Založení nahrávacího studia

Zvukové karty, sluchátka, procesory, software, akustika, ...
Nik 555

Re: Založení nahrávacího studia

Příspěvek od Nik 555 »

Snažím se už dlouhou dobu učit těmhle věcem čtu na fórech, muzikusu, sleduji videa na youtube.. Vše se učím sám. Ale se všim jsem se ještě neseznámil a nedá se říct že bych neměl zájem. Proto sem píšu. :-)

Na zvukovku už finance jsou. Cca těch 10tis.

Napadlo mě prodat staré monitory, zvukovku desktop konnekt a m - audio m-track kterou jsem ani nezmiňoval. A koupit teda ještě nějaké monitory co mi napříkald doporučoval pavlii. Něco kolem 10tis bych mohl sehnat na bazaru.

A s těma mikrofonníma sadama k bicím. Sady i bazarové kolem 5tis. jsou špatně? Našel jsem toho dost ale ta cena mi přijde až moc vlídná..

Jinak mějte se mnou prosím trpělivost, bývám často nechápavej. S tímhle mam problémy i v práci. PRočetl jsem si to všechno ještě jednou a jsem z toho moudřejší. Je toho tolik. Že máte nervy na člověka který se ptá na základní věci x krát. To chápu. ;-)
Hudba si vyžaduje své přednosti, které nemají kompromisy.
Marylin

Příspěvek od Marylin »

Na levné sady mikrofonů na bicí bych se osobně vyprdl. Nepřijde mi to jako rozumné dlouhodobější řešení. Jako základ bych zvolil SM57 - tu využiješ nejen na virbl... Jako levnější a dobrá alternativa na kopák je mikrofon Soundking ED007 - na to kolik stojí je to fakt povedená kopie slavnějšího Shure. Mám ho a výsledky jsou pro mě rozhodně uspokojivé. Ostatně přečti si něco o něm. Na přechody bych volil Audixy. Na tomy D2 a na kotel D4, který s úspěchem použiješ třeba i na kontrabass případně sejmutí basového komba (když se rozhodneš snímat basový apec mikrofonem). Na ebay je jeden prodejce, který je prodává za více než luxusní cenu (kdyžtak SZ). Na overheady buď tužky od SE (nedávno se tu o nich psalo, hledej), nebo levnější Golden Age FC4. Line Audio CM3 by byly pro tebe luxus...
Kapela:
AV Guitar s EMG 81 + 85, Peavey 6505+, Orange PPC 412 V30

Studio:
Reaper DAW, Focusrite Saffire Liquid 56, Focusrite Saffire 40, JBL LSR 305, GAP FC 1, Line Audio CM3´s, Shure SM 57, Soundking ED007, Audix OM 2, Audix D4, Audix i5, Akai LPD 8, Presonus Faderport, Hammerwave comps, 500 series rack by Vandaalelectronics, Golden Age Pre 573, LaChapell Audio Pre 583s
Nik 555

Příspěvek od Nik 555 »

Ok, vyřeším to tedy takhle. Poslkládám si sadu. Jeden SM57 už mam ten půjde na snare. Ten Soundking ED007 na kopák je hodně slušnej cenově. A přechody zatim budu řešit těma overheadama, který budou snímat ještě činely a hi-hat. Ale mám pořád ještě k dyspozici shure sm48 a AKG 660s z dynamických. Tu SM48 bych mohl použít na hihat a AKG 660s na tomy nebo opačně.. Nad celou sadou by mohl být ještě kondenzátor Apex 435 který tady taky mám.

Jinak koukám i po zvukovkách USB. Líbí se mi i ta Presonus AudioBox 1818 VSL ale pavlii zas psal že byli problémy s drivery. Zas se mi nechce kupovat levnější menší zvukovka za 5tis. když za preamp na rozšíření dám dalších cca 5tis. To už kolem 10tis. budu hledat něco co má v základu alespoň 8vstupů. USB se mi líbí z toho důvodu že bych jí mohl připojovat i k notebooku který nemá FireWire.

