aktivní snímače EMG 81 85 brum při pohybu s kytarou
Pravidla fóra
aktivní snímače EMG 81 85 brum při pohybu s kytarou
Zdravím,
před nedávnem jsem zareagoval na inzerát na hudebnibazar.cz a koupil tuto kytaru: http://kytary.cz/epiphone-prophecy-les- ... /HN129976/
Kytara je rok stará, podle pána hraná občas doma. Došla v kufru s dokladem o zaplacení. Je tedy ještě dva roky v záruce. Je opravdu v perfektním stavu. Ale po odzkoušení jsem narazil na jeden problém. Aktivní snímače by podle toho, co jsem se všude možně dočel, měly být robustní vůči brumu. Na čistý zvuk není problém, absolutní ticho. Ale na zkreslený strašně drnčí. Samozřejmě struny tlumím rukou. Když se s kytarou otáčím, jdou najít polohy, kdy je ticho. Buďto čelem k aprátu nebo zády. Nejvíce brumí, když stojím kolmo. Prohledal jsem forum, prohledal jsem youtube, googlil, ale řešení jsem nenašel. Našel jsem jen to, že nejsem jediný s tímto problémem. Viz video na youtube: https://www.youtube.com/watch?v=66IP-FmlIa0 nebo https://www.youtube.com/watch?v=PxmylosfMN0
Řešení je stát v určité pozici, ale ta hranice je docela úzká, stačí se trochu pohnout a začne hučet. Navíc je tohle řešení dost nepraktické. Když hraji, problém není. Používám Metal Zone MT 2. Zkoušel jsem to v kámošově kombu, naprosto to stejné. Zkoušel jsem jiný kabel, taky nic. Zkusil jsem odpojit krabičku a zkusil efekt z hlavy a dělalo to naprosto to samé. Vlastním Piggy Back od Hartke (ano, je to šunt, hodlám pořídit lepší mašinu, ale jak jsem psal výše, hučelo to i na kamarádově kombu). Zkusil jsem zapojit moji starou Ibanezku za čtyři litry s pasivním humbuckerem a tenhle problém se neyskytuje. Čili bojím se problému přímo s aktivními snímači. Respektive někde je něco špatně odstíněné, kabeláž, něco. Jo a baterku jsem taky vyměnil za novou, nepomohlo.
Oč Vás, zkušené muzikanty, prosím. O radu co dál. Buď je to naprosto normální a je nutné pořídit si Noise Gate. Nebo pán věděl, že je to šunt, tak to hodil na bazar a já měl smůlu, že to vzal. Nebo je něco na kytaře vadné a mám ji reklamovat? Nebo jít za kytarářem pro radu a třeba to nějak potunit?
Předem děkuji za reakce.
před nedávnem jsem zareagoval na inzerát na hudebnibazar.cz a koupil tuto kytaru: http://kytary.cz/epiphone-prophecy-les- ... /HN129976/
Kytara je rok stará, podle pána hraná občas doma. Došla v kufru s dokladem o zaplacení. Je tedy ještě dva roky v záruce. Je opravdu v perfektním stavu. Ale po odzkoušení jsem narazil na jeden problém. Aktivní snímače by podle toho, co jsem se všude možně dočel, měly být robustní vůči brumu. Na čistý zvuk není problém, absolutní ticho. Ale na zkreslený strašně drnčí. Samozřejmě struny tlumím rukou. Když se s kytarou otáčím, jdou najít polohy, kdy je ticho. Buďto čelem k aprátu nebo zády. Nejvíce brumí, když stojím kolmo. Prohledal jsem forum, prohledal jsem youtube, googlil, ale řešení jsem nenašel. Našel jsem jen to, že nejsem jediný s tímto problémem. Viz video na youtube: https://www.youtube.com/watch?v=66IP-FmlIa0 nebo https://www.youtube.com/watch?v=PxmylosfMN0
Řešení je stát v určité pozici, ale ta hranice je docela úzká, stačí se trochu pohnout a začne hučet. Navíc je tohle řešení dost nepraktické. Když hraji, problém není. Používám Metal Zone MT 2. Zkoušel jsem to v kámošově kombu, naprosto to stejné. Zkoušel jsem jiný kabel, taky nic. Zkusil jsem odpojit krabičku a zkusil efekt z hlavy a dělalo to naprosto to samé. Vlastním Piggy Back od Hartke (ano, je to šunt, hodlám pořídit lepší mašinu, ale jak jsem psal výše, hučelo to i na kamarádově kombu). Zkusil jsem zapojit moji starou Ibanezku za čtyři litry s pasivním humbuckerem a tenhle problém se neyskytuje. Čili bojím se problému přímo s aktivními snímači. Respektive někde je něco špatně odstíněné, kabeláž, něco. Jo a baterku jsem taky vyměnil za novou, nepomohlo.
