Nefunkční klávesa

Klavíry, keyboardy, digitální piana, syntezátory, ...
Odpovědět
marketa34

Nefunkční klávesa

Příspěvek od marketa34 »

Dobrý den, jsem naprostý laik, takže i moje otázka bude taková - objednala jsem po poradě s paní učitelkou dceři klávesy z druhé ruky, bohužel prodávající mě neupozornil, že 2 klávesy nefungují, dcera říká, že to jsou ty nejdůležitější, takže jsou asi už vymačkané. Máte prosím někdo zkušenost s výměnou, je to drahá záležitost? Musí se s tím do servisu, nebo by se to zvládlo opravit doma? - No, to asi ne, omlovám se za hloupou otázku, jde mě o to, že i těch 5000 Kč za prodej bylo pro nás dost a ted ještě další oprava. :( Díky za reakce.
pavlii
Globální moderátor
Kontaktovat uživatele:

Re: Nefunkční klávesa

Příspěvek od pavlii »

Co to je za klávesy? Oprava může, ale také nemusí být triviální; v nejjednodušším případě to opravdu bude jen kontakt, který ovšem bývá v různém provedení. Doma se dá opravit spousta věcí, ale takhle teoreticky se to odhadnout nedá. Podle značky by asi bylo nejvhodnější najít servis, poptat se a tím se zjistí i odhad ceny.

Sice s křížkem po funuse, ale bazar v tomhle bývá zrádný a je třeba zkoušet a zkoušet a před zaplacením pro jistotu ještě jednou vyzkoušet 8) Takže zatím se nedá nic jiného, než držet palce.

P.

home recording: Cubase Pro, WaveLab Pro
Dynaudio BM6 + A500, PSI Audio A21-M, Antelope Discrete 8 Pro SC
Tube Guru
Odborník

Příspěvek od Tube Guru »

Zdar, kdybys napsala typ kláves, byla by rada snažší, ale věštecká koule napovídá, že bude pravděpodobně stačit vyčištění vodivé gumy pod klávesou aby spolehlivě spojila ty pozlacené "hřebínky" na plošném spoji.
Myslím, že by neměl být problém to udělat doma. Budeš asi potřebovat křížový šroubovák, "uchošťour" a líh.
Přeji hodně zdaru, jemné ženské ruce by to měly hravě zvládnout :) .
S opravami jsem skončil, žádné další zakázky už nepřijímám. Když budete mít jakýkoliv smysluplný technický dotaz týkající se elektronek, zesilovačů a "krabiček", klidně mě kontaktujte e-mailem: z.hronek@protonmail.com Když budu znát odpověď, budu mít čas a chuť, rád Vám odpovím. Děkuji.
marketa34

Příspěvek od marketa34 »

Jsou to Yamaha dgx 200. No, jestli bude ještě nějaké příště, budu určitě chytřejší a vyčistit to zkusím, kéž by to bylo jenom v tomhle.
pavlii
Globální moderátor
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od pavlii »

Tube bude hodně blízko pravdy (pokud ne zcela) - u těhle typů bývá kontakt řešen zhusta popsaným způsobem.

P.

marketa34

Příspěvek od marketa34 »

Dobrý večer, tak jsem dnes zkoušela čistit, jednu klávesu jsem snad rozchodila, druhá ne a ne, když zmáčknu jemně, tak nehraje vůbec, když silněji, tak jednou jo a jednou ne, jak se jí chce. Ale nevzdávám to, taky nevím, jestli čistím správně, mám strach, abych tu klávesu nevylomila, tak jsem se ještě chtěla zeptat, k čemu že má sloužit ten křížák ? Psala jsem tomu prodejci, aby mě to vysvětlil, jak je to možné a on se divil, že prý je měl u servisáka, tak jsem z toho jelen, bud kecá, nebo má servisáka na baterky. :roll:
pavlii
Globální moderátor
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od pavlii »

:-D

Křižák, neboli křížový šroubovák, je pro rozmontování kláves. Je potřeba sundat horní kryt, čímž se dostaneš ke klaviatuře včetně ukotvení jednotlivých kláves. V drtivé většině jsou nevyvážené a polovyvážené klapky uchyceny zezadu pružinkou, která se za pomoci pinzety (například) snadno z klapky vyhákne a tato se pak tahem nahoru vyndá ze základní konstrukce.