EDIT:
Tohle na sousední fóru se mi dost zamlouvá. Jako řešení akustiky alespoň v režii. Téhle vaty máme v práci dva náklaďáky. Jen jí obalit do smrťovky (pytlů).
http://www.audiozone.cz/recenze/jak-vyr ... t8786.html
Moleek

Příspěvek od Moleek »

Nik 555 píše:USB se mi líbí z toho důvodu že bych jí mohl připojovat i k notebooku který nemá FireWire.
FW řadič do Express Card slotu?
:Apollo LP junior::Molk telecaster::Dimavery Precision Bass::Cort AD810 NS::Bugera 6262::Molk custom box 412:
:Mapex Voyager(22",10",12",14",14")::Anatolian, Paiste, Zildjian a Amati činely::HW Mapex, Sonor::Vater 5A

http://bandzone.cz/fadetogrey
http://last.fm/user/Moleek
Nik 555

Příspěvek od Nik 555 »

Ten Asus K50in nepodporuje.. To mě ale trápí asi ze všeho nejméně.

Na tomy by se dali použít i Soundking ED004 a ED012. Jsou ne ně celkem dobrý ohlasy.. I co jsem četl tady na fóru.
pavlii
Globální moderátor
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od pavlii »

HH jsem snad až na jednu výjimku nepřizvučoval - i tak jí budeš mít kolikrát v OH víc než by sis přál :-D USB zvukovky jsou rozhodně operativnější a datové připojení je spolehlivější (byť už dneska není tak citlivá otázka kompatibility s FW čipsetem, nicméně FW je již nějakou dobu na ústupu.....). Jinak počet vstupů je dán trochu i stylem muziky, kterou hodláš nabírat; jak už zmínil cherreda - bicí toho sežerou nejvíc, pokud jde o rock a tvrdší. 8 vstupů pro tohle je minimum (a to nemáš šanci točit room - tohle jsou jen vstupy pro close-miking + OH)!

P.

home recording: Cubase Pro, WaveLab Pro
Dynaudio BM6 + A500, PSI Audio A21-M, Antelope Discrete 8 Pro SC
Diogenes
Nedůvěryhodný žvanil

Příspěvek od Diogenes »

Včera se mi na chvílku dostala do ruky kniha Mixujeme hudbu v domácím studiu http://knihy.cpress.cz/mixujeme-hudbu-v ... tudiu.html.

Přišla mi hodně ucelená a inspirativní. Možná by se někomu, kdo to s nahráváním myslí vážně, mohla hodit. :)
Titul, kterým mne obdařili místní nedůvěryhodní prodavači je spíše ukázkou jejich malosti a hlouposti. :)
Nik 555

Příspěvek od Nik 555 »

pavlii píše:HH jsem snad až na jednu výjimku nepřizvučoval - i tak jí budeš mít kolikrát v OH víc než by sis přál :-D USB zvukovky jsou rozhodně operativnější a datové připojení je spolehlivější (byť už dneska není tak citlivá otázka kompatibility s FW čipsetem, nicméně FW je již nějakou dobu na ústupu.....). Jinak počet vstupů je dán trochu i stylem muziky, kterou hodláš nabírat; jak už zmínil cherreda - bicí toho sežerou nejvíc, pokud jde o rock a tvrdší. 8 vstupů pro tohle je minimum (a to nemáš šanci točit room - tohle jsou jen vstupy pro close-miking + OH)!

P.
Takže ušetřím alespoň jeden shure sm48, i když to na bicí nebude asi pravá lambáda. :)
Jo, zvukovku minimálně s 8 vstupy hledám a jsem rozhodnutej pro to USB. Budu číhat na bazaru. Jinak bez room to půjde taky.. Slyšel jsem na YT jak hezkej prostorovej zvuk uměj udělat dvě tužky (overheads) a líbilo se mi to. Pak mě napadlo ještě na všechny tyhle stopy (snare,kick,tomy.....) použít "groupe track" na kterou bych zavěsil nějakej konvoluční reverb do kterýho bych nacpal nějaký slušný impuls místnosti. To bych taky viděl jako možný řešení. Ale to už jen tak přemýšlím co navíc.

