box 2x 12" - stavba
Re: box 2x 12" - stavba
Dnes jsem dokončil potahování 2x12" boxu touto koženkou:
http://eshop.prodance.cz/0154-potah-na- ... x/d-99229/
Měl jsem z toho trochu obavu, ale úplně zbytečně. Dopadlo to nad očekávání dobře. Sám jsem byl překvapen, jak pěkně to vypadá. Časem přidám fotky (venku dneska pršelo a v dílně je na focení málo světla....tedy spíš je tam bordel). Pracuje se s tím docela pohodlně. Nedělá to bubliny ani faldy. Můžu jenom doporučit.
K lepení jsem použil chemoprén universal. 800 ml plechovka byla tak akorát, nezbylo mi skoro nic. Jen zopakuji to, co je tu už někde psáno, že je opravdu nutno dodržet návod a nechat obě plochy 10-15 minut zavadnout, pak to drží jak čert. Nevýhoda je, že na správné napolohování máte jen jeden pokus.
http://eshop.prodance.cz/0154-potah-na- ... x/d-99229/
Měl jsem z toho trochu obavu, ale úplně zbytečně. Dopadlo to nad očekávání dobře. Sám jsem byl překvapen, jak pěkně to vypadá. Časem přidám fotky (venku dneska pršelo a v dílně je na focení málo světla....tedy spíš je tam bordel). Pracuje se s tím docela pohodlně. Nedělá to bubliny ani faldy. Můžu jenom doporučit.
K lepení jsem použil chemoprén universal. 800 ml plechovka byla tak akorát, nezbylo mi skoro nic. Jen zopakuji to, co je tu už někde psáno, že je opravdu nutno dodržet návod a nechat obě plochy 10-15 minut zavadnout, pak to drží jak čert. Nevýhoda je, že na správné napolohování máte jen jeden pokus.
Tak po delší pauze konečně hotovo. Nějak jsem neměl čas.
http://kodl258.rajce.idnes.cz/box_2x12/ ... ntalne.jpg
http://kodl258.rajce.idnes.cz/box_2x12/#vertikalne.jpg
Celková hmotnost 22,9 kg. Uvidíme, jestli to retro madlo vydrží. Případně to pak předělám na zápustná.
http://kodl258.rajce.idnes.cz/box_2x12/ ... ntalne.jpg
http://kodl258.rajce.idnes.cz/box_2x12/#vertikalne.jpg
Celková hmotnost 22,9 kg. Uvidíme, jestli to retro madlo vydrží. Případně to pak předělám na zápustná.
Dobrá práce!
-
Mr.Freeman
Zdravím
Chtěl bych se optat:
Je pravda, že čím sílnější (mm) překližka užitá na reproboxu 2x12 , tím to bude lepší ? má to význam pro zvuk jestli bude 18 nebo 28 mm silná ?
Pak ještě by mě zajímal objem bedny, jestli když je větší/menší - jaký to má dopad na zvuk.
díky.
Chtěl bych se optat:
Je pravda, že čím sílnější (mm) překližka užitá na reproboxu 2x12 , tím to bude lepší ? má to význam pro zvuk jestli bude 18 nebo 28 mm silná ?
Pak ještě by mě zajímal objem bedny, jestli když je větší/menší - jaký to má dopad na zvuk.
díky.
Sero venientibus ossa / pozdní hosti jedí kosti
Nemyslím že to na zvuku poznáš ale garantuju ti že se s 28mm začni chodit do posilovny:D 18mm je OK. Stavěl sem 112 a můj box má 15kg (18mm překližka)
FENDER 60th Anniversary Telecaster® (Dimarzio Chopper + Gibson P100)
Orange Rocker 30 head
Orange Rocker 30 head
Můj 2x12 je taky z 18mm březové překližky a hmotnost (viz. výše) je 23kg. Za to jedno madlo se to nosit dá, ale na žádné dlouhé štreky to není.
-
Mr.Freeman
aha, takže ta tloušťka je spíš pro mechanickou ochranu proti akustickému tlaku, než aby to ovlivňovalo znatelně zvuk.
