN/OUT MIDI portů v MIDI-OX) je zcela na místě - aneb "důvěřuj, ale prověřuj"). MIDI-OX má krásné okno monitorace otevřených MIDI portů, kde je jasně vidět, na který kanál v otevřených MIDI portech odcházejí zprávy (monitorované v okně Monitor). Řekl bych, že špatně fungující MIDI převodník to umí odhalit dost spolehlivě
P.
- Microdesignum
- Kontaktovat uživatele:
Pokud zmatečně = přehozené klávesy Z a Y, tak stačí přepnout na anglickou klávesnici.
www.microdesignum.cz
www.microdesignum.cz
- pavlii
- Globální moderátor
- Kontaktovat uživatele:
Chlapi - nešpitejte si po SZ, ať z toho máme i něco my ostatní 
P.
P.
- Microdesignum
- Kontaktovat uživatele:
SZ se nekonají, to byla reakce na předchozí příspěvek od pentan » 3.01.2015 20:14. 
www.microdesignum.cz
www.microdesignum.cz