Pro začátek akustiku nebo elektriku?

Strat, Les Paul, Tele, SG, semiakustické, ...
Odpovědět
RJ
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od RJ »

aivn86 píše:Mám za sebou absolvovaný první stupeň na zuš, obor klasická kytara (7let). A řeknu vám, že je to k nezaplacení. Rozhodně je lepší začínat na akustickej nástroj. Je to o dost těžšší. Projeví se tam totiž každá chyba. Na okouřeným a zkresleným kanálu komba se těžko poznává čistota tónu. Ale ta je ve výsledku to nejdůležitější.

Takže já hlasuju pro Zuš(nebo dobrej učitel, to je jedno) a akustickej nástroj.

Ale jestli mnohem víc táhneš k elektrice tak začni klidně s elektrickou kytarou. Ale tam je dobrej učitel skoro podle mě nutnost....
Já mám to samý a jsem taky strašně rád, že jsem to vydržel. Někdy jsem totiž hrál jenm proto že jsem musel a pak jsem se na kytaru uplně vykašlal :( Ale naštěstí jsem se po 2 letech vzpamatoval a už zas chodím na Zušku a doufám, že se s pomocí boží dostanu na Ježkárnu :)

Abych odpověděl na otázku : já si myslím, že tě to prostě musí bavit. Jestli budeš hrát něco co tě nebaví, jen aby ses naučil hrát, tak tě to taky může přestat bavit uplně (jediná vyjímka jsou stupnice, ale ty mě taky začínají bavit :D ) Takže takkhle
impact

Příspěvek od impact »

Frostys píše:Trochu to tu oživím. Chtěl bych se zeptat. Někdo na začátku zmiňoval, že je na elektriku jednodušší naučit se hrát. Můžu vědět proč? :)
Když uvážíš, že průměrná elektrika má na sobě devítky nízko nad krkem, průměrná akustika dvanáctky výše nad krkem a průměrný začátečník nemá na prstech vůbec žádné mozoly, tak je to celkem jasné. Pokud ne, tak toho začítečníka popros, ať zkusí na každý podržet akord F-dur a sdělí ti své pocity.
Practice doesn't make perfect. Practice makes permanent.

Sebevětší porce cvičení nepomůže, pokud bude prováděno špatně, příliš rychle a s chybami. Takové cvičení jenom zafixuje chyby a o to těžší bude se jich později zbavit.
Trao
last.fm: http://www.last.fm/user/martypalounek
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od Trao »

Frostys píše:A taky není snadný sehnat učitele na el. kytaru ne? Tak není třeba dobrý chodit na akustiku do hudebky, hrát doma na akustiku a pak si prostě po čase koupit elektriku a učit se na ni sám?
Trefila si problém, co řešíme na Kladně...Učitelé učej jen na Akustiky (a na to jezdit do Prahy jsme líný a chudý :-D)

Já asi v tomhle topicu končim, je to stejný tvrzení proti tvrzení jako srovnání Strata a LP, můj názor znáte a neni nutný, abych se tady s vámi hádal a slovíčkařil...

2RJ: Já jsem naopak rád, že jsem nevolil léta akustiky, protože bych si kejtru jenom zošklivil a to bych nerad... Vidím všude kolem sebe, že většina hráčů kolem 11-12roku věku na nástroji končej...
Takhle jsem se vykašlal na akordeon a u kytary už jsem věděl, do čeho jdu...
Naposledy upravil(a) Trao dne 10.01.2008 21:06, celkem upraveno 2 x.
Die Hard or Die Home
MrDuck
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od MrDuck »

impact píše:
Frostys píše:Trochu to tu oživím. Chtěl bych se zeptat. Někdo na začátku zmiňoval, že je na elektriku jednodušší naučit se hrát. Můžu vědět proč? :)
Když uvážíš, že průměrná elektrika má na sobě devítky nízko nad krkem, průměrná akustika dvanáctky výše nad krkem a průměrný začátečník nemá na prstech vůbec žádné mozoly, tak je to celkem jasné. Pokud ne, tak toho začítečníka popros, ať zkusí na každý podržet akord F-dur a sdělí ti své pocity.
Svatá pravda :-) Začátek je na elektriku rozhodně lehčí..pak už se to podle mě srovnává,na akustice máš tydle techniky,na elektrice jiný a nadřeš se,ale začátek na klasickou španělku s pořádnym krkem a solidníma strunama pěknej kus nad nim,to utvrdí každou ruku (já tak začínal :D)
Yamaha RGX320 -> Hartke GT60 -> Celestion G12T-100
Obrázek
Obrázek
Obrázek
Martin656

