Počet kusů dřeva
Pravidla fóra
Re: Počet kusů dřeva
Tělo z více kusů má na zvuk zanedbatelný vliv. Jde o kvalitu dřeva a zpracování. Gibson dělá les pauly už dlouhý roky z několika kusů, protože dobrýho dřeva v potřebné šířce už je sakra málo a je lepší slepit tělo ze dvou kusů špičkového mahagonu , než z jednoho horšího. A ty nový kytary se pořád prodávají za 80 i 100 tisíc a kupují je a hrají na ně i špičkový světový muzikanti. Třeba Gary Moore prodal svého LP z roku 1959 sběrateli a koupil si několik nových les paulů. Když se ho na tiskovce ptali jestli je mezi nima rozdíl, řekl že jediný rozdíl je zhruba 40 tisíc dolarů.
Z těch pár kusů většího dřeva udělá Gibson ročně už jen pár kusů v Custom shop a sběratelských edic pro ortodoxní, prachatý vintagisty.
Z těch pár kusů většího dřeva udělá Gibson ročně už jen pár kusů v Custom shop a sběratelských edic pro ortodoxní, prachatý vintagisty.
zesilovač: Marshall JTM-45, box: Marshall 1960 4x12 kombo: Marshall JCM800 4210
elektriky: Les Paul 1959 (Jurča), Gibson LP Standard 1995
akustiky: Martin D28 r.1985, Furch D34 , Alvaro 55
krabičky : Ibanez TS9, Marshall GV-2, Boss DD-3, Boss RV5, EHX Holy Grail
Na blbnutí: Epiphone LP Standard, multiefekt Boss GT8, mix Yamaha, bedna RCF-ART310A
Na blbnutí: Epiphone LP Standard, multiefekt Boss GT8, mix Yamaha, bedna RCF-ART310A
Mno, ten špičkový mahagon u Gibsonu bych nenazýval špičkový. U Bacha mi bylo řečeno, že co měli na opravu několik kusů, tak viděli, že ten onen mahagon není mahagon, ale jeho náhražka. Co je na tom pravdy, jestli si vymýšlí z jejich strany, i když si to nemyslím, protože je dobře znám.
A je to venku! Takže můžu srovnat svého Jay Tursera za 5 tisíc, který je z "mahagonu" s Gibsonem za 30 tisíc, který je z "mahagonu". Tývole, Jay de na bazar aspoň za dvacku. A s klidným svědomím mohu napsat, že jde o stejný mahagon jako u Gibsona.
Chtěl bych vidět BACHův MAHAGON.
Chtěl bych vidět BACHův MAHAGON.
Žasnu nad tím, že je někdo tak naivní a myslí si, že levnější kytary (řekněme do 10k a myslím, že to je i celkem nízká hranice) a zvlášť ta jeho, jsou fakt z pravého mahagonu
. Smiřte se s tím, že se prostě používají náhrady jako třeba Sapele a Nato a neřešte z čeho máte kytaru, poslouchejte ušima, kupujte si, co se vám líbí a hlavně raději hrajte, cvičte a neřešte takové kraviny
.
"Mahagonů" jsou desítky. Neznám nikoho, kdo by s jistotou poznal ten pravý Honduras. Ani nikoho, kdo by měl pádný argument, že právě honduraský je ten nejlepší (krom faktu, že ho kvůli dostupnosti desítky let používal Gibson). Když to hraje, nemám problém s jakoukoli odrůdou.
No jako to mi právě bylo divné, že to poznají
Nějak to ale neřeším. Záleží, jak to hraje. Ale držel jsem ty originály v ruce, hrál na to, ale nějak mě to neuchvátilo.
Běžný lidi, amatéři jako my to nepoznají. Profesionální výrobci, kteří s tím dřevem pracují by to poznat měli. Pravda je bohužel jiná a málo který kytarář nebo malovýrobce skutečně pozná kvalitní dřevo, vhodné na stavbu kytary. Nemá prostě šanci nasbírat dost zkušeností. Firmy jako Gibson, Fender, Martin, Taylor, apod. mají speciální týmy nákupčích a odborníků se zkušenostmi za několik generací. Ti pak jezdí po celém světě a vybírají u dodavatelů nejvhodnější dřevo pro stavbu tisíců kytar ročně. A že jim to jde o tom svědčí stabilní kvalita jejich nástrojů.