Diogenes: To ovšem vypadá moooc pěkně! 8)

Jinak na bicí si nakonec sadu mikrofonů raději poskládám. Začal bych takto:

Kick - Soundking ED007
Snare - SM57
Tomy - SOUNDKING ED004, SOUNDKING ED012) Případně ještě Shure sm48 nebo AKG D660.
Overheads - Golden Age FC 4 ST

Ty soundking možná nepůsobí dobře, ale hlavně zde na foru je lidé celkem chválí na to za jaký jsou prachy.

Dále.. Na doporučení od vás jsem vybral takto po čem se budu shánět. Ze zvukovek to ještě nejsou všechny tipy po kterých půjdu. Raději USB nakonec..

Zvuková karta:
FOCUSRITE SAFFIRE PRO 40
Presonus AudioBox 1818 VSL
STEINBERG UR824

Monitory:
Sonodyne SM100AK
Presonus Eris E8
Letho
Rádce
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od Letho »

2Nik 555:
Hele tohle téma jsem jen tak zběžně prolítl, ale zajímá mě jedna věc:
Ty chceš konkurovat ve studiové praxi s mikrofony od Soundking? a Shure SM48?
Neber to jako útok, tyhle mikrofony dejme tomu stačí na nějakou středně nižší live sféru, ale že by ti to zajistilo zákazníky (platící), tomu nevěřím.
LTH
Placka

Příspěvek od Placka »

jinak pokud jde o zvukovku s 8 mic preamp, tak co třeba tohle:
http://www.sweetwater.com/store/detail/UMC1820
za 200 babek myslím velice slušná výbava. Je tam i ADAT, takže není problém v budoucnu rozšířit na 16 vstupů...cena je bezkonkurenční.

Případně tohle (můj inzerát:-)), ale je to firewire:
http://hudebnibazar.cz/alesis-multimix- ... /ID884178/
Nik 555

Příspěvek od Nik 555 »

Letho píše:2Nik 555:
Neber to jako útok, tyhle mikrofony dejme tomu stačí na nějakou středně nižší live sféru, ale že by ti to zajistilo zákazníky (platící), tomu nevěřím.
LTH
Letho:
Ne nechci nikomu konkurovat a už vůbec nechci brát tohle jako zaměstnání.. Byla řeč jen o nahrávání kapel které s námi jezdí po koncertech apod. Především je tohle můj koníček.

Placka:
Koukám na to zamlouvá se mi to ale byl jsem upozorněn, že do podobných hybridů nemám jít. Co si o tom myslí ostatní?

http://hudebnibazar.cz/alesis-multimix- ... /ID884178/
Nik 555

Příspěvek od Nik 555 »

Takže nic, žádný peníze nakonec nebudou.. Veškerý plány si zas můžu odpustit. Třeba tenhle topic pomůže někomu kdo bude mít větší štěstí a hlavně finance.
pavlii
Globální moderátor
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od pavlii »

Kde se stala chyba?

P.

home recording: Cubase Pro, WaveLab Pro
Dynaudio BM6 + A500, PSI Audio A21-M, Antelope Discrete 8 Pro SC
Nik 555

Příspěvek od Nik 555 »

Na zvukovku měli jít peníze co byli uložené z dědictví ale nic tam už není. Nemá cenu prodávat monitory a staré dvě zvukovky, když nemam finance na slušnou zvukovku která je základem všeho.. Nedokážu si představit kde bych sehnal tolik.. Přijmi mi to nedovolí.. Takže nejspíš nebudu nikdy dělat co mě opravdu baví, ale jen vydělávat na složenky a dále pokračovat v "obývákových projektech". Někdo si hold život užívá jiný ho přežívá..
Letho
Rádce
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od Letho »

Nik 555 píše:
Letho píše:2Nik 555:
LTH
Letho:
Ne nechci nikomu konkurovat a už vůbec nechci brát tohle jako zaměstnání.. Byla řeč jen o nahrávání kapel které s námi jezdí po koncertech apod. Především je tohle můj koníček.

