Homemade kytara

Stavba a úpravy nástrojů všeho druhu
Odpovědět
kmensik
Rádce

Re: Homemade kytara

Příspěvek od kmensik »

Pohnul jsem trochu s krkem, ofrézoval jeho obvod, na hlavě se mi dřevo 2x vytrhalo.
Pak jsem lepil hmatník. Poprvé mi lepidlo zaschlo na krku, než jsem namazal hmatník. Mohl by tam být suchý spoj. Jsem si jistější, když ve svěrkách lepidlo ze spoje aspoň trochu vytéká. Tady bylo sucho. Oškrábat a znovu. Podruhé jsem lepidlo kapku zředil, byl jsem rychlejší, všechno pěkně sedlo. Když to bylo ve svěrkách, koukám, že výztuha leží vedle na zemi. Infarkt. Na potřetí se mi hmatník posunul o necelý milimetr a na jedné straně nedoléhá dokonale (tlustší glueline). Už to nechám doschnout a uvidím.
http://kmensik.rajce.idnes.cz/DIY_RG#P1390128.jpg
pain2

Příspěvek od pain2 »

ou :D jsem rád, že nejsem sám. Taky se mi dějí šílenosti, které bych nečekal. Když si řeknu, že už mám to nejhorší za sebou, vždy se něco objeví a pak nadávám. Ale s tou výztuhou je dobrý. Já jsem zase přiložil hmatník a pak jsem si uvědomil, že jsem nesloupnul izolačku, kterou jsem zakryl výztuhu, aby se mi na ni nedostalo lepidlo. No včas jsem si to uvědomil.

Jinak já jsem teď pokročil s dalšími kusy. Firebird jsem dolakoval dnes a mezitím začal Tele a zítra budu frézovat Jazzbass
Přílohy
10961978_833260456741606_1214887225_n.jpg
10968579_351328558408532_7580491615357662424_n.jpg
kmensik
Rádce

Příspěvek od kmensik »

pain2: Pěkné. Nenafotil bys tu svoji mašinku a proces z počítače do dřeva?
Taky máš dost náskok v povrchovkách, v tom zatím plavu, kromě přírodních úprav.

Jojo, dělám vše co nejpřesněji, a pak najednou měřím, a krk je úplně (o 1mm) mimo osu těla. A to jsem měl radost, jak tam ten nový krk sedl krásně na těsno. Teď jsem mu musel udělat víc místa, abych ho vrátil do osy.
Přidal jsem fotky krku s hmatníkem a "jazykem" pod krkovým snímačem. To byl ale nápad. Chtěl jsem, aby se krk opíral poctivě o tělo, ne jen o zaoblené rožečky. Jazyk je teď 7,5mm tlustý a po hmatník je to 18mm, což je na nějaký hodně hubený snímač.
http://www.rajce.net/f878033115
pain2

Příspěvek od pain2 »

Jojo, no něco jsem fotil. Ale protahuji to přes 3 softy :D začínám v inventoru modelem (to je právě dobré i kdybych neměl CNC, že vše vidím, jak to bude zapadat nebo ne. Pak to převedu do Vectricu, tam vytvořím dráhy a MACH3 mi pak komunikuje s CNC

Přikládám drátový model ještě té basy, co dnes začnu a foto programu

Jo, a co to máš za hmatník? :) Vypadá to moc pěkně
Přílohy
10346187_350496538491734_2133665159844189254_n.jpg
Drátový model.jpg
kmensik
Rádce

Příspěvek od kmensik »

CNC je něco, budu se muset přijet podívat.
Hmatník je zebrano, tenké jen 4mm, dl. 500, š. 70. Máš u mě vzorek za menzurové pravítko. Jen se někdy sejít.
J.J.
Rádce

