Jak spravne vybrat stojan na klavesy

Klavíry, keyboardy, digitální piana, syntezátory, ...
Odpovědět
karel.novak

Jak spravne vybrat stojan na klavesy

Příspěvek od karel.novak »

Stojim pred vyberem nakupu stojanu pro syntetizer Korg Krome 61. Urcite X, ale nevim jak moc podstatny je rozdil v cene od nejlevnejsiho treba za 350. Jaky by jste mi doporucili? Hlavne na co mam pri vyberu zamerit. Diky za vase rady a zkusenosti z praxe.
pavlii
Globální moderátor
Kontaktovat uživatele:

Re: Jak spravne vybrat stojan na klavesy

Příspěvek od pavlii »

Proč "X" a ne "Z"? "Z" mi přijde stabilnější (ostatně - jiné ani doma vlastně nemám :-D ).

P.

home recording: Cubase Pro, WaveLab Pro
Dynaudio BM6 + A500, PSI Audio A21-M, Antelope Discrete 8 Pro SC
karel.novak

Protoze X je skladnejsi. A zase Z se mozna hodi na kusy, ktere vazi vice a jsou robustnejsi. Nebo se pletu?
pavlii
Globální moderátor
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od pavlii »

Pravda - v obou případech. V rovině mobility jasně vede "X".

P.

karel.novak

A nejaky tip na "kvalitni" X stojan ?

Nevim jaka je pohodlnejsi konstrukce z hlediska aretace (nastaveni vysky stojanu).

Stojan s provedenim "ozubeneho" kola:
http://kytary.cz/bespeco-crocodile-baby/HN103353/

Stojan s provedenim "zarazek" nebo jak to rict:
http://kytary.cz/bespeco-kse/HN103405/

Premyslim co je lepsi.

Ozubene kolo bude mit vice moznosti (presnejsi) nastaveni vysky, narodzil od "zarazkoveho", ktery ma jen konkretni prednastavene polohy, ale zase predpokladam, ze jsou zvolene jako nejvice pouzivane.
Scorpi.03
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od Scorpi.03 »

Tady spíš záleží jen na tobě, jak by se ti to hodilo, ten s volitelnou výškou je pohodlnější, protože ten s těma zarážkama zrovna pro tebe nemusí mít tu ideální velikost, ale to je hodně diskutabilní. Ten se zarážkama bude možná o něco stabilnější, ale chybu neuděláš při žádném. Když by ti to nevyhovovalo, můžeš to vrátit.
Current Gear: KORG M50 - 61, STUDIOLOGIC VMK188+
Past Gear: KORG KARMA, YAMAHA PSR 280
nemous

Příspěvek od nemous »

Mám výbornou zkušenost se stojanem Proel SPL 250. Má dvě ozubené polokoule, které do sebe zapadají, jeho nastavení je skoro neomezené a je dobře a bytelně zpracovaný. Navíc se aretuje pákou a ne šroubem, takže instalace nemůže být rychlejší. Rozhodně doporučuju dvojité X.
Nedávno jsem řešil druhé patro, tak můžu porovnat i se systémem Z a pokud jsou obsazena obě patra na Z, je SPL s jedním nástrojem stabilnější než Z s dvěma patry. Malinko se to kývá, ale pořád je to lepší než dvě patra na X.
karel.novak

A neni dvojite X zbytecne na Krome 61, ktere vazi 7.5kg? Jinak aretace s pakou se mi celkem zamlouva. Je asi otakzou, zda ten stojan bude nekdo rozkladat denne nebo pouze jednou a postavi na jedno stabilni misto doma.
nemous

Příspěvek od nemous »

Zbytečné to určitě není, sežeň si oba (jednoduchý a dvojitý stojan) a poznáš rozdíl. Páka tedy důležitá není, pokud se se stojanem nemanipuluje často, ale já to cestách s kapelou velmi ocenil. Teď to stavění dvoupatrového Zetka je proti tomu docela opruz.
pavlii
Globální moderátor
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od pavlii »

nemous píše:...Nedávno jsem řešil druhé patro, tak můžu porovnat i se systémem Z a pokud jsou obsazena obě patra na Z, je SPL s jedním nástrojem stabilnější než Z s dvěma patry...
Dovolil bych si s tímhle zobecňováním nesouhlasit. Mnoho stojanů mi rukama neprošlo, ale "Z" od Herculesa rozhodně do popsaného modelu nezapadá ;-)