...
ok, pak jsem špatně pochopil :-)
LTH
Diogenes
Nedůvěryhodný žvanil

Příspěvek od Diogenes »

Nik 555 píše:Takže nic, žádný peníze nakonec nebudou.. Veškerý plány si zas můžu odpustit. Třeba tenhle topic pomůže někomu kdo bude mít větší štěstí a hlavně finance.
Tos to tedy rychle vzdal! :) A děláš obrovskou chybu, protože jakmile se naučíš věci vzdávat, tvůj život bude stát za ... :(

Jestli máš muziku rád a práce se zvukem tě opravdu zajímá, začni víc číst, choď na koncerty, začni pomáhat třeba při stavění a bourání aparatur a třeba časem potkáš lidi, kteří ti to tvoje nadšení uvěří a podpoří tě.

Třeba zjistíš, že na to nemáš (pak by byla velká blbost, aby sis kupoval nějaké drahé vybavení) a nebo zjistíš třeba opak a budeš v tom třeba dobrej.

Ale abys to zjistil, budeš muset zvednout zadek a začit něco fyzicky dělat. :)

Přeju Ti, aby ti to docvaklo ... :)
Titul, kterým mne obdařili místní nedůvěryhodní prodavači je spíše ukázkou jejich malosti a hlouposti. :)
Nik 555

Příspěvek od Nik 555 »

Nevzdal.. Najdu jinej způsob jak sehnat peníze, bez nich se dál neposunu.
Čavli

Příspěvek od Čavli »

Nik 555 píše:Takže nic, žádný peníze nakonec nebudou.. Veškerý plány si zas můžu odpustit. Třeba tenhle topic pomůže někomu kdo bude mít větší štěstí a hlavně finance.
Prosím tě, vždyť ty věci do začátku stojí jako domácí spotřebiče ... pračka, myčka, lednice, televize, domácí kino, hifi, klimatizace, notebook, smartfon ... spotřební věci dneska na 2-3 roky, který často ani vůbec nepotřebujeme.
Na takový věci snad člověk nemusí mít to "štěstí" ( brrrrrrr ...) aby musel čekat až zemře někdo blízký, aby mu to zaplatil.

Nevím co děláš, ale začal bych u toho - přístup, vzdělávání, jazyky, kvalifikace v oboru, každý nemá na všechno, ale hlavně něco dělej ! Uč se, sháněj novou práci - na starým místě se většinou žádné razantní změny nedočkáš ...
Jestli doplňuješ regál v Tescu a nic s tím neděláš, budeš ten život fakt přežívat. Ale za to nemůžou ti co si život užívají, ale jen ty sám.

Nezdůvodňuj si proč to nejde, ale hledej cestu ... a hlavně nenadávej na všechno kolem - v Evropě se máme fakt dobře - alespoň zatím, jinak směřujeme samozřejmě do hajzlu.
╭╭(╭⊚‿⊚╮)╮╮
Nik 555

Příspěvek od Nik 555 »

však já už něco vymslim..
mirostrat
Bandzone: https://bandzone.cz/lustifon
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od mirostrat »

Lidi jsou jako zlá macecha, vyžmýkají tě, jako citrón a pak odkopnou, jako chcíplou krysu.
Red Dwarf : Nejlépe to měli vymyslené Eskimáci. Vystrčili staříky z Iglu a proto také neměli výraz pro Starobinec.
Se starobou přichází i moudrost, někdy ale přijde staroba sama.
Odpovědět

Zpět na „Studio a recording“