Les Paul - jaké se vám líbí?

Strat, Les Paul, Tele, SG, semiakustické, ...
Odpovědět
Nero
Rádce
last.fm: http://www.last.fm/user/Nero1

Re: Les Paul - jaké se vám líbí?

Příspěvek od Nero »

grock píše:hyenyk a nero - oba jste přestřelili, řekl bych. Kdyby tohle napsal martina... :?
V čem? V tom, že jsem rád, že si můžu vybrat kytary více než dvou značek? Nebo v tom, že průměrný fanoušek v koncertním publiku neřeší, jaký má kytarista na hlavici nápis?
"Náš problém není v tom, že toho víme málo. Náš problém je, že mnoho z toho, co víme, není pravda."

PetrPeter 1975 - 2008
grock

Příspěvek od grock »

Jelikož se tohle jmenuje Les Paul-jaký se vám líbí a nikoliv třeba Bastard-jaký se vám líbí, čtu příspěvek hyenyka jen jako osobní invektivu a tvůj jako podporu tohoto konání, bohužel. :cry:
Pořád nevím, zda svět řídí chytří lidé a dělají si z nás legraci a nebo blbci a myslí to vážně.
Nero
Rádce

Příspěvek od Nero »

Ty jo, a já si hned na první stránce dovolil sem dát kytaru typu Les Paul a nikoli Les Paul z Nashvillu. Pane bože, jak jsem si to mohl dovolit... Omlouvám se wikxzenovi, že jsem takto znečistil jím založené téma, doufám, že mi bude odpuštěno.

grocku, prober se. Ve všech těhle tématech se řeší kytary "typu XY", protože slavné tvary byly více nebo méně přesně či podařeně přebrány jinými výrobci, a většině přispěvatelů to nevadí. A když se wikxzenovi (který mimochodem jako zakladatel threadu má větší právo definovat jeho obsah než kdokoli jiný) líbí variace na LP od Fano, tak co má být? Vydáme se do ulic pálit plakáty s LP od jiných výrobců než Gibson?

A podívej se, na co jsem reagoval. Na hyenikova slova to nebylo.

Takže znovu - kde jsem přestřelil a kde jsem se stal "martinou"? Tím, že jsem rád za širší nabídku, nebo že jsem skeptický k tomu, jak průměrný posluchač řeší, jestli na podiu vidí Gibson nebo kopii?
"Náš problém není v tom, že toho víme málo. Náš problém je, že mnoho z toho, co víme, není pravda."

PetrPeter 1975 - 2008
kmensik
Rádce

Příspěvek od kmensik »

A co teprve PRS (= LP se stratovskou kobylkou)? Bastard! A LP samotné = Jazzová lubovka + plné tělo + HB, tedy bastard. Atd atd. Šak to memusíš kupovat.
Red Bull
Globální moderátor
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od Red Bull »

Odpovím na problém některých zdejších přispěvatelů takto:

Obrázek
Ibanez 2392 - Les Paul Custom 1974
"MOJO" kills modern music...

Je tu spousta otázek, které již byly zodpovězeny.
Fender Stratocaster photo flame MIJ [1994] -> Ibanez AW3000NT ]

http://www.7daysgallery.com
Ctibi

Příspěvek od Ctibi »

Není to nic nového, ale tenhle custom od Gibsonu v tomto barevném provedení mě vždy dostane. Když ho vidím, tak si říkám: Musíš vydělávat, ať si ho jednou můžeš koupit :D
Obrázek
lathur

Příspěvek od lathur »

proč to kupovat, když se to dá postavit
Nero
Rádce

Příspěvek od Nero »

Mimochodem, když tu řešíme ty bastardy, byla by škoda nezmínit tenhle kousek:

... s tím správným logem... Tak ošklivý, až na tom je něco hezkého.

PetrPeter 1975 - 2008
arcilucifer

Příspěvek od arcilucifer »

Ještě Ti tam dodám komentáře :mrgreen:

Vlastimil Polívka, Blatná
Neděle, 1. února 2015, 21:29:45 |
Souhlasím |
Nesouhlasím |
+1

By mne zajímalo, co by stály ty kytary, co opustily Dřevokov Blatná v roce 1953. Klobouk dolu, před panem Růžičkou.
Roman Skaloš, Luby
Neděle, 1. února 2015, 21:00:55 |
Souhlasím |
Nesouhlasím |
+1
Tak to bude drahej kousek...
wikxzen
Rádce

Příspěvek od wikxzen »