Oč Vás, zkušené muzikanty, prosím. O radu co dál. Buď je to naprosto normální a je nutné pořídit si Noise Gate. Nebo pán věděl, že je to šunt, tak to hodil na bazar a já měl smůlu, že to vzal. Nebo je něco na kytaře vadné a mám ji reklamovat? Nebo jít za kytarářem pro radu a třeba to nějak potunit?
Předem děkuji za reakce.
Re: aktivní snímače EMG 81 85 brum při pohybu s kytarou
Po pár experimentech jsem zjistil, že nezáleží na pozici kytary vůči aparátu. Otočil jsem aparát o 90° a nic se nezměnilo, jako jo, ale jen lehce. Spíše teda zálaží na pozici kytary v pokoji, což je teda ještě větší mindfuck. Pozjišťoval jsem a zjistil, že ve zdi nic není. Zkoušel jsem i vypnout wi-fi, ale nepomohlo. S aktivními snímači nemám žádné zkušenosti. Třeba stačí jen super mega dobrý kabel. Ještě oprava, nenazval bych to jako brum, ale spíše sršení, bzučení, prskání. Viz to první video.
- pigdestroyer
- last.fm: tlumok
- Bandzone: pigdestroyer
- Kontaktovat uživatele:
bude to vadnej gábl nebo vadnej vstupní jack
Zdar, je to normální vlastnost aktivních snímačů, jsou citlivé a to se projevuje jednak žádoucím způsobem (mají vyšší výstupní napětí oproti pasivním), ale i nežádoucím a to právě "velkou ochotou" ke snímání všemožných rušivých elektromagnetických polí z okolí. Ta rušivá pole jsou ve většině způsobená rozptylovými magnetickými toky špatně navržených síťových transformátorů, které mají v zájmu ušetření mědi vysokou indukci. Síťové transformátory jsou součástí hlav, komb a některých domácích elektrospotřebičů. Ty nejnovější už síťové transformátory v klasickém provedení nepoužívají, ale používají spínané zdroje, které ruší taky, avšak na mnohem vyšším kmitočtu než síťových 50Hz. K potlačení tohoto rušení nepomůže z fyzikálního principu žádná Cu folie nalepená do kytary. Nejlépe to lze udělat odstíněním přímo síťového trafa v kombu a to nejlépe permalloyovým v nouzi i ocelovým plechem tloušťky aspoň 1mm. Jednoduše se udělá z plechu taková krabička, kterou se překryje trafo a přišroubuje se k chassis. Mají to takto vyřešeny např. zesilovače Sovtek.
S opravami jsem skončil, žádné další zakázky už nepřijímám. Když budete mít jakýkoliv smysluplný technický dotaz týkající se elektronek, zesilovačů a "krabiček", klidně mě kontaktujte e-mailem: z.hronek@protonmail.com Když budu znát odpověď, budu mít čas a chuť, rád Vám odpovím. Děkuji.
pigdestroyer: Zkoušel jsem jiné kabely, ale v kabelu to není. Vstupní jack je taky v pořádku. Jak jsem psal výše, kytara je jako nová. Každopádně dík za reakci.
Tube Guru: Díky moc za vyčerpávající odpověď. Měl jsem strach, že je ta kytara nějákým způsobem vadná. Trochu mě mrzí, že epiphone za 16 litrů dělá větší bordel než ibanezka za 4. Nicméně zeptám se ještě na tohle. Bylo by řešení pořídit si noise gate? Zamlouvá se mi BOSS NS-2 Noise Suppressor. Protože to sršení se objevuje jen v určitých pozicích a jeho intenzita se mění v závislosti na poloze kytary, tak jestli to zvládne vychytat. Ale věřím, že to je vymakaná hračka a dokáže si s tím poradit. Bohužel mě opět zaráží, že k takové, podle mě už solidní kytaře, potřebuju další krabičku aby to nedělalo bordel. Na druhou stranu, ten zvuk z těch "e em géček" je brutální, narozdíl od toho noname humbuckeru na staré ibanezce. A poslední věc. Ono teda kytarář na tom žádný tunning nevymyslí jo? Vím, že jsi psal, že Cu folie nepomůže, ale kurde, není možné aby to nešlo nějak pořešit. Nevím co je zdrojem, takže jej nemůžu oplechovat. Ještě by mě zajímalo co to vlnění chytá, jestli aktivní elektronika, nebo přímo snímače.
