kytara od kytaráře vs. Custom Shop
Pravidla fóra
Re: kytara od kytaráře vs. Custom Shop
noa jak to je dneska s těma Gibsonama? Ono Tady hlavně nejde o to jestli horší Gibsony likvidují, posílají do evroy nebo nevím co... jde spíš o to jak si chodí v porovnáním s těma kytaráma od kytaráře, jestli to je úplně jiná liga která fakt stojí za těch 40 000 nevíc, nebo prostě je to fakt jenom o těch daních, dopravě a tak. A měl už někdo v ruce špatnou kytaru od kytaráře?
- bubucci
- Kontaktovat uživatele:
Výborné počtení. Co jsem měl v ruce 90tkové LP, tak to vesměs byly nástroje, které byly výborné zvukově i zpracováním. Kolega má '95 Standard Premium Plus a na ten se můj '08 Standard nechytal ani omylem.Tonda píše:Doporučená četba, aby se někdo další neztrapňoval na tohle téma :
http://www.thegearpage.net/board/showth ... ?t=1117031 citát je z postu č.35
Mj.z toho taky plyne, proč jsou některý ročníky objektivně lepší než jiný.
Není to tak složitý pochopit.
V odkazu mě zaujala i historie zmiňovaných 90tkových LP Studií a to, že se používaly javorové krky. Mám '93 Studio a to má 1kus tělo, 3kusy top, mahagonový krk a ebenový hmatník a hraje slušně i při porovnání se Standardem.
Od českých kytarářů jsem toho v ruce bohužel moc neměl a to, co se ke mně dostalo nestálo za řeč, až na dvě nebo tři výjimky
Kamarád má superstrata od Kobrleho a neměl jsem v ruce lepší kytaru. A to v přímym srovnání s mejma: Gibson LP Std 08, ESP Horizon FR II i jeho: Gibson LP Custom, Fender Vinage Custom, Ibanez NEM, Jackson Soloist US a pár levnějších. Je to olšovej superstrat HSS s průchozím javorovým krkem, javorovym topem, FR. Je perfektní po všech stránkách. Perfektně seřiditelná s nizoučkym dohmatem, sustain jak kráva, bezchybný zpracování a zvuk... to se nedá popsat. Na jakymkoliv zesiku, čistej nebo drive. Co tu kytaru znám, mám furt nutkání ke Kobrlemu zajít s objednávkou...
- 2008 Gibson Les Paul Standard
- 2009 ESP Horizon FR II
- 1999 Fender Stratocaster USA Custom Vintage
- 1986 Gibson Explorer
---------------------------------------
- 1997 Ephiphone AJ18SCE
- 2021 Gibson Hummingbird Custom Adirondack
- 2009 ESP Horizon FR II
- 1999 Fender Stratocaster USA Custom Vintage
- 1986 Gibson Explorer
---------------------------------------
- 1997 Ephiphone AJ18SCE
- 2021 Gibson Hummingbird Custom Adirondack
- mirostrat
- Bandzone: https://bandzone.cz/lustifon
- Kontaktovat uživatele:
no to by ma zajímalo , jak by to dopadlo , či ten druhý identický superstrat bude aj hrat jak ten prvý , když to ale bude iná gitka , tak porovnaní je v lufte , skill tam ale asi bude
Lidi jsou jako zlá macecha, vyžmýkají tě, jako citrón a pak odkopnou, jako chcíplou krysu.
Red Dwarf : Nejlépe to měli vymyslené Eskimáci. Vystrčili staříky z Iglu a proto také neměli výraz pro Starobinec.
Se starobou přichází i moudrost, někdy ale přijde staroba sama.
Red Dwarf : Nejlépe to měli vymyslené Eskimáci. Vystrčili staříky z Iglu a proto také neměli výraz pro Starobinec.
S Gibsonama je to tak, že managament hrabe, marketing funguje, kvalitní dřevo dochází a ceny výborných kytar rostou. Když dáš 100t za kytaru, je dost pravděpodobné, že bude dobrá, aspoň dle mých zkušeností. Gibson umí vyrobit dobrou kytaru, jen se snaží vydělávat, tak dělá mnoho levnějších, které často nejsou žádný zázrak a za vynikající nástroje chce víc a víc.Tadzio píše:noa jak to je dneska s těma Gibsonama? Ono Tady hlavně nejde o to jestli horší Gibsony likvidují, posílají do evroy nebo nevím co... jde spíš o to jak si chodí v porovnáním s těma kytaráma od kytaráře, jestli to je úplně jiná liga která fakt stojí za těch 40 000 nevíc, nebo prostě je to fakt jenom o těch daních, dopravě a tak. A měl už někdo v ruce špatnou kytaru od kytaráře?