- Nero
- Rádce
- last.fm: http://www.last.fm/user/Nero1
Pa Švehla z Bachu nás tu svého času obohacoval spoustu zajímavými názory typu toho, jak jeho nové coll super barvy dovezené z Ameriky zásadně zvyšují kvalitu nástroje. A když se tu objevily nepříjemné argumenty proti jeho nástrojům, radši zmizel. Takže zrovna je bych za bernou minci nepovažoval...pain2 píše:Mno, ten špičkový mahagon u Gibsonu bych nenazýval špičkový. U Bacha mi bylo řečeno, že co měli na opravu několik kusů, tak viděli, že ten onen mahagon není mahagon, ale jeho náhražka.
"Náš problém není v tom, že toho víme málo. Náš problém je, že mnoho z toho, co víme, není pravda."
PetrPeter 1975 - 2008
Švehla vlastní i Bach?
EDIT: Nikde na stránkách nefiguruje. To budou pohádky jiných osob.
EDIT: Nikde na stránkách nefiguruje. To budou pohádky jiných osob.
„Always remember that the crowd that applauds your coronation is the same crowd that will applaud your beheading. People like a show.“
- Nero
- Rádce
- last.fm: http://www.last.fm/user/Nero1
Sakryš, jsem to pitomec - jsem si je spletl. Mea culpa. Výše uvedené ignorujte, týkalo se to Fokusu...
"Náš problém není v tom, že toho víme málo. Náš problém je, že mnoho z toho, co víme, není pravda."
PetrPeter 1975 - 2008
Já jsem si říkal
oni mají vše z Koreji a tohle forum vůbec nevedou. Alespoň ne ty osoby, co teď v té firmě jsou.
Není to dlouho co jsem se dotazoval na zdejší téma našeho velice známeho kytaráře. Pousmál se a říkal že to jsou řeči pokud bude kvalitní dřevo dobře poskládané (slepené) tak by chtěl vidět toho kdo rozezná rozdíl. Jak píše výše man když už něco tak vliv zanedbatelný.
Přesně tak a proto již od začátku vím, že je tohle vlákno úplně o ničem a stejně se tu nic nevyřeší. Akorát prví budou přesvědčovat druhé, druzí budou přesvědčovat prvé. Podobných debat (i na toto téma) už tu bylo spoustu a vždy to skončí stejně. Nikdo z této diskuze nemůže dát absolutně žádný důkaz, co je lepší a co horší a tak to končí jen u "myslím si že...", "známej povídal..." a "slyšel jsem...". Ale na to přijdou až časem a je to tak dobře, alespoň se poučí, zjistí kolik času promarnili řešením blbostí a bude jim líto, že místo toho mohli hrát na kytaru (mě by to alespoň líto bylo). Ale nechci vám kazit radost, jen si klidně povídejte dál, jen už jsem unavený to číst. Je to jako špatná detektivka, kde už od začátku víte, kdo je vrahEdie3 píše:Není to dlouho co jsem se dotazoval na zdejší téma našeho velice známeho kytaráře. Pousmál se a říkal že to jsou řeči pokud bude kvalitní dřevo dobře poskládané (slepené) tak by chtěl vidět toho kdo rozezná rozdíl. Jak píše výše man když už něco tak vliv zanedbatelný.
No, jedno to není. Poučení zní, že není až tak důležitý počet kusů jako kvalita dřeva. Takže nakonec ceny kytar z 70tých let stoupnou
A právem.
Pořád nevím, zda svět řídí chytří lidé a dělají si z nás legraci a nebo blbci a myslí to vážně.
Samozřejmě. Vždy bude záležet na kvalitě dřeva a dokud tam bude víc dřeva než lepidla (doufám, že to někdo vezme doslovně
), tak je úplně jedno z kolika to bude kusů. Vliv na kvalitu a zvuk jako takový bude mít spíš to, kde a za jakých podmínek dřevo rostlo, pokácelo se a sušilo (budeme-li se bavit právě o mahagonu, kterého je víc druhů z různých částí Země a ještě se používají jiná, ale podobná dřeva jako "náhrady"). Pádné důkazy na to ale nemám, musel bych nechat udělat 2 totožné (jednu z 1kusu a druhou ze 3 nebo i více kusů) kytary z 1 stromu, který by musel vyrůst všude stejně (a to ještě ze stejné části), a to není jaksi možné
.