Pak by mě teda zajímalo v čem se liší třeba 2x12 Engl reprobox a Orange PPC 212. ???
Oba jsou určitě super boxy, ale prý hrají trochu jinak
se stejným reprem. jediné na co jsem přišel, tak je rozdíl mezi 14-ti a 13-ti vrstvenou překližkou a objemem bedny. (engl cca: 0,162 metrů krychl. a orange má objem 0,157 m3) a pak se liší ještě o 7 kg.
(To že je jeden zkosený a druhý normálně "krabice" teď pro nahrávací účely pomíjím.)
Pak by mě teda zajímalo v čem se liší třeba 2x12 Engl reprobox a Orange PPC 212. ???
Oba jsou určitě super boxy, ale prý hrají trochu jinak
(To že je jeden zkosený a druhý normálně "krabice" teď pro nahrávací účely pomíjím.)
Sero venientibus ossa / pozdní hosti jedí kosti
Co se týče tloušťky, tak já zrovna stavím z 15mm, kvůli váhy. Myslím si, že vliv na zvuk je zanedbatelný. Vliv na hmotnost je sice taky malý, ale oproti rozdílu zvuku znatelný, hlavně při častém přenášení.
Co se týče rozdílu zvuku boxů se stejným osazením od různých značek, tak jsem to sice neporovnával, ale pokud jsou rozdíly tak významné, že má smysl se o nich bavit, tak to určitě není způsobeno tříprocentním rozdílem objemu, nebo mechanickou konstrukcí, která je všude cca stejná, a už vůbec ne ve dřevě. Rozdíl bude v těch reprech. Velkoodběratel si prostě domluví s výrobcem, že jeho V30 se budou vyrábět s nějakou odchylkou ve výrobním postupu, aby jeho boxy měly nezaměnitelný charakter. Klidně bych věřil, že má Celestion v Číně samostatnou výrobní halu pro Engl.
Co se týče rozdílu zvuku boxů se stejným osazením od různých značek, tak jsem to sice neporovnával, ale pokud jsou rozdíly tak významné, že má smysl se o nich bavit, tak to určitě není způsobeno tříprocentním rozdílem objemu, nebo mechanickou konstrukcí, která je všude cca stejná, a už vůbec ne ve dřevě. Rozdíl bude v těch reprech. Velkoodběratel si prostě domluví s výrobcem, že jeho V30 se budou vyrábět s nějakou odchylkou ve výrobním postupu, aby jeho boxy měly nezaměnitelný charakter. Klidně bych věřil, že má Celestion v Číně samostatnou výrobní halu pro Engl.
Já myslím, že v uzavřených boxech dělá objem dost..
Jasně, objem dělá dost, ale při těchhle rozměrech spíš u baskytarových aparátů. V jiném místním vlákně popisuju apec 2x12" pro basu, udělaný z překližky březové 15 mm multiplex. Trochu jsem to přehnal
teď plánuju výrobu dvou boxů 1x12" z překližky multiplex 9 mm s vnitřní klecovou výztuhou z překližky 5 mm buk. Budou to dvě menší lehké bedny, přenositelné jako dva kufříky, přitom lehké, důležité je to že ta klecová výztuha bude držet vnější stěny proti vzájemnému pohybu.
Co je totiž důležité je pevnost boxu, aby to nevibrovalo. Pokud uděláte měkké stěny, hrát to nebude protože stěny bedny se budou třepat a tím mrvit zvuk. Bedna musí být beton, hraje jenom reprák.
EDIT: 15 mm březový multiplex je dostatečný nejen na kytaru ale i na basu..
Co je totiž důležité je pevnost boxu, aby to nevibrovalo. Pokud uděláte měkké stěny, hrát to nebude protože stěny bedny se budou třepat a tím mrvit zvuk. Bedna musí být beton, hraje jenom reprák.
EDIT: 15 mm březový multiplex je dostatečný nejen na kytaru ale i na basu..
Čest má v politice své hrdé místo hned v první řadě.
Proto zpravidla už zpočátku dojde úhony.