V tomhle tématu je na každém co si zde vloží za favorita. Tohle není fanklub jedné skupiny lidí, která preferuje jen úzký záběr kytary typu Les Paul čistě od Gibsona, popř. přesných replik a tributů. Klidně si diskutujte jak chcete. Jen aby se však nestala jistá nehoda, kterou popisuji v prvním příspěvku. Tuhle zkušenost nepřeji žádnému moderátorovi. :mrgreen:
Tonda

Příspěvek od Tonda »

grock píše:hyenyk a nero - oba jste přestřelili, řekl bych. Kdyby tohle napsal martina... :?
Na druhou stranu - oba mají svým způsobem pravdu 8)
Spíš mi šlo o to, že mi přijde tak trochu vypočítavé, když někdo vezme osvědčený design a přidá (rádoby) "přidanou hodnotu" v podobě zbastlení několika stavebních prvků a prezentuje jako svůj výtvor.
Když to někoho inspiruje k lepšímu hraní a cítí se s tím dobře, tak je to OK, ale mě to vždycky přišlo, že se
vezou na vlně, kterou udělal někdo jiný - a s F nebo G si vystačím nadosmrti. Tím spíš, že mě žádná napodobenina zatím nepřesvědčila - hrál jsem na několik Suhrů, a přestože z nich spousta lidí teče, tak mě to přišlo jako sterilní mrtvý nic. Stejně jako Collings, Fano, a třeba i Heritage, který zrovna by měly být "víc Gibson než Gibson,přece Kalamazoo.." - jsou prostě jiné, a když se "zaháčkuješ" na G nebo F tak to cítíš, i kdybys nechtěl :)
Ale jsou to jen nástroje, a souhlasím, že publiku je fuk, co je napsaný na hlavě :wink:
Stejně jako na nahrávkách taky všichni poznaj kulový - třeba teprve nedávno mistr vyzradil, že You Shook Me nahrával s Flying V (a ne Telecasterem) .. a vůbec, kdoví jestli celá LZ I nebyla ten ukradený Custom (se kterým nahrával všechno, včetně Downtown s Petulou Clark) , a žádný tele ... :mrgreen:
I´m wheels... movin´wheels
Bejk
Moderátor

Příspěvek od Bejk »

Spíš mi šlo o to, že mi přijde tak trochu vypočítavé, když někdo vezme osvědčený design a přidá (rádoby) "přidanou hodnotu" v podobě zbastlení několika stavebních prvků a prezentuje jako svůj výtvor.
Když to někoho inspiruje k lepšímu hraní a cítí se s tím dobře, tak je to OK, ale mě to vždycky přišlo, že se
vezou na vlně, kterou udělal někdo jiný - a s F nebo G si vystačím nadosmrti.
Jsem zrovna jeden z těch, který by rád na Gibsonu viděl výřezy pro pupek (možná i zkosenou hranu pro ruku) a strat menzuru. Jinak je pro mě LP naprosto nepoužitelná a nepříjemná kytara a přitom mám její zvuk rád. Takže já jsem rád za to, že někdo vzal osvědčený design a v něčem ho upravil. Můžu si pak vybrat přesně to, co mi sedí a přitom se zachováním charakteru určitého typu. Jasně, že ten komu ten tvar a konstrukce vyhovuje bude na úpravy nahlížet jako na svatokrádež ;). (A byl bych opravdu nerad, kdyby tady vznikl flame o tom, že dlouhá menzura na LP jeho charakter úplně zabije...)
Tonda

Příspěvek od Tonda »

Bejk píše: Jsem zrovna jeden z těch, který by rád na Gibsonu viděl výřezy pro pupek (možná i zkosenou hranu pro ruku) a strat menzuru.
Takže - Nighthawk ? :wink:

Obrázek

.. a navrch i struny skrz tělo..
Naposledy upravil(a) Bejk dne 2.02.2015 2:25, celkem upraveno 1 x.
Důvod: Dovolil jsem si ti zprovoznit obrázek :).
I´m wheels... movin´wheels
Bejk
Moderátor

Příspěvek od Bejk »

Ano, pro mě klidně Nighthawk. Ale taky se podívej, kolik lespaulistů na něj "nadává" že to není LP a je to hybrid, ikdyž je to originál Gibson, což teprve kdyby to byl Cort nebo Washburn :D. To byl ale jen příklad. Stejný příklad bych mohl uvést na telecasteru, kde by menší zaoblení taky nebylo na škodu a kobylka se šesti kameny. Ano, taky už začal takové dělat, ale proto, že šel s dobou a staromilové taky stále tvrdí, že když nemá 3 kameny, tak to není pravé tele. Někdo další si může libovat jen ve výřezu a zbytek mu bude vyhovovat. Kvůli tomu bych nezatracoval tyhle malé detaily, které dělají ostatní firmy, ikdyž většinu okopírují. Gibson a Fender ať si je klidně dělají podle staré receptury (taky už od toho upustily a snaží se jít s dobou ;) ), pořád budou mít svoje místo na trhu, stejně tak jako ti, kteří jejich koncept něčím upravili a já na tom nevidím nic špatného. Prostě udělali něco, co G a F nechtěli a zůstali u starých konceptů.
Každý si přece najde to své a o to jde. Zkus si představit situaci obráceně, že by ti nesedl klasický Les Paul, ale přesto bys ho hrozně chtěl a já bych tě poslal do háje s tím, že nic jiného se nedělá a dělat nebude :D. Jak bys byl potom rád kdyby někdo jiný vyrobil kvalitní kytaru s malými úpravami, takže by ti najednou sedla ;) :D.

