Počet kusů dřeva

Strat, Les Paul, Tele, SG, semiakustické, ...
krasty

Re: Počet kusů dřeva

Příspěvek od krasty »

man píše:To právě malovýrobce nemá. Nemůže zajet do jižní ameriky vybrat si z haldy dřeva. Objedná na internetu přířez na jednu kytaru za 10000,- a z toho ji pak musí vyrobit. Do kamen už to nehodí.
Kdyby jeden přířez na kytaru stál 10000, kolik by musela stát kytara, po započtení materiálu krku, hardwaru, práce a ostatních nákladů?

Pokud vím, tak kytaráři, alespoň ti kolem mě, mají dříví ve fošnách vhodně uskladněné a prokládané pro dlouhodobé uschnutí. Skoupili zásoby truhlářů, dýháren, apod. A nekupují po internetu, ale osobně si ho vybírají. Na mé kytary jsme si zajeli do Německa k obchodníkovi se dřevem, který zásobuje houslaře a kytaráře po celé Evropě.

Určitě bych víc věřil dřevu, které přirozeně léta schnulo než tomu, co v továrnách proženou sušárnou, ale to je můj osobní názor, každý ať věří čemu chce....
man

Příspěvek od man »

Ano, někteří kytaráři u nás mají vlastní dřevo, většinou lípu, olši apod. Dobrý smrk se dá koupit v Rakousku, ale fošny honduraskýho mahagonu, brazilskýho palisandru a kanadskýho javoru nemá na zahradě nikdo a to jsem navštívil několik špiček v republice.

Tohle je jen na rychlo vygooglený.
krk 66$
http://www.fastguitars.com/index.php/gu ... ogany.html
tělo 126$ - a to je ze dvou kusů
http://www.fastguitars.com/index.php/gu ... ogany.html
top 84 $ - pokud vezmu ten levnější
http://www.gobywalnut.com/instrument-to ... #electric1
pak je potřeba ještě hmatník brazilský palisandr - cca 50$

dohromady 326 $ x 25 (současný kurs) = 8150,- Kč
To je cena bez sales tax (cca 8%) , DPH (21%) , cla(3%) a dopravy.
Výsledná cena je vyšší než 10000,- Dá se jistě nakoupit i levněji, ale také mnohonásobně dráž, vše záleží na kvalitě toho dřeva.
zesilovač: Marshall JTM-45, box: Marshall 1960 4x12 kombo: Marshall JCM800 4210
elektriky: Les Paul 1959 (Jurča), Gibson LP Standard 1995
akustiky: Martin D28 r.1985, Furch D34 , Alvaro 55
krabičky : Ibanez TS9, Marshall GV-2, Boss DD-3, Boss RV5, EHX Holy Grail

Na blbnutí: Epiphone LP Standard, multiefekt Boss GT8, mix Yamaha, bedna RCF-ART310A
mirostrat
Bandzone: https://bandzone.cz/lustifon
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od mirostrat »

to podla mňa neni vela 10 litrov , aj keď ja som kúpil klát mahagony asi 10-12 rokov naspať , z ktorého vyšlo na LP a basu Ibanez za 4000 SK , od jedného sochára , takže keď chce niekto kvalitné drevo , tak sa može obrátiť aj tým smerom , majú kontakty
Lidi jsou jako zlá macecha, vyžmýkají tě, jako citrón a pak odkopnou, jako chcíplou krysu.
Red Dwarf : Nejlépe to měli vymyslené Eskimáci. Vystrčili staříky z Iglu a proto také neměli výraz pro Starobinec.
Se starobou přichází i moudrost, někdy ale přijde staroba sama.
krasty

Příspěvek od krasty »

Ano, nemají ho fošny, ale nejsou zas tak nezkušený, aby si draze kupovali hotový přířezy od x-tých zprostředkovatelů (znovu podotýkám - ty co znám já).
Jak už jsem psal, byl jsem v Německu u obchodníka, který má dřevo (včetně exotických) ve fošnách i menších kusech, je výrazně levnější než v tvých odkazech a rodinná firma to dělá už po několik generací. Stačí si vybrat. Nebyl problém mít očkovaný javor, flame či curly nebo hard maple, mahagon z různých poddruhů, korina, koa, palisandr v různých tónech, ořech, ...

Mě dřevo na LP vyšlo na 6500Kč (honduras, curly maple, krk hard maple+eben).
man

Příspěvek od man »

Já když jsem si vybíral dřevo na les paul, prohledal jsem všechny možný zdroje a narazil jsem i na zajímavý věci jako australská firma -přířezy na les paul cca 25000,-. Komunikoval jsem i některýma solidníma firmama v německu, jedni z nich mi napsali, že mají dokonce ve východních Čechách vybraný a koupený javor, který ještě roste a budou ho kácet za pár let. To se mi líbilo, že se tomu věnují, jezdí po evropě a vybírají vhodné stromy. Ale ceny byly vesměs podobné. Nakonec jsem to nechal na kytaráři, který zrovna dřevo objednával v USA, takže jsem na něj čekal 2 měsíce a pak jsem si mohl vybrat ze 3. přířezů které přišly.