(Hynce Ptáček z Pirkštejna - apokryf)
Mám uši, hlavu i zkušenosti. Ale NEMÁM patent na rozum.
Proto zpravidla už zpočátku dojde úhony.
(Hynce Ptáček z Pirkštejna - apokryf)
Mám uši, hlavu i zkušenosti. Ale NEMÁM patent na rozum.
Zdar, dovolil bych si toto téma trochu oživit, tak přidávám fotky ze stavby mého 2x12 kytarového reproboxu
http://premekss.rajce.idnes.cz/box
http://premekss.rajce.idnes.cz/box
Zdravím, trochu oživím téma - nemáte někdo tip, kde sehnat potahovou tkaninu/koženku/tolex?
na iMusicdata sice něco mají, ale nic skladem.
Černou krokodýli z prodance znám, jednou jsem sní potahoval nějakej case a šlo to dobře, nicméně skladem snad mají jen malej kousek a hlavně bych celkem bral jinou než co maj skladem
klasickou koženku z čaloucnictví spíš nechci, taky už jsem s tim potahoval a je jakoby "tlustá, měkká", sháním spíš tenkovrstvý nepružný materiál.
Kdybyste někdo měl nějaký zbytky na dva malý bedýnky 1x12 tak bychom se určitě domluvili. Klidně bílou, mint green, v podstatě cokoliv, přinejhorším i tu černou:-)
Za druhé - nemáte někdo zbytek grill cloth před reproduktor? Na barve moc nesejde, ideální by byla stříbrná Fender látka, ale je to celkem jedno...Případně kdybyste měli opět nějaký tip, kde se dá sehnat menší množství této látky (cca 0,5 m2)
na iMusicdata sice něco mají, ale nic skladem.
Černou krokodýli z prodance znám, jednou jsem sní potahoval nějakej case a šlo to dobře, nicméně skladem snad mají jen malej kousek a hlavně bych celkem bral jinou než co maj skladem
klasickou koženku z čaloucnictví spíš nechci, taky už jsem s tim potahoval a je jakoby "tlustá, měkká", sháním spíš tenkovrstvý nepružný materiál.
Kdybyste někdo měl nějaký zbytky na dva malý bedýnky 1x12 tak bychom se určitě domluvili. Klidně bílou, mint green, v podstatě cokoliv, přinejhorším i tu černou:-)
Za druhé - nemáte někdo zbytek grill cloth před reproduktor? Na barve moc nesejde, ideální by byla stříbrná Fender látka, ale je to celkem jedno...Případně kdybyste měli opět nějaký tip, kde se dá sehnat menší množství této látky (cca 0,5 m2)
S ničím ti prakticky nepomůžu, ale co se týče té látky před reproduktor, tak jsem koukal, že lidi používají cokoli (třeba rozstříhají nepoužívané šaty a plácnou je tam)... To jen tak..
Až něco budeš mít hotového, tak klidně ukaž fotky
Až něco budeš mít hotového, tak klidně ukaž fotky
Já už jsem něco málo stavěl, dokonce by se dalo říct, že jsem custom výrobce pro špičkový kytaristy - box kterej sem kdysi stavěl používá (pouzival) kinx 
Před repro určitě chci dát látku, která před repro patří. Navíc chci nějakou s kytarový vzhledem. Ne HiFi, ne PA. Roztrihane šaty apod ani nejsou dost pevné...
Před repro určitě chci dát látku, která před repro patří. Navíc chci nějakou s kytarový vzhledem. Ne HiFi, ne PA. Roztrihane šaty apod ani nejsou dost pevné...
Ach tak
Tak tedy zapomeň, že jsem něco psal.
To byla samozřejmě velká nadsázka, v životě jsem postavil jednu kytarovou bednu (a přes několik prodejů skončila u Kinxe) a jedny PA bedny...
Ale když už to dělám, tak se snažím, aby z toho Diy nekoukal každým coulem
Ale když už to dělám, tak se snažím, aby z toho Diy nekoukal každým coulem
Místo Tolexu mrkni na potahový knihařský materiál. Jsou různé druhy tloušťky pevnosti, atd. Ideálně najit nějaký obchod a osahat naživo.
