Co je to za nastroj?
Pravidla fóra
Co je to za nastroj?
Zdravim, v Polsku se mi podarilo koupit zajmavy nastroj, nevite nekdo co je zac? Ma pet strun, dva pary a jedna basova ze strivka, kozenou blanu jako banjo a kobylku z kamene.. Za smesny prachy sem k tomu dostal i rozpadlou banjo mandolinu, uz se tesim na renovaci
Prikladam fotky pro porovnani s klasickou bb mandolinou
Re: Co je to za nastroj?
Tipnul bych to pomalu na něco co jim tam zanechaly přátelská vojska z východu, zajímalo by mě jak to zní, a propos kam jezdíte pro takové perly, moc se mi to líbí
tak bych rekl, pripadne to vidim na nejakej unikat, co si jakysi profik udelal doma v dilne.. kazdy rok jsou ve swidnici blesaky se vsim moznym, rikaj tomu gielda staroci.. loni sem si dovez citeru, letos tyhle dva kousky.. mimochodem, celkova cena vsech tri nastroju na fotce byla pod 1500 
Mě to připomíná tvarově brač ale ten alespoň co jsem viděl a měl, má 4 struny a normální ozvučnou přední desku. Možná že to někdo předělal...
No tak to je super, to banjo vypadá že by se na něj dalo hrát postapokalyptické country minimálně, sakryš, asi si tam budu muset udělat výlet, tahle samodomo věci sou stejně nejlepší.
Co je a jak ostrunit tento nástroj?
Čáves lidi,
kamarádovi koupila jeho mladá na blešáku tuto "mini kytaru" asi s jednou strunou, je to cca čtvrtinová šestistrunná verze klasické kytary. Struny se napínají přes díry v kobylce, nikoliv pomocí špuntů do kobylky. Koupil si kovové struny, ale ty při ladění vrací kolík na hlavě do původní polohy, zkoušeli jsme přiutáhnout kolíky, stále to samé. Tak jsme chtěli vyzkoušet (nyní mi to přijde jako blbost
) , že jeden z nás strunu naladí a druhý, až bude struna v patřičné tónině, utáhne kolík, to vedlo zase k prasknutí struny.
Mám tedy dvě otázky: jak správně nazývat a ostrunit tento malý nástroj? Jaké struny používat a jak jej ladit?Předem díky za reakce
kamarádovi koupila jeho mladá na blešáku tuto "mini kytaru" asi s jednou strunou, je to cca čtvrtinová šestistrunná verze klasické kytary. Struny se napínají přes díry v kobylce, nikoliv pomocí špuntů do kobylky. Koupil si kovové struny, ale ty při ladění vrací kolík na hlavě do původní polohy, zkoušeli jsme přiutáhnout kolíky, stále to samé. Tak jsme chtěli vyzkoušet (nyní mi to přijde jako blbost
Mám tedy dvě otázky: jak správně nazývat a ostrunit tento malý nástroj? Jaké struny používat a jak jej ladit?Předem díky za reakce
Naposledy upravil(a) Hendrek dne 7.01.2015 6:41, celkem upraveno 1 x.
Důvod: Sloučeno do sběrného threadu ve správné sekci.
Důvod: Sloučeno do sběrného threadu ve správné sekci.
Re: Co je a jak ostrunit tento nástroj?
nejake (noname, cina) guitalele (mix gitary a ukulele), kovove struny v ziadnom pripade, zborti ti to. ja mam guitalele yamahu. davaju sa na to klasicke nylonove struny, v tych dirach len spravis taky typicky gitarovy uzlik ako na klasickych gitarach. bezne ladeni guitalele od A.... ale s very high tension strunami mozes naladit aj vklasickom ladeni od E.
Jestli tam jsou kolíky jako na houslích (z fotky to moc nejde poznat) to znamená konusový kolík do konusové díry tak se to bude ladit hodně blbě, vpodstatě úplně přesně naladit půjde velmi obtížně. 
Miluju akustické blues a svoji rodinu.
Taylor GS Mini Mahogany + Harley Benton SH 30 Pro Active
Taylor GT Urban Ash + Harley Benton SH 30 Pro Active
Yamaha FG-820-12NT + Harley Benton SH 30 Pro Active
Johnson JR-999E Tricone Resonator + Royall Pony Boy Resonator + Gretsch Boxcar Resonator
Deering Goodtime Open back 5 strings banjo
http://www.retroblues.net/
Taylor GS Mini Mahogany + Harley Benton SH 30 Pro Active
Taylor GT Urban Ash + Harley Benton SH 30 Pro Active
Yamaha FG-820-12NT + Harley Benton SH 30 Pro Active
Johnson JR-999E Tricone Resonator + Royall Pony Boy Resonator + Gretsch Boxcar Resonator
Deering Goodtime Open back 5 strings banjo
http://www.retroblues.net/
- jeleniste
Hm, já už něco podobnýho někde viděl. Kdybych si ale vzpoměl kde. Jak to má pražce?maty_2002 píše:tak bych rekl, pripadne to vidim na nejakej unikat, co si jakysi profik udelal doma v dilne.. kazdy rok jsou ve swidnici blesaky se vsim moznym, rikaj tomu gielda staroci.. loni sem si dovez citeru, letos tyhle dva kousky.. mimochodem, celkova cena vsech tri nastroju na fotce byla pod 1500
Nejsem blbý, jen se hloupě ptám.
Je to vůbec nástroj, mně to přijde jako dětská hračka, která mimo jiné nejde ze stejného důvodu naladit.Oconell píše:Čáves lidi,
kamarádovi koupila jeho mladá na blešáku tuto "mini kytaru" asi s jednou strunou, je to cca čtvrtinová šestistrunná verze klasické kytary. Struny se napínají přes díry v kobylce, nikoliv pomocí špuntů do kobylky. Koupil si kovové struny, ale ty při ladění vrací kolík na hlavě do původní polohy, zkoušeli jsme přiutáhnout kolíky, stále to samé. Tak jsme chtěli vyzkoušet (nyní mi to přijde jako blbost) , že jeden z nás strunu naladí a druhý, až bude struna v patřičné tónině, utáhne kolík, to vedlo zase k prasknutí struny.
Mám tedy dvě otázky: jak správně nazývat a ostrunit tento malý nástroj? Jaké struny používat a jak jej ladit?Předem díky za reakce![]()
╭╭(╭⊚‿⊚╮)╮╮
- Hendrek
- Site Admin
- Kontaktovat uživatele:
Chtělo by to lepší fotky. Věřím, že člověk, který ví jak vypadá hudební nástroj si jej nezamění s hračkou. Zároveň je blbost dávat tam nějaké kovové struny (nejspíš kytarové), když nevím, jaké tam vlastně patří. Proto taky struna rupla.
Máme doma tohleHendrek píše:Chtělo by to lepší fotky. Věřím, že člověk, který ví jak vypadá hudební nástroj si jej nezamění s hračkou.

a krom jiné kobylky (a struníku) to vypadá stejně. Kdyby se doladil ořech, dá se na to hrát (i rozteč pražců sedí) - jen ty mechaniky (pro hračky typické) nejsou k ničemu, přesně jak je v popisu.
V číně ale dělají víc modelů

Nebo špičkovej model s převodovýma mechanikama

On rozdíl "dětská kytar" a "hračka" je fakt malý, i když je to "dětská kytara", neznamená to, že jde na to hrát.
╭╭(╭⊚‿⊚╮)╮╮