Měl jsem v ruce mnoho špatných kytar od kytarářů - nehrajících, nenaladitelných, nebo neseříditelných. Největší hit byla baskytara z Karlových Varů, kde mimo příšerného zvuku, úplně zpraseného bezpražcového hmatníku ( a vlastně úplně všeho ) byl sedlový pražec podložený ulomenou lupínkovou pilkou, která při hraní vyjela a rozřízla mi ruku. Skončilo to tím, že na mě veřejně, před plným obchodem, řval bratr úžasného kytaráře, vyhlášený podvodník, lhář a vydřiduch, že jsem debil, nevím, co chci a pilka je kovová, tak dobře nese zvuk. Byl jsem mladý kluk, neuměl moc hrát, tak to zkusil......
Všechny špatné kytary od českého kytaráře ale měly společnou vysokou cenu, spoustu keců okolo o tom, jak jsou úžasné a snahu dělat z muzikanta blbce, když se mu něco nelíbilo. Kdybych teď sháněl například LP, tak začnu u Gibsona a Heritage, případně vyzkouším něco již vyrobeného od Procházky, Jurkoviče nebo Jurči, ale výrobu na objednávku bych, po mých zkušenostech, asi zvážil. Mám na své nástroje velké nároky a adrenalinové sporty mě moc neberou.
Hledám možnost hrát jazz v Praze. http://bandzone.cz/janbisek
Po proběhnutí tématu jsem se uchýlyl k téhle malé zlomyslnosti, protože jsem věděl, že to nějakého fandu/znalce popíchne a stalo se. Mea culpa. Mír.Tonda píše:To asi mělo bejt vtipný ... žejo ?cherreda píše:Cituji českou klasiku z let mínus 1989:
![]()
Vtipný je ovšem to, že to není česká klasika, ale (tehdejší) realita. Dneska na to kašlou
Samozřejmě, že výstupní kontrola byla realita a bylo by od nich dost šílené, kdyby tu kontrolu neměli, není na tom vůbec nic vyjímečného, ve všech výrobních oborech je nějaké to procento zmetkovitosti na výstupu. Dělat z toho ojedinělý mýtus je nesmysl. Jinde se asi kytary nekontrolovaly či nekontrolují? Též je vcelku běžné, že se na výstupu nepodarek vyhodí, či dokonce záměrně poničí nebo rozebere, už jen proto, aby podnikavější zaměstnance nesvrbělo je "vyšetřit" a pokoutně si přilepšit a tím kazit firmě reputaci. Reálně v dnešní době předpokládejme u Gibsonu trochu jiné standardy benevolence, jinak by to ve vší té konkurenci mohli zabalit.
Co se týká kytarářů - jsou to řemeslníci jako všichni ostatní - někdo je flákač a někdo ne a podle toho vypadají výsledky. Dneska je myslím velmi snadné najít dostatečné reference na každého. A že někteří mají tendence pindat mysteriozní nesmysly, resp. "dělat z muzikanta blbce"? Hm, v čem je to vlastně jiné oproti marketingu velkých výrobců?
Víc k tomu už nebudu mít, takže doufám, že jsem nikoho neurazil.
| Cruel YT | Cruel sptf
- SUK
- last.fm: last.fm/user/sukcz
- Bandzone: http://bandzone.cz/fan/sukovec
- Kontaktovat uživatele:
V pripade velkych vyrobcu delaji z ostatnich blbce zakaznici, kteri si to koupili...cherreda píše:Co se týká kytarářů - jsou to řemeslníci jako všichni ostatní - někdo je flákač a někdo ne a podle toho vypadají výsledky. Dneska je myslím velmi snadné najít dostatečné reference na každého. A že někteří mají tendence pindat mysteriozní nesmysly, resp. "dělat z muzikanta blbce"? Hm, v čem je to vlastně jiné oproti marketingu velkých výrobců?
Hodně budem někde...