Příspěvek od J.J. »

kmensik píše: Když to bylo ve svěrkách, koukám, že výztuha leží vedle na zemi. Infarkt.
Tak to je moje noční můra, ještě se mi to teda nepovedlo, ale říkám si, že si snad na tu lepenou plochu budu tužkou psát "výztuhu, vole" No jestli sis toho všiml dřív než to zaschlo a šlo to nějak rozumně odlepit, tak to je ještě v pohodě. Už jsem rozlepoval i horší věci, když se mi to při lepení hlo a musel jsem i nahřejvat. To je pak teprv adrenalin.
Jinak teda krásná práce a super hmatník, ale moc toho z něj na hranách nezbyde až uděláš rádius. Možná jsi ho mohl podlepit něčím tmavým, aby byl vyšší a vypadalo by to dobře. A že se sem tam něco uhne mimo osu? Je to přece ruční práce, tak to nemůže být strojově přesný. :D

Pain: Ty černý lemovky jsou jen nastříkaný nebo je pod tou barvou fakt nějaká lemovka?

Já si teď s lemovkama taky užívám spoustu legrace.
IMG_20150203_181745.jpg
IMG_20150203_181501.jpg
IMG_20150202_181223.jpg
kytary: Yamaha Pacifica 821D, J.J.Gtrs Warbeast, španěly Admira a 2 x J.J., J.J.Gtrs - 7string PRSo, steelstring J.J. ala Martin 00, Jolana Diamant
kombo: Mesa Boogie Nomad 55, Beaver 50W (kopie Valvestate)
apec: Beaver 100W (kopie JCM Slash), 200W bedna
nějaký efekty, kabely, trsátka atd.
kmensik
Rádce

Příspěvek od kmensik »

JJ, asi máš špatný barvy na monitoru, já vidím u paina červenou umělou želvovinovou lemovku. Ty tvoje lemovky jsou sice obdivuhodné, ale mně by to za to nestálo. Možná mi taky jednou hrábne a budu vyřezávat z perleti.
Tvar je podle Mayones? Pětivrstvý krk, hm, jaký máš postup? Slepíš velký špalek, nebo už vyprofilované lamelky? Máš nějaký přípravek na stahování? Já mám jen 5 ocelových ztužidel a hranoly, mezi které to upnu.

Když lepíš hmatník, musíš namazat obě plochy, ne? Páskou maskuješ proužek hmatníku? Polohu fixuješ nějakými kolíčky, hřebíčky?
Taky mě napadlo ještě vložit dýhu, zbudou mi na hraně tak 3mm, to musí stačit. Zatím to držím v jednoduchosti, ani mezi 3 lamely krku jsem nakonec nic nedával (ani dýhu nemám). Puntíky budou tím pádem ve spoji nebo až v javoru. Jen doufám, že mi výztuha nevyrve hmatník.
Bejk
Moderátor

Příspěvek od Bejk »

To jsem rád, že jsem hmatník správně tipoval na zebrano :). Jinak super práce chlapi ;) ! Těším se na další výsledky.
daimondia

Příspěvek od daimondia »

Pain chci se zeptat jaký máš u cnc rozjezdy jak je ta frézka velká udělal by jsi i kytaru s průběžným krkem nebo musíš dělat krk a tělo zvlášť.
kmensik
Rádce

Příspěvek od kmensik »

K tomu CNC: slintal jsem nad tímto přechodem krk-tělo. Dělal to každé zvlášť, a jak mu to pěkně sedlo. Má to jen na zkoušku z odpadní borovice, bral bych to i s pilinama.
http://www.projectguitar.com/topic/4761 ... 14/page-17
pain2

Příspěvek od pain2 »

JJ: je to normálně celuloid v barvě Bordó. Ale má sílu jen 0,7mm, tak zepředu to téměř nejde vidět :D a lepit na sebe dvě vrstvy se mi moc nechtělo. Nebo to proložit třeba s něčím jiným. Ale jinak moc pěkná lemovka u tebe. Ale na ten purffing bych neměl nerva asi :D

Diamondia: Nevím, jak to teď myslíš s těmi rozjezdy. No každopádně obráběcí plochu mám 800x600, takže průěžný krk leda bych ho vypodložil, aby hlava trčela bokem (pokud je v úhlu, tak ji stejně dělám přes šablonu) a pak by to možná tipťop vyšlo :D ale taky bych to dělal zvlášť. Křídla a střed. Zatím ale teda přechody mezi tělem a krkem dělám ručně. Nemám to vše přes CNC. Je to tak 50/50

