Výkonové brzdy (Powerbrake, Attenuator...)

Lampy, tranzistory, technické problémy, ...
Odpovědět
Tube Guru
Odborník

Re: Výkonové brzdy (Powerbrake, Attenuator...)

Příspěvek od Tube Guru »

Ach jo, to se nedá :) . Nic složitého na tom není, navíc elektronkové obvody jsou už tak "vymakané", že na nich už není co vymýšlet, vše už bylo vymyšleno. Úplně stačí jen správně aplikovat základní zapojení a oprostit se od všech magií, které do této oblasti injektují snad výrobci nebo někdo, kdo má pocit, že by mohl přijít o chleba náš vezdejší. Nechápu proč si kytaristé neopravují aparáty sami, když mají vše nastudováno z kytarových for. Ono to totiž nestačí si něco přečíst a bez jakékoliv praxe si myslet, že už všechno vím. Elektronika je tak široký obor, že ani po vyučení, střední elektrotechnické škole a vysoké elektrotechnické škole nemůže rozumný člověk prohlásit "mně je všechno jasné". No, jsem už daleko OT, ale myslím si, že jsem tím nikomu neublížil. :)
S opravami jsem skončil, žádné další zakázky už nepřijímám. Když budete mít jakýkoliv smysluplný technický dotaz týkající se elektronek, zesilovačů a "krabiček", klidně mě kontaktujte e-mailem: z.hronek@protonmail.com Když budu znát odpověď, budu mít čas a chuť, rád Vám odpovím. Děkuji.
Sajmon

Příspěvek od Sajmon »

Máte někdo, prosím, nějaké zkušenosti s brzdou od Widary? Myslím ten jejich Power brake, ne Attenuator. Budu rád za jakýkoliv postřeh z praxe. :) Jde mi o menší dobrždění lampy v domácím prostředí.
„Always remember that the crowd that applauds your coronation is the same crowd that will applaud your beheading. People like a show.“
speed8
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od speed8 »

A jaký je mezi nimi rozdíl?

Osobně nemám zkušenosti s Widarou, ale koupil jsem z hecu EXH Signal Pad a hned budu kupovat druhý, jelikož plánuji druhý zesilovač.
Mám ho zapojený ve smyčce ve 120W lampové hlavě a v klidu ji ukočíruji doma. Takže jestli potřebuješ stáhnout volume, můžu doporučit to Signal Pad + smyčka na aparátu.
Bummer
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od Bummer »

Právě tenhle rozdíl. Tady jseš ve vlákně o výkonových brzdách. To, co jsi popsal, není výkonová brzda.
Gibson Explorer '76 RI Cort M600 BCS Cort EVL Z4 (R.M. ColorSound, R.M. Custom AlNiCo) Ibanez RG570CT (olše+javor, SD SH-5) DIMAVERY PB-320 Hardwire CM-2 Michalík Wah-Volume Boss GEB-7 Hardwire CR-7 Hardwire TR-7 Hardwire DL-8 Laney VH100R 2x12" DIY bedna s Celestion G12-65 Peavey Bandit 112 Sheffield USA fake Shure SM58 M-Audio MobilePre USB mkII M-Audio Firewire 410

Bias je slovo, ne zkratka.
Sajmon

Příspěvek od Sajmon »

Nemám smyčku. :) Proto se ptám na tohle. Je to relativně levné a líbí se mi to koncepcí víc než třeba Hot, protože si útlum můžu přímo vybrat a přizpůsobit svým potřebám.
„Always remember that the crowd that applauds your coronation is the same crowd that will applaud your beheading. People like a show.“
José

Příspěvek od José »

Podle mne je to jen volume pot v krabičce -> myslím, že ve výkonové cestě bys ho velice rychle upálil. Ale třeba ti odpoví někdo fundovanější.
krasty

Příspěvek od krasty »

José píše:Podle mne je to jen volume pot v krabičce -> myslím, že ve výkonové cestě bys ho velice rychle upálil. Ale třeba ti odpoví někdo fundovanější.
Volume pot od Widary je krabice VolBox. Ten slouží v signálové cestě ke snížení úrovně signálu. Tam je jen poťák.