-
mmjuz
- Odborník
- Kontaktovat uživatele:
Uf, Placko! To myslíš vážně? Dnes se píše rok 2020 a nákupy v rámci unie zvládají i děcka.
https://www.tube-town.net/ttstore/compo ... rillcloth/
Mám samozřejmě doma spoustu různých "zbytků". Když si přijedeš, můžeš si vybrat.
Můj hit je tahle: https://www.tube-town.net/ttstore/grill ... 00-cm.html
Je levná a líbí se mi barevně. Přikládám fotku.
Jinak ty plastový fólie na potah nepoužívám, ale mají je tam taky v X verzích.
https://www.tube-town.net/ttstore/compo ... rillcloth/
Mám samozřejmě doma spoustu různých "zbytků". Když si přijedeš, můžeš si vybrat.
Můj hit je tahle: https://www.tube-town.net/ttstore/grill ... 00-cm.html
Je levná a líbí se mi barevně. Přikládám fotku.
Jinak ty plastový fólie na potah nepoužívám, ale mají je tam taky v X verzích.
Asi jsem fakt už starej, nejdřív jsem se díval po shopech v ČR...i kdybych ale hledal v těch evropských hodily by se mi Vaše zkušenosti, kterej obchod je dobrej, takže díky za info.
Diky i za nabídku vlastních zásob, ty jsi někde od Boskovic, viď? Kdyztak se ozvu...
Diky i za nabídku vlastních zásob, ty jsi někde od Boskovic, viď? Kdyztak se ozvu...
-
mmjuz
- Odborník
- Kontaktovat uživatele:
Bral jsem v Tube Town naposledy před třemi týdny v době čerstvě uzavřených hranic a největšího chaosu. Jedno středně velký trafo, pár elektronek, několik desítek potenciometrů a tuhle hadru v ruli. Čtvrtý den po objednání to přišlo, dopravné lehce nad 300,- Kč. Funguje to. Ale ani v TAD, nebo Banzaimusic nebývají problémy.
Horší to je z USA, díky obstrukcím na celnici a neustále se zvyšujícím poplatkům za dopravu. Naposledy mě šokovalo Mojo Tone, proti předloňsku snad ztrojnásobili, holt Trumpova politika nenávisti vůči celému světu a hlavně EU přináší své plody. Poslední nákup z USA jsem bral před půl rokem z Antique Electric Supply a tam to poštovné ještě šlo. Ovšem kus hadry koupíš v Německu stejně jako na druhé straně Atlantiku. Pochopitelně je možnost zajít do kšeftu s bytovým textilem, třeba do Karsu a pod. a tam si na 100% také vybereš. Prostě musí být řídká, že proti světlu prosvicuje a zároveň pevná, a pochopitelně pak dle Tvého vkusu. Z Plzně to máš
do Boskovic krapet z ruky.
Zas úplně všechno zdaleka nefotím, ale na těchto kombech jsou zrovna látky z Karsu, trochu to vidět je:
Horší to je z USA, díky obstrukcím na celnici a neustále se zvyšujícím poplatkům za dopravu. Naposledy mě šokovalo Mojo Tone, proti předloňsku snad ztrojnásobili, holt Trumpova politika nenávisti vůči celému světu a hlavně EU přináší své plody. Poslední nákup z USA jsem bral před půl rokem z Antique Electric Supply a tam to poštovné ještě šlo. Ovšem kus hadry koupíš v Německu stejně jako na druhé straně Atlantiku. Pochopitelně je možnost zajít do kšeftu s bytovým textilem, třeba do Karsu a pod. a tam si na 100% také vybereš. Prostě musí být řídká, že proti světlu prosvicuje a zároveň pevná, a pochopitelně pak dle Tvého vkusu. Z Plzně to máš
do Boskovic krapet z ruky.
Zas úplně všechno zdaleka nefotím, ale na těchto kombech jsou zrovna látky z Karsu, trochu to vidět je: