problémy s nátiskem a nátrubkem

Žestě, flétny, harmoniky, klarinety, akordeony, ...
Odpovědět
mara029

problémy s nátiskem a nátrubkem

Příspěvek od mara029 »

Dobrý den,Hraji na trumpetu již 7 let.. polední dva roky je to ale čímdál horší.. nevím jestli ste někdo o tom někdy slyšel..ale posouvá se mi nátisk.. nebo lépe řečeno nátrubek .. čímdál víc dolů.. horní okraj nátrubku mám už jen na posledním kousku horního rtu..je téměř na zubech.. hraje se s tím strašně špatně.. zahraju sice v pohodě C3 někdy i víš,ale nemám žádnou výdrž a po 10 minutách hraní má ton strašnou kvalitu,je takový jalový.. ve svém okolí nemám nikoho ,kdo by s tím měl zkušenosti.. a proto se obracím na toto forum.. pokud byste mi kdokoli mohl poradit budu strašně moc rád.. jak říkám,sám si s tím nevím rady.. a hlavně si nemůžu dovolit dostat se do té fáze,kdy bych nic nezahrál.. jsou na mě kladeny určité závasky vůči kapele.. předem děkuji za odpovědi a rady.. :)
mara029

Re: problémy s nátiskem a nátrubkem

Příspěvek od mara029 »

někdy se mě důsledkem tohoto žene vzduch do té oblasti nad nátrubkem.. nevím jestli je to špatně nebo dobře.. nevím si s tím moc rady.. :?
woro90-1

Příspěvek od woro90-1 »

Stačí to napsat do jednoho threadu. Doporučuji ten druhý příspěvek (v threadu Pro všechny trumpetisty) smazat.

Měl jsem stejný problém. Nejspíš moc tlačíš, pokus se ten nátisk odlehčit a dávat si na to posouvání pozor, snaž se to postupně dostat zpátky. Čím výš hraješ, tím méně tlač, a o to víc se do toho opři dechem.
mara029

Příspěvek od mara029 »

Omlouvám se.. už sem chybu napravil a článek sem smazal.. sem rád,že jsem konečně našel někoho se stejným problémem.. (ale samozřejmě vám to nepřeji).. doufám,že se mi to podaří spravit ,ikdyž se mi zdá,že je to spíše čímdál horší.. niméně děkuji za radu.. :)
woro90-1

Příspěvek od woro90-1 »

Chce to nepolevit a dávat si na to pozor, za dva měsíce by to mělo být ustálené správně. Jinak ještě k tomu vzduchu před horními zuby, to je samozřejmě špatně a ukazuje to na slabé svaly, které drží nátisk, tzn. že rty podpírá tlak nátrubku. Na to pozor, správně bys měl zvládnout zahrát na trubku uvázanou ke stropu na dvou šňůrkách, aniž by ses jí dotýkal rukama. To je ostatně dobré cvičení když se člověk potřebuje odnaučit zbytečný tlak a pocvičit patřičné svalstvo.
pankim

Trumpeta - jak vybudovat nový nátisk?

Příspěvek od pankim »

Ahoj,
prosím vás o radu. Na trumpetu hraji již přes deset let. Dříve se mi hrálo dobře - čim více jsem cvičil, tím lépe to hrálo. Poslední 3 roky však můžu cvičit jak chci ale nic se nelepší ba naopak, když si pořádně zacvičím, pak nemůžu hrát třeba i pár dní. Průměrně cvičím už jen 20 min, protože pak už cítím únavu. Jenže se ani výdrž nezlepšuje - přes těch 20 minut se většinou nedostanu. Do výšek už se procvičit skoro nedá a když konečně po nějaké době zavadím o vysoký tón (třeba C3), nátisk mi pak zase spadne. Už nevím co s tím... :roll: Existuje nějaký způsob, jak si nátisk předělat tak, aby fungoval tak jak by měl? Jak se pozná správné nasazení nátrubku? Možná se mi nějak změnilo nasazení a teď to takhle blbne. Děkuji za rady.
MilanT

Příspěvek od MilanT »

Sloučeno.
Příště prosím lépe hledat. Problémy s nátiskem a nátrubkem se tady už řešily.
vendabenda

Příspěvek od vendabenda »

Ahoj. Takhle, jak to popisujes, se da dost tezko neco rict. Zkus napsat, jak cvicis, co hrajes apod.
Nářadí: Blessing ML 1S, V.B. Strad. 37ML, Yamaha 5335GS, kapesní trpt. Amati a Kawai,
křídlo Thomann, C trumpet KATO.
Nátrubky - V.B. 1C, Schilke 18.
xxxxxxxxxx
Nový uživatel

otisk od nátrubku

Příspěvek od xxxxxxxxxx »

Hraju už 5 let na pozoun a pokaždé, když začnu hrát, tak si mi udělá rudé kolečko od nátrubku na puse a to na ni nijak netlačím a hraju pravidelně. Neznáte někdo nějaký trik, jak se toho rychle zbavit, předejít tomu, nebo to alespoň mít co nejmíň viditelný?
dechař
Nový uživatel

Příspěvek od dechař »

co alergie zkus pozlacený
Odpovědět

Zpět na „Dechové nástroje“