Zdravím, chtěl bych poprosit o radu. Mám Ableton Live 8, který jsem donedávna používal na starším notebooku s těmito parametry - Intel Celeron 900, 2.20GHz, 1GB RAM. K tomu mám zvukovku Lexicon Alpha, kterou používám k nahrávání kytarových pasáží. Víceméně jsem se zatím jen učil základy práce v tomto programu a zkoušel skládat první jednoduché skladby, takže to ten notebook nějakou dobu jakž takž zvládal (zatížení CPU mi to házelo max. kolem 30-40%). Poslední dobou mi ale program začal u skladeb obsahujících více tracků zlobit, počítač to zřejmě moc nezvládal, takže jsem se rozhodl pořídit si trochu výkonnější stroj. Koupil jsem proto starší stolní počítač s dvoujádrovým procesorem AMD Athlon 2,81 GHz a 7 GB RAM. Mám ale problém na něm Ableton optimálně rozchodit. Program se jakoby seká, prská a ukazatel hlásí velké zatížení PC. Dokonce hned při jeho zapnutí, když v něm nijak nepracuji mi kontrolka bláznivé lítá od 2-50%, nemluvě o tom, když začnu hrát na kytaru (přes plugin Guitar Rig 3). Nechápu, čím to může být způsobeno. Na zmiňovaném notebooku, který měl parametry o poznání horší to přitom bylo bez problémů. Zřejmě nějaký problém v tom Abletonu, protože když hraju přes Guitar Rig v jeho standalone verzi, tak žádný problém není (kytara hraje, jak má a zatížení mi to hlásí kolem 8-10%).
V Preferencích Abletonu mám nastavený driver ASIO a latency 17,3 ms (stejně jsem to měl dřív i na tom notebooku a vše klapalo).
Nevím, co víc bych k tomu dodal. Moc se v tom úplně nevyznám, takže netuším, co by mohlo hrát roli. Samozřejmě případně upřesním.
Vím, že se tu podobná věc párkrát řešila, ale nenašel jsem v žádném topicu užitečnou radu, proto zakládám tento.
Budu rád za každou radu. Za pomoc předem děkuji.
Ableton Live - vysoké zatížení PC
Pravidla fóra
- rotten77
- Moderátor
- Kontaktovat uživatele:
Re: Ableton Live - vysoké zatížení PC
Zkus se podívat sem: https://www.ableton.com/en/articles/reduce-cpu-load/
Hraju na kytary a mašinky
Re: Ableton Live - vysoké zatížení PC
Díky za tip, ale všechno tohle jsem vyzkoušel - sample rate, buffer size i multiprocessor support... Podle mě spíš bude problém v ovladačích, ale nevím, jak ho vyřešit. Stáhl jsem ty nejaktuálnější ze stránek výrobce a pak zkusil i ASIO4ALL, ale pořád nic... Nevím, jestli není třeba ještě někde jinde něco nastavit, moc se v tom nevyznám. Prostě jsem nainstaloval ovladače karty, tu přes USB připojil k počítači a do 3,5 mm vstupu v přední části karty zapojil sluchátka. Víc jsem s tím nic nedělal a nevím, zda je to ok.