Sajmon měl na mysli Power Brake od Widary, určitě to není jen poťák, ale přepínač se sadou odporů, na kterých se ztrácí přebytečný výkon. Jak přesně je udělaný netuším, nemám s ním zkušenost. Protože je to v poměrně malé krabičce a nevidím nikde chlazení, určitě bych se nejdřív poptal přímo u nich.

A co zkusit tuhle brzdu? Vychytaný, odzkoušený a cena byla cca 2800Kč.

http://www.4rockers.com/index.php/produkty
Sajmon

Příspěvek od Sajmon »

Volume pot to není (nebo bych aspoň řekl :) ), je to normální brzda a zapojuje se to mezi zesák a repro. Jak funguje nevím, ale mně by to asi stejně nic neřeklo. Mám ji už domluvenou na bazaru, tak vyzkouším, a uvidím. 4rockers vypadají vzhledem k ceně taky zajímavě (díky za tip, krasty!), škoda že jsem o nich nevěděl dřív. Kdyby se mi Widara nelíbila, tak to asi zkusím. Dlouho jsem šilhal po Weberovi, ale při nynější ceně dolaru se mi do toho zatím nechce.
José

Příspěvek od José »

Pardon, pardon, s něčím jsem si to spletl, ale už nevím čím..
Tube Guru
Odborník

Příspěvek od Tube Guru »

Zdar, Sajmone výkonová brzda má význam jen když chceš "kreslit" koncovým stupněm. Jestli máš nějaký hi-gain zesilovač asi Ti moc k užitku nebude. Koncový stupeň asi nebude možné přebudit, protože k omezení signálu dojde už v předzesilovači. Funkcí "powerbrake" je puštění jen zlomku výkonu do reproboxu a zbytek se "protopí" v nějakém odporu. Není to moc ekonomické, ale... Budeš kupovat častěji koncové lampy, protože s brzdou "pojedou" pořád na plný výkon. Pokud nepotřebuješ nutně zkreslení koncového stupně, je brzda zbytečná.
S opravami jsem skončil, žádné další zakázky už nepřijímám. Když budete mít jakýkoliv smysluplný technický dotaz týkající se elektronek, zesilovačů a "krabiček", klidně mě kontaktujte e-mailem: z.hronek@protonmail.com Když budu znát odpověď, budu mít čas a chuť, rád Vám odpovím. Děkuji.
Sajmon

Příspěvek od Sajmon »

Já koncem kreslit chci. Já jím kreslit dokonce musím. :) Takže pokud chci být trochu ohleduplný vůči rodině a sousedům, tak tu hlasitost doma potřebuju ještě trochu srazit. Mě ta životnost lamp netrápí, ta jedna EL84 mě čas od času finančně nepoloží. A lampy pojedou podle mě v mé situaci stejně, jako bez brzdy. Jen na mě nikdo nebude zvonit a bušit.
Tube Guru
Odborník

Příspěvek od Tube Guru »

Tak to jo, jen připomínka, že na "zabrzdění" jedné EL84 Ti bohatě postačí jeden výkonový odpor s pohyblivou odbočkou a ten vyjde finančně mnohem levněji. Nevím co máš za lampáček, ale jestli má výstupy 4Ω, 8Ω a 16Ω, koupil by sis odpor např. 16Ω/10W. Celkový bys připojil k výstupu zesilovače a na odbočku, kterou by sis nastavil pro spolubydlící přijatelnou hlasitost bys připojil reprobox, jednoduše jako dělič napětí a funguje to dobře - vyzkoušeno a provozováno na Black Heart Little Giant, který má na konci taky EL84.
Sajmon

Příspěvek od Sajmon »

Díky za připomínky. :) Já už jsem borcovi ale řekl, že brzdu beru, tak ji stejně vezmu, ať nevypadám jako blbec, že ji po pár hodinách nechci. Ohledně výkonového odporu s pohyblivou odbočkou bych ti (nejspíš zítra) napsal SZ a na něco se dozeptal. :)
kunec

Příspěvek od kunec »

OT... To je ta z Benešova?

Sent from my iPhone using Tapatalk
Sajmon

Příspěvek od Sajmon »

Z Prahy, myslím. Ale na bazaru se válí podle mě jen jedna.
qwer
Odborník

Příspěvek od qwer »

Pozor panove na to, ze odpor (soucastka) 16ohm nebude fungovat stejne jako repro s odporem 16ohm. Do brzd se pouzivaji prave jine hodnoty, aby bylo "simulovani" presnejsi. Ono se muze zdat, ze rozdil tech par ohmu nic neudela, ale u nekterych zesiku je to i poznat, nejen ztratou vykonu, coz je v tomto pripade spis zadouci, ale i na zvuku.