Příspěvek od Martin656 »

AHha jj presne tak ja tky jel na spanelu neaky 12 struny..kdyz sem zacal hrat tak druhej den sem myslel ze se po**ru jak me bolely prsty.. a f dur..to sem chytal strasny krece ze zacatku vubec mi to neznelo a ruce uplne zniceny...vzdycky ve skole sem to musel rozcvicovat aby me to tolik nebolelo..a kdyz sem presel na elektriku tak sem si rikal co je to za blaticko :lol:
Cort VX-X4-explorer :) Behringer kytara a jejich kombo GM 108....trsatka jedu dunlopy 0,73(zluta zelvicka):-D
Treme

Příspěvek od Treme »

RJ píše:
aivn86 píše:Mám za sebou absolvovaný první stupeň na zuš, obor klasická kytara (7let). A řeknu vám, že je to k nezaplacení. Rozhodně je lepší začínat na akustickej nástroj. Je to o dost těžšší. Projeví se tam totiž každá chyba. Na okouřeným a zkresleným kanálu komba se těžko poznává čistota tónu. Ale ta je ve výsledku to nejdůležitější.

Takže já hlasuju pro Zuš(nebo dobrej učitel, to je jedno) a akustickej nástroj.

Ale jestli mnohem víc táhneš k elektrice tak začni klidně s elektrickou kytarou. Ale tam je dobrej učitel skoro podle mě nutnost....
Já mám to samý a jsem taky strašně rád, že jsem to vydržel. Někdy jsem totiž hrál jenm proto že jsem musel a pak jsem se na kytaru uplně vykašlal :( Ale naštěstí jsem se po 2 letech vzpamatoval a už zas chodím na Zušku a doufám, že se s pomocí boží dostanu na Ježkárnu :)

Abych odpověděl na otázku : já si myslím, že tě to prostě musí bavit. Jestli budeš hrát něco co tě nebaví, jen aby ses naučil hrát, tak tě to taky může přestat bavit uplně (jediná vyjímka jsou stupnice, ale ty mě taky začínají bavit :D ) Takže takkhle

Víš, že sem něco podobnýho? Taky sem toho nechal na 2 roky v pubertě, ale sem rád že jsem se vrátil. Teďka už je to fakt o písničkách když člověk něco umí.......v nižších ročnících sem byl zoufalej z toho, jak mam uhazovat prstem do struny, cvičení na prázdný struně třeba v prvním ročníku atd.
MrDuck
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od MrDuck »

Prince píše:
MrDuck píše:Když člověk chce bejt mistr světa v F1, taky se to nebude učit ve stíhačce, i když tam taky potřebuje rychlá reakce a takový ty kraviny :-)
Stíhačka lítá vzdcuhem, měl by se nejdřív naučit řídit to, co má 4 kola a jezdí po zemi, než do té F1 vůbec sedne. Třeba se projet v normálním autě nebo v motokáře a tam se naučit základní principy.

Tím chci říct, že jestli chceš nejen hrát na elektriku, ale taky tomu trochu rozumět, potom začni akustikou.
To nedává moc smysl...co kolem hry na elektrickou kytaru se můžeš naučit na akustice co na elektrice ne? S těma dopravníma prostředkama je to těžkej offtopic, ale elektrika taky hraje aparátem, španělka sebou,je to asi stejný jako země a vzduch,zatraceně velkej rozdíl a řikejte si co chcete,společný to má tak to že pravou rukou rozezníváš struny,ale rozezníváš je jinak,levou ruku hraje š uplně jinak...
Tim chci říct,že jestli chceš rozumět hře na akustiku,hraj na akustiku,jestli hře na elektriku,hraj na elektriku,řekni mi jedinej důvod proč by to tak nemělo bejt :-) a termyx taky :P

Ale jinak si myslim že nemá moc smysl se o tom dohadovat,nejlíp to napsal RJ...když člověka baví hrát na jedno,ať na to hraje...když druhý,ať hraje na druhý,to se nedá vyvrátit nijak :-)
Obrázek
Obrázek
Obrázek
Nero
Rádce
last.fm: http://www.last.fm/user/Nero1

Příspěvek od Nero »

Poslední mé tvrzení v tomto threadu (doufám, pokud mi ho nebude nikdo bůhvíjak vyvracet) - uměj hrát na oboje na úrovni, která tvým ambicím a potřebám stačí. Pro mě to jsou rovnocenné nástroje, kytara jako kytara.
"Náš problém není v tom, že toho víme málo. Náš problém je, že mnoho z toho, co víme, není pravda."