Otázka do éteru: Jak to řešíte vy? Používáte noise gate?
Přijde mi zvláštní, že když je to tedy normální záležitost, tak že to nikdo nikde neřešil.
Tube Guru: Díky moc za vyčerpávající odpověď. Měl jsem strach, že je ta kytara nějákým způsobem vadná. Trochu mě mrzí, že epiphone za 16 litrů dělá větší bordel než ibanezka za 4. Nicméně zeptám se ještě na tohle. Bylo by řešení pořídit si noise gate? Zamlouvá se mi BOSS NS-2 Noise Suppressor. Protože to sršení se objevuje jen v určitých pozicích a jeho intenzita se mění v závislosti na poloze kytary, tak jestli to zvládne vychytat. Ale věřím, že to je vymakaná hračka a dokáže si s tím poradit. Bohužel mě opět zaráží, že k takové, podle mě už solidní kytaře, potřebuju další krabičku aby to nedělalo bordel. Na druhou stranu, ten zvuk z těch "e em géček" je brutální, narozdíl od toho noname humbuckeru na staré ibanezce. A poslední věc. Ono teda kytarář na tom žádný tunning nevymyslí jo? Vím, že jsi psal, že Cu folie nepomůže, ale kurde, není možné aby to nešlo nějak pořešit. Nevím co je zdrojem, takže jej nemůžu oplechovat. Ještě by mě zajímalo co to vlnění chytá, jestli aktivní elektronika, nebo přímo snímače.
Otázka do éteru: Jak to řešíte vy? Používáte noise gate?
Přijde mi zvláštní, že když je to tedy normální záležitost, tak že to nikdo nikde neřešil.
- Nero
- Rádce
- last.fm: http://www.last.fm/user/Nero1
Osobně si nemyslím, že by to bylo zrovna normální záležitost. Rozhodně bych se snažil eliminovat zdroj rušení, než kupoval nějaké krabičky. Podobný bordel mi dělaly zářivky.
Nebo jak píše pigdestroyer, může to být chybou elektroniky - rozhodně bych ji kompletně překontroloval.
Nebo jak píše pigdestroyer, může to být chybou elektroniky - rozhodně bych ji kompletně překontroloval.
"Náš problém není v tom, že toho víme málo. Náš problém je, že mnoho z toho, co víme, není pravda."
PetrPeter 1975 - 2008
Jedině porovnat s jinou kytarou se stejnými EMG. Můžou být vadné. Brumí oba stejně?
Měl jsem bohužel jen jeden EMG81 a ten chytal ruchy taky nesnesitelně, tak šel z domu. Myslím, že by měly být dead quiet. Diferenciální zesík není žádný hi-gain, aby rušení muselo být pravidlo. Teď tu mám aktivy od Ibanezu a jsou ticho.
Měl jsem bohužel jen jeden EMG81 a ten chytal ruchy taky nesnesitelně, tak šel z domu. Myslím, že by měly být dead quiet. Diferenciální zesík není žádný hi-gain, aby rušení muselo být pravidlo. Teď tu mám aktivy od Ibanezu a jsou ticho.
Zdar, to je sice pravda, ale je přece jen rozdíl je-li zesílení 1 (u pasivních snímačů) nebo 10 až 50 u aktivních.
To už je zesílení jako jedna trioda navíc v preampu. A náchylnost k chytání rušení je ještě podpořena vyšší vstupní impedancí vstupu toho dif. zesilovače v EMG než obvyklá vst. impedance zesilovače.
To už je zesílení jako jedna trioda navíc v preampu. A náchylnost k chytání rušení je ještě podpořena vyšší vstupní impedancí vstupu toho dif. zesilovače v EMG než obvyklá vst. impedance zesilovače.
