hraní podle not

Klavíry, keyboardy, digitální piana, syntezátory, ...
Prejdák
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od Prejdák »

gotti píše:já sem se naučil turecký pochod podle tady toho videa na youtube,ale jak jsem psal,zatím jen pravou rukou,ale všemi prsty a v trochu rychleji

http://www.youtube.com/watch?v=oEolPEWXtW4
Já hrál Turecký pochod celej (zas tak dlouhý to není, protože je tam spíš spousta repetic) na absolváku tento rok :) ...

Raději si sežeň normální noty ať se to naučíš přesně...
Ivan.ps
Kontaktovat uživatele:

Re: hraní podle not

Příspěvek od Ivan.ps »

Zdravím. Chcel by som sa trošku popýtať na tému čítania nôt. Hlavne ma zaujíma, ako to je u vyštudovaných klavíristov.

Ja som sa tomu začal venovať iba pred nedávnom, ale mám problém sledovať noty pre obe ruky súčasne. Cvičím tak, že najskôr hrám pravú ruku, potom ľavú ruku a neskôr to skúšam hrať spolu. Lenže kým sa dostanem do štádia, že to hrám spolu, tka už mám tú nacvičovanú pasáž v hlave a hrám to takmer spamäti a noty nejak zabúdam sledovať a to sa mi potom zdá málo efektívne, čo sa týka naučenia sa hry z listu.

Druhá vec je tá, že prevažnú väčšinu spoznám okamžite, u iných stále váham a odpočítavam čiary a medzery. (Na toto asi pomôže iba veľa čítať noty, aby sa mi dostala ich poloha do pamäti podobne ako písmená pri čítaní knihy). Alebo sa mýlim?

Tretia vec je, že keď je v notách postup, kde idú tóny pekne za sebou hore (napr. po jednom tóne), tak si uvedomujem iba prvý ten tón a ostatné tóny už iba podvedome hrám podľa vzájomnej zakreslenej polohy jednotlivých tónov a pritom si takmer neuvedomujem, aké tóny vlastne hrám. To asi tiež nieje vhodné a predpokladám, že sa mi to vypomstí hlavne pri zložitejších skladbách. A preto by som sa chcel spýtať. Je asi nevyhnutné uvedomovať si každý jeden hraný tón (jeho názov a smaozrejme polohu)???

Ďalšia vec. Ako mám vlastne sledovať noty pre obe ruky súčasne? Nedokážem zamerať zraku súčasne na obe ruky, ale skáčem zrakom tak, že sledujem, ľavú ruku a hneď zase pravú a pritom sa musím sústrediť aj na kalaviatúru a dosť sa v tom strácam. Je na to nejaký systém?

Ako vlastne vnímajú noty vyštudovaní klavíristi? Je to pre nich samozrejmosť (ako pre obyčajných ľudí napr. čítanie knihy) a dokážu hneď na prvýkrát zahrať aj ťažšiu a neznámu skladbu tak, aby ju mohli hneď predniesť pre inými ľuďmi, alebo aj oni najskôr musia cvičiť skladby pomalšie a cvičiť ťažšie pasáže?

Proste by ma zaujímal nejaký názor človeka, ktorý aktívne hrá z nôt, ako vlastne noty vníma a či tieto veci čo som tu písal, sú normálne problémy začiatočníkov, alebo niekde robím chyby? Prípadne by som uvítal nejaké rady, či sa dá týchto mojich problémov čo najrýchlešie a najefektívnejšie zbaviť. ďakujem
Atkins
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od Atkins »

Základní problém spočívá v tom, že si vejráš na pracky! Nauč se stupnice a další běhy aby ses naučil základní prstoklady, pak se budeš moci v klidu soustředit na samotný notový zapis.
Zpívej si to co v těch notách čteš!
Blues, folk, classic, jazz - nějaké akustiky a semiakustiky, basa a masterkeyboard..
Marek22
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od Marek22 »

Pro Ivana - já na klavír hraju jedenáct let, čtení not se ti celkem samozřejmě bude stále lepšit.
Cvičit každou ruku zvlášť v těžších pasážích je běžné.
Doporučuji si skladby co hraješ předem poslechnout, nebudeš muset luštit počet čárek, ale budeš se moci orientovat podle zvuku. To pomůže i kdybys později chtěl začít s improvizací.
Pro obrázek jak se učí ti špičkoví pianisté se určitě mrkni na tohle video - je na něm jeden z nejznámějších jazzmanů Chick Corea a učí se klasiku od Bacha.
http://www.youtube.com/watch?v=na8W-rIUzQw
Ivan.ps
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od Ivan.ps »

Ďakujem pekne!!!
helca.s
Nový uživatel

jak být nápomocná?

Příspěvek od helca.s »

Ahoj,
mám dotaz..moje malá dcera(6let)navštěvuje prvním rokem Zuš..vybrala si hru na klávesy..klávesy už máme doma,vybrali jsme pro začátek yamahy PSR E413..Problém je ale v tom,ž ejá jsem úplný laik..nikdy jsem na hudebku nechodila(i když jako malá jsem si moc přála hrát na klavír,rodiče mi tu možnost nedali)a ze školy si pamatuju prd..a tak se s ní všechno učím od začátku-noty,stupnici..atd..A ted k věci..mají klávesy 1krát týdně,kde dostanou z aúkol naučit se nějaké písničky..problém je v tom,že ona si to za tu chvilku nezapamatuje(nebo jenom část) a já jí s tím vůbec nepomůžu..zkouším hrát podle not..ale některým zkratkám nerozumím,nevím,co znamenají..tak je to takové dost divoké...jediné,co jsem se dokázala naučit je,,běžěla ovečka" :-D a část,,běží liška k táboru"..jak to udělat,abych jí mohla pomoci učit se?koukala jsem na youtube,ale ty konkrétní písničky,co se učí tam nejsou..:-/už jsem kontaktovala i učitelku hudby,že b y a námi docházela..jednou týdně a pomohla by jí,nebo něco mě vysvětlila..jinak mě to dost baví a očividně i jí,ale nevím,jestli není pozdě v 31letech se učit hrát...napadá vás něco?je někde na netu polopaticky vysvětleno co znamená která značka u not?dííky moc za rady a tipy..
Naposledy upravil(a) PtJaa dne 20.02.2015 7:37, celkem upraveno 1 x.
Důvod: přesunuto do podobného tématu
PtJaa
Moderátor

Re: jak být nápomocná?

Příspěvek od PtJaa »

Ahoj, vítej na fóru.

Zkusím několik tipů:
1, Myslím, že na přečtení zápisu "Běží liška v táboru" není potřeba mnoho znalostí - možná něco jako tahle nebo tahle stránka poskytuje základ. Shoro všechno se dá najít na české nebo anglické wiki, i když ne moc přehledně.

Tady na fóru je velmi přehledný výklad hudebního značení z pohledu hry na kytaru tady. I když ne všechno lze využít na keyboardu, doporučuji si přečíst.

2, Bývá v hudebce možné, aby byl rodič přítomen na hodině. Představuji si, že by mělo být možné nechat si na konci nějaké hodiny vysvětlit značení - těch značek zas tak moc není, za 5 minut se IMHO musí dát základ hudebního značení komplet vysvětlit.

3, V hudebce děti mívají povinnou hudební teorii (tj. docházejí na hodiny nástroje a ještě musí chodit na společnou výuku teorie). K tomu mívají knížečky, kde je všechno značení velmi pomalu vysvětleno. (Přesný názek knížeček neznám)

4, Pokud ti něco konkrétního není jasné, zeptej se přímo tady na fóru.

Hodně štěstí!

P.S. A 31 let rozhodně není pozdě na to se učit hrát, pozdě by nebylo ani 80...
Kawai CA65 :: Galaxy Vintage D, Vienna Grand a Giant :: Pianoteq 5 Stage :: Kontakt :: Reaper
helca.s
Nový uživatel

Příspěvek od helca.s »

díky za uvítání a i za odpověd...
Tak ona dochází samozřejmě i do nauky..ale třeba takové noty jsou pro mě stále ještě oříšek,zvládám tak základní stupnici a ty vyšší jsou pro mě hrozný maglajz,ale snažím se..:-) ted zrovna se učí hrát,,U potoka roste kvítí"a dnes mi ta zahrála sama a hned a já vlastně až ted pochopila,že je to mnohem jednodušší,než jsem si myslea,že je to vlastně úplně prosté..nesmím si holt všímat toho,co je nad notovou osnovou,to mě mate..a hledám za tím složitosti..Pak mi zahrála i ,,Myška"a ,,Sova" všechno jsou to písničky z učebnice pro děti.Na hudebce přítomná být samozřejmě můžu,ale právě včera tam chtěl jít tatínek a tím pádem jsem věděla prd..-už ho tam nepustím..:-D taky mám ještě tříletého syna a tak je někdy potíž udat ho na hlídání tak,abych mohla být přítomná..Ale stejně jsem si našla na netu nějakou studentku,která k nám bude asi jednou týdně docházet a budou s malou procvičovat a budu přítomná i já,takže mi vysvětlí všechno co a jak,budu znát melodii a nebudu zdržovat učitele:-)Dneska večer se s ní mám domlouvat,tak doufám,že to klapne..Moc děkuji z a odkazy,určitě si je všechny pročtu,nastuduju a nejspíš i vytisknu...Hudba mě začala najednou přitahovat jinak-z té druhé stránky...:-)Vlastně je to docela věda..:-)Pozdě,ale přece,třeba s eještě něčemu novému naučím..pěkný den,Helena
Jimmi

Příspěvek od Jimmi »

Ještě jsem neviděl noty na piáno pro začátečníky, kde by postupně nebyly všechny použité symboly nějak vysvětlené.
Ale stejně nejlepší způsob, jak motivovat děti k učení, je udělat z nich své vlastní učitele. Tak do toho, teď máš šanci 8)
Odpovědět

Zpět na „Klávesové nástroje a syntezátory“