Přítelkyně má levnou kytaru, jen prostě pro brnkání doma. Je to Epiphone DR-100 EB (http://kytary.cz/epiphone-dr-100-eb/HN073538/). Po cca 1 roce jsem si všiml, že kolem 8-10. pražce při hraní barré struny drnčí. Čím vyšší pražec pak, tím horší drnčení. Zprvu jsem tomu nevěnoval pozornost, ale pak to začlo být horší. Kytara nejen že drnčela, ale i při klasických vyhrávkách kolem 12. pražce jsem si pak jednoho dne všiml, že 12 pražec (e) zahraju v pohodě, ale při zmáčknutí 13. mi to zahraje F# místo F, za pár týdnu už to bylo G místo F. Prostě ta struna se opře až o 14/15 pražec, takže tento tón pak zahraje. To stejné je i na ostatních strunách. Prostě od 12 pražce je tam cca 3 půltóny vynechávka a pak to zas hraje normálně. Drnčení zůstává (barré od 5. pražce do toho cca 12.).
Občas to poleví a drnčí míň, ale poslední dny hroznej extrém a posunuje se to pořád po krku k nižším a nižším pražcům. Všiml jsem si, že je krk v místě nalepení na kytaru (12. pražec) ohnutý docela znatelně. Jestli dobře koukám tak i snad vypouklý. Žádným výkyvům teplot ani nevhodnému zacházení kytara vystavena nebyla.
Chci se zeptat, jestli s tímto máte zkušenost, jestli má cenu to brát ke kytarářovi a jestli s tím něco udělá (třeba tím imbusem k drátům co vedou skrz krk, jestli to s tím má nějakou souvislost; takhle jsem do toho nikdy nehrabal) anebo jestli to už nemá cenu a spravit to nepůjde.
Díky moc za rady, fotky přikládám