PetrPeter 1975 - 2008
Prince

Příspěvek od Prince »

MrDuck píše:S těma dopravníma prostředkama je to těžkej offtopic, ale elektrika taky hraje aparátem, španělka sebou,je to asi stejný jako země a vzduch,zatraceně velkej rozdíl a řikejte si co chcete,společný to má tak to že pravou rukou rozezníváš struny,ale rozezníváš je jinak,levou ruku hraje š uplně jinak...
Jestli máš tenhle názor, tak se S TEBOU není dál o čem bavit.
Ibanez PF60SECE
Frostys

Příspěvek od Frostys »

Trao píše:
Frostys píše:A taky není snadný sehnat učitele na el. kytaru ne? Tak není třeba dobrý chodit na akustiku do hudebky, hrát doma na akustiku a pak si prostě po čase koupit elektriku a učit se na ni sám?
Trefila
Doufám, že tohle byl překlep :D
Prince

Příspěvek od Prince »

Frostys píše:
Trao píše: Trefila
Co se děje, slečno? :D
Neznám tě z VoD? :lol: ( <--Ta zkratka ti něco musí říkat)
Naposledy upravil(a) Prince dne 10.01.2008 21:37, celkem upraveno 1 x.
Ibanez PF60SECE
MrDuck
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od MrDuck »

Prince píše:
MrDuck píše:S těma dopravníma prostředkama je to těžkej offtopic, ale elektrika taky hraje aparátem, španělka sebou,je to asi stejný jako země a vzduch,zatraceně velkej rozdíl a řikejte si co chcete,společný to má tak to že pravou rukou rozezníváš struny,ale rozezníváš je jinak,levou ruku hraje š uplně jinak...
Jestli máš tenhle názor, tak se S TEBOU není dál o čem bavit.
Hraješ na elektriku i na akustiku? jestli jo, tak to mi teda v PM vysvětli,proč to tak neni. Já si občas na akustiku zahraju,jinak hraju na elektriku,a je to nebe a dudy řikej si co chceš. Od tebe sem se jenom dozvěděl,že nemám pravdu,ale zajímal by mě jedinej argument proč? Sem se to nehodí,tak mi to prosimtě v PM shrň ;)
Obrázek
Obrázek
Obrázek
Prince

Příspěvek od Prince »

6 strun, EHGDAE, 20+ pražců ......pro tebe nebe a dudy. Pro mě turbodiesel a benzin.
Ibanez PF60SECE
MrDuck
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od MrDuck »

Prince píše:6 strun, EHGDAE, 20+ pražců ......pro tebe nebe a dudy. Pro mě turbodiesel a benzin.
Power akordy vs. Klasický (zkus si zahrát klasický akordy na přiměřeně zkreslenej zvuk), palm muting(vim že na akustice se něcos podobnýho dělá,ale uplně jinak), na elektrice musíš tlumit každou strunu co nehraješ dýl jak nanosekundu, nástroj je to podobnej,já mluvim o stylu hry,na akustice nikdy nebudeš mydlit šestnáctiny s palm mutingem stejně jako na elektrice nikdy nebudeš nevimco,hře na akustiku nerozumim,jenom jí občas zkoušim...ale prostě základní techniky,protože to co hraju na elektriku tam zní uplně jinak...umělý flažolety taky asi nejsou nejběžnější praxe u akustiky...řikej si co chceš ale ty pokročilejší techniky se hodně lišej,já si na akustiku zahraju u ohně záležitosti z já písničky a víc nedovedu..zahraju je i na elektriku,ale uplně jinak,protože by zněly hrozně,stejně jako na akustice to zní přinejmenšim dost divně když sázim power akordy... Máš pravdu že pro začátečníka ten rozdíl takovej nebude, základní techniky sou stejný, ale čim víc toho člověk umí na jedno, tim míň umí na druhý, protože se tam ty techniky dost rozcházej...to nepopřeš,a to je to co se tu snažim říct...i když vim že nejsem dobrej řečník :P
Obrázek
Obrázek
Obrázek
Prince

Příspěvek od Prince »

Jak jsem už jednou řekl, pokud chceš na elektrickou kytaru hrát, tak na ní hrej. Pokud chceš hraní na kytaru všeobecně i rozumět, hrej i na akustickou. Hmaty kdy tlumíš vše kromě toho co má znít se používají i na akustice.
Mrkni třeba tady. A doporučuju se podívat až do konce, je to pěkný :-) . Mám rád Good Charlotte. Velmi často dělají jejich písničky v acoustic verzích. Jejich kytarista v nich používá pár technik z elektrické kytary.