Na blbnutí: Epiphone LP Standard, multiefekt Boss GT8, mix Yamaha, bedna RCF-ART310A
pain2

Příspěvek od pain2 »

Ehm... tady má vsemozne exoticke dreviny na kytary ;) a pak, ze nema nikdo http://www.holz-faszination-shop.de/Ins ... Tonewoods/
man

Příspěvek od man »

pain2 píše:Ehm... tady má vsemozne exoticke dreviny na kytary ;) a pak, ze nema nikdo http://www.holz-faszination-shop.de/Ins ... Tonewoods/
Tak my jsme mluvili o českých kytarářích a ne o zahraničních speciálkách na dřevo pro hudební nástroje.
Těch je samozřejmě dost po celém světě... Ale možná, že to má i někdo u nás, ale já o něm nevím a ti které jsem navštívil si to objednávají po kusech.

pain2

Příspěvek od pain2 »

Tak vím, že Macho je takový blázen, co chodí na turu do hor a hledá :D ale to samozřejmě ne ty exotické. Nicméně v čr to ani jinak nejde, než si to nakoupit u těch dodavatelů z Německa tam jich je pro nás v okolí nejvíc) Já jsem zatím jako takto spokojený se Sivčákem. Zkusil jsem toho už hodně, ale jeho dřevo je perfektní. Javor na krk se ani po natáhnutí strun neprohne, že mám výztuhy povolené kolikrát. javory z jiného zdroje jsem měl třeba jak luk už po vytáhnutí z CNC :D proto jsem se vždy k němu vrátil, ale přemýšlel jsem, že bych zkusil i toho holz-faszination :)
arcilucifer

Příspěvek od arcilucifer »

Ma to kousek do Beskyd, když jsem u něj byl mel drevo prolozeny venku, to uz je ale tak patnact let zpatky.
Jeho produkce me nijak neoslovila.
Kdysi jsem bydlel kousek od Hodslav a spousta znamych vod nej neco mela.
Hlavne proto, ze toho neslo moc koupit krom mrdozni Jolana strat.atd, tak proti tomu to byl zase jiny level.
kmensik
Rádce

Příspěvek od kmensik »

Zkouším krk ze 3 kusů (a nebojím se, že by hrál hůř než z jednoho). Po rozřezání hranolu se prkýnka poprohýbala , že je uprostřed skoro centimetr mezera. Ten javor byl ze sušky a leží mi doma na skříni nejmíň 3 roky. Začínám si myslet, že to dřevo si zaslouží schnout venku, aby prošlo mnoha teplotními a vlhkostními cykly a vnitřní pnutí se tím umrtvilo. Dokonale suché neznamená nutně dobré.
pain2

Příspěvek od pain2 »

Taky jsem to tak měl, když jsem zkoušel krk z javoru, co jsem si sehnal ze sušičky :) sice jsem tam neměl takovou mezeru, ale byl to porod slepit to k sobě. Nicméně právě tohle se mi třeba u javoru u Sivčáka vůbec nestalo. po rozřezání to bylo stále rovné pěkně. Proto si říkám, že možná to nebude jen tak blábol do luftu, když má uvedené, že javor má ročník 99. Proto jsem se už vyprdl na tyto pokusy sehnat si dřevo levněji :D
kmensik
Rádce

Příspěvek od kmensik »

Jasně. Ušetří to dost starostí.
Javor na krk na tele byl ze stejného zdroje. Z 50mm fošny jsem dělal 27mm krk a zbyla asi 12mm topinka, pořád je rovná. Je to i kus od kusu.
martina72
Nedůvěryhodný žvanil

Příspěvek od martina72 »

pain2 píše:Taky jsem to tak měl, když jsem zkoušel krk z javoru, co jsem si sehnal ze sušičky :) sice jsem tam neměl takovou mezeru, ale byl to porod slepit to k sobě. Nicméně právě tohle se mi třeba u javoru u Sivčáka vůbec nestalo. po rozřezání to bylo stále rovné pěkně. Proto si říkám, že možná to nebude jen tak blábol do luftu, když má uvedené, že javor má ročník 99. Proto jsem se už vyprdl na tyto pokusy sehnat si dřevo levněji :D
U dřeva se vůbec nebavíme o % vlkosti, suché nebo nesuché. Jde o zralost, tedy o nutně proběhnuvších chemických procesech, které pozmění jeho strukturu. Jen a jen počet let, stáří, ovšem nehraje zas takovou roli. Hodně staré dříví je tak jiné, že je třeba také úplně nepoužitelné, leda do kamen. Každý kus si řekne o své. Není to jednoznačné. Měl jsem v ruce a v mašině dříví, které uschlo nastojato, třeba dvacet let starý (suchý) mohutný strom. Dříví bylo leckdy úplně naprd - z technologického hlediska. Půdy a stodoly jsou stále plné i desítky let starých fošen uložených v seně. Málokdy jsou k něčemu.

Kód: Vybrat vše

Administrátorem zablokovaný účet. Uživatel nemůže přispívat ani používat soukromé zprávy.
Odpovědět

Zpět na „Elektrické kytary“