A treba ty brzdy od webera nefunguje jen na bazi odporu. Je tam prave i takovy nejaky brzdovy reprak, diky kteremu je ta simulace asi presnejsi.
Tube Guru
Odborník

Příspěvek od Tube Guru »

Zdar, ale qwere, ten odpor tam nemá nic simulovat je to jen "lineární" zátěž a dělič napětí za účelem snížení velikosti signálu do reproduktoru a to pokud možno bez jakékoliv frekvenční závislosti. Tudíž veškeré frekvenčně závislé součástky (tlumivky nebo kondenzátory) jsou nežádoucí. Reproduktor se o patřičné "zmršení" už postará :) .
Bummer
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od Bummer »

Myslím, že qwer narážel spíš na to, že pokud se reproduktor nechová jako lineární zátěž, tak bude jeho částečné nahrazení lineární zátěží věc, která se chtě-nechtě podepíše na zvuku.
Gibson Explorer '76 RI Cort M600 BCS Cort EVL Z4 (R.M. ColorSound, R.M. Custom AlNiCo) Ibanez RG570CT (olše+javor, SD SH-5) DIMAVERY PB-320 Hardwire CM-2 Michalík Wah-Volume Boss GEB-7 Hardwire CR-7 Hardwire TR-7 Hardwire DL-8 Laney VH100R 2x12" DIY bedna s Celestion G12-65 Peavey Bandit 112 Sheffield USA fake Shure SM58 M-Audio MobilePre USB mkII M-Audio Firewire 410

Bias je slovo, ne zkratka.
Tube Guru
Odborník

Příspěvek od Tube Guru »

Zdar, Bummere to je pravda, ale to způsobí reproduktor coby nelineární zátěž vždy. A při použití toho odporového děliče má reproduktor menší "šanci" projevit svoje negativní vlastnosti, protože je v tomto případě napájen poměrně "tvrdým" zdrojem v závislosti na tom, jak vysoko od studeného konce je ta pohyblivá odbočka na výkonovém odporu. Čím je níž (odebírá menší napětí pro reproduktor), tím je reproduktoru více "vnucován" signál ze zesilovače a nedává reproduktoru moc možností k různým překmitům nějaké vlastní rezonanci atd., je zkrátka lépe elektrodynamicky tlumen.
qwer
Odborník

Příspěvek od qwer »

Vůbec tomu nerozumím, ale kdysi jsem se o "sestrojení" nějaké jednoduché brzdy zajímal a dočetl jsem se, že někteří výrobci používají pro 8 ohm výstup z trafa třeba i 20 ohmový odpor . U repra je to samozřejmě hodně proměnlivé a proto někteří používali odpor s totálně jinou hodnotou než by byl odpor repra. Myslím, že to takhle bylo i u v zahraničí oblíbení Airbrake.

Jak jsem už psal, tak třeba Weber používá ten svůj speaker motor, což je pravděpodobně základ repráčku bez membrány, pro lepší simulaci odporu. Sám na svých stránkách uvádí, že jeho řada brzd, která je založena pouze na odporech, je horší v porovnání s řadou s tím speaker motorem, a to právě z toho důvodu, že tak je pouze ta lineárnost odporu, která to chování nenapodobí tak dokonale.

On je stejně poslední dobou odklon spíše k reampingu, tam si lze více pohrát i se simulací chování reproduktoru při určitých hlasitostech (upravit zvuk tak, aby při tichém hraní působil jako by člověk hrál na stadionu) atd. a navíc mají některé brzdy i za úkol zhlasit, což může být pro nějaký 5W zesilovač úplně super. Ať už je to dělané digitálně (Bad Cat Unleash) nebo pomocí lamp (nový Fryette), tak to nabízí krom lepšího zvuku zase o něco navíc - samozřejmě za pěknou pálku.

Guru, nebyl ten 10W odpor na 5W zesík trochu málo? Muselo to hřát jako prase.
Odpovědět

Zpět na „Komba, zesilovače, reproboxy“