S opravami jsem skončil, žádné další zakázky už nepřijímám. Když budete mít jakýkoliv smysluplný technický dotaz týkající se elektronek, zesilovačů a "krabiček", klidně mě kontaktujte e-mailem: z.hronek@protonmail.com Když budu znát odpověď, budu mít čas a chuť, rád Vám odpovím. Děkuji.
inv, gain = 5, non-inv gain = 6.
The inv. input input impedance is 30K; this is kind of low for a high impedance coil. And the input impedance the other coil sees is 68.5K.
Jo a cívky mají kolem 4kOhm DCR.
Prakticky o tom moc nevím, znám to jen z obrázků, tak bych spíš tipnul neuzemněnou stínící síťku nebo neuzemněná jádra cívek, výrobní vada.
Uzemnit struny, přestože se to u EMG nemusí, by v tomto případě mohlo pomoct.
The inv. input input impedance is 30K; this is kind of low for a high impedance coil. And the input impedance the other coil sees is 68.5K.
Jo a cívky mají kolem 4kOhm DCR.
Prakticky o tom moc nevím, znám to jen z obrázků, tak bych spíš tipnul neuzemněnou stínící síťku nebo neuzemněná jádra cívek, výrobní vada.
Uzemnit struny, přestože se to u EMG nemusí, by v tomto případě mohlo pomoct.
DaveCZ89: mrkni na kytaře na napojení kabelů mezi přepínačem na sběrnicí. Hlavně ten černej. Když už to budeš mít rozebraný, tak projeď zapojení podle stránek EMG. Možná už na tom někdo něco "vylepšoval". Good luck!!
- pigdestroyer
- last.fm: tlumok
- Bandzone: pigdestroyer
- Kontaktovat uživatele:
možná je to kravina, ale není to třeba doma wifinou, nebo mobilem v kapse? to, co je v tom videu je fakt mazec. zkoušels noise supressor? ale já mám taky emg 81 a tohle mi to nedělá, jen když se třeba s kytarou přiblížím hodně (cca 30 cm) k zesáku, tak to začne takto brumit.. pokud jsi okolo brna, tak ns-2 mám k pučení
Ahoj, vypada to, ze mame stejny problem s tim rozdilem, ze nam to delaji pasivy. Mame zkusebnu ve vymeniku, mam pocit, ze v nem je i nejake vetsi elektrozarizeni, ktere vyzaruje do okoli nejake ruseni (nejake velke trafo nebo tak, ale nemuzu to zkontrolovat, nemame tam pristup).
Brumi to jak me, tak druhemu kytaristovi a na dvou ruznych aparatech - mame oba pasivni snimace (1x single, 1x P-90) a hlavy Sovtek/Berserker, obe lampy, jednokanal. Pri zapnuti overdrive krabicek (Boss SD-1, gain nedavame pres 12h), je brum nejvyraznejsi. Ovsem jeho hlasitost zavisi na tom, v jakem uhlu stojis napr. vuci aparatu, ne v jake vzdalenosti. Ted placnu - stojim k aparatu bokem a brum je nejvyraznejsi, otocim se o kus doleva/doprava a brum je o dost nizsi, ale porad tam je, otocim se dale a brum zase naroste. Zvlastni je, ze nam to dela prave jen na te zkusebne, na koncertech ani znamka ruseni.
Ten NS-2 jsem si taky hlavne kvuli toho poridil, overdrive mam zapojeny v jeho smycce, relativne to pomaha, ale opet zalezi na tom, v jakem uhlu jsem natoceny, v miste nejvetsiho brumu to ten NS-2 nezavre ani na plny Gate a utlumene struny. Nemluve o tom, ze to uz dost przni signal. Je mi jasne, ze s tim nejspis nic neudelame, tudiz jedine, co pomaha, je najit si ten uhel, ve kterem to holt brumi nejmene, tady mi staci mit ten gate tak na 11h a utlumi to. Kdyz se otocim, tak jen sleduju, jak se ten noise gate otvira a dioda zhasne.
Edit: Pri hrani to slyset nejde, ale nahravat bych tam urcite nic nechtel.