Tím si zpřístupníš elektroniku a spínač(e) pod ní a může se vesele čistit. Nicméně je mi záhadou, jak jsi čistila, když píšeš, že je skoro vyčištěno a vzápětí se ptáš na křižák 8)

P.

Tube Guru
Odborník

Příspěvek od Tube Guru »

Zdar, ty "kontakty" jsou provedeny jako gumový pás (barvy většinou šedé, ale není to pravidlem) který má takové výstupky uvnitř nich je právě kolečko vodivé gumy, ta je vždy černá.
Tady si můžeš stáhnout celý servisní manuál:
http://elektrotanya.com/yamaha_dgx-200_ ... nload.html
Je třeba chvilku počkat než se pod náhledem objeví podtržený nápis "Get Manual",
na ten klikneš a máš ho. Tady se zase můžeš podívat jak to vypadá, jsou tam ty vodivé gumy dvě pro každou klávesu.
https://www.google.cz/search?q=yamaha+d ... B300%3B225
Tím uchošťourem jemně namočeným v lihu přejeď i tu kontaktní plošku na plošném spoji. K této poruše dochází zpravidla po zatečení nějaké lepkavé kapaliny (čaj, káva, pivo apod.)
Mimochodem o "křížáku" jsem nic nepsal, použil jsem správný termín "křížový šroubovák" :) .
S opravami jsem skončil, žádné další zakázky už nepřijímám. Když budete mít jakýkoliv smysluplný technický dotaz týkající se elektronek, zesilovačů a "krabiček", klidně mě kontaktujte e-mailem: z.hronek@protonmail.com Když budu znát odpověď, budu mít čas a chuť, rád Vám odpovím. Děkuji.
pavlii
Globální moderátor
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od pavlii »

:-D

Ještě bych doplnil (z praxe), že na vodivé kontakty plošného spoje je výborná guma 8) na gumování.

P.

Tube Guru
Odborník

Příspěvek od Tube Guru »

Ano tvrdá guma je dobrá na odstranění oxidů z PCB, ale ne ze zlatem pasivovaných plošných spojů. Ty mohou být gumou zbaveny tenoučké vrstvičky Au, pak oxidují a je třeba gumovat častěji a časem se vygumuje i Cu folie. Myslím si, že tam bude opravdu jen cukr, možná by se to čištění obešlo i bez lihu a stačila by voda.
pavlii
Globální moderátor
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od pavlii »

Dobrá poznámka, ale to by IMHO muselo gumování probíhat zatraceně často, aby tohle nebezpečí bylo reálné. My takhle udržovali několik let paměťové moduly "v kondici" bez jakýchkoli negativních dopadů. Ale kontakty nebyly zlacené, to je pravda, nicméně ani měděné plošky nijak nedegradovaly; frekvence byla cca 2x do roka.

P.

marketa34

Příspěvek od marketa34 »

Aha, tak to radši počkám na manžela, zas takovy technický tip nejsem. Jinak jsem se snažila čistit vatovou tyčinkou mezi klávesy, dostala jsem se i trochu pod ní, no tak já nevím, čím to, ale ta jedna fakt hraje líp. Jinak děkuju všem moc za rady, jsem ráda, že jsem se zeptala, bylo mi záhadou, na co ten šroubovák, když nevidím žádný šroubek, na mě se musí po lopatě, no hloupá ženská. :? Ale abych takhle rozmontovávala, to si fakt sama netroufnu. A pro Guru - u nás se říká křížák. :D
Tube Guru
Odborník

Příspěvek od Tube Guru »

Zdar, ...a pro marketu34, to víš, že se běžně název "křížák" používá a že ho používám taky, ale co se snese v lese, nesnese se na plese :) . A tohle forum by nemělo být ten les, ale spíš ten ples.
Odpovědět

Zpět na „Klávesové nástroje a syntezátory“