1X12 vs 2X12 vs 4X12
Pravidla fóra
-
mmjuz
- Odborník
- Kontaktovat uživatele:
Re: 1X12 vs 2X12 vs 4X12
To je zase výživná diskuze...
Ovšem to, že březová překližka z Ukrajiny, Ruska, nebo pobaltských zemí je vedle topolové překližky nejlevnější na trhu, je samozřejmě pravda. Mimochodem, už jsem to tu někde psal před pár lety. Také je nejlehčí a nejsnadněji se obrábí. Tak proč ji na reprobedny nepoužívat? Pohádkám o vlivu materiálu na zvuk ať si věří kdo chce. Stejně tak "prověřeným faktům" o rozdílech "tlaku" a podobných typicky akustických vlastností u 2 X 12 a 4 X 12. Zrovna před pár dny jsem dodělal
box 2 X 12´´ ( pochopitelně z levné 18 mm březové překližky ) otevřený a pouze 25 cm úzký s reproduktory
JBL D120F + EVM 12S a chtěl bych vidět uzavřenou almaru 4 X 12´´ s nějakými těmi oblíbenými V30 ( a že už jsem jich potkal), která by obstála v hutnosti a konkrétnosti zvuku vedle ní.
Ovšem to, že březová překližka z Ukrajiny, Ruska, nebo pobaltských zemí je vedle topolové překližky nejlevnější na trhu, je samozřejmě pravda. Mimochodem, už jsem to tu někde psal před pár lety. Také je nejlehčí a nejsnadněji se obrábí. Tak proč ji na reprobedny nepoužívat? Pohádkám o vlivu materiálu na zvuk ať si věří kdo chce. Stejně tak "prověřeným faktům" o rozdílech "tlaku" a podobných typicky akustických vlastností u 2 X 12 a 4 X 12. Zrovna před pár dny jsem dodělal
box 2 X 12´´ ( pochopitelně z levné 18 mm březové překližky ) otevřený a pouze 25 cm úzký s reproduktory
JBL D120F + EVM 12S a chtěl bych vidět uzavřenou almaru 4 X 12´´ s nějakými těmi oblíbenými V30 ( a že už jsem jich potkal), která by obstála v hutnosti a konkrétnosti zvuku vedle ní.
Ty už zase trollíš, mmjuzi. Víš dobře, že tam, kde se V30 zpravidla používají, by se tvojí bedně pravděpodobně hlasitě vysmáli. A odpověď na toto bude, že tě metal nezajímá a je pod tvojí úroveň. Takže nechápu, proč to vlastně pořád vytahuješ, pokud bys trval na tom, že to není jen obyčejný trolling.mmjuz píše:která by obstála v hutnosti a konkrétnosti zvuku vedle ní.
Gibson Explorer '76 RI ● Cort M600 BCS ● Cort EVL Z4 (R.M. ColorSound, R.M. Custom AlNiCo) ● Ibanez RG570CT (olše+javor, SD SH-5) ● DIMAVERY PB-320 ● Hardwire CM-2 ● Michalík Wah-Volume ● Boss GEB-7 ● Hardwire CR-7 ● Hardwire TR-7 ● Hardwire DL-8 ● Laney VH100R ● 2x12" DIY bedna s Celestion G12-65 ● Peavey Bandit 112 Sheffield USA ● fake Shure SM58 ● M-Audio MobilePre USB mkII ● M-Audio Firewire 410
Bias je slovo, ne zkratka.
-
mmjuz
- Odborník
- Kontaktovat uživatele:
Panenko skákavá, jak to můžeš vědět? Kdo tady mluví o metalu? Víš kolik metalových kapel jsem v životě zvučil? Právě že mám dost zkušeností na to, abych věděl, jak má hrát dobrá kytarová bedna. Zrovna z EVM 12S by se asi většina metalistů posrala, pokud by byli ochotni tento luxusní reproduktor zaplatit. Kolik beden Ty jsi v životě potkal, kde byl tento reproduktor, nebo JBL D120F, že tak žvaníš? Na kolik z nich jsi hrál, že si seš tak jistej?
Na EVM jsem hrál jednou a líbilo se mi to. Kromě fajn zvuku se určitě dobře hodí i jako těžítko. Tady se ale nebavíme o mě.
Bavíme se o tom, že bezdůvodně napadáš skupinu muzikantů mající jiný názor než ty a že to děláš často. Jednou, dvakrát by to stačilo. Kdybys namísto toho radši přispěl něčím, co by definitivně rozseklo to, co se tu řeší. Znalosti bys na to měl. Ale ne, ty radši zase radši vytáhneš to, co už jsme tu X-krát slyšeli.