Brumi to jak me, tak druhemu kytaristovi a na dvou ruznych aparatech - mame oba pasivni snimace (1x single, 1x P-90) a hlavy Sovtek/Berserker, obe lampy, jednokanal. Pri zapnuti overdrive krabicek (Boss SD-1, gain nedavame pres 12h), je brum nejvyraznejsi. Ovsem jeho hlasitost zavisi na tom, v jakem uhlu stojis napr. vuci aparatu, ne v jake vzdalenosti. Ted placnu - stojim k aparatu bokem a brum je nejvyraznejsi, otocim se o kus doleva/doprava a brum je o dost nizsi, ale porad tam je, otocim se dale a brum zase naroste. Zvlastni je, ze nam to dela prave jen na te zkusebne, na koncertech ani znamka ruseni.
Ten NS-2 jsem si taky hlavne kvuli toho poridil, overdrive mam zapojeny v jeho smycce, relativne to pomaha, ale opet zalezi na tom, v jakem uhlu jsem natoceny, v miste nejvetsiho brumu to ten NS-2 nezavre ani na plny Gate a utlumene struny. Nemluve o tom, ze to uz dost przni signal. Je mi jasne, ze s tim nejspis nic neudelame, tudiz jedine, co pomaha, je najit si ten uhel, ve kterem to holt brumi nejmene, tady mi staci mit ten gate tak na 11h a utlumi to. Kdyz se otocim, tak jen sleduju, jak se ten noise gate otvira a dioda zhasne.
Edit: Pri hrani to slyset nejde, ale nahravat bych tam urcite nic nechtel.
Obe ruce leve...
SC a P90 budou bručet už z principu své konstrukce. Na koncertech to tolik nevnimáš protože je kolem je větší hluk
Sent from my iPad using Tapatalk
Sent from my iPad using Tapatalk
Zdar, jo jo kunec má pravdu, jednocívkové snímače budou chytat brum vždycky, původně pro potlačení brumu byly vymyšleny humbuckery. Zkuste kytaru osazenou HB a zjistíte, že brumí mnohem méně.
Ahoj, jasne, vim, ze singly jsou nachylnejsi, ale treba u kamosu na jine zkusebne to nase kytary nedelaj (jasne, nejaky brum tam je, ale ne tak vyrazny). Meli jsme od nich obcas pujcenou i jejich hlavu, u nich v poho, u nas o dost vetsi brum (kdyz na sebe mluvime a nehrajem, tak musime vypinat ty OD, at se slysime). Ale jak jsem psal predtim, kdyz se otocime o kus stranou, tak to na nekterych mistech nebrumi skoro vubec.
Mam doma jeste sedmistrunku s hambacem od Lundgrena, pripadne to muzu i prehodit za aktiv EMG707, akorat nevim, kdy se dostanu v nejblizsi dobe na zkusebnu, abych to vyzkousel, kazdopadne pak dam vedet.
Mam doma jeste sedmistrunku s hambacem od Lundgrena, pripadne to muzu i prehodit za aktiv EMG707, akorat nevim, kdy se dostanu v nejblizsi dobe na zkusebnu, abych to vyzkousel, kazdopadne pak dam vedet.
Obe ruce leve...
@Tubeguru - pokud to bude delat i s temi humbuckery, tak to rad nazorne predvedu, do Orlove je to kousek
. Pokud bude chut 'cestovat' samozrejme. 
Obe ruce leve...
Zdar, cestovat tedy chuť nemám, zato jsem už hodně viděl a mám velkou představivost. Řekl bych, že je zbytečné hledat příčinu brumu ve Vašem gearu. Vsadím boty, že je to instalací nn (230V~) provedením nevhodným pro zkušebnu. Optimální by byla opravdu stará instalace v trubkách (ovšemže ne plastových, ale takových "plechových", které měly uvnitř něco jako térpapír). Taková generálka nn rozvodu by Vám vyřešila problémy na "věčné časy". Trubky jsou nejlepší, CYKY kabel o něco horší a vůbec nejhorší plochý můstkový vodič. Velmi důležité taky je kudy je veden. Mělo by to být tak 30cm pod stropem a k zásuvkám svislé přívody z krabic. Jestli je to taháno přímo mezi zásuvkami aby se ušetřil kabel, tak to pak způsobuje tyto "problémy".
Díky všem za reakce. Pošlu kytaru na reklamaci a uvidíme na co přijdou.
O výsledku budu informovat.