P.

nemous

Příspěvek od nemous »

Pochopitelně se mnou souhlasit nemusí nikdo. Dovolil jsem si pouze napsat svojí zkušenost, svůj názor, jak v úvodu vybízel tazatel. Co se týká stojanu Z, právě Hercules mám na mysli :wink:
pavlii
Globální moderátor
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od pavlii »

Zajímavé. Zrovna Hercules je zatraceně bytelný (pro jinou dvojici synťáků mám nějaké "Z" od Bespeco, které sice není úplně špatné, ale Hercules je o několik tříd jinde). Druhé patro spojuje příčka, která myslím u "X" nikde není, jež hezky vyztužuje právě to patro.

Takže odborník žasne a laik se diví 8)

P.

Hush

Příspěvek od Hush »

Osobně používám dvojité X Hercules, nakládám na něho troje klávesy - t.zn. dvě přídavná patra a se stabilitou, nebo tuhostí nemám nejmenší problém. A že už tato sestava něco zažila 8)
Predator

Příspěvek od Predator »

Najviac Ti bude vyhovovať stojan, ktorý si spravíš sám ... ja mám rotačný stojan, ktorý som si sám vyrobil, a je na pódiu takmer neprevrhnuteľný, všetky X-ká a Z-ká môžu ticho závidieť :) ale samozrejme je to sakra poznať na rozmeroch i na váhe. A k tomu ešte ako bonus môžem otáčať sa a robiť show :) Takže zváračka, flexka, materiál, a ideš! :)
Momentálne bez kapely, stále hľadám

Vybavenie - upravený biely HB SC-1000, Marshall JVM 215C, nejaké pedály ... :)
Negr
Bandzone: http://bandzone.cz/fan/veselyjerry
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od Negr »

Je pravda, že není vůbec od věci si udělat stojan sám podle svých představ. Já jsem si udělal dvoupatrový, co vypadá trochu jako regál, ale dopředu ani dozadu s ním nejde hnout a do stran se vychyluje jen při hodně agresivním stylu hraní. Teď na něm mám asi padesátikilový varhany a pořád v pohodě. Jinak u stojanů z obchodu záleží jaký máš nároky - já mám třeba jednoduchý vobyčejný X - nějakej prastarej Proel a Yamahu DX7 to unese v pohodě (a to je tak dvakrát těžší než ten tvůj Krome). Pokud bys chtěl více pater nebo něco stabilnějšího, Z od Herkula vydrží téměř všechno. X (ať už jednoduchý nebo dvojitý) má ale tu výhodu, že ho prostě jednoduše složíš a váhově je na tom taky líp - já to svoje často vozím po Praze tramvají, když mám v plánu nevrátit se z koncertu zcela střízliv...
"Disco entertainment centers make it possible for mellow, laid-back, boring kinds of people to meet each other and reproduce" - Frank Zappa
Hammond Sk1, Yamaha DX7IID, combo organ Yamaha YC25D, expander/VST player SM Pro V-Machine
https://soundcloud.com/adamvesely
http://bandzone.cz/fan/veselyjerry
http://frontman.cz/users/adam-vesely
Potok
Bandzone: http://bandzone.cz/fan/potok01
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od Potok »

Rozhodně když už X stojan, tak 2 X. Je to stabilní a nehopsá ti nástroj pod rukama.
Carl7

Příspěvek od Carl7 »

Přesně tak, dvojité X je jasná volba, je tam nosnost až 40kg, takže je tam řekněme až 2násobná rezerva.
Predator

Příspěvek od Predator »

Ten môj rotačný unesie aj mňa s mojimi takmer 100 kilami :) tam niet čo riešiť. Ešte som nevidel komerčný stojan s takou ohromnou stabilitou. Ak chceš niečo naozaj stabilné a extra tuhé, tak si sprav sám.

http://frontman.cz/inspirujme-sa-od-jor ... lo-a-lacno
Momentálne bez kapely, stále hľadám

Vybavenie - upravený biely HB SC-1000, Marshall JVM 215C, nejaké pedály ... :)
Odpovědět

Zpět na „Klávesové nástroje a syntezátory“