Odstranění šumu, brumu

Pedály, multiefekty, procesory, ...
Hendrek
Site Admin
Kontaktovat uživatele:

Re: Odstranění šumu, brumu

Příspěvek od Hendrek »

Já s ní úspěšně vychytávám problém se zemní smyčkou mezi mixpultem a powermixem (stávající PA). Byť jsou obě zařízení napájena z jedné zásuvky, bez ART DTI to brumí. O použití s kytarou ti nic nepovím, nicméně mohu zapůjčit k vyzkoušení. S krabičkou jsem jinak velmi spokojen. Je to takový všestranný pomocník.
Abu
Bandzone: http://bandzone.cz/thedirtyraccoons
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od Abu »

Elkesar píše:Mám takový dotaz, myslíte si, že za pomocí téhle krabičky: http://kytary.cz/art-dti/HN111413/ budu schopen odstranit zemnící smyčky, které mám v kytaře?
Domnivam se, ze problem neni zpusoben "zemni smyckou v kytare" a i kdyby nahodou byl, tak Di box to zcela urcite nevyresi. Jediny vysledek pri pouziti pasivniho DI boxu na signal primo z kytary, bude asi zmrseni zvuku (vstup DI boxu bude mit asi prilis nizkou impedanci pro kytarovy snimac).

Resit to lze treba takhle - (nechat si u nekoho) predelat zapojeni elektroniky v kytare, uzemnit struny (pres kobylku), vsechny spoje kvalitne propajet. Pak je jeste moznost, ze zdrojem brumu je jednocivkovy snimace a tady to pujde resit docela spatne, pokud chces kvuli zvuku zachovat puvodni snimac. Firma Suhr sice vyrabi nejake "odbrucovaci civky", ale v ruce jsem to nikdy nemel. Dalsi moznost je nejaky Noise Gate, ktery bude "vypinat" signal kdyz kytara nehraje. A nejjednodussi - pouzivat volume na kytare a kdyz nehraju, tak ho stahnu.
Hraju výhradně na šrot.
Hendrek
Site Admin
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od Hendrek »

Abu píše:...tak Di box to zcela urcite nevyresi...
Nejsem si úplně jistý, zda ART DTI je DI box. IMHO není.
Jak říkám, nejlépe pro začátek uděláš, když si to vyzkoušíš s tím mým.
Elkesar

Příspěvek od Elkesar »

Ono nemám problém s tím, že použiji volume, ale když třeba dělám flažolety a pustím na moment struny, tak se to dost nepříjemně projeví lupnutím při opětovném návratu ruky, slidu :)

Kytara tohle vše co popisuješ už podstoupila, kytář si myslí, že je problém ve snímači.

Hendrek moc díky, zbytek v PM :)
Gibson Les Paul Studio 2014
Elkesar mod baryton strat (RM snímače)
Furch Durango
Roland JC-22,Roland Cube Street Ex,Micro cube
Boss TU-3W ,Boss MO2,Boss DA2,Boss TE 2,Boss Dm-2W,Digitech Istomp,Boss Cp1-X,Behringer VP1,Digitech Jamman,Whammy 5
remisa

Příspěvek od remisa »

Zdravim mistni elektrikare :)
Prosim o radu, zkusenosti...
Po prestehovani my zacalo brumet kombo(HK 25th edition tube). Brum nejde z repra ale predpokladam z trafa. V byte je novejsi elektroinstalace nez v minulem bydleni, zem a nula zvlast, zkousel jsem odpojit zemnici vodic a nepomohlo. Zkousel jsem pustit kombo pouze z UPSky a take nepomohlo. Kombo jsem otevrel, pohledem zkontroloval, zatlacil na lampy, nepomohlo...
Kde byste hledali problem ? Vadne kombo - jaka soucastka? Ruseni ze vzduchu ? (zkousel jsem krouzit okolo komba plechem a nepomohlo :-)) )
Kytary : Squier Vibe 50s telecaster, Chapman Ghost fret, Chapman ML-3 Modern Pro
Apec : PRS MT-15, Mesa Thiele V30
Krabky : Zoom G3X, Marshall Echohead, Nux OD-3, TC Honey Pot, Boss GE-7
Tube Guru
Odborník

Příspěvek od Tube Guru »

Zdar, jestli si chceš ještě zahrát a pobýt na tomto světě, tak nedělej nesmyslné experimenty s odpojováním ochranného vodiče, ač nejsem nakloněn kategorickým závěrům, neváhám tohle označit jako velmi nebezpečnou blbost. Ujisti se co vlastně brumí. Jestli je to jak předpokládáš síťový transformátor, má asi nedostatečně stažené trafoplechy nebo je uvolněný krajní plech. Brumí každý síťový transformátor, ale ne tak hlasitě aby to rušilo. Jako první opatření dotáhni šrouby stahující trafoplechy, jestli to nebude stačit, můžeš zkusit přetřít trafoplechy velmi řídkou barvou, aby vsákla do mezer mezi plechy. Tato dvě opatření jistě dostanou brum do obvyklé hlasitosti, která už nebude rušit, pokud je skutečně zdrojem napájecí transformátor.
S opravami jsem skončil, žádné další zakázky už nepřijímám. Když budete mít jakýkoliv smysluplný technický dotaz týkající se elektronek, zesilovačů a "krabiček", klidně mě kontaktujte e-mailem: z.hronek@protonmail.com Když budu znát odpověď, budu mít čas a chuť, rád Vám odpovím. Děkuji.
remisa

Příspěvek od remisa »

Výborně, přesně takovou radu jsem potřeboval, ty trafoplechy mě nenapadly. Poslechnu jestli je to opravdu z trafa (nicméně vím jistě, že to není z repra) a dotáhnu, případně lehce přetřu. Děkuju !