Tahle diskuse je v pohodě. Jinde ve světě se hoši do krve perou o to, jestli má vůbec dřevo vliv na tón elektrické kytary (na youtube hledat Tonewood). Asi jako kreacionisti proti darwinistům, úplnej šaškec. Buď jsou úplně hluší, nebo úplně blbí.
- Alternátor
Asi tak, no. To už si rovnou můžem nechat vyrábět plastový kytary z jednoho kusu a všude bude stejná "kvalita" zvuku.
Gibson Les Paul Slash Standard November burst 2023, Gibson Les Paul Traditional 2019, Jolana Diamant II 2020 + Gibson 490R a Burstbucker 3, Gibson SG Special 2002, Harley Benton SC-500, Marshall DSL40CR, Cort Core-DC Mahogany OPBB, Ibanez AW65-LG, prehistorická španělka Lucida
Motivace těch nákupčích je jiná. Nakoupit slušné dřevo konzistentní kvality, přičemž konzistence je přednější než špičková kvalita. A plánovači, normovači a technologové výroby musí plánovat tak, aby výtěžnost řeziva byla co největší, tomu se přizpůsobuje konstrukce kytary, spoje krk-hlavice apod. Naopak malovýrobce má možnost poznat kvalitu a rozhodnout se kus od kusu. Továrna jede furt dál.man píše:Běžný lidi, amatéři jako my to nepoznají. Profesionální výrobci, kteří s tím dřevem pracují by to poznat měli. Pravda je bohužel jiná a málo který kytarář nebo malovýrobce skutečně pozná kvalitní dřevo, vhodné na stavbu kytary. Nemá prostě šanci nasbírat dost zkušeností. Firmy jako Gibson, Fender, Martin, Taylor, apod. mají speciální týmy nákupčích a odborníků se zkušenostmi za několik generací. Ti pak jezdí po celém světě a vybírají u dodavatelů nejvhodnější dřevo pro stavbu tisíců kytar ročně. A že jim to jde o tom svědčí stabilní kvalita jejich nástrojů.
Třeba mahagonové Epiny a Ibanezky jsou z mahagonu, ale z tolika různě širokých kusů (aby se využil materiál), že by to vypadalo blbě, tak to raději z obou stran předýhují mirkodýhou hezčího mahagonu. Dokonce Epi LP s tlustým javorovým topem jsou z tohoto důvodu zepředu ještě předýhované javorovou dýhou (třeba plaménkovou). Potěmkin žije.
To právě malovýrobce nemá. Nemůže zajet do jižní ameriky vybrat si z haldy dřeva. Objedná na internetu přířez na jednu kytaru za 10000,- a z toho ji pak musí vyrobit. Do kamen už to nehodí.kmensik píše: Naopak malovýrobce má možnost poznat kvalitu a rozhodnout se kus od kusu. Továrna jede furt dál.
To můžu potvrdit. Mám (mimo jiné) Epi LP Standard na kterou jsem hrál 15 let zábavy, hraje jak z praku (na Epi). Je to ještě " poctivá korejská výroba" z roku 1996. Vybraná asi z 200 kusů v době kdy jsem pracoval u tenkrát výhradního dovozce Epi pro ČR a šly přeze mně všechny elektriky. A když jsme ji pak zkoumali s kytarářem Standou Papežem kde byla na broušení pražců, tak se ukázalo že tělo je slepený ze 3. kusů vertikálně, ale pozor, i horizontálně ! Čili celkem z 9. prkýnek. To jsem čuměl. Samozřejmě z obou stran předýhovaná. Ale ta kytara vážně hraje skvěle ve své kategorii. Takže počet kusů dřeva vážně není to podstatný.kmensik píše: Třeba mahagonové Epiny a Ibanezky jsou z mahagonu, ale z tolika různě širokých kusů (aby se využil materiál), že by to vypadalo blbě, tak to raději z obou stran předýhují mirkodýhou hezčího mahagonu. Dokonce Epi LP s tlustým javorovým topem jsou z tohoto důvodu zepředu ještě předýhované javorovou dýhou (třeba plaménkovou). Potěmkin žije.
Epi z devíti. Ty kráso. Tak to je solidní Lego
Ale když to hraje...
Ale když to hraje...
#2022BezHF vyústil v to, že jsem si uvědomil, že muziku je lepší zažít a dělat, než o ní psát na internet. Tedy sbohem