Nechal bych toho a vrátil bych se k postování fotek Les Paulů na všechny způsoby. Fakt nevidím důvod sem dávat jen "klasické" LP. Pokud se někomu Bastardi nelíbí, tak mám 2 rady, buď přestane tohle vlákno číst a může se na své favority dívat sám- na netu je fotek dost. A nebo přejde kytaru mlčením, protože za 5min. může dát fotku nějaké "jiné" kytary a ta se zase nebude líbit mě a taky budu zdvořile mlčet. Protože každému se líbí něco a na fórum by se měla zpět vrátit jistá tolerance názoru.
Nero
Rádce

Příspěvek od Nero »

Tonda píše: Na druhou stranu -
Díky, takhle to beru :wink:

K tomu designování - pokud se dnes výrobce nechce dostat do silně alternativních vod, v podstatě musí vycházet z osvědčených designů single- nebo double-cut. Pak to nějak vždy bude připomínat nějaké z klasických modelů. Já proti tomu nic nemám - pořád mi dává smysl udělat rádoby LP s elektronikou ve stylu telecasteru a nalepit na to svoje jméno než udělat přesnou kopii LP a prodávat to jako svůj výtvor.

PetrPeter 1975 - 2008
angeen

Příspěvek od angeen »

Studio Alpine White chrome hardware.
Přílohy
kytara.jpg
hyenik
Rádce
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od hyenik »

a kdyz uz jsme u toho vysvetlovani... moje reakce byla na tento chybne predjimaci diskuzni faul
Tonda píše:To je pro lidi, co chtěj upoutat gearem, hraním to holt dá víc práce..
coz potvrdil Tonda i naslednou korektni reakci (ktera byla uz uplne o necem jinem).

Takze jediny kdo tady momentalne prestrelil je grock, u ktereho bohuzel osobni antipatie vuci me, prevazily nad chapanim psaneho textu. To jenom pro otravny a nudny poradek.

Pro zajimavost pouziju priklad z jineho threadu kdy akteri vyjdou s takovou bombou - standby u lampacu je zbytecne, ....a uplne poklidne se diskutuje, argumentuje, vysvetluje... bez urazek, bez predjimani, bez osobnich invektiv. Prestoze je to informace velice vybusna a jdouci naprosto proti obecne sirenym a pouzivanym nazorum. Takhle si osobne predstavuju prinosne a obohacujici obecnejsi forum.

PS: Jestlize sem diehard fan jednoho vyrobku, ostatnimi pohrdam a nedokazu se prenest nad to ze existuji i jine (pro konkretni ucel i lepsi) kytary nez lespaul, tak existuji uzce specializovane fora kde vas nebudou obtezovat normalni lidi.
BGD ≋ Baritone Guitar Dreams
≋Dreams Are Messages From The Deep≋
keeDonald

Příspěvek od keeDonald »

Tak to vidíte, první Les Paul od Lese Paula je vlastně jeden z největších bastardů :D
VANDALISM: BEAUTIFUL AS A ROCK IN A COP'S FACE
Bejk
Moderátor

Příspěvek od Bejk »

:roll: Děkujeme za upozornění a možnost rozpoutat další flame. Budu rád, když se vrátíte zpět k hodnocení vzhledů všech Les paulů ;).

Mám je rád podle vzhledu a zvuku (ale to je tak všechno), hlavně sunbursty a kresbu dřeva (a nemusí to být 50A javor), goldtopy nemám rád.
DenisEr

Příspěvek od DenisEr »

GIBSON SG Special Faded MH 2016 T Satin Cherry
Epiphone SG G-400 PRO Cherry + Gibson 498T
Marshall DSL 5C
Fender Frontman 212r + Boss DS-1
trsátka BRAIN 0,88mm, Marshall MS-4ZW, struny Special Alloy Humbucker SA11, rozebranej Epiphone Les Paul Special II VS

Jsem vášnivý Doomař a milovník jitrnic
Odpovědět

Zpět na „Elektrické kytary“