Jinak nejsem blázen, abych to provozoval bez ochranného vodiče. Odpojení sem dělal s nejvyšší opatrností a jenom na krátkou zkoušku, zda není problém zde...
Kytary : Squier Vibe 50s telecaster, Chapman Ghost fret, Chapman ML-3 Modern Pro
Apec : PRS MT-15, Mesa Thiele V30
Krabky : Zoom G3X, Marshall Echohead, Nux OD-3, TC Honey Pot, Boss GE-7
kmensik
Rádce

Příspěvek od kmensik »

Prosím odborníky taky o radu.
Notebook připojený přes line out do zesíku dělá hrozný kravál, po odpojení napájecí šňůry NTB je ticho (když jede na baterku, což je už jen pár vteřin). Takže zemní smyčka. Zdroj má třížilovou přívodní šňůru s mickeymousem, je zemněný. Doporučuje se použít zdroj s dvoužilovou šňůrou, což asi jen tak levně neseženu. Je u tohoto typu zdroje nebezpečné odpojit zemnící kolík? Dvojitá izolace tam je. Jaké jsou další důsledky? Ze zesíku zemnění neoddělám, to vím jistě.
Tube Guru
Odborník

Příspěvek od Tube Guru »

Zdar, u spotřebiče s dvojitou izolací (musí mít značku dvojité izolace - dva soustředné čverce) nemá ochranný vodič co dělat a mají mít dvoužilovou napájecí šňůru jako holicí strojky, trafopáječky atp. Teď jsem se díval na zdroj k noťasu a přesto, že nemá žádné na povrch vystupující kovové části a mohl by splňovat podmínky dvojité izolace, ony dva čtverečky jsem mezi spoustou různých zbytečných značek nenašel. Není to tedy předmět 2. třídy a proto má ochranný vodič. Zajímalo by mě kam jej v tom spínaném zdroji zapojili, ale lézt se mi do toho zbytečně nechce. Krabička nevypadá jako určená k pohodlnému rozebírání, nejsou tam žádné šroubky. Budou to asi dvě skořepiny "scvaknuté" k sobě nějakýni vnitřními packami a ty se mohou při demontáži ulomit a pak by musela přijít na pomoc neestetická izolačka. Zkus to třeba zjistit kam připojili ten ochranný vodič, taky je docela možné, že nikam, ale třížilová šňůra je mechanicky pevnější než dvoužilová :? .
Domů Ti asi žádný revizák nechodí, tak si to udělej jak potřebuješ - na vlastní riziko samozřejmě :) .
S opravami jsem skončil, žádné další zakázky už nepřijímám. Když budete mít jakýkoliv smysluplný technický dotaz týkající se elektronek, zesilovačů a "krabiček", klidně mě kontaktujte e-mailem: z.hronek@protonmail.com Když budu znát odpověď, budu mít čas a chuť, rád Vám odpovím. Děkuji.
kmensik
Rádce

Příspěvek od kmensik »

Jeden takový od LCD jsem měl rozebraný, plast je po obvodu lepený, jak si vzpomínám zemnění je na kostře chladičů (hliníková krabička uvnitř plastové) a na společné zemi na PCB, evidentně prochází jako mínus pól i do NTB. Tak nevím, proč to tak navrhují.
Spíš žasnu, jaké přístroje třeba i s plechovým pláštěm se obejdou s dvoužilovou šňůrou, a takový nic musí mít třížilovou.
Díky.
pigdestroyer
last.fm: tlumok
Bandzone: pigdestroyer
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od pigdestroyer »

docela zajímavý efekt při nežádnoucím brumu a šumu má to, když pevně ukotvíte snímač v rámečku :) really
frytol

Příspěvek od frytol »

pigdestroyer píše:docela zajímavý efekt při nežádnoucím brumu a šumu má to, když pevně ukotvíte snímač v rámečku :) really
Zalejt voskem a nebo silikonem?
kunec

Příspěvek od kunec »

molitan pod snímač
pigdestroyer
last.fm: tlumok
Bandzone: pigdestroyer
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od pigdestroyer »

ne, žádný zalívání. prostě aby na šroubkách nekmital.. stačí tam třeba jen strčit kus dřeva, nebo filtr ze špinky..
Fořt

Příspěvek od Fořt »

Každý si pod pojmem šum-brum asi představuje něco jiného, ale uvedené rady, tj. fixace snímače nebo zalití vinutí odstraňují mikrofoničnost a nechtěnou zpětnou vazbu - napískávání a houkání. Na šum a brum je lékem spíš stínění (např. kovou fólií nebo vodivým nátěrem, nebo jen používání kvalitních, co nejkratších vodičů, příp. společné vedení-skroucení s kostřicím vodičem.
frytol

Příspěvek od frytol »

No, mně to napískává jak kráva, takže aby se snímače nehejbali jo?
Odpovědět

Zpět na „Kytarové efekty“