Kdybych teď sháněl například LP, tak začnu u Gibsona a Heritage, případně vyzkouším něco již vyrobeného od Procházky, Jurkoviče nebo Jurči, ale výrobu na objednávku bych, po mých zkušenostech, asi zvážil. Mám na své nástroje velké nároky a adrenalinové sporty mě moc neberou.[/quote]
Mám kytaru od moravského kytaráře, ale vybíral jsem ji z už hotových kusů. Naprostá spokojenost. Ale objednávku bych také zvážil. Dát 10 zálohu a pak čekat 2 roky na nástroj, jako jeden můj kolega, na to nemám nervy. Nástroj to je ve finále úžasný a plně srovnatelný s gibsonem, ale než byl po mnohých odkladech a zdůvodněních konečně u majitele, tak se mu mezitím rozpadla kapela.
Mám kytaru od moravského kytaráře, ale vybíral jsem ji z už hotových kusů. Naprostá spokojenost. Ale objednávku bych také zvážil. Dát 10 zálohu a pak čekat 2 roky na nástroj, jako jeden můj kolega, na to nemám nervy. Nástroj to je ve finále úžasný a plně srovnatelný s gibsonem, ale než byl po mnohých odkladech a zdůvodněních konečně u majitele, tak se mu mezitím rozpadla kapela.
... aby ne, když někteří fandové startují na první škrtnutícherreda píše:.... protože jsem věděl, že to nějakého fandu/znalce popíchne a stalo se.![]()
Tak tedy:

K tématu CS vs kytaráři - s výrobky kytarářů nemám zkušenost jinou, než že jsem pár kytar osahal a tím to skončilo.
S novými CS kytarami je situace tristní, stačí se podívat na ceny, navíc teď to bude ještě horší, slabé euro/silný dolar atd..
Podle zpráv z NAMM bude Gibson dělat Reissue o třetinu míň a budou stát o dost víc. Fender CS taky dost nechutně ceny šroubuje (přitom mají tu výhodu, že z velké části pracují s "normálními", lépe dostupnými dřevy).
Druhotně to zvedá ceny ojetin.. Je vidět, jak najednou v evropských prodejnách mizí starší CS gibsony, co tam roky ležely. Prostě bída.
I´m wheels... movin´wheels
Ja mel doma dve kytary od ceskych kytararu a poridil bych klidne zas, nicmene opet z hotovych kusu - pokud by me teda neprepadla silena touha mit neco skutecne unikatniho (jednou si to sedmistrunne tele postavit necham
). Oba nastroje byly precizne zpracovany a hraly dobre, nicmene ani jeden moc nehral jako jejich predloha - v jednom pripade se jednalo o variaci na tema PRS McCarty od BSG (to hralo mnohem vic jako LP, ale super. napr sustain mela ta kytara delsi nez muj origo PRS Custom) a druha byla kopie LP Zakk Wylde od Jurkovice (ktera byla taky vyborna, ale moc jako LP nehrala - ani ve srovnani s jinejma LP opatrenyma EMG). Jejich nejvetsi devizou byl pomer cena/vykon, cena secondhandovych kytar od ceskych vyrobcu je na bazaru doopravdy legracni.
ad "objektivne lepsi nastroje z nekterych rocniku": na zaklade toho vypraveni z odkazovaneho postu lze maximalne usoudit, ze jsou objektivne lepe zpracovane
coz nerozporuji, s timhle sel gibson skutecne hodne dolu. nicmene mel jsem v ruce nekolik kytar z teto kultovni ery a vsechny byly zvukove prinejlepsim lepsi prumer, proto na zazracny rocniky moc neverim (stejne to mam i u ostatnich znacek, po vyzkouseni ruznych nastroju ze "zlatych" obdobi) - byt se mi ty kytary celkove vic libi nez dnesni produkce. Relativne nedavno mne dostal do kolen LP standard 2004 ktery vloni visel v aleximu, takhle dobrej LP jsem nepotkal uz dlouho. porad verim spis na kvality konkretniho kusu nez celych rocnich produkci.