Kmensik: No vidíš, já na ten vzorek zapomněl :D tak někdy se můžeme domluvit na nějaký den a pokecat a tak ;) Ale jinak pěkný odkaz. Ale líbí se mi, jak mi vše sedne jako p***l na hrnec :D Tělo na Jazzbass mám už nahrubo. Jen teda ještě budu rozšiřovat pozice kamenů, aby byly struny nad polovými nástavci
Přílohy
10987383_351735315034523_8427969013400228016_n.jpg
J.J.
Rádce

Příspěvek od J.J. »

kmensik píše:JJ, asi máš špatný barvy na monitoru, já vidím u paina červenou umělou želvovinovou lemovku.
Monitorem to nebude. Je to porucha barvocitu, všechno co je tmavý je pro mě prostě černý :D
kmensik píše:Ty tvoje lemovky jsou sice obdivuhodné, ale mně by to za to nestálo. Možná mi taky jednou hrábne a budu vyřezávat z perleti.
Dělám ji pro sebe a chci se to naučit, tak mi to za to stojí
kmensik píše:Tvar je podle Mayones? Pětivrstvý krk, hm, jaký máš postup?
Jestli to někdy dodělám, tak by to mělo být tvarově Mayones regius 6 strun, ZR tremolo s ZPS systémem, EMG snímače.
Krk je javor, černá javorová dýha, ořech, dýha, javor, dýha, ořech, dýha, javor a lepil jsem to tak, že jsem slepil z pruhů špalek, kterej pak ubírám, ořezávám a frézuju. Na dva tyhle krky padla půllitrovka lepidla :D
Na lepení mám truhlářský svěrky a teď jsem nakoupil i pár stahováků v unimaxu pro příště. Stahovat to chce přes něco fakt pevnýho, nejlíp nějaký ocelový jekly, aby se to při lepení neohlo.
Při lepení hmatníku není potřeba mazat obě plochy, Titebondem mažu vždy jen jednu. Tím proužkem hmatníku myslíš drážku výztuhy? Jestli jo, tak tu jsem dřív zakrýval dýhou, ale už to nedělám. Nedávám tam toho lepidla tolik, aby to mělo šanci tam nějak extrémně zatéct a zalepit výztuhu. Polohu hmatníku při lepení fixuju tak, že si tam nalepím malinký špalíčky (3x3x10mm), stačí kapka titebondu a na chviličku přitisknou a drží to. Pokud máš hmatník a krk obrobený na stejnou šířku, tak je můžeš lípnout z boku krku, tak aby nepřesahovaly přes vrch hmatníku a nevadily při lepení. Pokud máš při lepení krk širší než hmatník, tak to lípneš na ten přesah, případně si ten přesah zvětšíš nalepením špalíku. Na konci hmatníku, pokud je krk lepený, to fixuju, taky špalíkama, ale nelepím je na tělo, ale na maskovací pásku, kterou mám nalepenou na těle. Takhle to fixuju i vpředu a vzadu hmatníku, takže se to při lepení nemá šanci hnout. Po nalepení špalíky olámeš nebo strhneš i s páskou a otřeš přeteklý lepidlo. Zkusím pohledat nějakou fotku, jestli něco najdu.

Výztuha ti určitě hmatník neurve toho bych se nebál, ale budeš mít problém tam nacpat polohový značky. No musíš zvolit nějaký pidi. A s dýhama je legrace. Už mám za sebou moření javorových dýh 0,5mm v papiňáku a je to zážitek. Na dokonalý promoření jsou prý lepší ořechový, takže příště až budu mít cestu do Brna, tak beru ořech. Ten javor není ani po 4 hodinách vaření v papiňáku uprostřed úplně dokonale černej.
kytary: Yamaha Pacifica 821D, J.J.Gtrs Warbeast, španěly Admira a 2 x J.J., J.J.Gtrs - 7string PRSo, steelstring J.J. ala Martin 00, Jolana Diamant
kmensik
Rádce

Příspěvek od kmensik »

V papiňáku to jako vaříš v mořidle? Doufám že ne v lihovém, to by bylo vymalováno.
Jestli pojedeš do Brna pro dýhy, mohli bychom se domluvit a potkat.