Nepopírám, že styl hry je jinej. Ale přirovnání "nebe a dudy", je moc silné.
Ibanez PF60SECE
Trao
last.fm: http://www.last.fm/user/martypalounek
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od Trao »

Frostys píše:
Trao píše:
Trefila
Sry, vidim mangu, jednam s mangou :-D
Die Hard or Die Home
MrDuck
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od MrDuck »

Mno tak možná to neni uplně nebe a dudy...ale nebe a saxofon už jo :P No dobře mě musíte brát dycky trochu s nadsázkou,ale nic to nemění na tom,že rozdíl je dost znatelnej.
Prince píše:Pokud chceš hraní na kytaru všeobecně i rozumět, hrej i na akustickou.
Jenom mi furt nejde do hlavy,proč by člověk měl hrát na akustiku aby rozumněl hře na elektriku..když chce rozumnět všeobecně hraní na kytaru jak elektrickou tak akustickou,to jó,když chce rozumnět akustice,nemusí hrát na elektriku..je přece logický,nebo v čem se teda mejlim? :)
Obrázek
Obrázek
Obrázek
Prince

Příspěvek od Prince »

Elektrická kytara, akustická kytara. Čemu nerozumíš? Hraní na kytaru je jenom jedno. Možná je více stylů, ale je pořád jenom jedno.
Ibanez PF60SECE
RJ
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od RJ »

Prince píše:Jak jsem už jednou řekl, pokud chceš na elektrickou kytaru hrát, tak na ní hrej. Pokud chceš hraní na kytaru všeobecně i rozumět, hrej i na akustickou. Hmaty kdy tlumíš vše kromě toho co má znít se používají i na akustice.
Mrkni třeba tady. A doporučuju se podívat až do konce, je to pěkný :-) . Mám rád Good Charlotte. Velmi často dělají jejich písničky v acoustic verzích. Jejich kytarista v nich používá pár technik z elektrické kytary.

Nepopírám, že styl hry je jinej. Ale přirovnání "nebe a dudy", je moc silné.
Souhlasímk v tom, že pokud chceš nástroji porozumět, tak se vyplatí hrát i na akustiku. I když nevím proč přesně, prostě to tak cítím :D Ale to není podmínka, nejdůležitější je poslouchat a vnímat :wink: A stupnice, kadence. A ač jsem si myslel, že to nikdy neřeknu a že je to ztráta času, tak vězte můj názor : hudební teorie je sakra dobrá věc! Ač jsem nauku nenávidel a vyhýbal jsem se jí jak čert kříži, tak ted toho sakra lituju. Musel jsem se jí totiž začit učit a .. Najednou mi začínají dávat věci smysl, a jak jsem se bál, že mi to zničí můj přístup k hudbě (jsem bohužel té nátury, která nenávidí, když ji někdo do něčeho kecá :D ) tak ted sleduju, jaká je slast hrát neco, čemu rozumím, improvizovat a vědět, jak to má být.

Tohle je fest OT ale já to prostě musel říct :D

Jinak bych zas takový rozdíly mezi elektrikou a akustikou nedělal, opomenem li zvuk, tak technika, to jest akordy (powerakordy), toniny, stupnice : práce levé ruky, myslím že zas tak rozdílná není. Pravá ruka : rytmus, uhoz.. to už je trocha rozdíl, ale ne furt tak moc markantní

Ja si totiž myslím, že záleží na jedicovi, jakej styl bude hrát, jestli metal nebo klasiku. Jestli u toho bude mít v packách B.C .Bitch nebo Schneidera, je jeho věc. Hrát na akustiku neznamená, že musím nutně hrát klasickou hudbu, to je moje věc, kldině si zahraju Milongu i na elektriku (ale uznávám, že to je o něčem jiný)
Sry, vidim mangu, jednam s mangou
tos řekl dobře :wink:
Naposledy upravil(a) RJ dne 10.01.2008 22:30, celkem upraveno 1 x.
MrDuck
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od MrDuck »

Prince píše:Elektrická kytara, akustická kytara. Čemu nerozumíš? Hraní na kytaru je jenom jedno. Možná je více stylů, ale je pořád jenom jedno.
ježišmarja,to je ale potom celou dobu tupý slovíčkaření a s tématem nemá naprosto nic společnýho... Prostě muj názor už tady vyslovilo hodně lidí přede mnou...že je důležitý hrát co člověka baví. Hrát na elektriku se člověk naučí líp na elektrice, na akustiku na akustice, a tak je to jak v začátcích tak i před sazka arénou, to je to co se celou dobu snažim říct, sem netušil že se tu hádáme vo tom co je to kytara -.- A dost.
Obrázek
Obrázek
Obrázek
Odpovědět

Zpět na „Elektrické kytary“