Ach jo. Že tě to furt baví.
Gibson Explorer '76 RI ● Cort M600 BCS ● Cort EVL Z4 (R.M. ColorSound, R.M. Custom AlNiCo) ● Ibanez RG570CT (olše+javor, SD SH-5) ● DIMAVERY PB-320 ● Hardwire CM-2 ● Michalík Wah-Volume ● Boss GEB-7 ● Hardwire CR-7 ● Hardwire TR-7 ● Hardwire DL-8 ● Laney VH100R ● 2x12" DIY bedna s Celestion G12-65 ● Peavey Bandit 112 Sheffield USA ● fake Shure SM58 ● M-Audio MobilePre USB mkII ● M-Audio Firewire 410
-
bambas
to ze 1x12 vriska, bych uplne netvrdil. Slysel jsem 1x12 od ESH, ktera ma basreflex a ze by chybely basy, to se uplne rict neda. Ono nejde asi rict, co je lepsi, kazdy ma jiny meritka. Pro me treba je meritko snadna preprava, proto pujdu do dvou boxu 1x12 a jednoho boxu 2x12 - clovek si to muze rozmistit, takze dostane hezky prostorovy zvuk, to co bude polozeny na zemi, zase zvyrazni basy....jedinej zaver je ten, aby jsi si to vyzkousel. A postupne kupoval, pak zase prodal, koupil neco jinyho, az najdes to, co ti vyhovuje nejvice.
Už jsem to psal, ale zopakuji :
Porovnával jsem 4x12 a 1x12 s týmž reprem V30 (stejnej kus, přendanej z bedny do bedny). Pochopitelně jsem udělal nahrávky SM57. Ta 1x12 neskutečne, nepoužitelně ostrá, jedovatá.
Na druhou stranu, Jarmut nebo kytarista od R. Dragouna a další hrajou přes 2x 112, postavené na zemi, berou mikrákem oba a ten zvuk je plnej a bezvadnej. Konstrukce bedny? Rozložení výkonu do dvou reper? Nevím.
Třeba O. Englund (a další) nahrávaj z 212 MB a je to neuvěřitelný maso. Takže od radikální obhajoby 412 pomalu ustupuju.
Porovnával jsem 4x12 a 1x12 s týmž reprem V30 (stejnej kus, přendanej z bedny do bedny). Pochopitelně jsem udělal nahrávky SM57. Ta 1x12 neskutečne, nepoužitelně ostrá, jedovatá.
Na druhou stranu, Jarmut nebo kytarista od R. Dragouna a další hrajou přes 2x 112, postavené na zemi, berou mikrákem oba a ten zvuk je plnej a bezvadnej. Konstrukce bedny? Rozložení výkonu do dvou reper? Nevím.
Třeba O. Englund (a další) nahrávaj z 212 MB a je to neuvěřitelný maso. Takže od radikální obhajoby 412 pomalu ustupuju.
Já se domnívám, že revoluce je zvrat k lepšímu. Kontrarevoliuce je síla, která tomuto zvratu brání. Kontrarevoluce se drží u moci zuby nehty. Ti starší už pouze nehty. (Zdeněk Svěrák, 1989)
konstrukce bedny dělá hodně, 1X12 MB Thiele, nebo Genz Benz G-Flex 212 tlačí taky parádně
- Stanley06
- Rádce
- Kontaktovat uživatele:
no a není to jedno? stejně si každý vybere co se jeho uchu líbí, sedí mu k bedně, stylu, a u těch "neprofesionálů" hlavně to na co má peníze a místo v autě
a pokud se chcete dohadovat o tej "věděčtější" stránce věci, pokud se v Plzni najdou potřebné boxy, možná bych mohl domluvit měření v laboratoři ve škole
a pokud se chcete dohadovat o tej "věděčtější" stránce věci, pokud se v Plzni najdou potřebné boxy, možná bych mohl domluvit měření v laboratoři ve škole
St.Anley Tube Amps
stavba a úpravy elektronkových zesilovačů
FB profil - Poslední model - Krank Lead Rack - Video demo
stavba a úpravy elektronkových zesilovačů
FB profil - Poslední model - Krank Lead Rack - Video demo
Ono to není vůbec tak jednoduché, jak to vypadá. Určitě to nejde pojmout tak, že zapojím 50W hlavu s Volume na půlce do 412 boxu, pak ji šoupnu do 112 boxu a budu něco porovnávat. Ten výkon se samozřejmě rozdělí a repro, do které jde nějakých 10W, hraje úplně jinak než repro, do kterého jde 40W. Zvlášť když tam je nějaký 60W Celestion, který má dle dodaného výkonu x zvukových poloh a k tomu odpovídajících charakteristik. A nejde to samozřejmě udělat ani tak, že budu se stejným zesíkem nahrávat do 112 boxu při nižších nastavení hlasitosti než u 412, pak to samozřejmě zvukově velmi ovlidní ten zesilovač. To, že byla 112 ukřičená, je samozřejmé. Zkus do té 412 bedny poslat ohuleného Marshall Majora, třeba to bude taky ukřičené.