Hmatník jsem měl vymezený špalíčky a oboustrankou asi 20x50mm, ve svěrkách to trochu ujelo (až při třetím pokusu, že ano), páska uklouzla. Běžně používám tenkou neprůhlednou krémové barvy. Teď jsem koupil nějakou lepší, je čirá, tenčí, víc lepí, neklouže do boku. Z javoru buď vytrhá třísky nebo nechá zbytky lepidla, které jdou dolů jen acetonem. Tak jsem si moc nepomoh.
Jeden trik: tou stranou, co má jít na čisté dřevo, oboustranku nejdřív 2x nalepit na flanelovou košili. Vezme ssebou pár vláken a pilin, nelepí tolik, nevytrhá vlákna ze dřeva. Mám to z netu.

Kde vezmeš ZR? Už ho máš koupené? Nové?
mutiona

Příspěvek od mutiona »

já bych ráda věděla co si myslet o doma vyrobených ale na 3D tiskárně?
Jaká je to kvalita? Nebo co to vydrží?
A jestli se to vyplatí?
Přílohy
3d gitara.PNG
J.J.
Rádce

Příspěvek od J.J. »

No v lihovým mořidlu by to byla ještě větší sranda. I takhle to stačí. Pokud to potřebuješ pořádně probarvit, tak to musíš vařit pod tlakem několik hodin v rozpuštěným práškovým mořidlu. Ta tloušťka 0,5mm je cca max, co se dá probarvit. Po usušení to přežehlíš, protože to drží smotaný z toho papiňáku a máš barvu jakou potřebuješ.
Až se zas vydám do Brna, tak určitě nejen po dýhy, ale zatím to plánuju tak nějak výhledově. Nic konkrétního. Rád se sejdu na pokec a výměnu kutilských zkušeností, tak pak dám vědět a domluvíme se.
Pásku používám tu dražší modrou, která dobře drží a ani po delší době nenechává lepidlo http://www.rajmaliru.cz/malirska-paska- ... -paska-p40 Ty obyčejný používám na takový ty pomocný práce, sem tam nějaký přichycení něčeho nebo na zakrytí, aby někam nezateklo lepidlo.
Na nelakovanou smrkovou a cedrovou desku u akustiky při lepení kobylky jsem použil tu méně lepivou světlou pásku, kterou jsem ještě předtím několikrát plácnul na tričko, přesně jak píšeš a i tak to semtam nějaký vlákno vytrhne, ale není to nic tragickýho. Lepší než aby se kobyla při lepení hnula.

ZR jsem koupil na Ebayce bazarový z Améru, celkově to vyšlo i s clem cca na 4 tisíce i s tím vehementem, co se montuje zezadu a vypadá jak nový. Na nový jsem se ptal v 3D music v Hradci Králové a řekli mi, že Ibanez ukončil výrobu těchto tremol a do kytar se již nadávaj a dávat nebudou. Dají se sice ještě objednat, ale nejlevnější model komplet s příslušenstvím (páka, pružiny, ZPS atd.) vyjde cca na 10,5 tisíce. Podle mě dost škoda.
Na Ebay se už delší dobu válej nový z Indonésie, komplet se vším by i s clem mohlo vyjít na 4-5 t.
kmensik
Rádce

Příspěvek od kmensik »

Tengli

Příspěvek od Tengli »

Prostě nádhera. Klobouk dolů...
kmensik
Rádce

Příspěvek od kmensik »

Díry na tremolo Edge III, výhledově Edge Pro.

odsud dál http://kmensik.rajce.idnes.cz/DIY_RG/#P1390599.jpg
mutiona

Příspěvek od mutiona »

pane jo to je super prácička. Mě by asi ta frézka lítala všude a pak by to jenom byl binec.

Palec nahoru
kmensik
Rádce

Příspěvek od kmensik »

Snažím se. Jen si nemysli, frézka už párkrát lítala, a to tak, že mě polil studený pot, co se ještě mohlo stát. Základ jsou kvalitní šablony a upnutí obrobku na více místech.

Odpovědět

Zpět na „Nástroje“