U Gibsonu me fascinuje mnozstvi nastroju, ktere maji hrb na krku kolem 13. prazce - snazim se to chapat u sveho faded Flyingu za 18 na krame ve sve dobe (kdy za ty prachy americky delnik na tu kytaru skutecne nema moc casu, byt v ramci sloganu "Only a gibson is good enough" bych cekal vymyceni i takovychto elementarnich problemu), ktery je jinak super - az na ten hrb
), ale u takove ES-137 classic (u ktere jsem tohoto jevu byl taky svedkem, byt jinak slo o naprosto bozi nastroj) za 60k bych uz asi tolik pochopeni nemel
videl jsem to uz u minimalne sesti kusu non-CS gibsonu, vc kamosova LPC lite ('87).
ad "objektivne lepsi nastroje z nekterych rocniku": na zaklade toho vypraveni z odkazovaneho postu lze maximalne usoudit, ze jsou objektivne lepe zpracovane
U Gibsonu me fascinuje mnozstvi nastroju, ktere maji hrb na krku kolem 13. prazce - snazim se to chapat u sveho faded Flyingu za 18 na krame ve sve dobe (kdy za ty prachy americky delnik na tu kytaru skutecne nema moc casu, byt v ramci sloganu "Only a gibson is good enough" bych cekal vymyceni i takovychto elementarnich problemu), ktery je jinak super - az na ten hrb
To by samo o sobě nestačilo, je toho víc:Kinx píše: ad "objektivne lepsi nastroje z nekterych rocniku": na zaklade toho vypraveni z odkazovaneho postu lze maximalne usoudit, ze jsou objektivne lepe zpracovane![]()
- mnohem menší objem produkce (do 200 kytar (LP) za den), když toho dneska sekaj násobně víc,
tak to musí podle toho dopadat. Tzn dřív bylo nejen lepší zpracování, ale i lepší kontrola. Na všechno
víc času.
- nebyl Custom Shop = i nejlepší dřevo šlo do normální (tj dnes Gibson USA) produkce.
- kvalitnější materiály vůbec, nejen dřevo - postupem let se začalo šetřit na každý maličkosti,
(příklad - snímače: původní Classic57 měly drát s jinou izolaci a hrajou jinak než po r. +/- 2006,
kdy se specifikace změnila.. a začal používat jinej, levnější drát). Věřím, že podobným procesem prošly i 490/498, protože ty starý co mám taky hrajou jinak než nový.. natolik dobře, že je tam nechávám.
Stejně tak jsem přesvědčenej (ale nikde jsem to nezjišťoval) že používali kvalitnější pražce: ty moje 3 kytary z tý doby, na kterých je jinak vidět, že se na ně hodně hrálo, mají pražce v nepochopitelně dobrým
stavu ( a nejsou měněný) - na rozdíl od nových gibsonů (2005-2008), který jsem ohrál jen já..
- něco možná udělala i větší motivace (i když spíš vedení než dělňasů) dokázat po nevalné Norlin éře,
že špičkové kytary Gibson přece jen dělat umí. To zřejmě taky časem vyšumělo
I´m wheels... movin´wheels
- Alternátor
Myslím, že tenhle inzerát to dokonale vystihuje http://hudebnibazar.cz/marcus-kopie-gib ... /ID885089/Kinx píše:Jejich nejvetsi devizou byl pomer cena/vykon, cena secondhandovych kytar od ceskych vyrobcu je na bazaru doopravdy legracni.
Gibson Les Paul Slash Standard November burst 2023, Gibson Les Paul Traditional 2019, Jolana Diamant II 2020 + Gibson 490R a Burstbucker 3, Gibson SG Special 2002, Harley Benton SC-500, Marshall DSL40CR, Cort Core-DC Mahogany OPBB, Ibanez AW65-LG, prehistorická španělka Lucida
Tu kytaru znám a kdyby mne manželka nepřesvědčila, že tu pračku opravdu potřebujeme, koupil bych ji (kytaru:-)).