Pak jde i o to, jak to celé vnímá posluchačovo ucho. Při více reproduktorech se asi taky díky protínajícím se zvukovým vlnám změní hlasitost u některé frekvence. Je to jedna velká neznámá a asi není nikdo, kdo by to mohl nějakým způsobem změřit. Možná tak dát repra dál od sebe, aby se tak neovlivňovali a pouštet do nich něco z obyč. PA, které se bude regulovat pomocí měření výkonu tak, aby vždy výkon odpovídal odpovídajícímu počtu reproduktorů - to aby tam nebyla zastoupena kytarová hlava, která bude výsledky zkreslevat. Pak se možná v nějaké dokonale provedené zvukoé komoře dospěje k nějakému výsledku, který ale stejně nikomu nic neřekne, protože to bude opět pro kytarový svět téměř nepoužitelné.
Já to mám za sebe tak, že mám rád k odpovídajícímu zesíku odpovídající bednu. Mám to rozdělené cca následovně:
15 W - nejlépe 112 bedna, s 212 hraje hůř, s 412 hraje úplně blbě
30 - 50 W - nejlépe 212, s 112 nebo 412 hraje hůř
100 - nejlépe 412 bedna, s 212 hraje hůř, s 112 hraje úplně debilně (když to reprák vůbec přežije).
Samozřejmě to neplatí u každého zesíku a u každé bedny. Jsou vyjímky jako Thiele s EVM, které tohle prostě vyvrací, nebo 1974x/2061x vytavený Marshall, který se mi s větší bednou líbí samozřejmě víc. Záleží samozřejmě na hraném stylu, velikosti bedny, reprácích atd.
On je stejně celý tenhle kytarový svět o našich preferencích, náladách, změnách v hraném stylu, zkušenostech, přibývajícím věku a o x dalších desítkách "proměnných", které určují to, jestli se nám něco líbí/nelíbí. Je blbost to napasovávat na nějakou obecně platnou rovnici
Pak jde i o to, jak to celé vnímá posluchačovo ucho. Při více reproduktorech se asi taky díky protínajícím se zvukovým vlnám změní hlasitost u některé frekvence. Je to jedna velká neznámá a asi není nikdo, kdo by to mohl nějakým způsobem změřit. Možná tak dát repra dál od sebe, aby se tak neovlivňovali a pouštet do nich něco z obyč. PA, které se bude regulovat pomocí měření výkonu tak, aby vždy výkon odpovídal odpovídajícímu počtu reproduktorů - to aby tam nebyla zastoupena kytarová hlava, která bude výsledky zkreslevat. Pak se možná v nějaké dokonale provedené zvukoé komoře dospěje k nějakému výsledku, který ale stejně nikomu nic neřekne, protože to bude opět pro kytarový svět téměř nepoužitelné.
Já to mám za sebe tak, že mám rád k odpovídajícímu zesíku odpovídající bednu. Mám to rozdělené cca následovně:
15 W - nejlépe 112 bedna, s 212 hraje hůř, s 412 hraje úplně blbě
30 - 50 W - nejlépe 212, s 112 nebo 412 hraje hůř
100 - nejlépe 412 bedna, s 212 hraje hůř, s 112 hraje úplně debilně (když to reprák vůbec přežije).
Samozřejmě to neplatí u každého zesíku a u každé bedny. Jsou vyjímky jako Thiele s EVM, které tohle prostě vyvrací, nebo 1974x/2061x vytavený Marshall, který se mi s větší bednou líbí samozřejmě víc. Záleží samozřejmě na hraném stylu, velikosti bedny, reprácích atd.
On je stejně celý tenhle kytarový svět o našich preferencích, náladách, změnách v hraném stylu, zkušenostech, přibývajícím věku a o x dalších desítkách "proměnných", které určují to, jestli se nám něco líbí/nelíbí. Je blbost to napasovávat na nějakou obecně platnou rovnici
-
bambas
Proc by to 112 neprezila, pokud ten reproduktor uvnitr bude mit 100W a vice?qwer píše: 100 - nejlépe 412 bedna, s 212 hraje hůř, s 112 hraje úplně debilně (když to reprák vůbec přežije).
-
mmjuz
- Odborník
- Kontaktovat uživatele:
Můžeš, hošíku, z mého příspěvku vypíchnout pasáž, kde bezdůvodně napadám skupinu muzikantů? Jsem to ale nenapravitelný rasista!Bummer píše:Na EVM jsem hrál jednou a líbilo se mi to. Kromě fajn zvuku se určitě dobře hodí i jako těžítko. Tady se ale nebavíme o mě.Bavíme se o tom, že bezdůvodně napadáš skupinu muzikantů mající jiný názor než ty a že to děláš často. Jednou, dvakrát by to stačilo. Kdybys namísto toho radši přispěl něčím, co by definitivně rozseklo to, co se tu řeší. Znalosti bys na to měl. Ale ne, ty radši zase radši vytáhneš to, co už jsme tu X-krát slyšeli.
Jinak je celkem běžný jev, že moderní reproduktory levných konstrukcí jako V30 apod. osazené po jednom kusu v kombu, či malé bedýnce hrají mizerně. Ono to je celkem logické, když rezonanční kmitočet mají většinou někde mezi 80 - 90 Hz a k tomu ten hrb, běžně 10 - 15 db na vyšších středech většinou někde kolem 2,5 až 3 kHz. Takovéto reproduktory, pokud nedostanou objemnou ozvučnici, tak se musí chovat jako střeďáky. Je to dáno jejich konstrukcí, kdy se výrobce žene za maximální účinností s co nejnižšími náklady. Proto bývají cívky vinuty ve více řadách tak, aby byla cívka co nejnižší a při svém pohybu se minimálně vzdalovala magnetickému systému. Potom samozřejmě lehoučká měkká membrána, která není schopna ( a ani to moc nepotřebuje, díky minimálnímu zdvihu ) pohnout s větším objemem vzduchu, aniž by se nedeformovala, tedy nemůže zahrát ani zbla basů. Takže nějaký slušný aspoň trochu hutný zvuk musí zajistit ozvučnice. Na podobném principu fungují i Hi Fi, PA, nebo baskytarové boxy. Proto třeba Orange dělají tak hluboké boxy ( odhaduji že i kolem 35 cm ), nebo Engl do svých boxů cpe tlumící rouno. Pokud bys do takto obří bedny dal jen 1 X 12´´ tak to také bude hrát hutněji, než v otevřeném kombu, či malé bedýnce. Což celkem potvrzuje Simiruz svým pokusem, kdy mezi přepínáním 1 X a 4 X repro necítí žádný velký rozdíl. Ovšem dávat do více jak stolitrové ozvučnice jeden reproduktor o průměru cca 30 cm a pak s tím obrážet koncerty je pochopitelně blbost. Moc nechápu, proč se tento celkem všeobecně jasný jev musí pořád omílat.
Ovšem pokud se někdo rozhodne použít reproduktor luxusnější konstrukce s rezonančním kmitočtem kolem 50 - 60 Hz, může si užívat hutného zvuku i s jednou dvanáctkou v malé a otevřené ozvučnici. I když nebude splněn ekvivalentní objem, Fs se posune třeba na 70Hz, pořád to bude hrát velice slušně. Ovšem tato repra jsou drahá a těžká a navíc se paradoxně nehodí do těch oblíbených uzavřených 4 X 12 boxů, takže nejsou zdaleka mezi rockery tak oblíbená, jako ten levný póvl.
- pigdestroyer
- last.fm: tlumok
- Bandzone: pigdestroyer
- Kontaktovat uživatele:
2qwer:
ta teorie ohledně počtu repráků vzhledem k vatáži zesáku se mi moc nejeví, přes mou 4x12 teď hrál na koncertě pásek s tiny terrorem a úplně v pohodě zvuk... sám jsem nedávno hrál s lanýžem GH 100 L přes hardboxa 2x12 a teda špica - a to je teda kurevsky silná hlava
jen to teda muselo byt na židlách
ta teorie ohledně počtu repráků vzhledem k vatáži zesáku se mi moc nejeví, přes mou 4x12 teď hrál na koncertě pásek s tiny terrorem a úplně v pohodě zvuk... sám jsem nedávno hrál s lanýžem GH 100 L přes hardboxa 2x12 a teda špica - a to je teda kurevsky silná hlava
@mmjuz: Proč se třeba to dražší (asi mluvíš o tom EVM) repro nehodí do 4x12 bedny?
#2022BezHF vyústil v to, že jsem si uvědomil, že muziku je lepší zažít a dělat, než o ní psát na internet. Tedy sbohem 
Asi by to hrálo až moc dobře...