- mirostrat
- Kontaktovat uživatele:
podla mňa je najvačší problém tá čakacia doba s neistým výsledkom , lebo keď chcem poriadny nástroj a mám dost peňez , tak idem do nejakého lepšieho obchodu a možem vybrat z viacerých kusov , keď sa mi nelúbi , tak ju vrátim , to u gitarára nehrozí , ďalej to , že každý si vačšinou dá postavit nástroj s tým , že ho nikdy nepredá
potom sa válajú na bazároch robeňáky ktoré nikto nechce , prečo to vobec objednávatelia predávajú ? svoje srdcovky robené podla seba ? no asi tomu niečo chýba , alebo je niečo na XY , no a niekto s CS asi nerobí nástroj 2 a viac rokov , ja osobne by som si už nedal robit nástroj , jedine nejaký fest atyp , 5 a pol strunovú barytónku s huslovými mechanikami , podla mňa to zakapáva a z gitarárov sa stávajú servisáci , brúsenie , výmena pražcov , nejaké opravy , sem tam sporadicky niekto objedná nejakú gitku , potom si búcha hlavu , keď ju má za dva roky , lebo nemajú čas na výrobu , ja na mojom CS -ku moc nehrávam , má moc nízke pražce a je relatívne ťažká , najradšej si zahrám na CV 50 , no a na takom robenom strate jak to CS som ešte nehral , to má krk jak betón , s krkom sa vobec nedá ,,pákovat" také kvalitné drevo mi tam gitarár určite nedá
Lidi jsou jako zlá macecha, vyžmýkají tě, jako citrón a pak odkopnou, jako chcíplou krysu.
asi ze stejného důvodu proč jsou na bazaru ty dokonalé originál gibsonymirostrat píše:... prečo to vobec objednávatelia predávajú ?
BGD ≋ Baritone Guitar Dreams
≋Dreams Are Messages From The Deep≋
≋Dreams Are Messages From The Deep≋
Asi jak který kytarář. Do konce března musím udělat 4 kytary
neřekl bych, že to je nějak málo.
- mirostrat
- Kontaktovat uživatele:
tak to určite , sry za kolektívnu vinu , no a na SK fóre sú mladí chaloši , ktorým to tiež netrvá roky
a robia parádne gitky , napr. http://forum.gitaristi.sk/index.php/top ... 8.390.html , no a v CS , keď može robit rus , tak podobné može robit aj čech , sk , maďar , no a v dnešnej dobe keď má niekto objednávku na 2 nástroje mesačne , tak klobúk dolu
Musím trochu poopravit, co jsem tu napsal, protože před 3 dny mi u pana Procházky, při servisu mojí kytary, dali do ruky repliku kytary Barneyho Kessela z roku 46 se snímačem Charlie Christian. Je to překližkový 17ti palec, se složením překližek - smrk/topol/smrk a javor/topol/smrk a krkem z javoru. Jediným důvodem, proč jsem ten nástroj dobrovolně pustil z ruky byla obava, že moje dítě rozmlátí ve svém nadšení nějakou jinou drahou kytaru. Takhle masivní, vyrovnaný a barevný tón jsem z překližkové lubovky nikdy neslyšel. Je jasné, že jí moc potřebuji, jen nevím, kde vzít peníze. Platí tedy, že většina úžasných kytar, na které nemohu zapomenout byla od Gibsona a Fendera, ne všechny.
Hledám možnost hrát jazz v Praze. http://bandzone.cz/janbisek
Po čase opět otevírám toto téma, neboť jsem si nadělil krásný vánoční dárek od p.Jurči v podobě této kopie PRS. Je krásná a fakt hraje úžasně. Neskutečně pohodlný hmatník, úžasný sustain a hlavně neuvěřitelně precizní práce. Musím říct, že pan Jurča je fakt perfekcionalista a neváhá si vyhrat s detaily /dřevěné rámečky kolem snímačů, dřevěná koncovka na přepínači snímačů atd./. Právě ta přidaná hodnota lidské práce a individuálního přístupu bylo to, proč jsem se rozhodl pro kytaru na zakázku. A vydržel jsem i to nekonečné čekání....
nástroj od kytaráře bývá špičkový, kolikrát lepší než originál, ale má to dvě ALE.
- pokud si ho necháváš přímo stavět, přes všechny reference nikdy nevíš, co nakonec dostaneš, nevyzkoušíš si ho.
- zakázková kytara, i ta sebelepší, se blbě prodává, protože na ní není nápis Gibson nebo Ibanez.
- pokud si ho necháváš přímo stavět, přes všechny reference nikdy nevíš, co nakonec dostaneš, nevyzkoušíš si ho.
- zakázková kytara, i ta sebelepší, se blbě prodává, protože na ní není nápis Gibson nebo Ibanez.
Já se domnívám, že revoluce je zvrat k lepšímu. Kontrarevoliuce je síla, která tomuto zvratu brání. Kontrarevoluce se drží u moci zuby nehty. Ti starší už pouze nehty. (Zdeněk Svěrák, 1989)