Cort X-2, Schecter SGR C-1 (R.M. Custom+F4HN), Jackson JS22-7Q (SH-8 Invader, SH-4)
I N C O L L A P S E...https://www.youtube.com/watch?v=5Aqy1dUiz1c
I N C O L L A P S E...https://www.youtube.com/watch?v=5Aqy1dUiz1c
No já jsem psal, že to mám za sebe takhle, určitě jsem nepsal, že je to obecné pravidlo. Mě se třeba můj 15W zesík nelíbí přes nic jiného než 112 bednu, prostě mi přijde, že ten zesík nemá na to, aby pořádně rozehrál větší bednu a více reproduktorů. Ale to jsou samozřejmě jen moje choutky.pigdestroyer píše:2qwer:
ta teorie ohledně počtu repráků vzhledem k vatáži zesáku se mi moc nejeví, přes mou 4x12 teď hrál na koncertě pásek s tiny terrorem a úplně v pohodě zvuk... sám jsem nedávno hrál s lanýžem GH 100 L přes hardboxa 2x12 a teda špica - a to je teda kurevsky silná hlavajen to teda muselo byt na židlách
-
mmjuz
- Odborník
- Kontaktovat uživatele:
Nemusí to být jen EVM. Ale můžeš to vzít za příklad a najít TS parametry třeba EVM 12L a pak si najdi data k Celestion V 30 a porovnej je. Mimo jiné zjistíš, že ten EVM bude mít výrazně vyšší ekvivalentní objem, než ten Celestion, což je celkem pochopitelné. Takže abys využil maximálně vlastností EVM 12L, musel bys mít třeba dvakrát tak velkou ozvučnici, než stačí těm V3O. A pokud nějaký blbeček nacpe EVM 12L do ( uzavřeného ! ) boxu, který byl konstruován pro V 30, Greenback a pod. tak se může stát, že mu ta bedna hraje opravdu ještě středověji, než ty V 30, a potom svou blbost bude prezentovat na netu v podobných kecárnách a bude tvrdit, že EVM 12L neumí hrát basy. Přitom to je původně středobas určený do PA.Demilich píše:@mmjuz: Proč se třeba to dražší (asi mluvíš o tom EVM) repro nehodí do 4x12 bedny?
Ok, zajímavé. A jedná se o velikost ozvučnice, aby prostě byly dále od sebe, nebo celkový objem boxu?
#2022BezHF vyústil v to, že jsem si uvědomil, že muziku je lepší zažít a dělat, než o ní psát na internet. Tedy sbohem 
-
mmjuz
- Odborník
- Kontaktovat uživatele:
Ekvivalentní objem reproduktoru je optimální objem boxu pro daný typ repra. Tedy objem, litráž... jak chceš.
- sparta-kus
Ne že bych to tu chtěl zase nějak rozjíždět, ale musím uznat že ten objem boxu a typ repra je brutálně znát. Dříve jsem hrál na zavřenou bednu 30x65x50 112 celkem slušné konstrukce s V30. Když jsem měl osu repra proti hlavě, musel jsem utéct, totální hnus, navýškovaný plochý...
No prostě na nic. Můj zvuk z PA se mi taky vůbec nelíbil (zesáky Engl Thunder, Orange TH 30, Laney GH 50l) Včera jsem přivezl tak 20 let starou Tesláckou bednu velikosti 412 s DVĚMA Celestion T75 a hraje to úžasně (zbylé dvě díry ucpány). Stojím ksichtem přímo proti ose repra na zkosené ploše boxu a zvuk je libový. Nechal jsem si ale ještě postavit box 212 od Headway, tak jsem zvědav, kam se zvuk posune - jestli dopr... nebo to bude cca stejný. (repra do něj přendám) Zkusím případně udělat nějakou nahrávku a švihnout jí sem.
Hlavní výbava: Laney GH50L, Headway 212B, Tesla 412 Anniversary series, Schecter Tommy Victor Sig., Fender H1 + SH4 u kobyly, Hardwire CM-2
Cvičítka: Epiphone Triggerman 60 DSP, Roland Cube 60 + další křápy...
Cvičítka: Epiphone Triggerman 60 DSP, Roland Cube 60 + další křápy...
-
Stanley Glazoff
A co takhle vykaslat se na teorietizovani a jit hrat?Pouzivam thiele s EVM,jenze vyzkousel jsem tri kusy,jedna byla nepouzitelna(ale zase byla skvela s mesa mark IV),druha celkem hrala,tak jsem ji vozil,nez jsem si koupil tu svoji,a ta je genialni.A slo o tu samou bednu s tim samym reprakem,ted babo rad